Kediler sahiplerini özler mi? Nasıl belli eder?

9 Ocak 2022
9987
Kediler sahiplerini özler mi? Nasıl belli eder?

Evde kedi bakmanın en güzel yanlarından biri camda ya da kapıda bir tüylü dost tarafından beklenmektir. Sesimizi duyduklarında miyavlayıp yanımıza koşması ile birlikte günün yorgunluğu ve stresi yok olup gider adeta. Enerjimizi geri yükleyip neşe ve huzur ile günümüze devam ederiz. Kısa bir market alışverişi ya da işe gitmek için dışarı çıkmış olsak da aynı bekleyişleri ve meraklı iki gözün camdan baktığını eve varmadan fark ederiz. Kedilerin davranışlarını çözümlemek zor olsa da onlara insani duyguları yükleriz. Bizi özlediklerini düşünürüz mesela. Peki, kediler sahiplerini özler mi? Hadi, hep beraber sorunun yanıtına ulaşalım.

Kediler sahibini özler mi?

Kediler sahiplerini özler. Sevgi gören ve en çok da sahibi tarafından özlem gören kediler sahiplerini özler. Özlendiğinizin farkındaysanız, sorunun yanıtını kalbiniz size fısıldamış, demektir. Fakat kedinizin sizi hangi belirtiler ile özlediğini anlamak için özleme belirtilerine göz atabilirsiniz.

Özlendiğiniz konusunda şüpheleriniz varsa, hiç üzülmeyin. Çünkü duygusal soruların yanıtları karmaşıktır. Bununla birlikte bir o kadar karmaşık olan şey, kedilerin hareketlerinin ne anlama geldiğini çözümlemeye çalışmaktır. Çünkü kedilerde bizler gibi farklı karakter yapılarına sahiptir. Kimi kediler kucak sevmez iken kimileri ise sırnaşmadan duramazlar. Ancak bir bütün olarak bakıldığında kucak sevmeyen kedi de diğerleri de sahipleri yanından ayrıldıklarında onların eve gelmelerini çeşitli şekillerde beklerler. Bu da sahiplerini özledikleri anlamına gelebilir. Net olarak cevap vermek için yapılan araştırmalardan bahsedelim.

Kedilerin özlem duygularına sahip olup olmadığı üzerinde yapılan araştırmalar şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkmasına neden olmuş. Yapılan araştırmalarda iki grup kedi seçilmiş ve birbirinden ayrılmış. Ardından bir grupta yer alan kedilere, özlem bildiren hareketler ve eylemlerde bulunulmuş. Diğer grupta yer alan kedilere ise, hiç özlem belirten hareketler uygulanmamış. Kısa süre içerisinde gerçekleşen bu araştırma sonucunda insanlar tarafından özlem gören kedilerin aynı şekilde özlem belirtileri gösterdiği ortaya çıkmış. Özlem gören kediler, insanlara yakınlaşıp sevgi gösterisinde bulunurken diğer gruptaki kediler ise, insanları görmezden gelip rutin yaşamlarına devam etmişler.

Bu araştırmadan çıkartacağımız sonuç doğrultusunda sahiplerinden özlem gören kedilerin onları özlediğidir. Elbette bu kediniz ile aranızdaki bağ ile de orantılıdır. Onunla aranızdaki bağ ne kadar kuvvetliyse, duygularınızın karşılıksız olmadığını anlayabilirsiniz. Kedinizden uzaktayken onu özlüyorsanız, o da sizi özlüyordur.

Kediler eski sahiplerini özler mi?

Kediler, kısa süreli hafızaya sahip oldukları için eski sahiplerini unuttuklarını düşünebilirsiniz. Ancak genel olarak bakıldığında hafızaları çok güçlüdür. Bu nedenle geçmişi hatırlayabilirler. Geçmişi hatırlayabiliyorlarsa, eski sahiplerini de özlerler elbette. Fakat bu hatırlayışın gerçekleşmesi daha çok ilişkisel hafızaları ile mümkün olur. Kedinizin eski sahibi ile arasındaki bağ güçlü kurulmuşsa, onu özleyebilir. Bunun yanı sıra bakıp büyüttüğünüz kedinizi herhangi bir sebeple bir daha göremediyseniz, aynı şekilde aranızda güçlü bir oluştuysa kediniz sizi özlüyordur.

Bir kediye iyilik ile yaklaşıldığında ilişkisel hafızasına kaydeder ve diğer gün insanlar ile iletişim kurmanın iyi bir şey olduğunu hatırlarlar. Örneğin; bir sokak kedisine mama poşeti ile yaklaşıp onu besledikten bir gün sonra aynı mama poşeti ile yaklaşırsanız, onu besleyeceğinizi anlar. Bu nedenle diğer gün size yaklaşır. Oysa sokak kedileri yabani oldukları için insanlara yaklaşma konusunda genelde negatif davranırlar. Size çok fazla yakın davranan bir kedi gördüyseniz, insanlar tarafından iyi bakılmış olduğu içindir. Kedi severler olarak sokakta kedi kalsın istemez ve bu nedenle elimizden geldiğince onlara mama ve bakım konularında destek vermeye çalışırız. Ne yazık ki bu tam anlamıyla yeterli olmaz. Ancak kendi kapımızın önünde ya da sokağımızdaki kedilere yardım edebiliriz. Bazen de geçtiğimiz yerlere mama dolu bir kap bırakırız. Bu kaplardan beslenen kedileri uzaklık nedeni ile bir daha görmemiz mümkün olmayabilir. Böylece aramızda bir bağ oluşması da pek mümkün olmaz.

Sokak ya da ev kedileri ile aramızda güçlü bir bağ kurduğumuzda bize karşı sevgilerini belli etmeye başlarlar. Bunu ilk olarak hisseder daha sonra fark ederiz. Çünkü her kedi eşsizdir. Her biri ihtiyaçlarını karşılamak ya da bize olan duygularını belli etmek için farklı belirtiler gösterirler.

kediler sahibini özler mi

Kedilerin sahiplerini özleme belirtileri

Aralarında güçlü bir bağ kurulmuş olan kedi ile sahibi arasında özlem ve sevgi gibi duygular oluşabilir. Bu nedenle kısa süre için evde ayrılsalar da kediler sahiplerini özler, bu ne kadar hoş bir his, değil mi? Ancak her kedi aynı belirtileri göstermez. Bazıları camda ya da kapıda beklerken bazıları ise gözlerinize dikkatlice bakar ve miyavlar. Bu adeta bir “Hoş geldin ya da Merhaba” demektir. Belirtilere göz atarak kedinizin hangilerini gerçekleştirdiğini düşünebilirsiniz. Kimileri her defasında aynı şekilde karşılar sahibini, kimi kedi sahipleri ise eve her geldiğinde farklı bir karmaşa ile karşılaşır. Eve varmadan önce acaba bugün ev ne kadar dağıldı, diye endişeleniyorsanız, kediniz ayrılık kaygısı yaşadığı için bu tür yaramazlıklar yapıyor, olabilir. Bu yüzden korku ile özlendiğinizi belirtmek isteriz.

Kedilerde görülen ayrılık kaygısı sahipleri ile aralarında yeterli derecede bağ oluşmamasından kaynaklanır. Sahiplendiğiniz kedi, geçmişte kötü şeyler yaşadıysa, ciddi bir hastalık geçirdiyse ya da tanışalı daha kısa bir zaman olduysa aranızdaki bağın güçlenmesi için bir şeyler yapmanız gerekir. Bunun için veterinere danışmak en sağlıklısı olacaktır. Ayrılık kaygısı belirtileri arasında kum kabı dışına idrar yapmaları, sahipleri eve vardığında onları çok abartılı ve tuhaf şekillerde karşılamaları yer alır. Evden her ayrıldığınızda mesafe kısa da olsa, kediniz eşyalarınızın üzerine idrarını yapıyor ya da evi çok dağıtıyorsa, sizin onu terk edeceğinizi düşünüyor olabilir. Ona güven vermek için veterinerden yardım almayı ihmal etmemelisiniz. Bu güven gerçekleştiğinde aranızdaki bağ güçlenecek ve sizi korku ile değil sevgi ile özleyecek ve karşılayacaktır.

Elbette her kedi ayrılık kaygısı yaşamaz. Çünkü buna gerek duymaz. Sahibi tarafından sevildiğini anlar. Bakımlarına dikkat edilen, beslenmesine özen gösterilen ve en önemlisi başarılı bir şekilde etkileşim kurulan kediler sahiplerine güvenir ve onları özler. İşte bu güvene sahip olan kedilerin sahiplerini özleme belirtileri…

Camda beklemeleri

Camda sizi bekleyen bir çift meraklı göz varsa, çok şanslısınız demektir. Masum ve bir o kadar çılgın olan kediler ile yaşamak çok eğlencelidir. Onların bizleri camda beklemeleri nedeni ile bazen endişe duysak da bu bizim hoşumuza gider. Eğer kedinizin sizi beklemesi dışında cam kenarında geçirdiği süre size fazla geliyorsa, kediler camdan neden bakar yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kapıya koşmaları

Kapı sesi duyunca sahiplerinin geldiğini anlayan bazı kediler nereye gitmeleri gerektiğini iyi bilir ve kapıya doğru koşarlar. Bu koşuş bazen öyle hızlı olur ki sahiplerinin şaşırmalarına neden olur. Eğer siz de bu şekilde karşılanıyorsanız, kediniz hem çok sağlıklı hem de gelmenizi dört gözle bekliyor demektir.

özleyen kedi

Sırt üstü yatıp göbeklerini göstermeleri

Her kedi kapıda ya da camda bekleyecek değil elbette. Bazıları uykusundan ödün bile vermeyebilir. Ancak sizi gördüğünde yanınıza yatıyor ve göbeğini gösteriyorsa, kediniz sizi özlemiş demektir. Başını ve özellikle göbeğini sevmeniz için yanınıza gelen kedileri asla ihmal etmemelisiniz. Üzülüp size kızabilirler.

Yanınızdan ayrılmamaları

Bazı kediler ise adeta sahiplerinden ayrılmak istemezler. Özlemleri bazen öyle büyük olur ki, sahipleri nereye giderse gitsin peşlerini bırakmazlar. Üstelik buna tuvalet ve banyo da dahildir.

Gözlerinize bakıp miyavlamaları

Sizi karşılamayan bir kediniz varsa, hiç üzülmeyin. Onların gözlerinize bakıp miyavlıyor olmaları da özlem bildirir. Kediler, iletişimlerini miyavlayarak kurarlar. Buna bir de gözlere dik bir şekilde bakmak eklenince araya duygusal konular girmiş demek olabilir.

Kedinizle sık sık konuşuyorsanız, yalnız değilsiniz. Çünkü kedi sahipleri bazen miyavlamaya dahi çalışır. Çünkü özlem konusu dışında aradıkları başka cevaplarda vardır. Bunlardan biri de kediler konuşulanları anlar mı sorusudur.

Kediler sahipleri dışında diğer aile üyelerini de özleyebilir. Bazı kediler sadece sahiplerine bağlıdır. Bazıları ise sosyalleşme konusunda oldukça iyidir. Bu nedenle ailedeki herkes ile etkileşim kurabilir. Kedinizin sizi özlemediğini düşünüyorsanız, aranızdaki iletişimi güçlendirmek için harekete geçmeniz gerekir. Oyunlar oynamak en etkili yöntemdir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler, kendilerine gösterilen sevgi ve şefkati sahiplerine yansıtırlar. Kedinize karşı sevgi hissediyorsanız ve bunu ona gösteriyorsanız, kediniz sevginizi hisseder.

Kediler her şeyi anlar. Ancak yaptığımız jest ve mimikler ya da konuşmalarımızdan ne anladıkları da önemlidir. Bizler, nasıl ki onların miyavlamalarını her zaman doğru çözemediysek, onlar da bazen yanlış anlayabilir. Kediniz ile aranızdaki bağ ve süre de sizi anlaması ile doğrudan alakalıdır.

Kediler, kısa süreli hafızaya sahip olsalar da eski sahiplerini unutmazlar. Elbette bu kedinize gösterdiğiniz ilgi ve kediniz ile geçirdiğiniz süreye de bağlıdır.

Kediler sahiplerini özellikle başka bir canlıya sahipse, kıskanırlar. Bazen bu canlı kendi yavruları ya da sahibinin çocukları da olabilir.

Kediler sahiplerine bağlanırlar. Bu nedenle nasıl ki kendi yavrularını kötülüklerden korurlarsa, sahiplerini de korurlar. Elbette bu koruma, sahiplerinin başının dertte olduğunu anlamaları ile oluşur.

Kediler sahiplerini sever. Hatta bazı kediler sahiplerine bayılır ve ondan ayrılmak istemezler. İsimlerini çağırdıklarını ya da kapıyı açtıklarını duyduklarında sahiplerinin yanına koşarlar.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Naz
Ara 8, 2022 / 01:27

Kedim kayboldu 6 gün oldu 2.5 aylık henüz ne yapacağımı bilmiyirum


Veteriner Hekim
Ara 12, 2022 / 14:24

Çok üzüldüm. Umarım bulunmuştur. Bulunmadıysa çevre veteriner kliniklerine ilan asmanız yardımcı olabilir.