Shiba Inu Özellikleri ve Bakımı

Shiba Inu Resimleri
Shiba Inu orta-küçük ırk köpekler sınıfına mensuptur Kompakt bir vücuda sahiptir ve gövdesi, boylarından biraz daha uzundur. Kuzey mirasından gelen tipik Spitz özellikleri taşırlar. Güçlü, cesur, canlı, hareketli ve iyi huylu bir ırktır. Brushwood Dog, Japanese Small-size Dog yani Japon Küçük Boy Köpek adıyla da tanınır. Küçük, dik kulakları , parlak kürkü ve kıvrık kuyruğuyla kendine has asil bir görünümleri vardır. Yürüyüşleri nazik, zahmetsiz, yumuşak bir o kadar da hızlı ve çeviktir. Shiba Inu'nun çift kaplamalı kürkü mükemmel yalıtım sağlayan yumuşak astardan ve düz dış kaplamadan oluşur. Oldukça dayanıklı köpeklerdir. Shiba Inu ilk bakışta tatlı görünümüyle kalbinizi çalsa ve sahiplenme isteği uyandırsa da ilk defa köpek bakacak kişileri zorlayacak bir ırktır. Başına buyruk, inatçı ve komutları anlamasına rağmen kendi isterse uygulayacak kadar rahat bir köpektir. Bu yüzden iyi bir lidere ihtiyaçları vardır. Bağımsız ve inatçı yanıyla baş edebilen, onu çok seven sahibiyle uzun yıllar mutlu şekilde yaşarlar.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Olmayan, Arkadaş Köpeği
Ağırlık
7- 11 Kg
Yükseklik
34- 42 Cm
Aile
Spitz, Kuzeyli
Menşei
Japonya
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
12- 16 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Shiba Inu’nun öne çıkan karakter özelliklerinin başında cesur, dik başlı, başına buyruk ve bağımsız yapısı gelmektedir. Bu köpeklerin özgüveni çok yüksektir. Japonya’daki köpek ırkları arasında en popüler ve arkadaş canlısı olan köpeklerdendir. Sadece Japonya’da değil, dış görünüşü ve karakter özellikleriyle dünya çapında ilgi görmektedirler. İyi huylu, sevgi dolu ve eğlenmeyi, oynamayı seven bir ırktır.

Günümüzde daha çok ev köpeği olarak hayatımızda yer alsa da, geçmiş zamanlarda avcı köpeği olarak kullanılmıştır. Bu yüzden atalarından gelen kaslı, aktif, avcı ve korumacı bir yanları da vardır. Genel olarak günümüzde ailesine bağlı, onlarla zaman geçirmeyi seven ve ilgi göremediğinde canları sıkılıp, üzülen bir ırktır. Sahibinden uzak ve yalnız başına kalmaktan hiç hoşlanmazlar

Dışarıya çıktıklarında çok canlı, hareketli ve oyuncu olabilirler. Günlük dışarı istekleri karşılanıp eve döndüklerinde de bir o kadar sakin olacaklardır. Onların daha uyumlu, sakin ve mutlu olmaları için egzersiz ihtiyacı karşılanmalıdır.

Bazı Shiba Inu köpekleri dik başlı ve otoriter olma eğilimindedir. Shiba Inu köpeklerinin verilen komutlara uymama ya da kendi istediği zaman komutunuzu yerine getirme gibi kendisine has davranışları vardır. Bu gibi durumlarda liderinin onları iyi yönetmesi gerekir. Shiba Inu köpeklerinin davranışlarına bakarak bağımsız, kendi düşünceleri ve kararları olan bir cinstir diye düşünmeniz yanlış olmayacaktır.

Shiba Inus yabancı kişilere karşı şüpheci, tetikte ve çekingen yaklaşabilirler. Hemen sıcak bir karşılama onlara göre değildir. Yabancı insanlarla olduğu gibi köpekler ve diğer evcil hayvanlarla da hemen kaynaşamazlar. Sevgiyi sahiplerini kıskanırlar ve bu yüzden yaşadığı ortamdaki tek evcil hayvan olması en idealidir.

Shiba Inu sevdiği eşyalarını, oyuncaklarını hatta bazen insanların sevgisini başkalarıyla paylaşmayı sevmez. Agresif şekilde yiyeceğini, oyuncağını ve yaşadığı bölgesini korudukları görülebilir. Bu yüzden evcil hayvanlarla, küçük çocuklarla zıtlaştıklarını görebilirsiniz. Zarar vermekten ziyade kendine ait olan şeyleri korumak isterler. Atalarında gelen av yeteneğiyle de kendinden küçük, hızlı hareket eden şeyleri kovalamaya kalkışabilirler.

Apartman hayatına, egzersiz ve diğer ihtiyaçları karşılandığı süre uyum sağlayabilir. Ancak zaman zaman oldukça sesli oldukları ve bazı Shiba Inu’ların çok havladığı bilinen bir gerçektir. O yüzden apartmanda yaşamaları için iyi bir eğitim şarttır. Bahçesi olan bir ev ideal ortamları olabilir. Bahçeli evinizde de köpeğinizin kendinden küçük hayvanların peşinden gitmesine engel olmak, kaçma ihtimalini en az düşürmek için çiftlerle etrafı çevrelemeniz, güvenlik önlemlerini almanız gereklidir.

Shiba Inu’nun bahçede bir kulübede kalacağını da kesinlikle düşünmeyin. Onlar yalnız kalmayı sevmezler. Bu yüzden kulübede tek başına yaşaması ya da gün boyunca yalnız başına bahçede kalması köpeğinizin uygulayacağı davranışlar değildir. Bahçeli evde yaşamanız sadece egzersiz yapmalarını kolaylaştırır ve evde havladıklarında rahatsız olabilecek kimse olmadığı için sorunu minimuma indirir.

Yetişkinlik aşamasında bazı Shiba Inu köpeklerinin yalnızlığa karşı olumsuz tepki vermedikleri ve uyum sağladıkları görülmüştür. Ancak genel olarak Shiba Inu ırkının ayrılık ve terk edilme korkusu yaşaması yüksek ihtimaldir. Köpeğinizin bu korku duygusundan çıkarmak için eğitimlerinin yanında onları yavruluktan itibaren sosyalleştirirseniz daha dışa dönük köpekler olmasını sağlayabilirsiniz.

Çabuk öğrenebilen, oldukça zeki ve zaman zaman da haylaz olan Shiba Inu cinsi köpeğini sabırla, sevgiyle ve tutarlı bir eğitimle büyüttüğünüz sürece sizinle birlikte mutlu bir yaşam sürecektir.

Tarih

Shiba Inu altı farklı türe ayrılan, yerli Japon köpekleri arasında yer alır. Bu köpekler arasında en küçük ve en eski geçmişe sahip olan ırkıdır. Shiba köpeğinin adıyla ilgili birden çok teori vardır. Bunlardan birincisi shibanın eskiden küçük anlamında kullanılması ve bu köpeklerin küçük yapıda olmasıyla bu adı aldığı şeklindedir. İkinci rivayette Japonca Shiba çalı anlamına gelmektedir. Köpekler de parlak kırmızı kürk rengi sebebiyle, kırmızı çalı ağaçlarına benzetilmiş ve buna atıfta bulunarak isim verilmiştir. Shiba Inu cinsinin küçük çalı köpeği olarak adlandırılmasının sebebi bu teorilere dayanır.

Shiba’nın kökeni belirsizdir; ancak spitz ailesi özelliklerini taşıdıkları görülür. Japonya’da MÖ 300 gibi çok uzak bir tarihte av köpeği olarak kullanılmış olduğuna dair belirtiler vardır. İlk zamanlarında kuş, tavşan ve küçük hayvanları avlamak için yetiştirildikleri düşünülmektedir.

Dünya Savaşı’ndan sonra, Shiba Inu cinsinin nesli neredeyse tükenmek üzereydi. 1952 yılında savaştan sağ kurtulmayı başaran köpeklerin bu seferde, distemper hastalığından dolayı nesli zarar gördü. Soyu çok azalan Shibalar merkezden uzak, kırsal bölgelere götürülerek yaşam koşulları iyileştirilmeye çalışıldı.

Shiba Inu ırkını kurtarmak, yetiştirmek ve üretmek için, farklı türlerle çiftleştirildi ve ırklar iç içe geçti. Shiba Inu ırkından geriye Shinshu Shiba (Nagano Eyaletinden), Mino Shiba (Gifu Eyaletinden) ve Sanin Shiba (kuzeydoğu anakarasından) üç ana tür kalmıştı. Bu köpekler farklı eyaletlerde yaşamış ve yaşadıkları eyaletlerin adıyla da anılırlardı.  Nesilden geriye sağlıklı olarak kalan üç tür birbirleriyle melezlenerek günümüz Shiba Inu köpeğini ortaya çıkardılar.

Farklı köpek türlerinin çiftleştirilmesine bağlı olarak ağır yapılı olan kemikleri, daha hafif kemikli yapıya dönüştü. Sonuç olarak Shiba Inu ırkı kemik yapısında biraz değişikliğe uğrayarak hayatta kalmayı ve neslini devam ettirmeyi başardı. Japonya’da tüm zorlukları yenen Shiba Inu, sıkı bir hayran kitlesine ve popülerliğe ulaştı.  Ülkenin refakatçi köpeği olarak da ün kazandılar.

1936 yılında Kültürel Varlıklar Yasasıyla birlikte Japonya tarafından Shiba Inu köpeği ulusal hazine olarak ilan edilmişti. 1948 yılında Shiba Inu “Japanese Kennel Club” kabul edildi ve ırk standartları “Nihon Ken Hozonkai” tarafından belirlendi. Shiba Inu ırkının 1970’lere kadar Japonya dışında, tanındığı ve varlığının etkileriyle ilgili çok az belge bulunmaktadır.

1954 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne ilk olarak askeri bir aile tarafından ithal edildiği gösteren belgeler vardır. Bu belge üzerinden de Shibas’ın Amerika Birleşik Devletleri’ne girdiği tarihi ve zamanla kazandığı popülerliğin nasıl başladığına ulaşılmaktadır.

Kökeni M.Ö. 300 yıllarına dayanan Shiba Inu zorlu savaşları, hastalıkları atlatan, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve tüm bu zorlukları geçerek günümüze kadar ulaşabilen bir ırktır. Shiba Inu günümüzde de belli bir hayran kitlesine sahip olarak,  dünyanın en popüler köpekleri arasında yerini almıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Shiba Inu küçük ve orta boy aralığında vücut yapısına sahiptir. Gövdeleri, boylarından biraz daha uzundur olan kompakt bir köpektir. Kalın ve yumuşak tüyleriyle sevimli bir oyuncak ayı görünümündedir. Spitz ailesinden gelir ve atalarının özelliklerini barındırır. Arkadaş canlısı, oyuncu olan Shiba Inu dünya genelinde popülerdir. Güçlü, kaslı ve dayanıklı bir vücutları vardır. Kızıl, siyah ve açık kahverengi kürkleri sebebiyle dış görünüşünden dolayı tilkiye benzetilirler. Hızlı, çevik ve bir o kadar zahmetsiz yürüyüşleriyle yere düz basarlar.

Kafa

Shiba Inu kama şeklindeki başı, tüm vücuduyla orantılıdır. Yuvarlak namlusu, orta uzunluktadır ve buruna doğru hafifçe incelen yapıdadır. Siyah renkteki burnu oldukça iyi koku alır. Güzel gözleri üçgen yapıda ve koyu renktedir. Gözlerinin üzerindeki renkli işaret onların bakışlarına ayrı bir hava katar. Yüz yapısı ve ifadesiyle tilkiye benzetilir ancak karakter olarak hiç benzemezler. Güçlü çeneye sahiptirler. Küçük ağızları, makas ısırığında kapanan dişleri vardır. Dudakları siyah renktedir. Beyaz tüylerinin arasında gülümseyen yüz ifadesi, derin bakışlarıyla insanların kalbini çalar.

Kulaklar

Shiba Inu köpeğinin kulakları dik ve üçgen şeklindedir. Yandan bakıldığında kulakların hafif alına doğru eğik şekilde durduklarını da görebilirsiniz. Kulakları başının üzerinde, birbirine orantılı şeklide konumlanmıştır. Genel olarak kulakların boyutu vücudun geri kalanına göre küçüktür.

Gözler

Shiba Inu üçgen şeklide, çekik göz yapısına sahiptir. Koyu renkli gözleri, kısık ve derin bakışlarıyla dikkat çeker. Göz kenarları siyah çerçevelidir. Tilkiye benzeyen yüzü, çekik ve güzel bakışlarıyla kendine has güzelliğe sahiptirler.

Bacaklar ve Ayaklar

Shiba Inu köpeğinin bacak, ayak yapısı kaslı ve güçlüdür. Ön bacakları yere düz ve sağlam şekilde basar. Yürüyüşleri nazik, zahmetsiz, yumuşak ve bir o kadar da hızlı ve çeviktir.

Kuyruk

Shiba Inu'nun kuyruğu tabandan kalın başlar, kıvrılır ve bir orak ya da halka şeklinde sırtının üzerinde yüksek ayarlı şekilde konumlanır.

Tüy

Shiba Inu cinsi çift katmanlı tüy yapısına sahiptir. Kürkünün üst katmanı sert ve düz tüylerden, alt katmanı ise daha yumuşak ve kalın tüylerden oluşur. Yumuşak astarı mükemmel derecede yalıtım sağlar ve su geçirmez. Yıl genelinde orta seviyede tüy dökerler ancak mevsim geçişlerinde dökülmede artış olabilir.

Renk

Shiba Inu ‘nun kürkü kırmızı, turuncu-kırmızı, kırmızı- siyah, kırmızı-krem, siyah, ten- siyah, devetüyü-gri, beyaz veya krem renk ve kombinasyonlarıyla mükemmel bir uyum içerisinde karşınıza çıkabilir. Vücutlarında kesinlikle olması gereken işaretler namlu, boğaz, yanaklar, göğüs altı ve yan bölgelerinde görülmelidir. Ayrıca arka bacaklarında, ön ayaklarında, kuyruğunun ucunda ve gözlerinin üzerinde beyaz lekeler, desenler vardır.

Sıkça sorulan sorular

Shiba Inu köpeklerinin ortalama yaşam süresi 12 ila 16 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

American Kennel Club tarafından küçük ırk kabul edilmiştir. Ancak küçük – orta ırk sınıfında da yer aldığını ifade eden kulüplerde vardır.

  • Bu ırkın yetişkinlikte ideal ağırlığı 7-11 kg, yüksekliği ise 34- 42 cm aralığında olmalıdır.
  • Dişiler ağırlık olarak 7- 9 kg gelirken, erkekler 9-11 kg aralığında olması normaldir. Shiba Inu ırkının kilosu boyuna orantılı olmalıdır.
  • Dişi Shiba Inu ırkının ideal yüksekliği 34,29 – 39,3 cm iken, erkek Shibas 36,8 – 41,9 cm aralığındadır.

Bu aralığın altında ya da üzerinde yükseklikte ve ağırlıkta olan yetişkin Shiba Inu dişi ve erkekleri ırk standardına uymadıkları için safkan sayılmaz ve standart dışı kabul edilirler.

Shiba Inu genel olarak her köpek kadar tüy döker. Ancak mevsim geçişlerinde, yılda iki kez daha yoğun şekilde dökülme yaşarlar. Tüy dökülme yoğunluğu 2-3 hafta arasında sürer. Bazı Shiba Inu sahipleri yoğun dökülmenin 6 ay sürdüğünü de belirtir ancak bu oldukça istisnai bir durumdur ve çok sık görülmemektedir. Düzenli tarama ve fırçalamayla dökülmeleri en az seviyeye indirebilir ve köpeğinizin bedenini rahatlatabilirsiniz.

Shiba Inu cinsi köpeklerin Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli köpek maması tüketmelerini öneririz. Markalar arasından Shiba Inu ırkına uygun olanı tercih etmeli, yaş ve alerjen bilgisine göre ürün almalısınız. Birden çok mama çeşidi olduğu için köpeğinizin sevdiği marka ve mamayı tercih edebilirsiniz

Evet ev yemeği tüketebilirler. Ancak günlük almaları gereken besin değerini ve yararlı içerikleri sadece eve yemeklerinden alamazlar. O yüzden önceliğiniz hazır mama tüketmeleri önemlidir. Ev yemeklerinin hepsi onlar için uygun değildir. Köpeğiniz için sağlıklı olan ev yiyeceklerini öğrenmelisiniz. Uygun olan yiyeceklerden veterinerinizin bilgisi dahilinde haftada bir kez ya da belli aralıklarla verebilirsiniz.

Shiba Inu köpeklerin çiftleşmesi için ideal zaman 18. Aylarını tamamladıktan sonradır. Gelişimlerini tamamlamaları sağlıklı doğum ve sağlıklı yavrular demektir. 6 ayda 1 kızgınlığa girerler ve bu dönemde çiftleştirilirler. Shiba Inu köpeğinin hamileliği yaklaşık olarak 63 gün sürer, daha uzun sürerse veteriner yardımıyla doğum gerçekleşmelidir.

Genel olarak Shiba Inu ırkının bakımı zorluk olarak orta seviyededir. Tüy bakımları yoğun dökülmeler yaşadığı sürece biraz zorlar ancak yılın geri kalan dönemlerinde her köpek kadar tüy döktükleri görülür. Banyo ihtiyacı oldukça azdır ve köpeğin tüyleri koku yapmayan türdendir.

Zaman zaman inatçı ve bağımsız yanlarıyla eğitimleri zor geçebilir. Sahibine olan bağlılığı ile iyi bir lider tarafından bu sorunda zaman içerisinde halledilir. Burada eğitim ve sosyalleştirmenin daha yavru iken başlaması çok önemlidir. Yavru iken kazanılan iyi huylarla yetişkinlikte sahibini zorlamayan, uyumlu bir köpek olurlar.

Shiba Inu köpeğinin fiyat aralığı yaşına, cinsine, eğitim durumuna ve şeceresine göre değişiklik gösterir. Genel fiyat aralığı 2.500 TL ile 6.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi Shiba Inu bir doğumda 4 – 6 yavru dünyaya getirebilir. Genel bir ortalama vermek gerekirse 3 yavru olarak belirtebiliriz. Doğan yavruların sayısındaki farklılık dişinin yaşına, kaçıncı doğumu olduğuna ve sağlık durumuna göre birden fazla değişkene bağlıdır.

Kızıl, siyah ve açık kahverengi kürk renklerine sahiptirler. Bunu yanında Shiba Inu ‘nun kürkü kırmızı, turuncu-kırmızı, kırmızı- siyah, kırmızı-krem, siyah, ten- siyah, devetüyü-gri, beyaz veya krem renk ve kombinasyonlarıyla da karşınıza çıkabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.