Kedilerde yüksek kolesterol belirtileri ve tedavisi

5 Ekim 2021
1757
Kedilerde yüksek kolesterol belirtileri ve tedavisi

Kedilerde yüksek kolesterol, kan dolaşımında normalden fazla kolesterol bulunan durumları belirten bir terimdir. Yüksek kolesterol (hiperkolesterolemi), insanlarda olduğu kadar sık görülmese de kediler için de önemli bir sağlık sorunudur.

Kedilerde yüksek kolesterol nedir?

Kedilerde yüksek kolesterol, bilimsel olarak hiperkolesterolemi olarak adlandırılmaktadır. Yüksek kolesterol, bir canlının kanında fazla miktarda kolesterol olması anlamına gelmektedir. Kanda normal şartlarda belli miktarda bulunan trigliserid ve kolesterolden biri ya da her ikisi yükseldiğinde ise bu duruma hiperlipidemi denmektedir. Sadece trigliseridlerin kanda yükselmesine ise hipertrigliseridemi denmektedir.

Kandaki lipid düzeyinin yemek yedikten sonra bir süre yükselmesi ve bir süre sonra normale dönmesi olağan bir durumdur ve bu duruma lipemi denir. Doktorlar kan testi yapmadan yanıltıcı sonuçların önüne geçmek için testten önce bir süre aç olunmasını istemektedir.

Kedilerde yüksek kolesterolün nedenleri nelerdir?

Kediler yağları sindirme konusunda üstün bir yeteneğe sahip olduklarından, kedilerde birincil sebep olarak yüksek kolesterol nadiren görülen bir durumdur. Bu nedenle yüksek kolesterol çoğunlukla başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Yani başka bir hastalığın vücutta yarattığı etki sonucunda kandaki kolesterol miktarında yükselme olmaktadır. Hiperkolesterolemiye sebep olan bazı hastalıklar şunlardır:

  • Obezite
  • Yüksek yağ içeren yemeklerden oluşan diyet programı
  • Kullanılan ilaçlar (özellikle kortikosteroidler)
  • Pankreatit
  • Şeker hastalığı
  • Karaciğer hastalıkları
  • Protein kayıplı nefropati
  • Kedilerde çok nadir görülebilen Cushing (hiperadrenokortisizm) hastalığı
  • Kolestaz (safra kanalı tıkanıklığı)

Kedilerde yüksek kolesterol belirtileri nelerdir?

kedilerde yüksek kolesterol belirtileri

Kedinizin kolesterolü yüksekse, semptomlar hafif olarak başlayıp süreç ilerledikçe daha belirgin hale gelebilir. Bu semptomlar şunları içerir:

  • Karın ağrısı
  • Karında şişlik
  • Ateş
  • İştah kaybı
  • Letarji
  • Kilo kaybı
  • İshal
  • Kusma
  • Dehidrasyon
  • Lipemik retina
  • Deride lezyonlar
  • Sinirsel problemler

Kedilerde yüksek kolesterol nasıl teşhis edilir?

Veteriner hekimi, kedinin son zamanlardaki herhangi bir diyet değişikliğini, kedinin yaşadığı tüm semptomların ayrıntılı bir listesini, semptomların ne zaman başladığını ve yüksek kolesterol seviyelerinin yükselmesine neden olabilecek diğer durumları içerecek şekilde kedinin tam sağlık geçmişini bilmesi gerekecektir. Daha sonrasında yapılacak fiziksel muayeneyle birlikte yukarıda saydığımız hiperkolesterolemiye işaret edecek herhangi bir bulgu varsa kan ve idrar tahlili alacaktır.

Kanda kolesterol miktarının yükseldiğinin görülmesiyle birlikte, hiperkolesterolemiye neden olabilecek nedenler araştırılır. Bunun için başka laboratuvar testleri, röntgen ve/veya ultrasonografi gerekebilir.

Kedilerde yüksek kolesterol nasıl tedavi edilir?

Tedavi altta yatan sebebe yönelik yapılmalıdır. Bunun yanında destekleyici olarak bazı uygulamalar yapılabilir.

Düşük yağlı diyet ile beslenme yapılabilecek destekleyici uygulamalardan biridir. Bunun yanında balık yağının kullanılması kandaki yağ seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi, tedavi altta yatan sebebe yönelik yapılmalıdır. Örneğin pankreatit kaynaklı oluşan bir hiperkolesterolemi, pankreatitin tedavi edilmesi ve destekleyici uygulamaların yapılmasıyla düzelecektir. Şeker hastalığına bağlı gelişen hiperkolesterolemi ise kedilere uygun insülin uygulamalarının yapılmasıyla birlikte düzelecektir. Bu sebeple tedavinin etkin olabilmesi için, hiperkolesterolemi nedeninin teşhis edilmesi oldukça önemlidir.

Kedilerde yüksek kolesterol nasıl önlenir?

kedilerde kolesterol nasıl önlenir?

Hperkolesteroleminin erken evrelerinde hastalığa dair herhangi bir belirti görmek neredeyse imkansız olduğundan kedilerin 6-12 ayda bir veteriner hekimi kontrolüne götürülmesi çok önemlidir. Veteriner hekimi kontrolüyle erken evlerde saptanabilecek pankreatit, karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı vb. gibi durumlar hiperkolesteroleminin önüne geçilmesi açısından önem taşımaktadır. Kediler yaşlandıkça hastalık ihtimali arttığından kontroller daha önemli olmaktadır. Veteriner hekimi kontrolü, ortadan kaldırılan yüksek kolesterol durumunun tekrar ortaya çıkmasını önlemede de çok etkilidir.

Bunun yanında doğru beslenme ve kilo kontrolü de yüksek kolesterolün kontrolünde önemli bir faktördür. Bu sebeple sağlıklı beslenme ve kediniz için uygun kedi maması seçimi de çok önemlidir.

Kedilerde yüksek kolesterol bulaşıcı mıdır?

Yüksek kolesterol doğrudan bulaşıcı bir durum değildir.

Yüksek kolesterolü olan kedilerin beslenmesi

Yüksek kolesterol olan kedilerde yağ oranı yüksek olan gıdaların bulunduğu beslenme programlarından uzak durulmalıdır. Buna göre uygun kedi mamasının tercih edilmesi, su tüketiminin yeterli düzeyde olmasına özen gösterilmesi de çok önemlidir. Yüksek kolesterole neden olan rahatsızlıkta uygulanması gereken beslenme programları hakkında veteriner hekiminden bilgi alınarak daha spesifik beslenme yöntemlerine de dikkat edilmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Stres doğrudan kedilerin kolesterolüne etki etmez ancak strese bağlı bazı rahatsızlıklarla birlikte kolesterol seviyesinde yükselme görülebilir.

Yüksek kolesterole neden olan hastalık ortadan kalktığı taktirde geçecektir. Tabi tekrarlanmaması için kedinizin beslenme düzenine dikkat etmelisiniz.

Anlık kolesterol artışı önemli değildir ancak yüksek kolesterol durumu sürekli ise altında ciddi bir sorun olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.