Kedim neden sarı sıvı kusuyor? Nedenleri ve tedavisi

2 Ekim 2021
27626
Kedim neden sarı sıvı kusuyor? Nedenleri ve tedavisi

Kedilerin ara sıra kusması normal karşılansa da bu durumun sıklaşması korkutucu senaryolar için bir işaret olabilir. Kusma, dikkat edilmesi ve gerekli görüldüğü taktirde tedbir alınması gereken bir durumdur. Kedilerde sarı sıvı kusması ile ilgili endişeleriniz varsa, bu makalede kedinizin durumuyla ilgili bütün sorularınıza cevap bulacaksınız.

Kedilerde sarı sıvı kusma ne anlama gelir?

Bir kedinin sarı sıvı kusması, karaciğer tarafından üretilen ve yeşil veya kahverengi de olabilen bir salgı olan safra kustuğu anlamına gelmektedir. Safra, safra kesesinde depolanan bir sıvıdır ve sindirime yardımcı olmak amacıyla vücut tarafından kullanılır. Özellikle yağların parçalara ayrılmasında safra sıvısı büyük bir öneme sahiptir.

Kedilerde sarı sıvı kusma nedenleri nelerdir?

Açlık

Kediler sarı sıvı kustuğunda bunun nedeni genellikle midenin boş olmasıdır. Mide duvarının asitler tarafından tahriş edilmesi kedinizin kusmasına neden olmaktadır. Bu durum bazı kedilerin özellikle aç olduklarında neden kustuklarını bizlere göstermektedir. Kedinizin bu sebepten ötürü kustuğunu düşünüyorsanız kaygı yapmanıza gerek yok. Tabi sarı sıvı kusmanın bu kadar masum olmayan farklı sebepleri de olabilir.

Çeşitli hastalıklar

Kediler birçok farklı hastalık nedeniyle sarı sıvı kusabildiği için bu durumu hafife almamak gerekiyor. Aşağıda bu hastalıklardan bir kısmını fikir vermesi açısından sizler için paylaşıyoruz:

  • Gastrit
  • Hazımsızlık
  • Kabızlık
  • Gastrointestinal obstrüksiyon
  • Pankreatit
  • Hipertiroidizm
  • Şeker hastalığı
  • Böbrek hastalığı
  • Karaciğer hastalığı
  • Kolanjiohepatit
  • Diyet kararsızlığı
  • Toksine maruz kalma
  • Çeşitli kanser türleri
  • Paraziter hastalıklar
  • Çeşitli viral/bakteriyel hastalıklar

Yediği şeyler

Bazı vakalarda kedilerin kustuğu sarı sıvı sadece mide asidi ya da safra olmayabiliyor. Kedinizin yediği sarı renkte bir şeyi yeteri kadar sindirememesinden dolayı kusması da görülebilmektedir. Bu durumda kedinizin o nesneyi neden sindiremediği üzerinde durulması gerekmektedir.

Çok fazla yemek

Kediler zaman zaman gereğinden fazla ve hızlı yemek yiyebiliyorlar. Bu durumda sindirim sistemi bu kadar fazla besini sindirmede yetersiz kaldığından kedilerde kusma davranışı görülebilmektedir. Yemeğin çokluğu kadar kedinizin yeni ve alışılmadık yemekleri yemesi de kedinizde kusma davranışının görülmesine neden olabilir.

Kedilerde sarı sıvı kusma belirtileri nelerdir?

Kediler hastalanmadan ve kusmadan öncede bazı belirtiler gösterebilir:

  • Salya akması
  • Dudak yalaması
  • Aşırı yutkunma
  • Öğürme
  • İştahsızlık
  • Karın ağrısı
  • Karın kaslarında ve diyaframda kasılmalar
  • Mide bulantısı hissettiğinde sessiz bir köşede saklanma davranışı

Kediniz sarı sıvı kusuyorsa ne yapmalısınız?

kediler neden sarı sıvı kusar

Kediniz sadece bir kereye mahsus kustuysa ve bunun dışında bir hastalık belirtisi gözlemlemediyseniz bunun için endişe etmenize gerek yok. Kedi kusması basit bir durumdan kaynaklanabilir. Kedinizin sarı sıvı kustuğu durumlarda yediği içtiği şeylerden olmadığından emin olmak için bir iki gün boyunca kedinizi yakından izlemeniz faydalı olacaktır.

Kedinizi gözlemlediğiniz süre zarfında kedinize ilk birkaç saat hiçbir bir şey vermeyin ancak bu sürenin uzun sürmemesi için zaman tutmanızı öneriyoruz. Birkaç saatin ardından ufak porsiyonlar halinde hafif gıdalar verebilirsiniz. Eğer kediniz için yetersiz gelirse porsiyonları bir miktar arttırabilirsiniz.

Kedideki kusma durumu ortadan kalktıysa rutin beslenme düzenine dönebilirsiniz. Bu süreçte yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durun. Bu tür gıdalar mideyi rahatsız ederek kusmasına neden olabilir.

Kedinizin hareketlerinde yavaşlama başladıysa, kusması devam ediyorsa, diş etleri soğuk ve soluk olduysa, ateşlendiyse, yemek yemeyi bırakmışsa kontrol edilmesi için veterinerinize başvurmanız gerekebilir. Veteriner 12-24 saat arasında kedinizi beslemeyi kesmenizi, diyetini hafifletmeyi ya da daha ciddi bir durum olduğundan şüphelenmesi halinde muayeneye gitmenizi tavsiye edebilir. Kedinizdeki sıkıntı devam ediyorsa ve hala kusuyorsa bu durumda en kısa süre içinde muayeneye götürmeniz gerekmektedir.

Kedilerde sarı sıvı kusma nasıl tedavi edilir?

Kedinizi veterinere götürdüğünüzde, veterineriniz tedavi yöntemini belirlemek amacıyla öncelikle kesin teşhis koymak isteyecektir. Bunun için bir takım testler isteyebilir. Muhtemel testler arasında biyokimya, tam kan sayımı, elektrolitler, tiroid seviyeleri, idrar tahlili, radyografi, ultrason ve daha fazlası bulunabilir.

Veteriner hekim, hastalığın teşhisine göre büyük ihtimalle kusmaya yönelik destekleyici veteriner bakımı, bulantı önleyici ilaçlar, hidrasyon için deri altı ve damar içi sıvıları kullanacaktır. Aynı zamanda sindirimin daha kolay olması için kedinizin diyetini de hafifletecektir.

Ayakta tedavisi mümkün olan kediler, klinikteki tedavilerinin ardından gerekli ilaçların yazılmasından sonra eve gönderilecektir. Eğer kedinizin durumu daha ağır ise veteriner hekim, tedavi süreci için kedinin 24 saat boyunca klinikte kalmasını isteyebilir. Kedinizin evde mi yoksa klinikte yatarak mı tedavi göreceği kedinizin genel sağlık durumuna ve kusma şikayetinin ciddiyetine göre değişebilmektedir.

Kedilerde sarı sıvı kusma nasıl önlenir?

Kedilerde kusma davranışı her zaman karşılaşılabilecek durumlardan biridir. Bu durum bazen çok ciddi bir sebepten dolayı olabildiği gibi bazı durumlarda çok önemli olmayabiliyor. Kedi sahiplerinin riskleri en aza indirmek için yapabileceği birkaç şey bulunuyor:

  • Kedinizin yılda en az bir kere veteriner hekim tarafından rutin sağlık kontrolünden geçmesini sağlayın.
  • Yabancı cisimlerin kedilerin ulaşamayacağı yerlerde saklanmasına özen gösterin. Bu cisimlere ipler, kurdeleler, saç tokaları gibi yutulmaya elverişli ve çekici şeyler de dahildir.
  • Kimyasalları, kediler için zararlı ev bitkilerini, insan gıdalarını ve diğer muhtemel toksinleri kedilerden uzak bir yerde muhafaza edin.
  • Dengeli ve iyi beslenme de kedinizin mide sağlığı açısından çok önemlidir ve sarı kusmanın önüne geçmek için yapılması gerekenlerden biridir. Protein açısında zengin bir diyet programı uygulayın. Et temelli, ıslak yemekler en idealidir.

Kedilerde sarı sıvı kusma bulaşıcı mıdır?

kedilerde sarı sıvı kusma bulaşıcı mıdır

Sarı kusma durumunun kendisi bulaşıcı değildir ancak bulaşıcı bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşıldığı taktirde rahatsızlığın bulaşıcı boyutta olup olmadığını tespit etmek için veteriner hekim kontrolü gereklidir.

Sarı sıvı kusan kedilerde beslenme nasıl olmalıdır?

Protein bakımından zengin, et bazlı mamalardan oluşan hafif düzeydeki diyetler de sarı sıvı kusan kedilerin beslenmesi için tercih edilmektedir. Sodyum ve baharat içeren gıdalardan kaçınmak çok önemlidir. Yağlı gıdalar da mideyi yoracağından aşırı yağ içeren gıdaların da diyet programından çıkarılması önerilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde kusma da dahil mide rahatsızlıkları ortalama 24-48 saat arasında geçmektedir. Bu süreden fazla süren rahatsızlıklarda veterinere başvurmak en doğru davranıştır.

Bir kedinin ara sıra kusması normal karşılanırken, her gün kusması altında bir sorun yattığı anlamına gelmektedir.

Hayır. Kediniz kustuktan sonra tekrar beslemek için birkaç beklemelisiniz. Böylece kedinizin midesindeki olası tahrişlerin onarılması için zaman tanımış olursunuz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Nur
Ara 18, 2022 / 02:26

2 Gün önce kedim kulak çöpünün başını koparıp yutmuş veterinere götürdük sadece parazit aşısı yapıldı.Eve geldikten bir süre sonra kustu midesinden yuttuğu şeyleri çıkardı ama bazen kusuyor ve benden saklanıyor halsiz ve hiçbir şey yiyip içmiyor.Tekrar veterinere götüreceğim ama sormak istedim durumu ciddi midir?


Veteriner Hekim
Ara 28, 2022 / 11:05

Merhaba umarım kediniz iyidir. Çok geçmiş olsun. Yabancı cisimler kedilerde böyle durumlara sebep olabiliyor. Semptomları hala devam ediyorsa mutlaka veteriner hekiminize götürmenizi tavsiye ederiz.


Ayten
Oca 11, 2023 / 11:04

Kedim sokak kedisi ilk defa dün terslik oldu önce açık sarımsı beyaz gibi az kustu
Sonrasında kanepenin altına girdi ordan çıkaramadım vücudunu elletmedi ilerleyen zaman da kendisi odaya halının üzerine yattı bitkin tabi yeme içme yok yatağa aldım hala elimi sürdürtmüyor bağırıyor tıslıyor yaklaşık 16 saattir yeme içme ve hareket yok öylece koyduğum yerde yatıyor ne yapmalıyım


Veteriner Hekim
Oca 17, 2023 / 00:11

Merhaba umarım kediniz iyidir semptomları devam ediyorsa bir an önce mutlaka veteriner hekime götürmelisiniz.


Murat
Oca 20, 2023 / 22:41

Yazı için teşekkürler ama tavsiye niteliğinde olması hatalı. Kediniz sarı kusmaya (safra) başladığı anda donanımlı bir veterinere götürün hele ard arsa kusuyora sakın bekletmeyin. Ben kedim belki düzelir diye beklerken artık çok geç olmuştu. Başkaları bu acıyı yaşamasın.


Veteriner Hekim
Oca 22, 2023 / 13:57

Merhaba başınız sağolsun. Yazımızda yer alan tavsiyeler sadece bir sefer kusmaya mahsustur. Yazımızda da belirttiğimiz gibi eğer kediniz gün içerisinde birden fazla veya haftada 1 kez düzenli olarak veya haftada birden fazla kez kusması gibi bir durum söz konusuysa zaman kaybetmeden mutlaka veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gereklidir.


Janset AKGÜL
Haz 26, 2023 / 01:19

Merhaba benim 9 aylık erkek british white kedim var 2 saate sütlü açık kahve renginde tuhaf sesler çıkarttı ilk defa kustığunu 4-5 yere kustu.ve poposu kahverengi ishalmi anlayamadım biraz bulaşmış .Kediden anlamıyorum bilgi verirseniz çok sevinirim


Veteriner Hekim
Haz 30, 2023 / 19:09

Merhaba eğer kusması devam ediyorsa mutlaka veteriner kliniğine götürmelisiniz. Geçmiş olsun


Mi
Tem 23, 2023 / 10:41

Kedim tuvalete doğru gidip giderken de miyavladi önce bir sorun olduğunu bilmiyordum sonra tuvaletin kenarına doğru ogurmeye başladı ve ardından sarı ve sıvı bir şekilde kustu 2 kez ard arda. Sonra hiç bir şey olmamış gibi tekrar mamasını yemeye başladı tabiki midesi zarar görmesin diye aldım mamasını. Dün iç parazit aşısı olmuştu o yüzden mi acaba? Birde tarihi geçmemiş her zaman verdiğim yaş mamasını yemişti. Lütfen cevaplayin


Veteriner Hekim
Tem 29, 2023 / 02:06

Merhaba evet iç parazit ilaçları kusmaya neden olabilir. Ancak kusması hala devam ediyorsa mutlaka veteriner hekiminize götürmenlisiniz. Geçmiş olsun


ÖMER OLCAY
Oca 29, 2024 / 22:41

Merhabalar kedim 7 aylik britis cinsi disi kedi kedim iki gundur sari bir sibvi kusuyor her mama ve su ictiginde sari sivi kusuyor bu ne anlama geliyor


Veteriner Hekim
Şub 4, 2024 / 15:26

Merhaba sarı kusma genellikle safra ile ilişkilidir. Ancak uzun süreli durumlarda veya mide boş olduğunda da sarı safra kusması görülebilir. Eğer kusma devam ediyorsa mutlaka bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir. Geçmiş olsun