Minyatür Schnauzer Özellikleri ve Bakımı

Minyatür Schnauzer Resimleri
Minyatür Schnauzer, üç Schnauzer ırkı içersindeki en küçük, kare orantı hatlara sahip, sağlam yapılı bir teriyerdir. Köpeğin yetiştirilme amacı ilk zamanlarda yaşadığı evi ve çiftliği kemirgenlerden korumak içindir. Hızlı hareket etmeleri, dayanıklı ve cesur olmaları insanların hayatlarında önemli yer etmiştir. İyi, zahmetsiz ve kendinden emin yürüyüşe sahiptirler. Çift katmanlı paltosu, bedenine yakın astarı, bacaklarında, namlusunda ve kaşlarında daha uzun, sert olan tüyleriyle dış kaplamaya sahiptir. Yüzündeki uzun sakallar Minyatür Schnauzer sert, keskin ve bazen de korkunç ifade kazandırır. Ancak onlar son derece sevecen, temas bağımlısı ve sevdiklerine düşkündür. Küçük taşınabilen boyutta, sportif görünümde ideal bir aile köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier
Ağırlık
5- 9 Kg
Yükseklik
30-36 Cm
Aile
Schnauzer, Fare Avcısı, Bekçi Köpeği
Menşei
Almanya
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
12- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Minyatür Schnauzer popüler terrier türündeki evcil hayvanlar arasında yer alır. Oyuncu, meraklı, kendinden emin, cesur, her an her şeye karşı tetikte ve oldukça arkadaş canlısı bir köpektir. Minyatür Schnauzer köpeklerine sahip kişiler bu ırk için “hayat dolu” tanımlamasını yapar. Ailesinin yaptığı etkinliklere dahil olarak, ailenin bir parçası olmak Minyatür Schnauzer çok kıymetlidir. Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar.

İnsan odaklıdır, çok sevecendir ve sevdikleriyle birlikte olmaktan hoşlanan iyi huylu, dışa dönük köpeklerdendir. İnsanlarla temas kurmaktan hoşlanır. Siz otururken gelip kucağınıza çıkması, sarılması çok normaldir. Uygun anları buldukça, her zaman sahibiyle birlikte olmak isteyen bir karaktere sahiptir. Sahibine dokunmaktan, birlikte uyumaktan çok hoşlandıkları görülür. Bazen de tüm bunların aksine alıngan, yaramaz ve inatçı olmaları da mümkündür. Ancak bu davranışlarda onun hayat dolu, yaşamayı seven kıpır kıpır hallerinin bir getirisidir. Eğlenmeyi, fiziksel temas kurmayı ve sevdikleriyle birlikte olmayı iyi bilir. Kesinlikle Minyatür Schauzer bağımsız yaşayabilen bir köpek değildir.

Minyatür Schnauzer, zeki ve eğitilebilen bir cinstir. Ancak sahibine olan iyi davranışlarının yanı sıra iyi bir manipülasyon ustası olduğu gerçeğini değiştirmiyor. İnatçılığı ve hileci yanı birleştiğinde sahibini ayakta uyutabilecek uyanıklığı ortaya çıkıyor. Minyatür Schnauzer, diğer teriyer cinsleri kadar inatçı olmadıkları için eğitimleri, eğer yavru iken başlarsa daha kolay bir şekilde tamamlanmaktadır.

Minyatür Schnauzer, diğer iki Schnauzer cinslerinden daha az otoriterdir. Sahibine karşı yaklaşımı daha pozitif ve söz dinlemeye meyillidir. İnatçı yanları bazen ön plana çıksa da bunu çok sürdüremedikleri görülür. Diğer köpekler ve evcil hayvanlarla da diğer teriyerlere göre daha iyi anlaşır. Ayrıca hayvanlarla çoğu teriyerden daha iyi anlaşsalar dahi fırsat bulurlarsa seve seve o hayvanları da kovalayabilirler. Ancak bu kovalama bir saldırganlık boyutunda değildir. Minyatür Schnauzer’in çocuklarla da iyi anlaştıkları ve hoşlandıkları görülür. Çocuklara, köpeklere ve yabancılara yaklaşımı başlangıçta mesafeli şekildedir. Sahibini bu yeni arkadaşlıkları gözlemleyerek, kontrol altında tutması gerekir..

Minyatür Schnauzer, küçük yapılarıyla apartman hayatına uyum sağlayabilirler. Ancak çok aktif ve hareket etmeyi de severler. Bu yüzden bıraksanız büyük bir arazide yorulmak, durmak nedir bilmeden saatlerce gezebilir. O yüzden apartman hayatına uyum sağlaması için günlük egzersizlerini, uzun yürüyüşlerini ve yüksek tempolu oyun egzersizlerini yapmaları şarttır. Ayrıca Minyatür Schnauzer köpeklerin bazılarının çok havladıkları görülür. Bu davranışları iyi bir eğitimle kontrol altına alınmalı ve susma komutu kesinlikle öğretilmelidir. Aksi halde ev içerisinde hareketli davranışlar sergileyerek hem sizi hem de komşularınızı rahatsız edebilirler. Minyatür Schnauzer sevdiklerine olan bağlılığı, eğlenceli ve pozitif yanlarıyla harika bir ev, aile ve bekçi köpeğidir.

Schnauzer her zaman tetikte olan, iyi bir bekçi köpeğidir. Ancak kendi küçük bedeninin farkında olmadan büyük köpeklere ya da hayvanlara kafa tuttukları ve meydan okudukları görülür. Bu davranışları sahipleri tarafında engellenmeli ve yapmaması konusunda eğitilmelidir. Aksi halde bu davranışlarının sonucunda başına kötü bir olay gelmesi mümkündür.

Minyatür Schnauzer çok yönlü çiftlik köpekleri hayatımızda yer alırlar. Schnauzer sert, kaslı, korkusuz yapılarıyla saldırgan olmadan sevdiklerini korumaya, mutlu etmeye çalışan ve sevimliliği ile insanların kalbini çalan hayat dolu bir köpektir. Minyatür Schnauzer köpeğinin sahibine olan bağlılığı karşılığında sadece sevilmek ve ilgi görmek isteyen güçlü karaktere sahip dünya genelinde popüler köpek cinsleri arasında yer alır.

Tarih

Avrupa’nın en üstün çiftlik köpeklerinden birisi olan Standard Schnauzer, cinsinin soyu 15. yüzyıla kadar dayanır. Standard Schnauzer türü Alman çiftçileri tarafından Minyatür boyuta indirildi ve Minyatür Schnauzer olarak yeniden geliştirildi. Minyatür Schnauzer korkusuz ahır fareleri, haşerelerin avcısı ve bekçi köpek olarak ilk defa Almanya’da yetiştirildi. Schnauzer köpek ırkının arasında Minyatür Schnauzer en küçük ve en popüleri olarak yerini aldı.

1800’lü yılların sonlarında Minyatür Schnauzer, Almanya’da küçük ve fara avcısı bir çiftlik köpeği olarak ortaya çıktı.  Minyatür Schnauzer, Avrupa Adası Terrier ırklarından kaynaklanmayan tek teriyer cinsidir. İnsanların, yaşadıkları evi ve çiftliği kemirgenlerden koruma konusunda daha usta olan, daha küçük bir köpeğe ihtiyaç duyması sonucunda Minyatür Schnauzer geliştirildi. Bu cinsi, üretmek için Standart Schnauzer ile Affenpinscher ırkını, Minyatür Pinscher ve tahminen Fino köpeğinin melezlenmesiyle birlikte çalışmalara başlandı. Ayrıca Toy Poddle (Kaniş) ve Pomeranian köpeklerinin de Minyatür Schnauzer ırkının oluşmasına katkısı olduğu düşünülmektedir.

Minyatür Schnauzer Teriyer cinsi köpeklerin arasında yer almasına rağmen, karakter ve kişilik olarak farklı özelliklere sahiptir. İngiliz kanı taşımadığı ve diğer Terrrier ırklarının çoğu gibi Britanya Adaları’nda geliştirilmediği için AKC teriyerleri arasında farklı bir yerdedir. İngiltere dışında geliştirilen az sayıdaki köpeklerdendir. Teriyerlerin İskoç Teriyerinin asık suratlılığı ve bağımsız halleri ya da İrlanda Teriyerinin  ateşli mizaçlarının görülmez. Bunun yerine Minyatür Schnauzer köpekleri daha arkadaş canlısı, enerjik ve sahibini memnun etmeye istekli bir köpektir.

Schnauzer köpek türleri, isimlerini 1879 yılında yaşayan Schnauzer adındaki bir köpekten almışlar. Aldıkları bu isim, köpeklerin dış görünüşleriyle de uyumlu olmuştur. Çünkü Schnauzer küçük sakal anlamına gelmektedir. Ayrıca bu köpekler Almanya’da “Zwergschnauzer” adıyla da bilinir. Zwerg kelimesi de cüce anlamına gelir ve yine bu köpeklerle uyumlu bir adlandırmadır.

Bilinen en eski ve ilk kayıtlara geçen Minyatür Schnauzer, 1888 Ekim ayında doğan “Findel” adında siyah bir dişi köpektir. Almanya’da 1899 yılında Minyatür Schnauzer köpek ırkı, Standart Schnauzer’den farklı bir cins olarak kabul edildi. 1926 yılında ise AKC, bir zamanlar Wirehaired Pinscher olarak adlandırdığı Minyatür Schnauzer kabul etti ve tanıdı.

I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı dönemlerinde köpek yetiştiriciliği Avrupa’da oldukça zorlaşmıştır. Birçok ırkın savaşlar sebebiyle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşı gelmişti. Ancak Minyatür Schnauzer köpeklerinde I. Dünya Savaşı’ndan sonra, cinse olan ilgi sayesinde artış görüldü. O zorlu dönemlerin ardından gelen Minyatür Schnauzer’in popülerliği hiç azalmadan devam etti. Günümüzde çoğu Minyatür Schnauzer köpeğinin soyu, 1945 doğumlu Dorem Display adlı tek bir köpeğe uzanıyor. Minyatür Schnauzer, Amerika Büyük Birleşik Devletleri’ndeki Terrier Grubunda kalan tek Schnauzer’dir. İngiltere’de, Hizmet Grubundaki diğer Schnauzer’lerin arasına katıldıkları görülür.

Minyatür Schnauzer, Amerika’ya Standart ve Dev Schnauzer tüylerinden daha sonra gelmiştir. Ancak Minyatür Schnauzer daha kalıcı bir yere ve popülerliğe sahip olmuştur. Akıllı, uyanık halleriyle, arkadaş canlısı ve sevimli yapısıyla bir aile köpeği olarak hayatına devam etmiştir. Üç Schnauzer ırkı içerisi de Minyatür, AKC kayıtlarına göre sürekli olarak en yüksek sırada yer almaktadır.

Minyatür Schnauzer cinsinin, tercih edilen renkleri geçmişten günümüze zaman içerisinde değişimlere uğramıştır. Geçmiş zamanlarda Schnauzer köpeklerinde kırmızı, siyah-taba, sarı ya da üç renkten oluşan kürke rastlayabiliyordunuz. Günümüzde ise daha çok siyah ve gümüş renkler en çok tercih edilen, moda renkler haline gelmiştir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Minyatür Schnauzer, Schnauzer cinsi köpeklerin en küçük üyesidir. Vücutları küçük, sağlam yapılı ve kare orantılıdır. En fazla 36 cm uzunluğa ve 9 kg ağırlığındadır. Tüylerinin kırpılış tarzıyla, gür bıyıklarıyla kendine has bir görünümüyle dikkat çeker.

Kafa

Minyatür Schnauzer bedeniyle orantılı büyüklükte, uzun ve güçlü dikdörtgen şeklinde kafaya sahiptir. Baş genişliği kulaklardan gözlerine doğru küçülmektedir. Namlu geniştir. Burun yapısı uzundur ve ucu siyah renktedir. Dişleri makas ısırığında birleşir. Belirgin sakalları, kalın bıyıkları ve çıkıntılı kaşlarıyla karakteristik bir görünümleri vardır. Yüz hatları, uzun sakalları vurgulanacak şekilde tıraşlanmalıdır.

Kulaklar

Minyatür Schnauzer kulakları doğal halinde ya da kırpılmış şekilde karşınıza çıkabilir. Kulaklarını doğal yapısında bıraktığınız zaman başa yakın, V şeklinde ve öne doğru kıvrılarak düşer. Kulaklarının dik durması için kırpılma işlemi uygulanmaktadır.

Gözler

Minyatür Schnauzer derin bakan, oval şeklinde küçük gözleri vardır. Koyu renk gözlere sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Minyatür Schnauzer düz ön bacakları vardır. Kendinden emin, güçlü ve sağlam adımlarla hızlı koşma yeteneğine sahiptir.

Kuyruk

Minyatür Schnauzer köpekleri yüksek ayarlanmış kuyruklarını dik şekilde taşırlar. Genellikle kuyruklarının kısa kesildiği görülür. Kuyrukları sırtta görülebilecek şekilde uzun kesilir. Avrupa’nın çoğu bölgesinde köpeklerin kulaklarının ve kuyruklarının kesilmesi yasa dışıdır. Bu yüzden kırpma işlemi yapmayı düşünüyorsanız, yaşadığınız bölgede yasak olup olmadığını araştırmalısınız.

Tüy

Minyatür Schnauzer çift katmanlı kürke sahiptir. Üst katmanı bukleli ve yoğun tüylerle örtülüdür. Alt katman ise ölü tüyleri toplama özelliğine sahiptir. Alt katmanın toplayıcı özelliği ile oldukça az tüy döktükleri görülür. Yumuşak astarı ve kırpılmış paltosu vardır. Yüzündeki gür sakal, bıyık ve kaşları Minyatür Schnauzer’ın en belirgin tüy özelliğidir. Tüyleri yüzündeki uzun sakalları belirgin olacak şekilde kırpılmalıdır. Her ne kadar tüylü yapıya sahip olsa da tüylerinin az dökülmesi ve dökülen tüyleri toplayıcı özelliğinin olmasıyla astım hastası insanların bile kolaylıkla bakabileceği bir ev köpeğidir.

Renk

Minyatür Schnauzer köpek cinsi siyah, beyaz-kahverengi, kırçıllı, siyah-gümüş, beyaz renk ve tonlarında kürke sahiptir. Minyatür Schnauzer hayranlarının birçoğu beyaz rengi bu ırka yakıştırmaz ve bu yüzden çok tercih edilmez. Kırçıl, siyah ve beyaz tüylerin bir araya gelmesiyle oluşur. Beyaz tüyler arasında siyah geçişler görülür. Yüz bölgesindeki tüy renginin daha koyu olması ve maske oluşturması istenir. Kaş, sakal, boyun, göğüs, karın, bacakların iç kısmı ve kuyruk altı gibi bölgelerin daha açık bir tonda olması istenilen bir renk çeşididir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan ve sağlıklı Minyatür Schnauzer yaşam süresi 12- 14 yıl ortalamasına sahiptir.

Minyatür Schnauzer ırkı küçük köpek sınıflandırması içerisindedir. Hem dişi hem erkek Minyatür Schnauzer  köpeğinin yüksekliği ve kilosu arasında çok bir farklılık yoktur.

  • Minyatür Schnauzer köpek cinsinin boyu 30-36 cm, ağırlığı ise 5- 9 kg aralığında değişiklik gösterir. Küçük yapısı sebebiyle kilo almaya müsaittir. Kilo sorunu yaşamasını önlemek için günlük egzersizlerine dikkat edilmeli ve ideal kilo aralığında kalması sağlanmalıdır.

Minyatür Schnauzer orta seviyede dökülen kürek sahiptir. Mümkünse her gün, değilse de haftada en az 2-3 kez taranması ve fırçalanması gerekmektedir.  Bu şekilde küçük bedeninden dökülecek yoğun tüyler kontrol edilebilir seviyede olacaktır. Sağlığı için düzenli taramaya ve fırçalamaya önem veriniz. Bunlara ek olarak da göz çevresi gibi köpeğinizi engelleyecek uzun tüyleri düzenli aralıklarla tıraş yapın.

Minyatür Schnauzer  cinsi beslenme düzeni yaşına, kilosuna, boyuna ve aktivite düyerine göre belirlenmelidir.  Sağlıklı beslenmesi için önerilen Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yüksek kaliteli köpek maması üreten markaların ürünlerini tüketmeleridir. Küçük ırklar için özel üretilen köpek mamaları arasından, köpeğinizin alerjen durumuna ve sevdiği yiyeceklere göre tercihinizi yapabilirsiniz. Beslenmelerinde, kilo kontrolü sağlamak için öğün ve porsiyonlarına da dikkat ediniz.

Minyatür Schnauzer  ırkı sağlıklı ve güzel beslenmesi gerekir. Bu yüzden daha çok hazır köpek mamaları tüketmelidirler. Ancak zaman zaman ödül maması mahiyetinde köpeklerin tüketmesi yasak olmayan, köpekler için faydalı ev gıdaları yiyebilirler. Her gün sofra atıklarını yemesi önerilmez. Ev yiyecekleri arasında yağlı ve pişmiş kemik gibi gıdalardan da kesinlikle uzak kalmaları sağlanmalıdır.

Küçük köpek ırkları arasında yer alan Minyatür Schnauzer  gelişimini tamamladıktan sonra çiftleştirilmelidir. Gelişim süreçleri takip edilmeli, ilk kızan döneminden sonraki süreç veteriner tarafından değerlendirilmelidir. Ancak köpeklerin 18. Aydan sonra ve gelişim süreçlerine göre çirleştirilmesi önerilir.

Minyatür Schnauzer  orta seviyede tüy döker. Bakımlarının da dökülmeleri azaltmak ve köpeğin rahatlamasını sağlamak için düzenli olarak yapılması gerekir. Özen isteyen bir bakım, tıraş süreci olduğu için biraz zahmetli bir bakımı vardır. Haftada en az 2-3 kez fırçalanmaları gerekir. Mümkünse her gün fırçalamanızda önerilir. Ayrıca bedenindeki uzun tüylerin belli seviyede düzenli olarak tıraş edilmesi de çok önemlidir. Bunun gibi sahibinin özenle yapması gereken bakım zorlukları vardır. Ancak imkanınız varsa düzenli köpek kuaförlerine götürerek bu işlemleri kolaylaştırmanız mümkündür. Küçük bedeniyle hayatınızın her alanın güzelleştireceğini düşünürseniz, bu işlemlerin çoğu zorluk olmaktan çıkacaktır

Minyatür schnauzer fiyatları köpeğin ülkemizde gördüğü ilgiye ve popülerliğe göre değişiklik göstermektedir. Tüy dökmeyen, fazla koku yapmayan ve antialerjik tüy yapısı sebebiyle özel köpek ırkları arasında oldukları görülmektedir. Ülkemizde Minyatür Schnauzer köpekleri bu özelliklerinin çok bilinmemesi sebebiyle zaman zaman beklenilen ilgiyi görememiştir.

Minyatür Schnauzer köpeğinin sağlık durumu, cinsiyeti, kürk rengi ve şecere durumu da fiyat farklılıklarına sebep olmaktadır. Minyatür Schnauzer yavrusunun fiyatı 3.000 TL ile 12.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Belirtilen fiyat aralığı köpeğin satıldığı yere, satan kişiye göre de farklılık gösterebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi Minyatür Schnauzer tek bir doğumda 3 – 6 arasında yavru dünyaya getirmektedir. Minyatür Schnauzer popüler köpek ırkları arasında yer aldığı için dişilerinin sık çiftleştirildiği görülmektedir. Bu uygulama kesinlikle doğru değildir. Yanlış uygulama yüzünden hem dişi hem de doğan yavruların sağlığı riske atılmaktadır. Doğan yavru sayısında farklılıklar görülmesinin nedenleri arasında; dişinin yaptığı doğumlar, yaşı, sağlık durumu, çiftleştiği erkeğin sperm ve sağlık durumu etkin olmaktadır.

Minyatür Schnauzer köpek cinsi siyah, beyaz-kahverengi, kırçıllı, siyah-gümüş, beyaz renk ve tonlarında kürke sahiptir. Minyatür Schnauzer hayranlarının birçoğu beyaz rengi bu ırka yakıştırmaz ve bu yüzden çok tercih edilmez. Kırçıl, siyah ve beyaz tüylerin bir araya gelmesiyle oluşur. Beyaz tüyler arasında siyah geçişler görülür. Yüz bölgesindeki tüy renginin daha koyu olması ve maske oluşturması istenir. Kaş, sakal, boyun, göğüs, karın, bacakların iç kısmı ve kuyruk altı gibi bölgelerin daha açık bir tonda olması istenilen bir renk çeşididir.

  • Kürk renk ve tonları koyu genel olarak demir grisinden, gümüş rengine kadar değişim gösterebilir.
  • Kırçıllı olanlarda alt tüy tabakası boz renkte de görülebilir, ancak gri olması tercih edilmektedir.
  • Düz siyah Schnauzer’lar ise alt tüy tabakası da dahil olmak üzere bütün tüyleri siyah renkte olmalıdır. Göğüs bölgesinde çok az miktarda beyaz renk kabul edilir.
  • Siyah ve gümüş renkteki kürk ise “tuz ve biber” karışımına benzetilir. Ancak koyu bölgelerin yoğun siyah renkte ve açık tonda olan bölgelerin de gümüş tonlarında olmalı gerekir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.