Kedinizin hasta olduğunu gösteren 11 belirti

10 Mayıs 2022
7989
Kedinizin hasta olduğunu gösteren 11 belirti

Kediler beden dilleri ile bizlere pek çok şey anlatabilir. Miyavlamalarının tonlama farkından dahi bir anlam çıkarabiliriz. İletişimin gücü, aradaki bağ ve geçirilmiş olan uzun zaman sonucunda kedimizin ne istediğini ya da hissettiğini anlayabiliriz. Ancak bu durum hastalık söz konusu olduğunda geçerli olmayabilir. Çünkü kediler hasta iken hayatlarına olduğu gibi devam edebilir. Nadir olarak bazıları hastalıklarını dışarı vurarak büyük belirtiler gösterebilir. Kedi severler olarak kedilerin hastalık belirtileri hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir. Bu nedenle kedinizin hasta olduğunu gösteren 11 belirti listemize ve açıklamalarına göz atmanızı tavsiye ederiz.

Aile üyemizden biri kedi ise hayatımız daha da renklidir. İlk günden keyfimiz katlanarak artar. Hayatımızda yer almaları bizim için önemlidir ve patili dostumuzun değerini hiçbir şey ile kıyaslayamayız. Bu nedenle kedimizin hasta olmasını hiç istemeyiz. Çünkü küçük olduğunu düşündüğümüz bir hastalık onlar için kritik ve acılı olabilir. Kedinizin hasta olduğunu düşünüyorsanız tanıyı asla kendiniz koymamalısınız. Gözlemlediğiniz farklılık ya da şikayetleri bir kenara not ederek veterinerinize anlatmalısınız.

Kedim hasta mı? Hasta olduğunu nasıl anlarım?

Doğada canlıların birçoğu hastalıklarını gizleme konusunda oldukça başarılıdır. Özellikle avcı ya da av olanlar sahip oldukları içgüdüler nedeni ile hasta olduklarını dışarıya belli etmemeye çalışırlar. Kolay bir yem olmayı istemez ve günlük hayatlarına kaldıkları yerden devam etmeye çalışırlar. Durumları kritik bir hâle gelip güçsüzleşince kendilerini bir köşeye çekebilirler. Bu gibi bir şey ile asla karşılaşmak istemeyiz. Bu nedenle kedim hasta mı sorusunun yanıtını net bir şekilde alabilmek için patili dostunuzu gözlemlemeli ve eğer varsa farklılıkları not almalısınız. Her belirti farklı bir hastalığın işareti olabilir. Veterinere bilgi verirken belirtilen şikayetler teşhis ve tedavi için oldukça önemlidir. Erken müdahale ve hızlı teşhis ile kedinizin eski hayatına kolayca dönmesine destek verebilirsiniz.

Kedim hasta gibi endişesi içerisindeyseniz, kedinizde var olan farklılıkları hissettiniz ya da bu farklılıklara tanık oldunuz, demektir. Kendinizi rahatlatmak için elbette veteriner hekim desteği alabilirsiniz. Bununla birlikte kedinizin hasta olduğunu gösteren 11 belirti listemizi de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Vücut sıcaklığı

Kedilerin vücut sıcaklığı artışı hastalık habercisidir. Bu nedenle bir ateş ölçer kullanarak kedinizin ateşini ölçebilirsiniz. Kedilerin kulakları soğuk olabilir. Bazen ise tam tersi vücudundan daha sıcaktır. Eğer kulak ısısı on dakika içerisinde normale dönmezse kedinizi sık sık kontrol etmeniz gerekir. Kedilerin kulakları ve patileri ilk üşüyen ya da ısınan bölgeleridir. Oda sıcaklığından en hızlı etkilenen organlarıdır.

İştah durumu

Kedilerde bizler gibi hasta olduklarında iştah durumları değişir. Fiziksel sorunlar genellikle iştah kapanmasına neden olur. Psikolojik etkiler ise farklılık gösterebilir. Bazı kediler depresyonda iken daha fazla yemek yiyebilirler. Bu nedenle kedilerin hastalık belirtileri arasında iştah durumlarındaki farklılıklar da yer almaktadır.

Kediler aynı mamayı yiyerek mutlu olabilirler. Ayrıca her mama aynı heyecan ve sevinç demektir. Bu nedenle mamayı reddetme ya da burun kıvırma gibi durumlar kedilerin gözetlenmesi gerektiğini işaret eder bizlere. Elbette bazen hemen yemek istemeyebilirler. Eğer iştah değişikliği yanı sıra farklılık yoksa hemen endişelenmemek gerekir. Hastalıklar genellikle birkaç belirti ile ortaya çıkar.

İshal

Dehidrasyon gibi önemli sorunlara yol açabileceği için patili dostların ishalini hemen kesmek gerekmektedir. Erken müdahale ile daha hızlı bir tedavi sürecin, destekleyebiliriz. Kediler daha az enerji kaybeder ve daha çabuk iyileşirler. Maması sık değişen, beslenmesi dengeli ya da düzenli olmayan kedilerde ishal görülebilir. İshalin altında yatan nedeni öğrenmek oldukça önemlidir. Patili dostunuzun kum kabını değiştirirken dışkısını kontrol ederseniz, hastalıkların var olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Kusma

Kedilerde kusma problemi sık yaşanabilmektedir. Tımarlanma nedeni ile tüy yumağı yutan sevimli patilerin midesi bulanır ve kusar. Bu nedenle tüy bakımının düzenli olarak yapılması ya da kedi traşı dönemlerinin ihmal edilmemesi gerekir. Uzayan tüyler kedinizin hayatını zorlaştırabilir. Ancak kusma gün içerisinde sık yaşandıysa ve bu sorunun yanı sıra ateş ve ishal gibi şikayetler de varsa veteriner hekime danışılmalıdır. Enfeksiyon hastalıkları başta olmak üzere bazı problemler kedilerin ateşlenmesine neden olabilir.

Kilo değişimleri

kedilerde hastalık belirtileri

Kedilerin kilo değişimleri sağlık durumları ile doğrudan bağlantılıdır. Çünkü kedilerin obez olması ya da kilo kaybetmesi hayatlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Hayat kalitelerini ve psikolojilerini de etkileyebilir. Kilo değişimleri nedeni belirlenmeli ve altta yatan sorunun çözülmesi gerekir. Bunlar yapılırken de kedinin beslenmesinde değişiklikler yapılabilir.

Miyavlama artışı

Kediler canları sıkıldığında, huzursuz ya da hasta olduklarında daha fazla miyavlar. Acı çekiyor olabilme ihtimaline karşılık olarak patili dostları gözlem altına almamız gerekir. Miyavlama artışının yanı sıra farklı belirtilerin olup olmadığına bakılmalıdır.

Su içme değişimleri

Kedilerin içtiği su miktarı bellidir. Sadece sıcak hava şartlarında bu miktar biraz daha artabilir. Ancak arada çok fazla fark olmaz. Eğer kediniz su içme konusunda oldukça farklı davranıyor ve çok fazla su tüketiyorsa, idrar yolu ya da böbrek sorunu yaşıyor olabilir.

Ağız kokusu

Bizlerde olduğu gibi diş ve diş eti problemleri kedilerde de ağız kokusuna neden olmaktadır. Ancak kedilerde yaşanan diş sorunları kritiktir. Hayat kalitelerini büyük ölçüde etkiler. Bizler pek çok şekilde diş sorunlarımızı çözebiliriz. Kediler için durum oldukça farklıdır. Bu nedenle kedinizin ağız kokusu rahatsız edici ise ve geçmiyorsa ihmal edilmeden veterinere belirtilmelidir.

Dışkı kontrolü

İshal yanı sıra kabızlık ya da parazit gibi sorunlar için kedilerin dışkılarını kontrol etmek önemlidir. Hastalıkların erkenden habercisi olabiliriz. Her gün kum kabını temizlerken dışkının kıvamı ve rengini de kontrol etmeliyiz. Kulağa kötü gelse de patili dostlarımızın sağlığı için buna katlanmalıyız.

Aşırı temizleme

Kediler oldukça titiz canlılardır. Kendilerini temizlemeyi çok severler. Yavrularını, eşlerini ve hatta sevdiği insanları da yalayarak temizlerler. Ancak psikolojik ya da fiziksel sorunlar nedeni ile temizlik davranışlarında değişiklik olabilir. Aşırı temizlemem bir sorunun habercisi olabilir.

Davranış değişiklikleri

Yavru kediler oldukça enerjiktir. Bu nedenle sürekli aktiftirler. Çevredeki keşif edilecek eşya sayısı ve meraklı yapıları onları yaramazlıklara doğru iter. Ancak kediler büyüdükçe sakinleşir. Sakinleşme süreci dışında her yaşa göre davranışları da değişebilir. Elbette değişimler bir anda değil zamanla yaşanır. Bu nedenle daha önce belirttiğimiz gibi kedileri gözlemlemek önemlidir. Ne kadar özgürlüğü sevseler de gün içerisinde iletişim kurmalı ve hareketlerini göz önünde bulundurmalıyız.

Acil Müdahale gerektiren hastalık belirtileri

  • Diş eti soluklaşması
  • Bilinç kaybı
  • Nöbet
  • Nefes almada zorluk
  • Travma yaşamış olmaları
  • 1 gün mama yememesi
  • İnleme
  • Ağlama şeklinde miyavlama

Yukarıda belirtmiş olduklarımızın yanı sıra patili dostlarımızın zorlandığını anladığımız her sorun için veteriner danışmanlığı ve muayene gerekmektedir. Hasta olduğu düşünülen kedilere tanıyı her zaman veteriner hekim koymalıdır. Düzenli veteriner kontrolü sayesinde kedilerin hastalıkları çok erkenden ortaya çıkabiliyor. Ayrıca olası hastalık tehditleri de kontrol altına alınabiliyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerin hastalıklarına göre kendilerini temizleme alışkanlığı farklılık gösterebilir. Çünkü hasta kedilerde aşırı temizleme görülebileceği gibi temizliği bırakma da sık yaşanmaktadır.

Kediler hasta olduğunda hayatlarına olduğu gibi devam edebilir. Bu nedenle dışkı kontrolü yapmak ve kedinin hareketlerini gözlemlemek gerekir. Dengeli yürüyebiliyor mu, ateşi var mı, yemeğini yemiş mi gibi soruların yanıtlarına bakmalısınız.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.