Sivrisinekler yoluyla bulaşan kalp kurdu, kedilerde ölümcül sonuçları olabilen ve ciddiye alınması gereken kedi parazitlerinden biridir. Bu nedenle kedilerde kalp kurdu hastalığı ile ilgili kedi sahiplerinin bilgilenmesi, belirtilerini, nedenlerini ve tedavi yöntemlerini araştırması çok önemlidir.
İçindekiler
Kalp kurdu hastalığı (dirofilariasis), başta ABD olmak üzere dünyanın birçok yerindeki hayvanların yakalandığı ölümle sonuçlanabilecek bir hastalıktır. Kalp kurdu hastalığı başta köpekler olmak üzere kedileri de etkiler ancak hastalığa sebep olan kalp kurtları deniz aslanları, at ve insanlar da dahil olmak üzere çeşitli memeli hayvanların bedenlerinde de yaşar.
Kalp kurtları hakkında bilinmesi gereken şeyler arasında larvalarında kedilerin sağlığını olumsuz yönde etkiliyor olmasını saymalıyız. Bu parazit kedilerin, köpeklerin kalbine ve akciğerlerine yerleşerek hayatlarını tehdit etmektedir. Parazit larvaları vücuda girdikten sonra ilk belirtilerini 50-70 gün sonra göstermektedir.
Kalp kurtları tarafından enfekte olan kedi, köpeklerde kalp ve akciğer hastalıklarına dair klinik bulgular şekillenebilmektedir. Kediler genelde semptom göstermese de bu klinik bulgular şunlar olabilmektedir;
Kalp kurtları sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaşır. Sivrisinekler kalp kurdu taşıyan bir köpekle beslenerek kalp kurdu mikrofilaryasını taşımaya başlar ve birkaç hafta boyunca larva sivrisineğin vücudunda gelişim döngüsüne devam eder. Köpeklerde kalp kurdu hastalığı genellikle solucanların fiziksel boyutundan dolayı kan akışının engellenmesiyle ortaya çıkar. Kedilerde ise solucanın ürettiği inflamatuar reaksiyondan dolayı kalp kurdu hastalığı meydana gelir.
Solucanları taşıyan sivrisinekler, kedileri ısırarak kalp kurdu larvalarını kedilerin kanına bırakır ve kedilerin dokularında gelişir. Kedi vücudunun larvalara karşı çok da misafirperver olduğu söylenemez. Larvalar 5. aşamaya geldiğinde gelişimini tamamlamak için pulmoner arterlere doğru yola çıkar ve burada vücudun geliştirdiği şiddetli bir inflamatuar cevap gelişir. Bu inflamatuuar cevap köpeklere kıyasla kedilerde çok daha şiddetli bir şekilde meydana gelir.
Kedilerin yaklaşık %80’i kalp kurdu hastalığı belirtisi göstermez ve enfeksiyonu kendi savunma mekanizması sayesinde semptom vermeden geçirebilir. Tıbbi incelemeler çoğunlukla semptomları olan kediler üzerinde gerçekleştiği için semptom göstermeden kaç kedi enfekte olur? sorusuna net bir yanıt vermek zordur. Semptomların büyük çoğunluğu astım veya alerjik bronşit gibi diğer solunum yolu hastalıklarından ayırt edilemez. Kalp kurdu hastalığının klinik belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Kedilerde kalp kurdunun teşhisi için klinik ve tanısal testlerden oluşan bir kombinasyona ihtiyaç duyulur. Kalp kurdunun teşhisinde kullanılan yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Kedilerde kalp kurdu tedavisi şu anda çok sınırlıdır ve henüz etkililiği onaylanmış kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Kedilerin bu konuda en önemli kozları ise bağışıklık sistemleridir ve kedilerin büyük çoğunluğu herhangi bir enfeksiyon tedavisine ihtiyaç duymadan ve semptom göstermeden kalp kurdunu vücudundan temizleyebilir. Tedavi gereken durumlarda ise aşağıdaki yöntemlere başvurulabilir:
Enfekte kedilerle ilgili yapılan çalışmalarda enfekte olan kedilerin %19’unun sadece evde yaşayan kediler olduğu görülmüştür. %54 gibi önemli bir kısmını ise zaman zaman dışarıya çıkan ev kedilerinin oluşturduğu bildirilmektedir. Bu de evcil kedilerin kalp kurdu hastalığı ile ilgili ciddi bir risk grubu olduğunu göstermektedir. Kedilerde kalp kurdu hastalığını önlemek için bazı tedbirler almak faydalı olacaktır:
Ne yazık ki kalp kurdu hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Kalp kurtları öncelikli konaklama noktaları olan köpeklerden sivrisinekler aracılığıyla alınarak kedilere bulaştırılır. Fakat enfekte hayvanların birbirine temas etmesiyle veya sizin onlara temas etmenizle bulaşacak bir hastalık değildir
Kalp kurdu hastalığına yakalanan kedilerde beslenme düzeninde çok özel tedbirler alınmasına gerek duyulmaz. Buna karşın kedinizin hastalığı daha kolay yenebilmesi için beslenme programında bağışıklık sistemini güçlendirebilecek besinlere yer vermeniz faydalı olacaktır.
Kalp kurdu kediler kadar olmasa da insan ve diğer memeli hayvanlarda da yaşayabilir.
Köpeklerin biyolojik yapısı kedilerden farklı olduğundan kullanılamaz.
Kalp kurdu ilaçlarını kedinize güvenle verebilmeniz için ilaçların lisanslı bir veteriner tarafından reçete edilmesi gereklidir.
Şu anda kalp kurdunu kesin olarak önlediği belirlenen bir aşı bulunmuyor.
Kalp kurdunu önlediği belirlenen bir doğal yöntem henüz bulunmuyor.
Kalp kurdu ile ilgili ilaçların paketin üzerindeki son kullanma tarihinden önce kullanılması gereklidir. Son kullanma tarihi geçmiş ilaçların ne kadar güvenli olacağını tahmin etmek oldukça güçtür.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar