Kediler pirinç yer mi? Kedilere pilav vermek zararlı mı?

8 Mayıs 2022
2080
Kediler pirinç yer mi? Kedilere pilav vermek zararlı mı?

Kediler pirinç ya da pilav yer mi? Bu sorunun yanıtı hem evet hem de hayır olabilir. Çünkü kedilerin etobur canlılar olduğunu hepimiz biliriz. Bu nedenle mamaları dışında ek gıdaya ihtiyaçları olmadığının da farkındayız. Ne yazık ki bazı zamanlarda patili dostlarımız sağlık sorunlarına sahip olabilir. İlaç kullanımı olsun ya da olmasın, besinlerin sorunların yok edilmesindeki desteklerinden faydalanmak isteriz. İşte bu gibi durumlarda pirinç pilavı kediler için faydalıdır. Kedi ishal ise ya da mide sorunları yaşıyorsa, bu faydalardan bahsedebiliriz.

Patili dostlarımızla yemeklerimizi paylaşmak isteyebiliriz. Fakat onların sindirim sistemleri insan yemeklerinin her biri için uygun değildir. Paylaşabileceğimiz besinlerinde farklı şekillerde hazırlanmaları gerekebilir. Sofralarımızda sıklıkla tükettiğimiz yemek çeşitlerinden biri pilavdır. Bizler için faydaları çok fazla olsa da kedilerin pilav yemesi doğru olmayabilir. Bu nedenle en doğru olanı yapmalı ve patili dostumuza pilav vermeden önce veterinere danışmalıyız.

Kediler pirinç yiyebilir mi?

Kediler pilav ya da pirinç yer mi sorusunun yanıtı hem olumlu hem de olumsuzdur. Şaşırtıcı ve tuhaf gelebilir. Ancak kedilerin pirinç yiyebilmesi tıbbi geçmişine, yaşına, kilosuna ve tüketeceği pirincin miktarına bağlıdır. Mama içeriklerinde tahıl ürünlerinin yer alması nedeni ile kedi sahipleri pirincin verilebileceğini bilirler. Ancak pirincin kediler için besinsel bir katkısı yoktur. Ayrıca her kedinin sağlık durumu ve besinlere karşı duyarlılığı farklıdır.

Pirinç, veteriner hekimler tarafından mide sorunları yaşayan kedilere önerilmektedir. İşte bu gibi zamanlarda oldukça faydalıdır. Doyurucu etkisi ile patili dostları rahatlatır ve ishal gibi sorunların sona ermesine de destek verir. Tahıl ürünleri kedilerde kusma ve kabızlık yapabilir. Pirinç bir tahıl ürünü olmasına rağmen diğerlerinden daha az risklidir.

Pirincin sindirimi oldukça kolaydır. Mide sorunları yaşayan patili dostlar için oldukça faydalıdır. Hayvanlara sunulan makarna gibi tahıl ürünlerinin sindirimi zorken pirinç yiyen canlılar bu durumdan şikayetçi olmazlar. Bu nedenle tahıl ürünleri arasında en iyi seçimdir.

Kedilerin pirinç yiyebilmesi için en uygun şekilde hazırlanmış olması gerekir. Bu nedenle yağsız, tuzsuz ve baharatsız pişirilmelidir. Haşlanan az miktar pirinç yani pilav kediler için idealdir. Özellikle de mide rahatsızlıkları nedeni ile veteriner hekim tarafından önerildiyse faydaları artar.

Kediler için en iyi pirinç hangisidir?

kediler pilav yer mi

Kedime pilav verebilir miyim sorusunu her veteriner hekim duymuştur. Yanıt olarak da pirincin kediler için hiçbir faydası olmadığını belirtmiştir. Çünkü pirinç, evcil canlılar için değil insanlar için tüketilmesi gereken bir besindir. Ancak patili dostlarımıza uygun şekilde hazırlayarak pirinç verebiliriz.  Elbette az miktarda.

Tahıl ürünleri konusunda zenginiz. Kendi aralarında dahi çeşitli oldukları için kedilere en uygun olan pirinci öğrenmek isteyebilirsiniz. Esmer ve beyaz pirinç arasında seçim yaparken zorlanmanıza hiç gerek yok. Çünkü her ikisi de ishal konusunda oldukça iyidir. Kediler için her iki çeşidi de güvenlidir. İshal olan patili dostların mamalarına karıştırılan bir miktar pirinç pilavı dışkıyı katılaştıracaktır. Kediler için ishal önemli bir sorundur. Acilen tedavi edilmezse dehidrasyona neden olabilmektedir.

Pirinç, kediler için toksik değildir. Kedilere uzun yıllardır verilmektedir. Mama içeriğinde tahılların yer alması nedeni ile pirinç tüketen kediler zorluk yaşamaz. Elbette belirttiğimiz gibi miktarı az olmalıdır ve uygun şekilde hazırlanmalıdır.

Kediler pirinç yer ise ne olur?

Veteriner hekimler bazı zamanlarda kedilere haşlanmış pirinç ve tavuk karışımı verilmesini tavsiye eder. Gastrointestinal sorunlar yaşayan kedilerin beslenmesine dikkat edilmesi gerekir. Kediler hasta iken veteriner tarafından önerilerek pirinç yerse büyük ölçüde fayda kazanır. Diğer zamanlarda pirinç yerse de zarar görmez. Küçük miktarda verilen haşlanmış pirinç sağlıklı bir kediye verildiğinde büyük faydalar sağlamasa da zarar görmelerine neden olmaz.

Kedilere çiğ pirinç verilmemelidir. Sindirim konusunda zorluk yaşamalarına neden olur. Çiğ pirinç ishal ve kusmaya yol açabilir. Evet, şaşırtıcı olabilir. Pirinç pilav olarak kedilere verildiğinde ishal sorununu yok etmeye destek verirken çiğ pirinç ishale neden olabilir. Ayrıca çiğ pirinç karın ağrısı yapabilir.

Kedilere pilav (haşlanmış pirinç) vermek için dikkat edilmesi gerekenler

  1. Pirinç iyice yıkanmalıdır ve taşları ayıklanmış olmalıdır.
  2. Sade ve haşlanmış olarak verilmelidir.
  3. Miktarı az olmalıdır. Doyurmak için ya da aşırı miktarda verilmemelidir.
  4. Pilav içerisinde yağ, soğan, sarımsak ya da baharat gibi kediler için toksik olan besinler yer almamalıdır. Pirinç sade olmalıdır.
  5. Yavru kediler pilav yememeli. Bu nedenle yavru kedilere pirinç gibi tahıl ürünleri verilmemeli.

Kediler etobur canlılardır. Bu nedenle onları tahıl ürünleri ile beslememeliyiz. Bu tür besinleri sindirim problemleri gibi sorunlar için çözüm odaklı olarak tercih etmeliyiz. Kedi mamalarının içeriğinde onlar için gerekli olan her şey bulunmaktadır. Sağlıklarını dengede tutmak için fazladan ek gıdaya ihtiyaçları yoktur. Patili dostlarınıza mama haricinde bir gıda vermek istediğinizde veterinerinize danışmalısınız.

Sıkca Sorulan Sorular

Bulgur kedilere zararlı değildir. Ancak pişirilerek verilmelidir. Tahıllar kedi mamalarının içerisinde de yer almaktadır. Bu nedenle ek olarak verilmelerine gerek yok. Ancak kedi maması sıkıntısı çekiyorsanız mama içerisine haşlanmış bulgur ekleyebilirsiniz.

Pirinç unu kediler için zararlıdır. Kabız olmalarına neden olmaktadır. Karın ağrısı gibi sorunlar da oluşabilir. Bu nedenle kedinize pirinç unu ya da pirinç unu içeren bir besin vermemelisiniz.

Pirinç pilavı uygun şekilde hazırlandığında ve küçük bir miktarda verildiğinde kedilere zarar vermez. Kediler etobur canlılardır. Bu nedenle diğer besinlere ihtiyaç duymazlar. Ancak küçük miktarda verilen besinler ile farklı lezzetler tatmalarını sağlayabilirsiniz. Elbette öncelikle kediler için zararlı olup olmadığına bakmalı ve veterinerinize danışmalısınız.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.