Kedilerin öleceği nasıl anlaşılır? Ölüm belirtileri

14 Ekim 2021
5771
Kedilerin öleceği nasıl anlaşılır? Ölüm belirtileri

Ailenizin bir üyesi olan kediniz, elbet bir gün her canlının başına geleceği üzere hayatlarını kaybedeceklerdir. Ancak bu evrede yalnız kalmayı tercih edeceklerinden ve acılarını saklama konusundaki hünerinden dolayı bu durum karşısında şaşırabilirsiniz. Yaşamının sonuna gelen kediler, bu kaçınılmaz sona yaklaştığı zaman bazı davranışlar sergileyerek sinyaller verecektir. Her ne kadar gizlemeyi başarsalar da kedinizin yaşadığı belirtilere dikkat etmeli, ona ihtiyacı olan bakım ve rahatlığı sağlamak için elinizden gelen tüm çabayı göstermelisiniz.

İşaretleri İzleyin

Kedinin Kalp Atışını Hissedin

Kedinizin kalbi düşük hızda atıyor ise bu onun zayıfladığının ve ölümün yaklaştığının habercisidir. Sağlıklı bir kedinin kalp atış hızı dakikada 160 ila 180 aralığında olmalıdır. Eğer kedi çok hasta ya da yaşamının sonlarında ise normalin altına düşecektir. Kalp atış hızını ölçmek için elinizin kedinizin sol kısmına, ön bacağının arkasına koyun. Her 15 saniyede hissettiğiniz atış sayısını bir kronometre veya akıllı telefon kullanarak sayın. Her bir dakikadaki kalp atış hızını tespit etmek için elinizdeki rakamı dört ile çarpın. Böylelikle normal mi yoksa olması gerekenin altında mı olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Kedinin Nefesini Kontrol Edin

Sağlıklı bir kediye sahipseniz dakikada 20 ila 30 nefes alması gerekir. Eğer kalbi zayıf bir kediyse, akciğerlerin çalışma etkisi azalır ve kan dolaşımına az miktarda oksijen pompalanır. Bu durum da, kedinin oksijen almak için daha hızlı nefes almasına sebep olur. Akabinde akciğerler sıvı ile dolduğu zaman nefes alması zorlaşır ve yavaşlar. Kedinizin nefes alışını dinlemek için yanına oturun ve sessiz bir şekilde onu dinleyin. Her nefes aldığında karnının şişip inmesine bakın. 60 saniye içerisinde kaç kez nefes aldığını saymak için bir  kronometre veya akıllı telefon kullanın. Hızlı ve yoğun olarak ya da az şekilde nefes alıyorsa, bu yaşamının sonuna yaklaştığına işaret edebilir.

Kedinin Sıcaklığını Ölçün

Sağlıklı kedi 37.2 ila 39.2 derece sıcaklığa sahip olacaktır. Ölüme yaklaşan bir kedinin ise vücut ısısı düşüktür. Zayıflayan kalbi vücut ısısının 37.2’nin altına düşmesine sebep olur. Bir termometre yardımı ile kolayca halledebilirsiniz. Dijital bir rektal termometre işinizi görecektir. Ayarladığınız termometreyi kedinizin rektumuna yaklaşık 1 inç kadar sokun ve bekleyin. Eğer elinizde hiç termometre yoksa, patilerine dokunarak hissedebilirsiniz. Çok soğuksa, bu kalbinin zayıfladığına işarettir.

Kedinin Yeme ve İçmesini Gözlemleyin

Ömrünün sonuna yaklaşan bir kedi bu dönemde yeme ve içmeyi bırakma davranışı sergiler. Kedinizin mama ve su kaplarının boş mu yoksa dolu mu olup olmadığına her daim dikkat edin. Aynı zamanda kilo vermeden dolayı bitkin, gözleri çökmüş ve sağlıksız cilt gibi fiziksel anoreksi belirtileride gösterebilir. Ek olarak, kedinizin tuvaletini de takip etmelisiniz. Yemek yemeyip, su içmeyen bir kedi daha az tuvalete çıkacak ve idrarı daha koyu olacaktır. Zayıflayan kedinin idrar yolları ve bağırsakları üzerindeki kontrol yetisi az veya hiç olamayabilir. Dolayısıyla bazı küçük sürprizler ile karşılaşabilirsiniz.

Kedinizin Kokusu Olup Olmadığına Bakın

İşlevleri azalan organlar neticesinde, vücutta toksinler birikir ve bu da kötü kokuya neden olur. Eğer kediniz yaşamının sonuna yaklaştıysa nefesinde ve vücudunda toksinler yok olmayacağı için zaman içerisinde daha da şiddetli kokan kötü bir kokuya yol açabilir.

Kedinizi Rahatlatın

Yaşamının son evrelerine giren bir kedinin bakımı hakkında veteriner hekiminize danışmalısınız. Tıbbi bir yardım ile kedinizin ömrü hatrı sayılır şekilde uzamıyor ise, kalan son günlerini nasıl rahat şekilde geçirebileceği konusunu detaylı şekilde konuşmak gerekiyor. Kedinizin yaşadığı belirtilere bağlı olacak şekilde ağrılar için ilaç, yeme desteği için malzeme ya da yaraları sarmak üzere merhem ile bandaj kullanılabilir. Genellikle tüm kedi sahipleri son günlerini rahat şekilde geçirmeleri için evde bakıma yöneliyor. Kedinin olabildiğince uzun süre boyunca sağlıklı ve rahat kalmaları için 24 saat boyunca bakım sağlanmaktadır. Spesifik bir tedaviyi uygulama konusunda içiniz rahat değilse, bunun için düzenli olarak veteriner hekiminize gidebilirsiniz.

Yumuşak ve Sıcak Bir Yatak Verin

Bazen olmaması gereken şeyler meydana gelir ve elden ne yazık ki, bir şey gelmez. İşte böyle zamanlarda yapılabilecek en iyi şey, kedinizi bol bol dinlendirmek ve ona sıcak, konforlu bir alan sağlamaktır. Zaten kediniz çok hareket etmeyecektir ve günlerini çoğu zaman yatarak geçirecektir. Yumuşak battaniyeler ile favori yerinde uyumasına olanak tanıyın. Yatak takımlarının temiz olduğundan emin olun ve battaniyelerini birkaç günde bir sıcak su ile yıkayın. Parfümlü deterjanları tercih etmeyin, zira kedinizin cildi tahriş olabilir.

Kedinizin Ağrı Seviyelerini İzleyin

Kediler acılarını gösterme konusunda sessiz olabilirler. Yani illa ona dokunduğunuzda ağlamaz ya da ürkmez. Fakat eğer dikkatlice gözlemlerseniz, geçirdiği bu zor süreci anlayabilirsiniz. Kedinizde daha az yiyip içmesi, hızlı nefes alması ya da az nefes alması, hareket etmede isteksizlik ve yalnızlık gibi belirtiler görürseniz durumu ciddiye almanız gerekiyor.

Ötenazinin Uygun Olup Olmadığına Karar Verin

Ötenazi kararını almak hayli zordur. Çoğu kedi sahibi ise evde doğal olarak ölmeleri seçeneğini tercih ediyorlar. Ancak kedinizin acıları katlanılmaz bir hal alıyorsa, ötenazinin daha insaflı olduğu hususuna karar verebilirsiniz. Bunun için en uygun zamanı veteriner hekiminize danışarak verebilirsiniz.

Kedinizin Acı Seviyesinin Günlüğünü Tutun

Eğer kötü günler, iyi günlere oranla fazlaysa acısını dindirmek için veteriner hekiminiz ile konuşabilirsiniz. Eğer ötenazi seçeneği üzerinde durursanız, sakinleştirici ve akabinde huzur içinde vefat etmesine olanak sağlayacak bir ilaç verecektir. Bu uygulama ağrısız olduğu gibi 10 ila 20 saniye kadar sürmektedir. İşlem sırasında odada kalabileceğiniz gibi dışarıda da bekleyebilirsiniz.

Ölümün Ardından

Kedinizin Kalıntılarına Dikkat Edin

Eğer kediniz evde vefat ederse, defin planına kadar serin bir yerde tutmanız gerekmektedir. Bozulmasının ve çevreye karşı risk oluşturmasının önüne geçmek için önemlidir. Ötenazi işlemi uygulanırsa, veteriner kliniğiniz tarafından size yardımcı olunabilir ya da siz istediğiniz herhangi bir yere diğer hayvanların ulaşamayacağı biçimde gömebilirsiniz.

Yakma ve Gömme Arasında Karar Verin

Kedinizin yakılmasını istiyorsanız, veteriner hekiminiz ile konuyu konuşabilirsiniz. Gömmeyi tercih edecekseniz, defnedebileceğiniz yerel bir evcil hayvan mezarlığı bulun. Özel mülke gömmek istiyorsanız, bunun yasal olup olmadığını araştırmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra halka açık park ve kamu arazilerine gömmek yasaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Ani ölüme sebebiyet veren kalp hastalığı ve buna bağlı durumlar olup kedi kardiyomiyopatisi ya da kalp kası hastalığı ve kedi kalp kurdu hastalığı en yaygın nedenlerdir. Tüm bu hastalıkların belirtileri yoktur.

Eğer ölen kediniz enfeksiyon tehlikesi taşımıyorsa ve bunu yapmak sizin için sorun olamayacaksa görmesine müsade edebilirsiniz. Bilmeniz gerekir ki, kediler insanlar ile aynı bilinçte değildir.

Kediler yalnız ölme amacı güderek uzaklaşmazlar. Fakat kendilerini iyi hissetmedikleri zaman, iyi olana dek yalnız kalabilecekleri bir yer bulmayı isterler. Ölümü anlayamadıkları için onları rahatsız eden acı geçene dek bir yere kıvrılıp yatarlar.

Enerji kaybedecekleri için birçok hareketi yapamayacakları gibi kendilerini tımar da edemezler. Bu sebeple dağınık ve bakımsız görünürler. Buna ek olarak işlevlerini yerine getirmeyen organlar yüzünden, toksinler birikerek oldukça kötü olan bir kokuya neden olacaktır.

Bazı kediler ne kadar acı çekerse çeksin, yeme ve içme eylemlerine devam edebilirler. Ancak siz bazı fizyolojik ve davranışsal işaretler olan nefes nefese kalma veya nefes nefese kalma, münzevilik, hareket etme isteksizliği ve yiyecek seçiciliğinden anlayabilirsiniz.
Hayatta kalan kedi etkileşim ve oyun zamanlarını kaçırabilirler. Ölümün kalıcı olduğunu anlayamadıklarından dolayı ölenin geri geleceğine inanarak sabır içerisinde bekleyebilirler.

Ailenizin bir ferdi olan kedileri kaybetmek hayli yıkıcıdır. Uzun zaman hayatınızda olduğu için öldükleri zaman bu kaybı atmatmak normal olarak zordur.

Kimi kişiler, kedilerini bahçeye gömmek için eve götürmeyi seçerler. Eğer arazi sahibiyseniz ve veteriner hekiminiz diğer hayvanlar ile insanlar için tehlike yaratmadığını söylüyorsa bir sakınca yoktur.

En yaygın neden kanser olup kontrolsüz şekilde hücrelerin büyümesi birçok formda görülebilir.

Kedinize enjekte edilen ilaç hızlı bir şekilde vücuduna yayılır. Saniyeler sonra bilinçsiz hale gelir ve herhang, bir acı hissetmez.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Melisa ugurel
Ağu 31, 2022 / 01:42

Kedim iran himayalan ve 17 yasinda bir anda arka ayaklarindan zorlanfi yazlikta farkettim merdivenden inemedi ve benden yardim istedi v8karken kendi cikti yaklasik 9 gundur 1tane islak mama belki bir avuc kuru mama yedi ve su icmiyor ve arka ayaklarindan zor yuruyor bahceden iceri girmek istemedi ve ayagima dolanio isisrir gibi yapti 3 gundur her saat basi oldu mu diyerek korkuyla kontrol ediyorum dun aglamisti ve burnu cok islajti ne yapmaliyim korkudan uyuturlar diye veterinere gidemiyorum aglamaktan gozlerim sisti yardimci olur musunuz


Veteriner Hekim
Eyl 1, 2022 / 22:19

Merhaba veteriner kliniğine gitmeniz en doğrusu 17 yıl boyunca eminim çok güzel bir ömrü olmuştur. Bu süreci en acısız şekilde atlatmasını dilerim. Veteriner hekiminiz, sizin onayınız olmadan kedinizi zaten uyutamaz. Ancak eğer varsa acılarını dindirecek ilaçlar verebilir. Çok geçmiş olsun..


mehmet zeki
Eki 6, 2022 / 10:00

6 aylık kedimiz böbrek yetmezliği çıktı 4 günde tanınmaz zayıfladı.2 gündür hareketsiz yatıyor veteriner eve götürün artık gıda vermeyin dedi.dayanılması çok zor bi durum.ne yapmalıyız


Veteriner Hekim
Eki 6, 2022 / 18:57

6 aylık bir kedide böbrek yetmezliği genellikle akut olarak seyreder. Bazen altta yatan genetik bir bozukluk buna sebep olur. Size tavsiyem öncellikle veteriner hekiminize kedinizdeki böbrek yetmezliğinin neye bağlı olduğunu sormanız. Eğer genetik bir bozukluk tespit edildiyse de hastalığı kontrol altında tutmak denenebilir. Bence kedinizi iç hastalıklarında uzman bir veteriner hekime götürüp ikinci bir görüş istemeniz iyi olur.


Buğlem aydım
Eki 28, 2022 / 19:30

Kedim 3 aylık salya akıtıyor dili dışarıda önceden hiç miyavlamazdı ama şu aralar miyavlamaya başladı mamasını yiyor anne sütünü de içiyor ne yapmalıyım yardımcı olabilir misiniz?


Veteriner Hekim
Eki 28, 2022 / 20:36

Anlattığınız tablo ciddi bir duruma benziyor. Bir an önce yavruyu veteriner hekime götürmenizde fayda var.


CANIM KEDIM
Eki 28, 2022 / 22:14

Kedim 1.5 yaşında. Yaklaşık 1 haftadır oldukca halsiz ve mutsuz.Belirgin olarak belirtisi ise öksürüyor bazen .Ve öksürünce cok kötü oluyor baya derinden öksürüyor. İŞTE dün yemek yemedi zorlayarak süt icirdim .bugün ise yemeğini yedi su içti bir bardak dolusu.Ama halà öksürüyor ve uyuyor hep .Ciğerlerini üşümüş olabilir mi ? YADA ölüm tehlikesi olabilir mi ? Yardımcı olabilir misiniz? 🙏


Veteriner Hekim
Eki 29, 2022 / 14:12

Merhaba 1 yaşında bir kedi için öksürüğe bağlı ölüm düşüncesi pek yakın değildir. Ancak belli ki kediniz hasta ve nesi olduğunu öğrenmek ve tedavi edilebilmesi için veteriner hekiminize gitmelisiniz.


Sıla Şeyda
Ara 11, 2022 / 07:18

Merhaba kedimin karaciğerinde bir yumruk kadar kist var alınacak yerde olmadığı için müdahale edilemiyor doktorlar kritik süreçte olduğunu söylüyor 1 haftadır klinikte kalıyor sürekli serum vs veriliyor sizce yaşayabilir mi?


Veteriner Hekim
Ara 11, 2022 / 13:53

Çok geçmiş olsun, kedinizi görmeden bu konuda yorum yapmam pek mümkün değil. Eminim oradaki meslektaşlarım ellerinden geleni yapıyorlardır. Umarım bir an önce durumu kontrol altına alınır.


Nermin yarluğ
Ara 20, 2022 / 04:49

Allah’ın verdiği canı Allah alır O yüzden ötenaziye karşıyım benim bir dişi kedim vardı devlet veterinerine götürdüm vücudu dengesizdi Ötenazi yapalım dediler kabul etmedim Ondan sonra hayvan yavaş yavaş iyileşti vücudu dengeye kavuştu Aradan Kaç Yıl Geçti yavruları oldu ve şu anda çok sıhhatli Aslında ötelerinizi istememizin nedeni Onlarla uğraşmak istemiyoruz Yani hasta canlıya bakmak istemiyoruz yoksa acı duyuyor falan bahane insanlar da hastalanınca acı duyarlar onlara da Ötenazi mi yapmak gerekir Neticede hepsi Allah’ın verdiği bir can nasıl ki insanlar zamanla iyileşiyor veya ölüyor bizim karışmak gibi bir hakkımız yok Allah’ın işine Benim şahsi düşüncem böyle Hiçbir canlıyı öldüremem kıyamam


Arzu Günsüren
Şub 11, 2023 / 04:35

Kedimiz Leyla bir gece ansızın çok hızlı nefes almaya başladı göğsü inip şişiyor ve sabit tuhaf bakıyor bizede hiç elletmiyor şu ve yemek te istemiyor ne olmuş olabilir 8 yaşında kısır bir kedi daha önce böyle birşey asla olmadı ne yapabiliriz


Veteriner Hekim
Şub 11, 2023 / 15:02

Merhaba kedinizi bir an önce veteriner hekime götürmeniz gerekli. Hızlı nefes alma durumu özelikle ağız açık nefes alıyorsa kedileri solunum stresine sokabilir ve kedinizin hayatını tehlikeye atan bir durumdur. Buna sebep olabilecek durumlar oldukça çeşitlidir. Basit bir ateşli hastalıktan, kalp hastalıklarına kadar değişebilir. Umarım kediniz iyidir ama solunumu normale dönse bile veteriner hekiminizi ziyaret etmenizde fayda var. Geçmiş olsun..


MemO
Mar 14, 2023 / 20:29

Kedimi Kısırlaştırdıktan sonra biraz sakinleşti az da iyiydi yemek yiyodu daha sonra bidaha veterinere gittik antibiyotik verildi ondan sonra kedim sadece yattı 1 haftadır yatıor yemek yemiyor sadece su içiyor çok halsiz her an ölecekmiş gibi duruyor veterinere götürdüm serum verdiler ama pek fayda etmedi daha da kötüleşti acaba antibiyotiğin bir yan etkisi olabilirmi ????


Veteriner Hekim
Mar 17, 2023 / 11:13

Hayır, anestezi sonrası bazı hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Eğer yapılan tedaviden yanıt alınmıyorsa kedinizin neden böyle olduğunu anlayabilmek için gerekli kan tahlilleri ve görüntüleme yöntemlerine başvurmak gerekir. Bunun sonucunda hastalığı teşhis edilip ona yönelik bir tedavi uygulanırsa kendinizin kurtulma şansı vardır. Çok geçmiş olsun..


Fatma
May 25, 2023 / 01:22

Kedim aşırı tüy döküyor ve kilo kaybetiyor bir hafta önce boğazında bi şişlik oldu 5 günlük antibiyotik tedavisi uygulandı ama sırtında küçük kızarıklıklar oluştu oranın tüyleri döküldü veteriner bi şey alerji yapmış geçer dedi ama kedim çok halsiz yorgun sanki ama kedim dışarı ya çıkan bir kedi ne yapmalıyım.


Veteriner Hekim
May 31, 2023 / 11:28

Kedinizin genel durumunda iyileşme yoksa tekrar veteriner hekiminize giderek daha detaylı tetkikler yapılmasını isteyebilirsiniz. Çok geçmiş olsun


Ilayda
Haz 4, 2023 / 03:05

Yeni bir kedi sahiplendim bu ikinci günü ve yavru kedi en fazla 1 ayliktir dün gayet iyidi bugun sabahta iyidi kedime tavuk verdim biraz sonra kötüleşti sonra kustu ve ishal oldu uyudu bütün gün ciddi bir problemi olabilirmi


Veteriner Hekim
Haz 4, 2023 / 11:45

Yavru kedilerde kusma ve ishal kedilerin hayatını tehdit eden panlökopeni gibi hastalıkların belirtisi olabilir. Mutlaka veteriner hekime giderek kedinizin muayene ettirmenizi öneririz. Çok geçmiş olsun.


Emel
Ağu 8, 2023 / 11:57

Birgün gitti ve bir daha dönmedi hala nedenini bilmiyorum öldü mü kaldı mı


Veteriner Hekim
Ağu 9, 2023 / 18:02

Çok üzgünüm umarım bir an önce kedinizi bulursunuz.