Kedinizin kör olduğunu nasıl anlarsınız?

17 Ekim 2021
2992
Kedinizin kör olduğunu nasıl anlarsınız?

Aslında kedinizin kör olduğuna dair işaretler oldukça açıktır. Kediniz daha önce kaçındığı mobilyalara çarpmaya başlayabilir, merdivenleri çıkarken ya da inerken takılabilir ve mama ya da kum kabını bulmakta zorlanıyor olabilir. Eğer kedinizin kör olduğundan endişe ediyorsanız ve bu konuda ne yapacağınızı bilmiyorsanız doğru adrestesiniz! Peki kedinizin kör olduğunu nasıl anlarsınız? İşte detaylar….

Kedinizin Kör Olduğuna Dair İşaretler

Kediniz görüşünü tamamen kaybedene kadar, tam olarak hiçbir şey fark etmemiş olabilirsiniz. Çünkü bu bir hayli yavaş gelişmiş olabilir. Bu durumu fark etmemiş olmanız ise kesinlikle sizin hatanız değil. Kediler diğer duyularını, görme duyusunu telafi etmek için kulandıklarından dolayı, görmeleri azalırken normal aktivitelerini yapmaya devam ederler. Örneğin koku alma duyuları oldukça keskindir ve bu yüzden yemeklerini verdiğinizde tam olarak görmeseler bile size doğru gelebilirler. Öte yandan bir kedinin kör olduğuna dair birkaç kesin belirti vardır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi nesnelere çarpmaya başlarlar, sallanan bir oyuncaktan korkabilirler, mobilyalardan yukarı ya da aşağıya atlama girişimlerini yanlış yapabilirler. Ancak bu belirtilere sebep olabilecek altta yatan başka hastalıklar da olabilir. Örneğin; dengesini tam olarak sağlayamama, belli nesnelere karşı tepkisel reaksiyon geliştirme, ortopedik rahatsızlıklara bağlı hareketlerinde kısıtlanma gibi.

Yavaş yavaş kör olmak yerine aniden kör olan kediler, oryantasyonlarını kaybedebilir ya da sıkıntılı bir duruma gelebilirler. Dikkatsiz ve dengesiz bir şekilde yürüyebilirler. Gözlerinde anormal bir şey fark edebilirsiniz. Hatta kedinizin göz bebeklerinden biri diğerinden daha büyük ya da daha küçük bir hale gelebilir (anizokori). Gözlerini kısması ve göz çevresinde kızarıklık olması da körlüğe sebep olan etkene bağlı olarak bir körlük belirtisi olabilir. Eğer kedinizin kör olduğundan şüpheleniyorsanız ya da kedinizin görme yeteneği ile ilgili sorularınız varsa, veteriner hekimine danışmak en etkili yoldur. Körlüğe neden olan bazı durumlar etkili bir şekilde tedavi edilerek, görüş kaybının önüne geçilir. Son olarak ani görme kaybının acil bir durum olduğunu belirterek, kedinizi vakit kaybetmeden veteriner hekimine getirmeniz gerektiğini unutmayın!

Kedilerde Körlük Belirtileri

  • Bulutlu gözler
  • Düzensiz ya da çok geniş gözbebekleri
  • Özellikle düşük ışıkta oryantasyon bozukluğu ve nesnelere çarpma
  • Bacaklarını normalden daha geniş açarak yavaş ve dikkatli yürümek (Bazı kediler onlara rehberlik etmesi için duvara yakın dururlar)
  • Atlamaya/Zıplamaya karşı isteksizlik
  • Saklanmak ve gergin olmak
  • Davranışlarındaki değişiklikler

Kedilerde Körlük Nedenleri

  • Göz yaralanmaları
  • Katarakt
  • Retina dekolmanı
  • Kafa travması
  • Glokom
  • Üveit
  • Optik sinir hastalığı
  • Beyin hastalıkları
  • Sistemik hastalıklar
  • Gözdeki tümörler
  • Gözde kanama
  • Anestezik komplikasyonlar

Kedinizin Gözlerindeki Farklılıklar

Kedinizin gözlerinde ya da görüşlerinde belirgin değişiklikler olmasa bile, belirli farklılıkları anlayabilirsiniz. Gözlerde bulutlu bir görünüm katarakttan veya glokomdan kaynaklanabilir. Ayrıca göz içinde artan basınç veya göz içindeki iltihaplanmaya da üveit neden olur. Yüksek tansiyon yüzünden gözler kırmızıya döner ve bu da göz içinde kanamaya yol açar. Bazı sebepler gözün arkasındaki retinayı etkiler ve bu kısım hasar görürse, gözün arkasından gelen parıltı daha da yoğun görünür. Kedinizin gözlerinden birinde ya da her ikisinde yakın zamanda bir renk değişikliği gözlemlediyseniz, mutlaka onu göz muayenesi için veteriner hekimine götürmelisiniz. Veteriner hekiminiz size neyin yanlış olduğunu söyleyecek ve en iyi tedavi konusunda tavsiye verecektir.

Kedinizin Görüşünü Test Etme

Kedinizin görüşünü kontrol etmek için veterine hekiminin yapacağı birkaç test vardır. Ancak aşağıda belirttiğimiz adımları evde kendinizde de deneyebilirsiniz.

  • Elinizi nazik bir şekilde kedinizin gözüne doğru sallayın. Kedinizin gözü normalse, gözlerini açıp kapatacaktır. Aynı zamanda elinizi sallarken hava akımı oluşturmadığınızdan emin olun. Çünkü göze gelen rüzgar, kediniz kör bile olsa yüzdeki sinirler aracılığıyla gözünü kırpmasına sebep olur.
  • Aniden göze parlak bir ışık tutun ve normal bir göze sahipse, kediniz göz kırpacak, gözlerini kısacak ya da arkasını dönecektir. Kör bir kedi ise yalnızca direkt olarak ışığa bakar.
  • Bir lazer ışığını kedinizin önündeki zemine ya da duvara hızlı bir şekilde yansıtın ya da kedinizin yanındaki pamuk toplara doğru tutun. Normal bir kedi tepki verir ve lazer ya da pamuk ile oynamaya başlar.

Bu yöntemlerin kullanılması kedinizin görüşü hakkında size bilgi verebilse de, görüş kaybının farklı derecelerde olabileceğini ve bu sebeple yaptığınız yöntemlere verilecek reaksiyonların görüş kaybının derecesine göre değişebileceğini unutmayın. Bu sebeple böyle bir şüphe olan herhangi bir durumda mutlaka veteriner hekiminize danışın!

Kör Kedinizin Bakımı

Veteriner hekiminiz kedinizin görme yeteneğinin sınırlı olduğunu ya da hiç göremediğini onayladığında, ona yardım etmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

  • Kediniz ile konuşurken, ses tonunuz abartılı olsun ve bunu sık yapın. Bu şekilde kedinizin daha az ürkmesine neden olacaksınız.
  • Kör olan kedilerin yön duygusu bozulur ve bu yüzden kaybolmamalarına yardımcı olmak için elinizden geleni yapmalısınız. Onları genellikle içeride tutun ya da evden uzakta dolaşmamaları adına bahçeye güvenli erişim sağladığınızdan emin olun.
  • Kör kediler, yollarını bulmak için koku ve hafızasına güvenirler. Bu nedenle yiyeceklerini, mobilyalarınızı ve kum kaplarını aynı yerde tutun. Kedinize kaynaklarının nerede olduğunu göstermeniz gerektiğinde bu düzeni yapın.
  • Eğer kediniz yeni kör olduysa, keşfetmesine izin vermeden önce onu küçük bir alanda tutun ve bu şekilde yardımcı olmaya çalışın.
  • Çocuklarınıza oyuncaklarını etrafta bırakmamalarını hatırlatın. Çünkü kör kediler bu oyuncaklara takılıp düşebilirler.
  • Kediniz bir tasma takıyorsa, üzerinde adının, adresinizin ve telefon numaranızın yazdığından emin olun.
  • Kediniz kaybolursa, eve sağ salim gelmesi için kesinlikle ona mikroçip taktırın.

Çözüm;

Kedinizin kör olup olmadığını mobilyalara çarpmaya başladığında, merdivenlerden inerken ya da çıkarken takıldığında, mama kabını ya da kum kabını bulmakta zorluk çektiğinde anlayabilirsiniz. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu belirtelere sebep olabilecek diğer hastalıkların mutlaka elenmesi gerekmektedir. Kedinizin gözlerinde herhangi bir bulanıklık, göz içinde ya da çevresinde kızarıklık ve göz bebeklerinin büyüklüğünde düzensizlik olup olmadığını kontrol edin. Kedinizin kör olduğundan endişe ediyorsanız, uygun bir değerlendirme yapması için onu veterinere hekimine götürmeniz gerekmektedir. Eğer kedinizin körlüğü kalıcıysa, kafasının karışmaması adına tüm ihtiyaçlarının aynı yerde olmasına özen gösterin. Evin etrafındaki potansiyel tehlikeler konusunda ise onu mutlaka eğitin. Son olarak kedinizin kör olması, yaşam kalitesinin daha kötü olacağı anlamına gelmez. Onu hala sevebilir ve hayatını muhteşem hale getirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Evet, olabilir. Kedilerde ani körlüğün yaygın bir nedeni yüksek tansiyondur. Bu retinanın gözün arkasından ayrılmasına neden olur ve bu sebepten körlük meydana gelir.

Ona dokunmadan önce mutlaka kediniz ile konuşun. Sonra kedinizi okşayın ve elinizi onu almak için koymanız gereken yere götürün. Bu şekilde kediniz korkmayacaktır.

Kediler körlüğe çok erken yakalandığında, örneğin ilk 24 saat içinde, hızlı tedavi ile bu durumu tersine çevirme şansı vardır. Ancak herhangi bir garantisi yoktur.

Kedinizin görme yetisini kaybetmesini keşfetmenin en etkili yolu, günlük aktivitelerini yaparken sakar olduklarını fark etmenizdir.

Kediniz yaşlılıkta dahil olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı görüşünü kaybedebilir. Yetişkin ya da yaşlı kedilerin görme yeteneğini kaybetmelerinin tıbbi nedenleri, genetik olanlardan daha çok yaygındır. Bunlar travma, nörolojik problemler ve yüksek tansiyondur.

Kör bir kedinin harika ve mutlu bir yaşamı olabilir. Kedinizin, bir evcil hayvan olarak işlev görmesine izin vermek zalimce değildir. Aksine kör kediler, bu konuda herhangi bir endişe duymazlar. Kediniz kör olduğunda, yalnızca koku ve işitme duyusuna güvenir.

Kör oldukları için bakımı zor olduğu düşünülen kedilerin aslında diğer kedilerden bir farkı yoktur. Kör bir kedi ile gözleri gören bir kedinin en büyük farkı, kör olanın sokakta hayatta kalabilmesinin imkansız olmasıdır. Ev ortamında ise, kedinin körlüğünü fark etmeden yaşayabilirsiniz.

Kediler hem doğuştan görme engelli olabilir hem de sonradan görme yetilerini kaybedebilirler.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Ekin
Oca 8, 2022 / 08:46

Bu bilgiler için çok teşekkürler çünkü kedimin kör olma durumu var