Köpeğim Neden Ayakta Duramıyor? Köpeklerde İdiyopatik Vestibüler Sendrom

14 Temmuz 2022
3904
Köpeğim Neden Ayakta Duramıyor? Köpeklerde İdiyopatik Vestibüler Sendrom

Bazen “yaşlı köpek hastalığı” olarak da adlandırılan köpek idiyopatik vestibüler sendrom, evcil hayvan ebeveynleri için çok korkutucu olabilir. Semptomlar inme veya beyin tümörü gibi ciddi, yaşamı tehdit eden durumlara benzer. Ancak, veteriner hekimler tarafından oldukça yaygın olarak tanımlanan bu durum, genellikle birkaç gün içinde ortadan kalkar.

Vestibüler sistem nedir?

Vestibüler sistem normal dengenin korunmasından sorumlu olan sistemdir. Vestibüler sistem hem beyin hem de iç ve orta kulak tarafından kontrol edilir.

İdiyopatik Vestibüler Sendrom nedir?

İdiyopatik Vestibüler Sendrom, ani, ilerleyici olmayan bir denge bozukluğunu ifade eder. Yaşlı köpeklerde daha sık görülür. Bu durum, yaşlı köpek vestibüler sendromu olarak da adlandırılır.

Köpeklerde Vestibüler Sendrom Belirtileri

Çoğu köpek, ani başlangıçlı denge kaybı, oryantasyon bozukluğu, baş eğikliği ve nistagmus adı verilen düzensiz sarsıntılı göz hareketleri ile kendini gösterir. Etkilenen köpekler, ayakta durmak veya yürümek konusunda isteksizdir.

  • Bulantı ve kusma
  • Belirgin baş eğikliği
  • Tökezleme
  • Koordinasyon eksikliği
  • Tek yönde sürekli çember çizme
  • Geniş yayılmış bacaklar ile ayakta durmak
  • İştahsızlık
  • Denge kaybı / düşme
  • Uyanıkken hızlı göz hareketi (Nistagmus)
  • Sert yüzeylerde uyumayı seçmek

Köpeğiniz yukarıda listelenen belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, bu belirtiler daha ciddi bir duruma işaret edebileceğinden tavsiye için hemen veteriner hekiminizi aramalısınız. Bu nedenle, veterinerinizle bu belirtiler hakkında iletişim kurmak önemlidir.

Veteriner hekiminiz, köpeğinizin tıbbi geçmişine ve genel sağlığına bağlı olarak, köpeğinizi muayeneye getirmenizi veya semptomların birkaç gün içinde düzelip düzelmediğini görmek için beklemenizi önerebilir.

Köpeklerde Vestibüler Sendrom Nedenleri

Vestibüler hastalığın nedenleri arasında orta veya iç kulak enfeksiyonları, kulağa toksik olan ilaçlar, travma veya yaralanma, tümörler ve hipotiroidizm sayılabilir. Spesifik bir neden bulunmadığında, duruma idiyopatik vestibüler sendrom denir. Bu vakalar, ani klinik belirtilerin ortaya çıkması ve ardından çok az tıbbi müdahale ile hızlı iyileşme ile ayırt edilir.

Alman çoban köpekleri ve Doberman pinschers dahil olmak üzere bazı köpek ırklarının idiyopatik vestibüler sendrom geliştirmeye daha yatkın olduğu bilinmektedir. Bu durum genellikle yaşlı köpeklerde görülürken, genç köpeklerde de görülebilir.

köpeklerde vestibüler sendrom

Köpeklerde Vestibüler Sendrom Teşhisi

Tanı tıbbi geçmişe, klinik belirtilere ve kan ve idrar testlerine ve MR ve BT gibi ileri görüntüleme yöntemlerinin sonuçlarına dayanır. Bazı durumlarda, tanısal testler, orta ve iç kulakların ve timpanik büllerin görünümünü değerlendirmek için kan basıncı ölçümünü veya başın radyografilerini (X-ışınları) içerebilir. Bazen, tümörleri veya diğer anormallikleri aramak için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları yapılacaktır.

Köpek idiyopatik vestibüler sendromu teşhis etme kriterleri şunlardır:

  • Yaşlı köpek
  • Ani başlangıçlı periferik vestibüler işaretler
  • Tespit edilebilir bir neden yok (yani, dış veya orta kulak enfeksiyonu, ototoksisite, travma, hipotiroidizm, bulaşıcı hastalık vb. belirtisi yok)
  • Belirtiler birkaç hafta içinde iyileşir.

Köpeklerde Vestibüler Sendrom Tedavisi

Tedavi, eğer teşhis edilebilirse altta yatan nedene yöneliktir. Şiddetli vakalarda, köpek kendi başına yemek yiyip yürüyebilene kadar intravenöz sıvılar ve hastaneye yatış gibi destekleyici tedavi gerekebilir. Köpek ciddi şekilde şaşırmış veya ataksik ise (tökezliyor, ayakta duramıyor veya yürüyemiyorsa), rahatlamasına yardımcı olmak için sakinleştirici verilebilir. Mide bulantısı ile mücadeleye yardımcı olan ilaçlar faydalı olabilir. Orta veya iç kulak enfeksiyonu şüphesi olan durumlarda antibiyotik kullanılabilir.  Eğer altta yatan bir sebep tespit edilemediyse köpeğinizin sorunu idiyopatik vestibüler senromdur. Bu hastalık destekleyici tedavi ve bakım ile yüksek olasılıkla birkaç hafta içerisinde iyileşir.

Köpeklerde Vestibüler Sendrom Prognozu

Vestibüler hastalıkla ilişkili klinik belirtiler genellikle ilk 24-48 saat arasında en şiddetlidir. Birçok evcil hayvan yetmiş iki saat içinde iyileşmeye başlar. Baş eğme ve tökezleme genellikle 7-10 günlük bir süre içinde düzelir. Çoğu hasta 2-3 hafta içinde tamamen iyileşir, ancak bazılarında baş dönmesi veya ömür boyu hafif “sallanma” gibi kalıntı semptomlar olacaktır.

Hasta düzelmezse veya kötüleşirse, altta yatan daha ciddi bir hastalıktan şüphelenilmeli ve ileri tanı testleri yapılmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Vestibüler hastalığın nedenleri arasında kulak enfeksiyonu, delikli kulak zarı, hipotiroidizm, travma, tümörler veya muhtemelen antibiyotiklerin bir yan etkisi bulunur. Spesifik bir neden bulunmadığında, duruma idiyopatik vestibüler hastalık denir.

Vestibüler hastalık, köpeğinizde hafif rahatsızlık veya taşıt tutmasına neden olsa da, iyi haber şu ki, ağrılı veya tehlikeli değildir ve muhtemelen birkaç hafta içinde tedavi olmaksızın kendi kendine düzelecektir. Köpeğinizin semptomlarını dikkatlice izlemek önemlidir. Birkaç gün sonra köpeğinizin durumunun kötüleşmeye başladığını fark ederseniz, veteriner hekiminize haber verin. Veterineriniz, köpeğinizin semptomlarının başka nedenleri olup olmadığını belirlemek için bir muayeneyi tamamlayacaktır.

Dinlenmek için rahat bir yer ve su ve yiyeceğe kolay erişim sağlayarak köpeğinizin iyileşirken rahat kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Vestibüler hastalık bir denge sorunu olduğundan, köpeğinizi güvende tutmak için zemini engellerden uzak tutmak ve merdivenleri kapatmak yardımcı olur.

Genellikle ‘yaşlı köpek vestibüler sendromu’ olarak adlandırılan köpek idiyopatik vestibüler hastalık, ani ve ilerleyici olmayan bir denge bozukluğudur. Bu bozukluk, köpeğin iç kulakta ve orta kulakta bulunan beyindeki vestibüler sistemini etkileyen sorunlardan kaynaklanır. Vestibüler hastalık semptomları genellikle ilk yirmi dört ila kırk sekiz saat içinde en şiddetlidir ve yetmiş iki saat içinde iyileşme görülür. Çoğu köpek genellikle iki ila üç hafta içinde iyileşir.

Bu sorunun bir çok nedeni olabilir. Veteriner hekiminiz bütün test ve taramalaı yaptıktan sonra alttında bir sebep bulamazsa muhtemelen köpeğiniz idiyopatik vestibüler sendromdan müzdariptir. Merak etmeyin bu durum yüksek oranda geçicidir ve ölümcül değildir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.