Dogo Argentino Özellikleri ve Bakımı

Dogo Argentino Resimleri
Dogo Argentino köpeği Arjantinli Mastiff, Argentinian Mastiff, Argentino Dogo, Arjantin Dogosu gibi adlarla da tanınmaktadır. Dogo Argentino güçlü atletik, boyundan biraz daha uzun olan büyük zarif, kaslı gövdeye sahiptir. Heybetli vücuduyla dikkat çekerler. Kısa, kar beyazı kürküyle kolaylıkla ayırt edilir. Muhteşem bir bekçi köpeği ve koku avcısıdır. Keskin koku yeteneği, çevikliği ve yüksek enerjisiyle birçok farklı görevde başarıyla yer alacaktır. Ailesine çok bağlı, zeki, cesur ve sadık karakterli olan Dogo Argentino, birlikte zaman geçirmekten keyif aldığınız mükemmel bir dost olacaktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
İşçi, Bekçi, Av Köpeği
Ağırlık
36- 45 Kg
Yükseklik
58- 68 Cm
Aile
Guardian, Miscellaneous, Mastiff, Molossoid
Menşei
Arjantin
Menşei Tarihi
1928
Yaşam Süresi
9-15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Dogo Argentino ailesini, evini, sevdiklerini koruma içgüdüsüne sahip cesur ve sadık bir köpektir. Sahibine karşı olan bağlılığı, alçakgönüllü davranışları iyi eğitildiği zaman çevresindeki insanlara da gösterebilir. Dogo Argentino genel olarak kibar, sevgi dolu, arkadaş canlısı ve neşeli karakter özelliklerine sahiptir. Çok korumacı bir karaktere sahip oldukları için erken aşamada eğitilmeleri ve sosyalleştirilmeleri şarttır.

Dogo Argentino eğitimlerini aldığı ve erken sosyalleştiirldiği zaman tanıdığı insanlar ve yabancı insanlar arasında ayrım yapabilir. Genel olarak insanlara çok sıcak yaklaşmazlar ancak eğitildiklerinde ailesinin tanıdığı ve güven duyduğu kişilerle Dogo Argentino’da iyi ilişki kuracaktır.

Dogo koruma ve av içgüdüsü yüksek bir karaktere sahiptir. Bu özelliği onları iyi bir bekçi ve avcı köpeği yapar. Korumacı ve avcı yapıları sebebiyle kediler, köpekler, küçük evcil hayvanlarla ve ilk defa gördükleri yabancı kişilerle çok iyi anlaşamaz, arkadaş olamazlar. Büyük ve heybetli olmalarına rağmen çocuklarla çok iyi anlaşır. Ailesindeki bireyler ve çocuklar onların en iyi dostudur. Ailesini korumak için gerektiğinde Dogo canını bile verebilir.

Akıllı, zeki ve oyuncu mizaca sahip olan Dogo, eğitimi orta kolaylığa sahiptir. İyi bir lider tarafından, tutarlı, kurallara dayalı ve sert müdahale olmadan pozitif pekiştirilmelerle eğitilmesi gerekir. Dominant karaktere sahip olan Dogo sahibi iyi liderlik yapmazsa saldırgan ve asi bir köpek olabilir. İyi karakter özelliklerine sahip olması için eğitim çok etkili bir yöntemdir. İlk kez köpek sahibi olacak kişilerin Dogo Argentino ırkının bakımında ve eğitiminde zorlanması mümkün olacağı için sahiplenmesi çok önerilmez.

Dogo ailesini bir parçası olmaktan, öpülmekten ve iri cüssesine rağmen kucaklanmaktan çok hoşlanır. Aile üyelerinin onu sevgisini bu şekilde belli etmesi onu mutlu eder. Bir yabancının ise ona bu şeklide sevgi dolu yaklaşmak istemesi söz konusu bile olamaz.

Dogo Argentino büyük bedeniyle, apartman hayatına uyum sağlamakta zorlanabilir. Daha çok Dogo’nun egzersiz ihtiyacını rahatlıkla karşılayabileceği küçük bir avluya ihtiyacı vardır. Eğer apartman ortamında bahçe imkanınız varsa ve egzersiz ihtiyacını karşılayabilecekseniz birlikte yaşayabilirsiniz. Dogo Argentino dondurucu soğuklar olmadığı sürece bahçede yaşayabilir. Ancak çok soğuk havalarda kapalı bir ortamda olması gereklidir. Ilıman ilklim koşullarında evde ya da dışarıda kulübede yaşamlarını sürdürebilir.

Sadık, cesur, hareketli, sevgi dolu ve korumacı karakter özelliklerine sahip Dogo Argentino iyi bir yetiştiriciyle daha birçok yeni iyi davranışlar öğrenecektir. Dogo eğitim ve erken sosyalleştirmeyle iyi huylu yetişkin bir köpek olarak da uzun yıllar sevdikleriyle mutlu bir yaşam sürebilir.

Tarih

Bu cinsin kökeni Arjantin Cumhuriyeti’nin Akdeniz bölgesindeki Cordoba ilinde ortaya çıkmıştır. Arjantinli Dr. Antonio Nores Martinez sadık bir arkadaş ve arazisini koruyacak korkusuz bir av köpeği istemektedir. Bu isteği ve düşüncesi sonucunda Dr. Antonio Nores Martinez ırkın yaratıcısı olmuştur. 1928 yılında köpeklere olan tutkusuyla, Dogo Argentino adını verdiği yeni bir köpek ırkının temelini atmak ve standartlarını belirlemek için çalışmalara başlar.

Dogo köpeği geliştirilirken, günümüzde soyu tükenmiş çok güçlü bir köpek olan Cordoba şehrinin Eski Dövüş köpeği olarak bilinen yerel köpek cinsi ile Mastiffler, Bulldoglar ve Bull Teriyerler gibi birkaç safkanla sistematik olarak melezlemiştir. Dr. Antonio Nores Martinez köpek üzerinde yaptığı çalışmalarda, Dogo ırkının kavga etme isteğini azaltmayı ve sürüye uyumlu bir köpek olmasını hedefledi. Kavga içgüdüsü yerine, avlanma ve koruma içgüdüsü kazandırmaya gayret etti.

Nesiller boyunca kapsamlı, ayrıntılı bir karakter çalışması ve seçiminden sonra Dr. Nores Martinez ilk aileyi elde ederek istediği amaca ulaşmıştı. Günümüzdeki Dogo Arjantin ırkının sahip olduğu ve olması hedeflenen özelliklerini elde etmek için çeşitli ırklar karıştırılmış ve uzun uğraşlar verilmişti.

Başlangıçta, dövüşçü bir köpeğin soyundan geldiği için dövüş köpeği olarak kabul edildi. Ancak avlanmayı seven Dr. Nores Martinez’in köpeği av gezilerinden birine götürdü. Yeni türün avlanma yeteneği ve becerilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte doktora tüm gezintilerinde eşlik etti. Zaman içerisinde, adaptasyonla bu köpek farklı özellikleriyle çok yönlü bir hale geldi. Üstün avlanma becerilerinin yanında Dogo Argentino iyi bir arkadaş ve sadık bir koruyucu olduğunu herkese gösterdi.

Dogo Argentino  güçlü koruma içgüdülerine sahip olan ve yaban domuzu, puma gibi büyük hayvanların avcısı olarak geliştirildi. Kısa sürede Dogo Argentino mükemmel büyük av köpeği olarak tanındı. Güçlü yapısı, keskin kokuları alabilen burnu, azimli, cesaretli Dogo Argentino Arjantin topraklarında yaban domuzu, pekari, puma ve diğer ülke yırtıcılarını avlamak için kullanılanlar köpek cinsleri arasında en iyi ve gözde köpek olarak öne çıktı. Uyumlu, atletik, kaslı yapısı, her türlü hava şartında uzun yolculuklar yapabilmesi, cesur ve güçlü yapısıyla en zor avla bile şiddetle mücadele edebilmesi ona ideal köpek özelliklerini kazandırdı.

1964 yılında Federacion Cinologica Arjantin, Dogo Argentino köpek ırkını tanıdı. 1973’te Belçika’da bulunan Fédération Cynologique Internationale Dogo Argentino köpek cinsini ilk ve tek Arjantin cinsi olarak tanıdı ve ırk standartlarını belirledi. 2001 yılında da Amerika Birleşik Devletleri, United Kennel Club tarafından Dogo Argentino ırkı tanındı. Dogo köpek cinsi American Kennel Club’ın Miscellaneous sınıfında yer almaktadır.

Dogo Argentino günümüzde hala daha cesur yapısı, gücü, azmi, avcılık ve koruyuculuk yeteneği ile tanınmaktadır. Ne yazık ki hala daha köpek dövüşlerinde yer almaktadırlar. Ancak onların ait olduğu yer orası değildir. Dogo Argentino sadık bir dost, aile koruyucusu, güçlü bir avcı ve güvenilir bir arkadaştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Dogo Argentino büyük, kaslı ve atletik yapılı bir köpektir. Orta boyutlarda, gövdesi yüksekliğinden daha uzun olan gövdeye sahiptir. Derin ve geniş göğüs kafesi vardır. Göğüs yapısı kare şeklindedir ve Dogo’ya daha güçlü, kaslı bir görünüm kazandırır. Kalın ve kaslı boynunda deri bolluğu görülür.

Kafa

Dogo Argentino köpeğinin baş yapısı önden arkaya doğru yuvarlak şekilli ve masiftir. Geniş, kubbeli kafası vardır. Namlu, hafifçe yukarı doğru içbükeydir. Namlu yaklaşık olarak kafatası ile aynı uzunlukta, çarpıcı bir görünümdedir. Alın hafif dışarıya doğru çıkıntılıdır ve burun ucuna doğru kıvrımla sonlanır. Uzun, güçlü çene yapısı ve makas ısırığında birleşen güçlü dişlere sahiptir. İyi koku alan burnu ve dudakları siyah renklidir.

Kulaklar

Dogo Argentino köpeğinin kulakları yüksekte konumlanmıştır. Kulakları uzun ve kıvrık yapısıyla kabul edilmiştir. Ancak dik durması için kırpıldığı ve üçgen şekline getirildiği de görülür. Kesik kulak Dogo köpeğine daha sert bir görüntü vermek için zaman zaman tercih edilmektedir. Her iki kulak yapısı da kulak kırpılmanın yasak olmadığı bölgelerde kabul edilmektedir.

Gözler

Dogo Argentino köpeğinin gözleri birbirinden orantılı şekilde ayrılmıştır. Göz kenarlarında pembe ya da siyah renk geçişleri görülmektedir. Göz renkleri koyu kahverengi, açık kahverengi veya eladır. Dogo oyuncu kişiliğini, tetikteki yapısını, uyanık ve akıllı oluşunu yansıtan bakışlara sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Dogo yere düz basan, kaslı ve güçlü ön bacaklara sahiptir. Arka bacakları orta açılı ve ön bacaklarıyla uyumlu şekilde konumlanmıştır. Uylukları kısa ve kaslıdır. Çiy pençesine sahip olmadıkları görülür. Vücudunu taşıyacak güçte, dengede ve orantıda bacaklara sahiptir.

Kuyruk

Dogo kuyruk yapısı kalın ve oldukça uzundur. Diz hizasına kadar uzayan kuyruğunu genellikle aşağıda taşır. Kuyrukları genellikle dik durmaz ve çok sallanmaz. Sadece heyecanlandıkları zaman yukarıda konumlanır.

Tüy

Dogo Argentino tek katmanlı, kısa, kalın, astarı olmayan ve parlak kürke sahiptir. Dogo’nun kürkü düz, kısa tüyleriyle, pürüzsüz ve ipeksi yapısıyla tanınmakta, dikkatleri üzerine çekmektedir.

Renk

Dogo kısa, parlak ve ipeksi tüyleri tamamen beyaz renklidir. Bazı ırk kulüpleri kabul etmese de Dogo Argentino'nun kafasında %10'undan fazlasını kaplamadığı sürece "pirata" olarak adlandırılan ve göz yakınında bulunan koyu bir lekeye, siyah bir noktaya rastlanabilir. Dogo'nun kürkündeki bu renk detayı Federacion Cinologica Arjantin tarafından kabul edilmiştir.

Sıkça sorulan sorular

Dogo Argentino yaşam süresi bakımları düzenli olarak yapıldığında, egzersiz ihtiyacı karşılandığında, sağlıksal sorunları olmadığında ve kendini seven aile ortamında mutlu bir yaşam sürdüğünde ortalama olarak  9-15 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Dogo Argentino büyük ırk köpekler arasında yer alan heybetli ve asil bir cinstir.

  • Yetişkin dişi ve erkek Dogo Argentino ideal ağırlığı 36- 45 kg, yüksekliği ise 58- 68 cm aralığındadır.

Erkek Dogo Argentino ve Dişi Dogo Argentino arasında çok farklılık yoktur. Yükseklik ve ağırlık konusunda erkeklerin dişilere göre daha iri olduğu görülebilir.

  • Yetişkin Dogo Argentino erkeklerin boyu yaklaşık 62 – 68 cm, ağırlığı ise 40-45 kg arasındadır.
  • Yetişkin dişiler ise 58 – 65 cm, ağırlıkları 35-40 kg aralığındadır.

Dogo Argentino ideal ölçüleri yüksekliğine ve kilosuna göre hesaplanarak bu aralıklar içersinde olmalıdır. Bu şekilde formda ve sağlıklı olacaktır.

Dogo Argentino  ipeksi, kısa ve parlak tüyleri çok fazla dökülmemektedir. Beyaz ve kısa tüyleri az dökülmesiyle bakımı konusunda sahibini zorlamayan bir yapıdadır. Haftada 1- 2 kez taramanız ve fırçalamanız dökülmeyi daha da azaltacak ve köpeğinizi rahatlatacaktır.

Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yüksek kaliteli köpek maması üreten markaların ürünlerini köpeğiniz için tercih edebilirsiniz. Köpek maması satın alırken köpeğinizin yaşına, cinsine ve alerjen yapısına uygun mamaları almaya dikkat etmelisiniz. Sağlıklı olmaları, gelişmeleri ve büyümeleri için iyi beslenmeleri çok önemlidir.

Dogo Argentino ırkının günlük alması gereken besin ve kalori miktarını en iyi hazır köpek mamalarıyla karşılayabilirsiniz. Vereceğiniz yiyeceklerde porsiyon kontrolü sağlamalı ve aşırıya kaçmamaya özen göstermelisiniz.

Dogo Arjantin köpek cinsi ev yemeği yiyebilir. Ancak günlük olarak alması gereken besin değerini ve kalori miktarını ev yiyeceklerinden karşılaması biraz zordur. Ev yemeklerini belli aralıklarla, köpeklerin yemesi uygun olan gıdaları tercih ederek verebilirsiniz. Ancak sadece insan gıdaları ve insan atıklarıyla Dogo Argentino’yu beslememelisiniz. Yüksek kaliteli köpek maması tüketmeleri onların gelişimleri ve sağlıkları için çok önemlidir.

Dogo gelişimini tamamladıktan sonra çiftleştirilmelidir. 18. Ay ve sonrası çiftleşmesi için en uygun zamandır. Yalancı hamilelik durumuna karşı çiftleştirildikten sonra gebelik belirtileri gösterip göstermediği kontrol edilmelidir.

Dogo Argentino birçok köpek ırkına göre daha az tüy döker ve tüyleri haftalık olarak bakıma ihtiyaç duyar. Bu sebeple minimum bakım isteyen kürke sahiptir. Sahiplerini bakımları konusunda çok zorlamazlar. Dogo bakımında iyi ve sabırlı bir lider olamazsanız en çok eğitim konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. Genel olarak çok akıllı ve sahibine sadık bir cins olan Dogo bakımı kolay köpek ırkları arasında yer alır.

Dogo Argentino bembeyaz tüyleri, heybetli, asil yapısıyla bekçi ve av köpeği olarak ilgi görmektedir. Ailesinin sadık koruyucusu olan Dogo Argentino yavrusunun fiyatı yaşına, eğitimine, cinsiyetine ve şeceresine birbirinden farklı etkenlere göre değişmektedir. Türkiye’de Dogo Arjantin yavrunsun fiyatı 1.500 TL ila 10.000 TL arasında değişiklik gösterir. Bu fiyatlandırma köpeğin satıldığı yere, satan kişiye göre de artıp azalmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi Dogo Arjantin gebelik belirtileri gösterdiğinde veterinere danışmanızı öneririz. Çünkü dişi Dogo ırkında yalancı hamilelik görülebilir. Bu nedenle hamilelik söz konusu ise veteriner kontrolü ihmal edilmemelidir.

Genellikle dişi Dogo 4 ile 8 adet arasında yavru doğurabilir. Doğum sırasında yavrular desteksiz şekilde kolaylıkla doğabilir. Ancak 20 dakika içerisinde ilk yavru doğmazsa, zaman kaybetmeden bir veteriner desteği almalısınız.

Dogo kısa, parlak ve ipeksi tüyleri tamamen beyaz renklidir. Bazı ırk kulüpleri kabul etmese de Dogo Argentino’nun kafasında %10’undan fazlasını kaplamadığı sürece “pirata” olarak adlandırılan ve göz yakınında bulunan koyu bir lekeye, siyah bir noktaya rastlanabilir.  Dogo’nun kürkündeki bu renk detayı Federacion Cinologica Arjantin tarafından kabul edilmiştir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.