Affenpinscher Özellikleri ve Bakımı

Affenpinscher Resimleri
Affenpinscher kare orantılı, kemikli ve kompakt yapılı sağlam bir köpektir. Köpekler African Terrier, Ape Terrier, Affen, Monkey Dog isimleriyle de tanınmaktadır. Bu cins, çalışan Terrier türünün daha küçük bir versiyonudur. Bu yüzden küçük olsalar da çok hassas bir köpek değildir. Kemirgenleri yakalamak, kovalamak ve avlamak için yeterince çevik, aktif ve sert bir ırktır. Yürüyüş hafif, kendinden emin ve sağlamdır. Affenpinscher, komik ancak ciddi bir havada veren uzun kaşları ve sakalı vardır. Maymun benzeri bir yüz ifadesine sahip oldukları düşünülür. Kaba tüyleri baş, boyun, göğüs, karın ve bacaklarda tüm vücuduna göre biraz daha uzundur. Kaba kaplama yapısı köpeğinizi zararlı dış etkenlerden ve zorlu koşullardan korumaktadır. Oyuncak köpek grubunda yer alan cesur, korkusuz ve eğlenceli haliyle iyi bir arkadaştır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Oyuncak Köpek, Arkadaş, Kucak Köpeği
Ağırlık
3- 5 Kg
Yükseklik
22-30 Cm
Aile
Pinscher, Terrier
Menşei
Almanya
Menşei Tarihi
1600' ler
Yaşam Süresi
12 -15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Affenpinscher hem görünüşü hem de karakter özellikleri sebebiyle maymun terrier, maymun köpekleri lakabıyla tanınmaktadır. Affenpinscher karakter özellikleri sadık, eğlenceli, meşgul, meraklı, komik, cesur ve inatçı olarak öne çıkar. Çevresindeki insanları eğlendirmek komiklikler yapmak, şakalaşmak ve bazen yaramaz olmak onların karakterinin büyük bir parçasıdır. Görünümündeki ciddiyet ve karakterindeki komik ve maskaralıklarının birleşimi onları daha da eğlenceli kılmaktadır.

Küçük boylarına, oyuncak köpek tüyleri arasında olmalarına rağmen cesareti ve korkusuzluğu ile öne çıkarlar. Kendisinden 10 kat büyük köpeklere karşı, kendi boyuna bakmadan kavgaya yeltendiğini, sataştığını görebilirsiniz. Kendini büyük bir köpek olarak düşünerek, bu tavırları sergileyebilen sevimli Affenpinscher cinsi kendine duyduğu güvenle öne çıkar. Küçük yapısıyla, büyük köpek davranışı sergileyip zarar görmemesi ve olumsuz durumlar yaşamaması için onları kontrol etmeniz gerekir. Çünkü aksi halde boyundan büyük işlerin, kavgaların altına girerek kendisine zarar verebilirler.

Affenpinscher akıllı, uyanık, sevdiklerine, ailesine çok bağlı ve sadıktır. Çevresinde sevdiği insanlara karşı koruma duygusu yüksektir ve ailesini koruma görevini ciddiye alırlar. Herhangi bir tehdit algıladığında hızlıca korumacı yapısı devreye girerek, sinirlenebilir ve kavgaya hazır hale gelir. Köpeğiniz bir şeye karşı uyarıldığı, sinirlendiği ve kızdığı zaman onu sakinleştirmeniz biraz zaman alabilir.

Yetişkin insanlarla, aile bireyleriyle oldukça iyi anlaşırlar. Ancak genel olarak küçük çocuklarla araları çok iyi değildir ve iyi anlaşamadıkları görülür. Küçük çocuklu ailelerin tercih etmemesi önerilen bir ırktır. Eğer erken aşamada yavru iken eğitim aldılar ve sosyalleştirildilerse aklı başında, bilinçli büyük çocuklarla arkadaşlık kurabilirler. Çocuklarla yan yana geldikleri zaman yetişkin kişi tarafından gözlemlenmesi doğru olacaktır. Yabancılara karşı biraz daha temkinli yaklaşırlar ve tanıştıktan samimiyet kurduktan sonra araları iyi olur. Teriyer karakterli köpeklerin aksine, Affenpinscher diğer köpekler ve evcil hayvanlarla oldukça iyi anlaşır.

Affenpinscher cinsi apartman hayatına mükemmel şekilde adapte olur. Bahçede, dışarıda yaşam süremezler. Günlük ihtiyacını karşılayacak ve küçük yürüyüşler yapacak bir alan onlar için yeterlidir.  Genel olarak evinizi, mutfağı ve ambarları haşerelerden ve kemirgenlerden koruma, temizleme içgüdülerine sahiptir. Atalarından genetik olarak geçen bu davranışlarını korumakta ve uygulamaktadır.

Havlamaya ve tırmanmaya meyilleri vardır. Genellikle sessizdir ancak tehlike sezdiklerinde,  heyecanlandıklarında ve yabancı insanlar gördüklerinde havlayabilirler. Bu davranışını erken aşamada henüz yavru iken vereceğiniz sessiz komutunu öğreterek çözebilirsiniz. Köpeğinizi susturmak ya da verdiğiniz komutları ona meydan okuyarak yaptırmaya çalışırsanız köpeğinizin inatçı yapısı ve otoriter ortaya çıkabilir. Bu küçük Affenpinscher köpeği, tutarlı, samimi, eğlenceli ve sevgi dolu bir lidere, aileye ihtiyaç duyar. Affenpinscher ırkı eğlenmeyi seven,  sevgi dolu ve yüksek mizah anlayışına sahip bir aile için en iyisidir. Affenpinscher bilinen en eski süs köpekleri arasında yer alır ve “küçük bıyıklı şeytan” ve “maymun teriyer” lakabıyla dünya genelinde hayranlara sahiptir.

Tarih

Affenpinscher köpek ırkının adı köpeklerin görünümü ve karakteriyle uyuşacak şekildedir. Almanca’da Affen “maymun”, Pinscher ise “teriyer” anlamına gelmektedir ve “maymun köpek” veya “maymun teriyeri” adını almışlardır. Fransa’da ise Affenpinscher “diablotin moustachu” adıyla bilinir  ve onları de en iyi tanımlayan açıklama “bıyıklı küçük şeytan!” şeklindedir. Bilinen en eski oyuncak köpek türlerinden biri olan Affenpinscher’ın kökeni belirsizdir.  15.  yüzyıldan kalma Hollandalı Usta ressamların eski resimlerinde genellikle kaba tüylü ve sakallı köpekler tasvir edilmiş ve bunların Affenpinschers ırkının ataları olduğuna inanılmış ve görünümlerinin benzerlik taşıyan köpekler olduğu görülmüştür. Ancak cinsin geçmişine dair daha kesin kanıtı yoktur.

Orta Avrupa’da 17. yüzyılda fare yakalamada usta olan küçük teriyer köpeklerin sayısı oldukça fazlaydı.  Affenpinscher ırkının tarihide 17. yüzyıla dayanmaktadır. Bu ırk teriyer olarak sınıflandırılmasa da, başlangıçta bir teriyer gibi çalışması ve kemirgen avlaması için yetiştirildi. 1600’lü yıllarda Almanya’daki ahırlardan, mutfaklardan ve evlerde fareleri, kemirgenleri ve haşereleri temizlemesi / yok etmesi için kullanıldılar. Evi kemirgenlerden koruyabilen, küçük bedeniyle sahibinin kucağını ısıtabilen ve sevimli halleriyle, yaptığı maskaralıklarıyla tüm evi eğlendirebilen köpekler oldu. Küçük boyutta olanları da hanımlar tarafından ayrıca kucak köpekleri olarak tercih ediliyordu.

Zaman içerisinde birden çok amaca hizmet eden köpekler haline geldiler. Gündüzleri çıngıraklı, avcı köpekler, geceleri ise evin hanımına eşlik eden, yatağını ve kucağını ısıtan arkadaşları olmuşlardı. Korkusuz ve güçlü yapılarıyla da sadece fare avlamakla kalmamış, bir boz ayıyı bile peşinden koşturacak kadar da aklına koyduğu şeyi yapmak için çabalamıştır. Yıllar içerisinde olan görev değişiklikleri bu ırkın sonradan ev köpeği olma sürecini başlatmıştır.

Bu küçük köpeklerin gelişmesi ve yetiştirilmesi sonucunda Affenpinscher ırkı gelişti. Daha sonra Pug, German Pinscher ve German Silky Pinscher ile belli aralıklarla yapılan çaprazlamalarla rafine edildi.  Affenpinscher sırayla diğer telsi tüylü oyuncak köpek türünün, özellikle de Brüksel Griffon’un atası oldu. Brüksel Griffon dışında, Minyatür Schnauzer gibi daha sonra diğer Avrupa ırklarının gelişimi üzerinde de etkisi olduğu düşünülmektedir. Dalgalı tüyleri ve yüzündeki sakallarıyla, bu köpek ırklarıyla arasında bir ilişki olduğunu görmek oldukça kolaydır. 1800’lerin sonlarında Fransa ve Almanya’da türe adanan özel kulüpler ortaya çıktı.

Affenpinscher, anavatanı olarak kabul edilen Almanya’da oldukça popülerdi. Ancak Almanya’nın Affenpinscher gelişiminin kalbi olarak Münih şehri görüldü ve burada Almanya’nın geneline göre çok daha popülerdi. Berlin Lapdog Kulübü, 1902 yılında Affenpinscher köpekleri için ırk standardı oluşturmaya başladı. Bu süreç 1913 yılında tamamlandı ve Almanya Affenpinscher ırk standartlarını oluşturdu.

1936 yılında Amerikan Kulübesi Kulübü, Affenpinscher’ı tanıdı ve saflarına davet etti. Bu köpeklerin ahırdan, mutfağa, yatak odasına ve kucağa doğru değişen geniş çalışma alanı ve muazzam cazibeye sahip olması gösteri dünyasında da Affenpinscher’ı güçlü hale getirdi.

1.Dünya Savaşı, tüm köpek ırklarını olduğu gibi Affenpinscher türünün kazandığı popülerliği ve soyun gelişimini yavaşlattı. O zamandan itibaren cins, en çok ilgi gördükleri yerler olan Amerika ve Almanya’da bile son derece nadir ırklar arasında kaldı. 2013’te Westminster Kennel Club’ın En İyi Gösteri Ödülü’nü Banana Joe adındaki Affenpinscher köpeği kazandı ve bu sonuç Amerika’yı memnun etti. Affenpinscher aldığı iyi eğitimlerle çeviklik, itaat ve terapi de gibi farklı alanlarda da başarılar elde etti.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Affenpinscher kare görünümü, kompakt ve sağlam yapılı vücuduyla bilinen en eski oyuncak köpek ırkları arasındadır. Küçük, kare ve orantılı gövdeye sahiptir. Orta dereceli, geniş, derin bir göğsü ve kısa, kemerli boynu vardır. Uzuvlar düz, kemikli yapıdadır ve bacakların dik, vücuda yakın durması köpeklerin kare yapısını daha da vurgulamıştır. Görünüm itibariyle çalışan teriyerlerin daha küçük haline benzerler. Hassas yapılı bir ırk değillerdir. Ağırlıklı olarak gri, siyah tüylü sırım gibi kürke sahip olan küçük bir köpektir.

Kafa

Affenpinscher başı yuvarlak, orta büyüklükte ve kaba değildir. Vücuduyla orantılı büyüklükte olan kafası, dik durmaktadır. Kafasından namluya geniş kısmı, belirgin ve yuvarlak duruşa sahiptir. Burnu kısa, gittikçe daralan ve ucu sivri yapıdadır. Burun uzunluğu genel olarak iki göz arasındaki mesafe kadardır. Dudakları kalın, siyah renkli yapısıyla maymun dudağına benzetilir. Alt çenesi, kısa burnunun altından öne doğru çıkıntılı durmaktadır. Dişlerinin düz ve eşit olması için de yeterli genişliğe sahip çenesi vardır. Uzun kaşları, sakallı yüzüyle maymunu andıran ve komik ifadelere sahip olan bir köpektir. Kafasında, yüzünde yer alan kıllar vücudun geri kalan kısımlarına göre daha uzundur ve onlara belirgin, farklı bir görünüm katar.

Kulaklar

Affenpinscher kulakları, kulak kenetlemenin yasak olmadığı yerlerde köpek henüz yavru iken kesilerek dik duracak şekil konumlanmıştır. Kulak kırpma işlemi yaygın bir uygulamadır. Doğal haliyle bırakıldığı zamanda dik, yarı-dik veya düşük şekilde durabilir.

Gözler

Affenpinscher yuvarlak, belirgin, yüzüyle orantılı büyüklükte ve siyah renkli parlak gözleri vardır. Gözleri dışarı doğru çıkık değildir ve zeki bakışlara sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Affenpinscher bacakları yere yakın ve diktir. Bacaklarının yapısı, vücudunun kare yapısını daha da belirgin şekilde vurgular.

Kuyruk

Affenpinscher ırkının kuyrukları kısa, sivri uçlu, dik ve yüksekte konumlanmıştır. Genellikle kuyruk uzunluğunun 3/2’si kenetlenir. Kaba yapılı kuyruk uzunluğu 2,5-5 cm’dir. Kesilmiş kuyruk dik durmaktadır. Kuyruk kenetlemenin yasak olduğu yerlerde kesme işlemi uygulanmaz. Kuyruk kesilmez ve doğal haline bırakılırsa da dik şekilde durur ve vücut üzerinde hafif şekilde kavisli konumlanır.

Tüy

Affenpinscher tak katmanlı, orta uzunlukta, kabarık, mat, sert ve kalın bir kürke sahiptir. Tüyleri sert ve kabrık olmasına rağmen düzgündür. Astarın hafif dalgalı ve kıvırcık olması mümkündür. Kalça, kuyruk tüyleri daha kısa iken kafa, boyun, göğüs ve bacaklarda tüyler daha uzun daha kabarıktır. Omuz ve kafa tüylerinin uzun olduğu görülür ve bu bölgedeki tüyler ne kadar uzun olursa köpeklerin ifadesi maymun görünümüne o kadar yaklaşır.

Renk

Affenpinscher ırkının kürkü rengi genel olarak siyah, gri, açık gri, gümüş, taba, kırmızı, gün batımı kırmızısı ve siyah-ten rengi olarak görülebilir. Kırmızı kürk çeşidinin bazılarında siyah, kahverengi, taba, ten ve beyaz renklerde uzun tüyler de bulunabilir. Siyah kürk üzerinde beyaz veya gümüş karışımı olabilir. Tüylerin uzun olduğu kaş ve sakal rengi, vücudun diğer bölgelerine oranla daha açık renk tonundadır. Bazı köpeklerde de baş bölgesindeki siyah tüyler maske oluşturur. Avrupa'daki Affenpinscher köpekleri ise sadece siyah, bazen de hafif açık gri, gümüş rengindedir. Siyah renkli köpeklerin tüy yapısı sert, mat görünümlüdür ve tüyler arasında gümüş tüy bulunabilir.

Sıkça sorulan sorular

Affenpinscher  cinsinin ortalama yaşam süresi 12- 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Affenpinscher küçük, hafif ve sağlam yapılı bir ırktır. Yetişkinlik dönemindeki erkekler ve dişi köpeklerin ağırlıkları 3 – 5 kilogram, boy uzunlukları ise 22 – 30 cm arasında değişiklik gösterebilir. Gururlu, cesur ve aktif olan asil duruşa sahip küçük Affenpinscher beslenmeyi de sevdiği için kilo almaya orta derecede meyillidir. Bu yüzden ideal boy ve kilo aralığında olmasına dikkat etmeli, gerekirse veteriner kontrollerinde de kilo durumları hakkında bilgi almalısınız.

Affenpinscher orta seviyede genel olarak az tüy döken köpek cinsleri arasındadır. Tüylerinin uzunluğu, görünümü onlara karakteristik bir hava katar. Tüyleri, sert olmasına rağmen kesinlikle özensiz ve düzensiz bir duruşa sahip olmamalıdır. Hem tüylerinin dolaşmasını, renginin matlaşmasını hem de dökülmesini ve sağlıklı görünmesini sağlamak için haftada 2-3 kez taramalı ve fırçalamalısınız. Bu işlemlere ek olarak tüylerin uzunluğuna bağlı olarak tıraş yaptırmalısınız. Tüylerini görünümlerine uygun şekillendirmek ve baş kısmındaki saçların görüşlerini engellememesi için kırpabilirsiniz.

Affenpinscher  köpeklerinin sağlıklı, yeterli beslenmesi ve formda olması için yüksek kaliteli köpek mamalarıyla beslenmesi gerekir. Veteriner ve köpek yetiştiricilerinin önerdiği Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care markalardan köpeğinizin yaşına, alerjen durumuna ve damak zevkine göre uygun ürünleri alabilirsiniz.

Evet Affenpinscher cinsi köpekler ev yemeği tüketebilir. Ancak her türlü ev gıdasını, yemeğini yememesi gerekir. Pişmiş kemik ve yağlı yiyeceklerden uzak durmaları önerilir. Bu yiyecekler sindirim ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden sağlıklı ev yemekleriyle beslenmesi için hangi yiyeceklerin köpekler için uygun olduğunu araştırmalısınız. Affenpinscher ‘a yüksek vitamin ve protein içerikli hazır köpek maması veriyorsanız ev yemekleri konusunda daha da seçici olmalı ve kalorilerine de dikkat etmelisiniz.

18. aydan itibaren gelişimlerini tamamlama süreçleri kontrol edilmelidir. Eğer sorunsuz gelişimleri varsa ve çiftleştikten sonra dişilerin doğum yapması mümkünse gerçekleştirilmelidir. Gelişim tamamlanmadan gerçekleşen doğumlarda dişini ve doğan yavruların zarar görmesi mümkündür.

Orta derecede tüy döken Affenpinsher haftada 2 – 3 kez taranması gereken ve bakımı çok zor olmayan ancak özen isteyen bir köpektir. Çünkü kolay dolaşan, taranma ve belli aralıklarla tıraş ihtiyacı olan bir ırktır. Bakımı küçük ve az tüy dökmesiyle, söz dinleyen ve eğitilen bir köpek olmasıyla sahibini çok zorlamayacaktır. Ancak yinede ilk defa köpek sahiplenecek kişiler yerine, tecrübeli kişilerin bakması gereken bir ırk olarak değerlendirilmektedir. İlk kez köpek bakacak kişileri zorlayabilen karakter özellikleri vardır.

Affenpinscher  köpeklerinin fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, aldığı eğitimlere ve şeceresine göre değişiklik göstermektedir. Irkın popülerliği de satış fiyatını etkilemektedir. Çok sık rastlanılmayan Affenpinscher yavrusunun fiyatı 1.000 TL ile 12.000 TL arasında değişir. Belirtilen fiyat köpeğin satıldığı yere, satan kişiye göre artıp azalabilmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yetişkinlik dönemine girmiş sağlıklı dişi Affenpinscher her doğumda 2 ya da 3 yavru dünyaya getirebilir. Küçük köpek ırkları arasında olduğu ve sağlıklı doğum süreci gerçekleşmesi için çok fazla çiftleştirilmemesi gerekir. Çok sık çiftleştirilmesi hem dişinin hem de yavruların sağlığı için doğru olmaz. Gebelikleri  genel olarak 60 – 64 gün arasında tamamlanır.

  • Affenpinscher ırkının kürkü rengi genel olarak siyah, gri, açık gri, gümüş, taba, kırmızı, gün batımı kırmızısı ve siyah-ten rengi olarak görülebilir.
  • Kırmızı kürk çeşidinin bazılarında siyah, kahverengi,  taba, ten ve beyaz renklerde uzun tüyler de bulunabilir.
  • Siyah kürk üzerinde beyaz veya gümüş karışımı olabilir. Tüylerin uzun olduğu kaş ve sakal rengi, vücudun diğer bölgelerine oranla daha açık renk tonundadır.
  • Bazı köpeklerde de baş bölgesindeki siyah tüyler maske oluşturur.
  • Avrupa’daki Affenpinscher köpekleri ise sadece siyah, bazen de hafif açık gri, gümüş rengindedir. Siyah renkli köpeklerin tüy yapısı sert, mat görünümlüdür ve tüyler arasında gümüş tüy bulunabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.