Akita İnu Özellikleri ve Bakımı

Akita İnu Resimleri
Akita güçlü, heybetli vücut yapısıyla ve cesur, bağımsız, inatçı karakter özellikleriyle ön plana çıkar. Ağır kemikli, orta büyüklükte Spitz tipi köpeklerin özelliklerini taşır. Akita Inu Japanese Akita, Akita Ken adlarıyla da anılmaktadır. Çift katmanlı, yoğun, sık alt katmana ve kısa, düz, pürüzlü dış katmanlı kürk yapısı görülür. Su geçirmez ve soğuk hava koşullarına dayanıklı olan tüyleriyle, bedeni kendi ısısını korur. Çevik, atletik ve formda yapısıyla tempolu ve kendinden emin yürüyüşe sahiptir. İlk defa köpek sahibi olacak kişilerin eğitiminde zorlanabileceği bir ırktır. Akita, Spitz ailesinin özelliklerini taşır ve farklı görevlerde çalışabilen, çok yönlü bir köpektir. Akita İnu köpekleri iyi bir yürüyüş arkadaşı, ailesinin sadık koruyucusu, bekçisi olacaktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma Köpeği, Av Köpeği
Ağırlık
29- 59 Kg
Yükseklik
58- 71 Cm
Aile
Northern ( Kuzeyli), Spitz
Menşei
Japonya
Menşei Tarihi
1600'ler
Yaşam Süresi
10- 14 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Japon Akita Spitz ailesinin bir üyesidir. Spitz tipinin karakter ve fiziksel özelliklerini taşır. Akita dış görünüşü kemikli, iri ve heybetli bir ırktır. İnatçı, bağımsız ve cesur karakter özellikleriyle, güçlü fiziksel yanı birleştiğinde sahibini zaman zaman zorladıkları görülür. Ancak genel olarak iyi huylu ve uysal bir köpektir.

Akita ailesine çok sadık ve bağlıdır. Aile üyelerini sevdiklerini koruma görevine kendisini adarlar. Bu yüzden tehlike anında hiç düşünmeden sevdiklerini korumaya geçer. Genel olarak ailesiyle ve sevdikleriyle zaman geçirmek isterler. Birlikte oyun oynamak, dışarıda vakit geçirmek onlar için çok önemlidir. Aile içinde küçük çocuklarla çok iyi anlaşamazlar bu yüzden onlarla gözetiminiz altında bir araya getirmeniz daha iyi olur.

Yavru iken eğitilmesi ve sosyalleştirilmesi çok önemlidir. Japon Akita çevresindeki insanlara karşı çekingen ve iddialı davranabilir. Otoriter davranışlarıyla, yönetici kişi olmaya çalışırlar. Bu davranışların önüne geçebilmek için erken aşamada farklı yerlerde, farklı evcil havyanlar ve insanlarla iletişim kurmasını sağlamalısınız. İyi eğitilmezse köpeklere ve evcil hayvanlara karşı saldırgan davranabilir. Başka köpeklerle çok iyi anlaşamadığı için yaşadığı ortamda tek köpek olması gerekir. Çok iyi eğitilseler dahi hayvanlarla her zaman gözetimiz altında iletişim kurmaları ve oyun oynamaları önerilir.

Uyanık, zeki olan Akita ırkı inatçı ve bağımsız yanı sebebiyle eğitilmesi çok kolay olmayan bir köpektir. Herkesin yetiştirebileceği ve bakabileceği bir tür değildir. Akita sevgiyle, sabırla, tutarlı ve disiplinli şekilde eğitilmesi şart olan bir köpektir. Ailesine karşı sevecen ve oyuncu olurken, dışarıda tanımadığı insanlara karşı çekingen ve kuşkucudur. Akita Inu doğru yetiştirildiğinde,  iyi bir sahiple birlikte olduğunda mükemmel bir dosttur.

Aktif ve hareketli bir köpektir. Egzersiz ihtiyacı oldukça fazladır. Gün içerisinde köpeğinizin ihtiyacını karşılayacak şekilde, onu sıkmadan egzersiz yaptırmalısınız Bu ihtiyacı karşılanırsa apartman hayatına uyum sağlayabilirler. Ancak egzersiz yapmasına rağmen evin içinde de aktif oldukları görülür. Büyük bir dairede, aktif olmasına da göstereceğiniz sabır ve imkanınız yoksa evde bakımı zorlaşabilir. Bu yüzden hem sizin hem de Akita’nın daha rahat etmesi için bahçeli ev ortamında, geniş arazide yaşaması daha uygun olabilir.

Çok fazla havlama eğilimleri yoktur. Gerekli durumlarda, uyarıcı havlamaları vardır. Tehlike sezdiğinde, tehdit oluşturan durumlarda ve kendi isteklerini sahibine yaptırmak istediğinde havlayarak bir şeyler anlatmaya çalışırlar. Havlamaları çok sık olmadığı ve iyi eğitildiğinde sus komutuyla susmayı bildikleri için, apartmanda yaşayan kişileri rahatsız etmeden bu davranışını kontrol edebilirsiniz.

Egzersiz ve eğitimlerde köpeğinize kesinlikle kötü davranmayın. Akita sevdiklerini koruduğu gibi kendini de korumayı iyi bilen bir cinstir. Bu yüzden ona karşı yaptığınız sert davranışta size karşılık verebilir. Kötü eğitilen ve kendisine kötü davranılan Akita Inu zaman içerisinde saldırgan bir köpek olabilir. O yüzden onlara sevgiyle yaklaşın.

Japonya kökenli Akita sevgi dolu, cesur, sadık koruyucu ve bekçi köpeği olarak ün kazanmıştır. Sahibine karşı sadık oluşu Hachiko adlı, Akita cinsi köpek tarafında kanıtlanmıştır. Hachiko ölen sahibinin ardından, 9 yıl boyunca birlikte gittikleri istasyona gitmeye devam etmiştir. Japanese Akita Inu köpeği sadık ve mükemmel bir dost olmasıyla filmlere de konu olmuştur.

Tarih

Akita Inu, Japon ırkı köpekleri arasında en ünlülerinden ve saygı duyulanlarındandır. 17. yüzyılın başlarında kuzey Japonya’da Akita şehrinde geliştirildi. Spitz tipi köpek türleri arasında yer aldı. Akita ırkının varlığı 1600’lü yıllara kadar uzanır.  Antik Japon mezarlarında yer alan köpeklere benzetilseler de modern Akita, yedi yerli Japon köpek ırkının bir araya gelmesiyle 19. Yüzyılda yapılan çalışmaların bir sonucudur. Çalışmalar sonucunda bu ırkların en büyüğü olan Akita Inu, yerli Odate köpekleri gibi yerli Japon hayvanlarının en iyi temsilcileri kullanılarak birçok ırkında dahil olmasıyla restore edilmiştir.

Akita’nın geçmişte Japon kraliyetini koruduğu, kümes hayvanlarını ve ayı gibi büyük hayvanları avlamada kullanıldığı bilinmektedir. Büyük, çok yönlü olan Akitalar sürü halinde çalışan, avcılık yeteneği, iş ahlakı ve sahibine bağlılığı yüksek olan bir ırk olarak üretildi. Akita Inu ırkına ilk zamanlarda sadece imparator ailesi sahip olabiliyordu. İlerleyen zamanlarda sıradan insanlar da Akitaları aile koruyucusu olarak sahiplendi.

1918 yılında da orijinal Akita’yı korumak için Japonya Akita-inu Hozankai Derneği kurulmasına karar verildi. 1920’lı yıllarda Akita Inu ırkının sadakatini anlatan ve bu ırkın ünlenmesinde önemli olan bir gelişme yaşandı.

Hachiko adında, Japanese Akita Inu cinsi köpeğin sahibi bir profesördü. Profesör her gün saat 3’te işten evinine dönerdi. Sadık köpeği, sahibinin işten dönüşte tren istasyonunda beklerdi ve onu karşılardı. Profesör öldükten sonra sadık Akita Hachiko, kendisi de ölene kadar dokuz yıl boyunca her gün aynı tren istasyonuna gitmeye ve sahibini bekleme nöbetine devam etti. 1931’de Akita ırkının ve Haichiko’nun sadakatine duyulan saygıdan heykel yapıldı. Bu heykel Japonya’nın doğal anıtlarından biri olarak kabul edildi.

Akitalar yüzyıllardır mit ve efsanelerin konusu olmuştur. Japon kültüründe özel bir yerleri vardır. Örneğin bir çocuk dünyaya geldiğinde, anne babasına eski bir Japon geleneğine göre mutluluğu ve uzun yaşamı simgelediğine inanılan Akita heykelciği verilirmiş. 1920’lerin sadakatli ve sadık olma özelliğiyle ünlü Akita’sı Hachiko, Japonya’nın en sevilen ve önem verilen sembolleri arasında yer aldı.

Akita Inu türü zaman zaman yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Akita’nın hayatta kalması ve soyunun devam etmesi için 1927 yılında Japon ulusal cins kulübü kurulup çalışmalar yapmıştır. 1930’lu yıllarda Akita Inu ırkı Japonya’da resmi ırk olarak tanınmıştır.

1920’li yıllarda Akita Inu ırkının sadakatini dünya çapında üne kavuşturan Hachiko heykelini görmek için Amerikalı Helen Keller, Japon yetiştiricilerle Shibuyu’ya gitti. Akita Inu tarihinin önemli gelişme Amerikalı Helen Keller’in Japonya’yı ziyareti sonrasında eve dönerken Amerika Birleşik Devletleri’ne ilk Akita’yı getirmesiyle yaşandı. Bu ırkın geniş bir çevreye yayılmasında 2. Dünya Savaşı sonrasında Amerikalı askerlerin Akita Inu cinsi köpeklerle, Amerika Birleşik Devletleri’ne dönmeleri de etkili olmuştur.

Japon yetiştiriciler tarafından tarafında geliştirilen Akita ırkı, 1937 yılında Helen Keller tarafından Amerika’ya tanıtıldı. Amerika’ya gelen ilk Akita Inu köpeğinin Helen Keller ve Amerikalı yetiştiriciler, Japon Akita Inu ırkına ait olan tüm özelliklerini korumaya çalıştı. Ancak ilerleyen zamanlarda Akita Inu ırkı, Amerikan ve Japon Akita olarak iki farklı alt kategoriye ayrıldı. Bu iki tür köpeklerin birbirinden ayrılan farklı özellikleri vardı. Amerika’da kabul edilen Akita cinsinin kafa yapısı daha çok bir ayıya,  Japonya’da kabul edilen Akita Inu’nun ise kafatası yapısı tilkiye benziyordu. Amerikan Akita’nın kürk rengi her renk olabilirken, Japon Akita’nın kürk rengi daha sınırlıydı.

Cins, 1972’de AKC tarafından tanındı ve ırk standartları belirlendi. Popülerlikleri bu gelişme sonrası her geçen gün artmaya ve ilgi görmeye devam etmektedir. Akita Inu geçmişten günümüze gelirken, korkusuz, cesur, sadık, itaatkar, ailesine bağlı gibi çeşitli ve özel olan karakter özelliklerini korumuşlardır. Günümüzde de Japonya’da bekçi ve polis köpeği olarak görev almaya devam etmektedir

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Kaslı, biçimli, güçlü ve orantılı vücuduyla Akita Inu kendine has görünüme sahiptir. Diğer köpek ırklarından onları ayıran dış görünüşü vardır. Beden uzunluğu yüksekliğinden ve eninden biraz daha uzundur. Göğüs yapısı geniş ve derindir. Kalın, kaslı, omuzlara doğru genişleyen ve biraz kısa boyunludur. İri ve sert kemiklidir. Hafif kemik yapısı bu ırk için kusur sayılır. Kaburgalar yaylı ve esnektir ancak gevşek ve kırılgan değildir. Genel olarak heybetli, güçlü ve sağlam vücutludur.

Kafa

Baş yapısı büyük, geniş ve biçimli küt bir üçgen görüntüsündedir. Kafa yapısı beden büyüklüğüne göre orantılıdır. Alnının ortasından geçen beyaz renkte bir çizgi vardır. Namlu geniş yapıdadır. Burnu siyah, gri tonlu renktedir. Çenesi oldukça güçlü ve kısadır. Dişleri makas ya da düz ısırık şeklinde kapanır. Dudakları sarkık değildir. Siyah renkteki dudakları ve pembe diliyle dikkat çekerler.

Kulaklar

Akita ırkının kulak yapısı, onları diğer köpek ırklarından ayıran bir görüntüdedir. Başının üzerinde küçük, üçgen şeklinde ve dik duran kulakları vardır. Kulaklarının ucu hafif yuvarlaktır. Kafatasıyla birleşik olan kısım yani kulağın alt kısmı geniş iken ve kulak ucuna doğru yuvarlaklaşır. Dik kulaklarının uzunluk ölçüsü ise, eğer kulakları öne doğru uzatılırsa, kulağın uç kısmı gözün üstüne değecek uzunluktadır. Akita ırkında kırık, düşük ve sarkık kulak görülmez.

Gözler

Akita Inu ırkının gözleri köşeli, hafif çekik, küçük ve koyu kahverengidir. Küçük gözleri derin, çukur yapısıyla ve üçgen şeklini de andırır. Göz çevresindeki siyahlık, bakışlarına daha bir derin ve uyanık ifade katmaktadır. Parlak gözleri, derin ve sevimli bakışları bu cinsin ayırt edici özelliklerindendir.

Bacaklar ve Ayaklar

Akita Inu köpeğine önden baktığınız da ön bacakları kalın kemikli ve düzdür. Arka bacaklar ise geniş, kasları gelişmiş ve kemiklidir. Ayrıca üst uyrukları da iyi gelişmiştir. Diz yapısı gelişmiştir ve içeri ya da dışarıya dönük bir duruşu yoktur. Ayakları perdeli, kalın ve bükülmüş şekildedir. Akitanın ayakları kedi ayağına benzetilir ve kediler kadar iyi yüzücüdürler. Yere sağlam ve düz basarlar. Genellikle arka ayaklarından çiy pençelerini çıkarılar, ön pençeleri kullanmazlar.

Kuyruk

Akita cinsinin kuyruğu uzun, dolgun ve kıvrıktır. Yükseğe yerleştirilmiş ve sırtının üzerine doğru kıvrılmış şekilde duran kuyruğu vardır. Kuyruğunun orak ya da kıvrılmamış olması uygun bulunmaz. Kuyruğu tüylü dolgun, kaba ve düz saç tarzındadır.

Tüy

Çift katmanlı kürk yapısına sahiptir. İlk katman kalın, yumuşak ve yoğundur. Dış katman ise ince, sert, düz ve vücuttan biraz uzak durmaktadır. Son katmanı, ilk katmana göre daha kısadır. Bu yapıdaki tüyleri Akita’nın soğuk, sıcak havalardan ve ıslanmaktan korumaktadır. Baş, bacak ve kulaklarında tüy yapısı kısadır. Vücudundaki tüylerin en uzun olduğu yer kuyruğudur. Bunun dışındaki bölgeler genel olarak kısadır. Akita ırkında fazla tüylenme ve yele, fırfır görünümü ırk standardına uygun değildir.

Renk

Akita ırkının parlak, güzel kürkü, net ve belirgin renklere sahiptir. Beyaz, siyah, kırmızı, berindle, pinto, açık kahve tonları, benekli, desenli veya çizgilidir. Kürkünde bulunan renk ve tonlar kesin çizgilerle geçiş ayrılmamıştır. Beyaz Akitaların dışında, diğer renklerdeki Akita cinslerinin yüzünde maske görülmektedir.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı, yetişkin Akita Inu ortalama olarak 10- 14 yıl yaşamaktadır.

Akita Inu  ırkının dişileri ve erkekleri ortalama olarak ağırlıkları 29- 59 Kg ve yükseklikleri 58- 71 Cm arasında değişiklik gösterir. Erkeklerin boy ve kilosu dişilere göre daha yüksektir.

  • Yetişkin dişilerin kilosu 29- 50 kg iken erkeklerin kilosu 39- 59 kg aralığındadır.
  • Yükseklik ise dişilerde 58- 66 cm, erkeklerde 64- 71 cm arasında değişir.

Akita yıl genelinde orta seviyede tüy döker. Ancak ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde daha yoğun miktarda tüy dökülmeleri görülebilir.Bu dönemlerde daha fazla tarama ve fırçalama ile ev içerisine dökülen tüy miktarını azaltabilirsiniz.

Normal zamanlarda haftada bir taramanız yeterken, dökülmenin arttığı zamanlarda her gün ya da haftada en az 3 kez köpeğinizi taramalısınız.

Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yüksek kalitelei mama üreten markaları tercih edebilirsiniz. Köpeğinizin yaşına ve alerjen durumuna göre kuru mama, yaş mama ve takviye gıdalardan istediğinizi tercih edebilirsiniz.

Gelişimleri beslenmelerine göre hız kazanabilen Akita için veteriner önerisiyle gerek görülürse, yavruluk döneminde yüksek kaliteli ve düşük kalorili mamalar alınabilir. Yine veteriner önerirse 1 yaşından önce de yetişkin maması tüketilmeye başlanabilir. Akitanın beslenmesi gelişim ve büyümesine bağlı planlanmalı ve veteriner tarafından yönlendirilmelidir.

Sindirim ve mide sorunu yaşamaya eğilimli olan Akita’nın ev yemeği tüketmesi sağlıkları için iyi olamayabilir. Beslenme konusunda hassas olmanız, köpeklerin yiyebilecekleri ev gıdalarını veterinere danışarak köpeğinize vermeniz daha uygundur. Sağlıklı beslenme ve iyi gelişmeleri için kuru ve yaş mama tüketmeleri gereklidir.

Akita gelişimini tamamladıktan sonra çiftleştirilmelidir. Kemik ve beden gelişimi 2 yaşına kadar sürdüğü görülmektedir. Dişini ve yavruların sağlığı için iki yaşından önce çiftleştirmeniz önerilmez.

Akita’nın genel olarak tüy bakımına ihtiyacı vardır. Ancak bu birçok köpek ırkına göre orta seviyededir. Genel olarak haftada bir kez, yoğun tüy döktüklerinde haftada 2- 3 kez taranması yeterlidir.  Banyo ihtiyacı 3 ay da bir kezdir. Tırnak, diş ve ağız bakımı ise her köpek ırkı ile neredeyse aynıdır. Kısaca bu kısma kadar Akita Inu bakmanın çok zor bir yanı yoktur.

Akşta İnu’nun bakımında zor olan bir kısım varsa, o da eğitim sürecidir. İnatçı, bağımsız ve zaman zaman saldırgan olması sebebiyle sahiplerini zorladıkları görülür. Sabırlı, tutarlı ve ödül yöntemi uygulayarak köpeğinize sevgiyle yaklaşır, iyi bir lider olursanız köpeğiniz üzerinde hakimiyet kurarak Akita bakımında zor olan kısmı atlatırsınız.

Akita Inu yavrusu, cinsiyetine, eğitimine, kürk rengine ve şeceresine göre farklı fiyatlarla sahiplendirilmektedir.  Türkiye’de Akita inu fiyat aralığı 3.500 ₺ ile 8.000 ₺ arasında değişiklik gösterir. Akita’nın satıldığı yere, satan kişiye göre bu fiyatlar daha çok artabilir ya da azalabilir.

 

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, dişi Akita bir doğumda ortalamaya olarak 7-8 tane sağlıklı yavru doğurabilir. Doğumdaki yavru sayısı kimi zaman ortalamanın altında 3 tane ya da ortalamanın üstünde 12 tane yavru da olabilir. Bu sayı tamamen doğum yapan annenin yaşına, sağlık durumuna, kaçıncı doğumu olduğuna ve erkeğin sperm durumuna göre değişiklik gösterir.

Akita ırkının parlak, net ve belirgin renklere sahiptir.

Beyaz, siyah, kırmızı, berindle, pinto, açık kahve tonları, benekli, desenli veya çizgili kürk renkleri görülür.

Kürkünde bulunan renk ve tonlar kesin çizgilerle geçiş ayrılmamıştır. Beyaz Akitaların dışında, diğer renklerdeki Akita cinslerinin yüzünde maske görülmektedir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.