Havanese Özellikleri ve Bakımı

Havanese Resimleri
Havanese yoğun tüyleri, meraklı bakışları, oyuncu ve eğlenceli yapısıyla ön plana çıkan küçük bir aile köpeğidir. Bichon Havanese, Havana Silk Dog, White Cuban, Havana Spaniel, Spanish Silk Poodle, Bichon Havanais, Bichon Habanero adlarıyla da süs köpeği olarak tanınmaktadır. Bu ırkın enerjisi, mutluluğu ve canlı yapısı insanları genel olarak olumlu etkilemektedir. Kısa bacaklarıyla esnek, canlı ve yaylanan bir yürüyüşleri vardır. Çift katmanlı kürk yapısı oldukça yumuşak, uzun ve yoğun tüylerden oluşur. Genellikle dalgalı, düzden kıvırcığa kadar değişen tüy şekline sahiptir. Görünüşüyle, sevimli ve sıcak davranışlarıyla insanları etkilemeyi çok iyi başaran nazik, kibar köpek cinsleri arasında yer alır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Oyuncak, Süs Köpeği
Ağırlık
3- 6 Kg
Yükseklik
21- 30 Cm
Aile
Barbichon, Su Köpeği, Gösteri Köpeği
Menşei
Küba
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
12- 16 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Havanese ırkı ilk defa evcil hayvan sahibi olacak bir ailenin kolaylıkla bakabileceği bir köpek türüdür. Ailesiyle birlikte, sevdikleriyle birlikte olmak Havanese ırkı için çok önemlidir. İlgi görmekten çok hoşlanan, oyun oynamayı seven ve palyaçoluk yapmayı çok iyi beceren bir cinstir.

Çevresinde olan şeylere karşı merak duyguları yüksektir. Bu yüzden sahibinin peşinden dolaşması, yapılan işlere burnunu sokmaya çalışması çok normaldir. Havanese ev içerisinde yalnız kalmaktan, tek başına bir şeylerle uğraşmaktan ve oyun oynamaktan hiç hoşlanmaz. Sahibinin peşinden oda oda gezmesi birlikte olma isteğindendir. Yalnız kalmaya karşı toleransı çok düşüktür ve terk edilme korkusuyla psikolojik olarak olumsuz etkilenebilirler. Bu ırkın bir olumsuz özelliği varsa oda sahibine neredeyse yapışık olma isteği olarak belirtebiliriz.

Sıcakkanlı, arkadaş canlısı, kibar, yumuşak huylu ve sevgi doludur. Çevresindeki herkesle iyi anlaşabilir. Çocuklar, yabancı kişiler, diğer köpekler ve evcil hayvanlar onlar için birer oyun arkadaşıdır. Enerjisini, oyuncu kişiliğini tanıştığı herkesle paylaşabilir. Çok sosyal bir köpektir. Herkesle iyi anlaşmasına karşın sahibinin ses tonuna karşı hassastır ve komutlarına uygun davranır. Nadirde olsa bazı Havanese köpeklerinde utangaç olduğunu ifade etmeliyiz. Utangaç köpeğinizi sosyalleştirerek bu huyunu değiştirmek için adım atabilirsiniz.

Eğitimi oldukça kolaydır. Sahibini memnun etmeye istekli olmaları, yeni şeyler öğrenmesini kolaylaştırır. İyi eğitildiğinde daha iyi huylu ve donanımlı bir yetişkin köpek olurlar. Çok zeki olmaları da eğitim sürecini ve başarıya ulaşmalarını kolaylaştıran bir etkendir. Erken sosyalleştirmeniz onların daha dışa dönük olmasını ve iyi iletişim kurmasını olumlu olarak etkileyecektir.

Apartman ve orta büyüklükte bir eve kolaylıkla uyum sağlarlar. Bahçeli bir ev onlar için şart değildir. Çok fazla egzersize ihtiyaçları yoktur. Günlük ihtiyaçlarının karşılanması, orta tempoda yürüyüşler ve oyunlar ile egzersizleri tamamlanabilir. Bu ihtiyaçları giderilmezse huzursuz ve sıkılgan olabilirler. Genel olarak Havanese çok havlamaz. Ancak zaman zaman havlama ataklarına girebilirler. Havlamalarının sebebi uzun süre yalnız kalmak, tehlike sezmek ya da bir ihtiyacını ifade etmek için olabilir. Bu durum köpeğinizle aranızdaki iletişime göre kısa sürede çözebileceğiniz bir durumdur. Yavru iken bu davranışlarına müdahale ederseniz, yetişkinlikte uygulamadığını görebilirsiniz. Genellikle çok gürültücü bir köpek olamadığı, egzersiz ihtiyacı az olduğu için apartman hayatında sahibine ve komşulara zorluk çıkarmaz.

Kıvrılmış kuyruğu, yoğun tüyleri ve neşeyle bakan gözlere sahiptir. İlgi gördüğü, sevildiği ve iyi bakıldığı bir ortamda Havanese köpek cinsi uzun yıllar sizinle birlikte mutlu şekilde yaşayacak ve sadık dostunuz olacaktır. İyi eğitildiğinde mükemmel bir bekçi köpeği olduklarını da görebilirsiniz. Havanese kendisine verilen her görevi başarıyla tamamlamak için çaba gösteren bir karaktere sahiptir.

Tarih

Havanese menşei Küba olan, antik çağlarda Akdeniz’den gelen Bichon (Barbichon) ailesindeki küçük köpekler arasındadır. Havanese’nin Bichon Frise ve Malta (Maltese) gibi küçük köpek sınıfındaki türlerle ortak atalara sahip olduğu düşünülür. Bu küçük köpeklerin denizci tüccarlar tarafından takas yöntemiyle dünyanın farklı bölgelerine ulaşmıştır. Küçük köpeklerin zeki ve asil duruşlarının yanında ancak fazla becerikli olmadığı düşüncesiyle daha çok asillerin ve aristokratların yanlarında görülür. Başlangıçta alt tabakaların pek gözdesi olmayan bir köpektir.

Küba da yaşayan aristokratlar ve zengin yetiştiriciler yerli kucak köpeğine büyük ilgi göstermişlerdir. Kübalı kadınların gözdesi haline gelmiştir. Irkın adı da Küba’nın başkenti Havana’dan esinlenerek, Havanese olarak belirlenmiştir. Bazı kaynaklara göre Havanese ırkının atalarının İtalyan deniz kaptanları tarafından 1600’lerde Yeni Dünya’yı kolonileştirmekle görevli olan İspanyollar tarafından getirilmiş olduğu belirtilir. Ticaret ilişkilerini geliştirmek için Kübalı kadınlara ve üst tabakaya İspanyol tüccarlar tarafından hediye edilmiştir.

Zenginlerin ilgi gösterdiği bu ırk, özel olarak ilgi gördü ve şımartıldı. Habeneros olarak ve Beyaz Kübalı olarak adlandırıldılar. Zaman içerisinde Beyaz Kübalı lakabıyla Havanese Avrupa’ya yayıldı. Avrupa’dan gelen gezginler bu köpekleri görüp hayran olunca, İngiltere, Fransa ve İspanya gibi ülkelere dönerken yanlarında götürdüler.

Havanese ırkı yayıldıkça, zeki ve çalışkan olmasıyla sadece zenginlerin evcil hayvanı olarak kalmadı. Performans köpeği olarak sirklerde de popüler hale geldiler. Evcil hayvan olarak popülerliği azalırken, sirk ve oyun köpekleri olarak tanınmaları artar. Kraliçe Victoria ve Charles Dickens da gibi pek çok tanınmış hayranları olmasına rağmen zaman içerisinde her köpek ırkında olduğu gibi onlarında popülerliği düşüşe geçti. Oldukça az kişi Havanese köpeğine bakmaya devam ediyor ve yetiştirmeye çalışıyordu.

1959’da Komünistlerin Küba’yı ele geçirmesiyle birlikte Havanese köpekleri de tarihinin en önemli olayını yaşamıştı. Cinsin sayısı daha da azalmaya başladı. Sadece Avrupa’da değil Küba’da bile Havanese ırkı yok denecek kadar az kalmıştır. 1950 sonu 1960 başında Fidel Castro’nun devriminden Amerika’ya ve farklı bölgelere kaçan aileler, yanlarında Kübalı küçük köpeklerini de götürdüler. Küba Devriminden kaçanken, sadece 11 Havanese köpeği ABD’ye götürülebildi. Amerika Birleşik Devletleri’ne giden üç ailenin yanında götürdükleri, Havanese köpeklerinin günümüzdeki Havanese ırkının ataları olduğu düşünülmektedir.

Burada yaşam süren köpekler Amerikalı köpek meraklıların ilgisini çekti. Havanese’lerin zekası, sevecenlikleri, yetenekleri ve görünüşü onları da etkiledi. 1970’lı yıllarda Amerika’daki evcil hayvan sahiplerinin destekleriyle, mülteciler Havanese ırkını korudu ve soyunu devam ettirmek için çaba gösterdi. Havanese cinsi, dünya çapında tanındı ve evcil hayvan sahiplerinin popüler seçimlerinden birisi oldu.

Havanese zengin, üst ve alt sınıftan her kesimin sahip olmak istediği bir köpek haline geldi. Dünyanın en ünlü yazarlarından Ernest Hemingway ve Charles Dickens’da Havanese köpeklerin büyüleyici güzelliğine kapılan, uzun yıllar bu ırk köpeğe sahip olan isimlerden sadece ikisidir.

1996 yılında, gösteri dünyasına katılan Havanese AKC tarafından tanındı ve ırk standartları belirlendi. Oyunca, süs köpeği olarak ilk günden günümüze kadar artan bir popülerliğe sahip olarak Havana İpek Köpeği olarak tanındılar.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Havanese küçük ama sağlam vücut yapısına sahiptir. Yoğun tüyleri, uzun bırakıldığında olduğundan daha iri durmaktadır. Gövdesi, kafası ve genel itibariyle bedeni orantılı bir yapıdadır. Küçük ama sağlam vücutlarıyla, ipeksi ve parlak tüyleriyle insanları etkileyen dış görünüşe sahiptir. Fazla büyümedikleri için ideal ev köpekleri arasında yer alır.

Kafa

Havanese köpeğinin kafa yapısı vücuduyla orantılı büyüklüktedir. Yuvarlak kafası ve orta uzunlukta boynu vardır. Havanese kısa alın bölgesi, yuvarlak koyu renk gözleri ve kahverengi, siyah renkteki burnuyla yoğun tüylerin arasında sevimli bir yüz ifadesine sahiptir. Dudakları siyah renklidir ve dudak uçları aşağı doğru bakmaktadır. Bu dudak yapısı onlara gülümsemekle somurtmak arasında gidip gelen sevimli bir ifade kazandırır.

Kulaklar

Havanese köpeğinin kulakları başının yan tarafında konumlanmıştır. Kulakları hafif şekilde yukarıda duran ve kulak uçları da yanaklara doğru sarkan yapıdadır. Tüm bedeninde olduğu gibi kulakları da oldukça tüylüdür. Tıraşlanma şekline göre kulaklarının belli belirsiz görülmesi mümkündür.

Gözler

Havanese ırkının etrafa neşeyle bakan, tatlı ve sevimli yapısını yansıtan fiziksel özelliklerinden biriside gözleridir. Orta büyüklükte, badem şeklindeki koyu kahverengi gözlere sahiptir. Parlak, yoğun tüylerinin arasında, siyah burnu ve gözleriyle dikkat çekici bir güzelliğe sahiptirler.

Bacaklar ve Ayaklar

Havanese güçlü, esnek, sağlam ve kısa bacaklara sahiptir. Küçük bedeniyle, yere sağlam basan ayaklarıyla, hafif yaylanarak ve kendinden emin adımlarla yürürler. Havanese karakterindeki neşeyi, heyecanı yürüyüş biçimindeki rahatlığı ve yaylanışıyla da yansıtır.

Kuyruk

Havanese köpek cinsinin kıvrılmış, uzun ve ipeksi tüylerle kaplı yukarıda duran kuyruğu vardır. Orta uzunlukta ve kısaya yakın olan kuyruğu, duruş olarak sırt üzerine hafif eğimli şekildedir. Tüylerinin tıraşlanmasına göre kuyruklarını daha tüylü ya da az tüylü görmeniz de mümkündür.

Tüy

Havanese çift katmanlı kürke sahiptir. Hem iç hem de dış katmanı yumuşak tüylüdür. Dış kaplaması çok uzun ve kalındır. Tüy uzunluğu yaklaşık olarak 15-20 cm kadar olabilir. Dalgalı tüy öncelikli olarak tercih edilse de düzden kıvırcığa kadar değişen tüylerle de görebilirsiniz. Kıvırcık tüylere sahip olanların fazla bükle bükle olmasına müsaade edilmemelidir. Tüyleri örgülü, bükle şeklinde olanlar Kanada ve Amerikan Kennel Kulübü tarafından ırk standardına uygun bulunmaz ve Havanese ırkı olarak kabul edilmez. Aşırı düz ve kısa tüylü genlere sahip Havanese köpekleri de oldukça nadir görülmektedir.

Renk

Havanese ırkını farklı renklerdeki kürküyle görebilirsiniz. En çok karşılaşacağınız beyaz ve krem renkli kürktür. Bunun yanında siyah-kahverengi, sable, gri gibi renk ve desenlerde de kürke sahiptirler. Siyah renkli Havanese’nin bazı ülkelerde kürk rengi sebebiyle kabul edilmediği ve ırk standardına uymadığı da belirtilir. Doğası uzun ve dalgalı tüyler olan Havanese bakımı kolaylaşması için tıraş işlemiyle kısa tüylü görmeniz mümkündür.

Sıkça sorulan sorular

Havanese ırkının ortalama yaşam süresi 12- 16 yıl arasında değişiklik göstermektedir. İyi bakıldığı, sağlıklı beslendiğinde uzun yıllar sevdikleriyle birlikte yaşarlar.

Havanese cinsi köpekler küçük ırklar arasındadır. Dişi ve erkek Havanese arasında oldukça az boy farklı vardır. Ağırlıkları iki cinsiyette de 3 ila 6 kg arasındadır. Yükseklikleri dişilerin 21,5- 27 cm iken erkeklerin 23- 30 cm arasında değiştiği görülür. Yükseklik farkı oldukça azdır.

Genel olarak orta seviyede tüy döktükleri görülür. Tüylerinin daha az dökülmesini isteyen Havanese sahipleri köpeklerini düzenli olarak tıraş yaptırırlar. Uzun tüylü Havaneseler kısa tüylü cinslerine göre biraz daha fazla tüy döker. Yılda iki kez tüy dökme mevsiminde dökülmeler artsa da, tarama ve fırçalama ile kontrol altına alınabilir.

Köpeğiniz için küçük ırklara özel yüksek kaliteli köpek mamaları üreten Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaları tercih edebilirsiniz.  Yaş mama, kuru mama ve farklı destekleyici ürünler ile günlük ihtiyaç duydukları yemek ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Tükettikleri mamaya dikkat etmeli ve sık sık mama değiştirmemelisiniz.

Ev yemeği sağlıklı gelişmeleri için tüketmeleri önerilmez. Sağlıkları için her zaman tükettikleri hazır mamasını yemeleri daha iyi olacaktır. İnsanların tükettiği gıdaların çoğu onlar için uygun değildir ve devamlı tüketirlerse kısa sürede kilo almalarına sebep olabilir. Ayrıca yedikleri yiyeceklerden sonra diğer gıdaların tatlarını da merak ederek, yemek yemeye daha istekli hale gelebilirler. O yüzden Havenese köpeği sahibi ve onunla aynı evde yaşayan herkesin köpeğe küçük ırklar için uygun olan hazır maması dışında yiyecek vermesi önerilmez.

Gelişimlerini tamamladıktan sonra çiftleşmeleri önerilir. Kızan dönemine girdikleri ve 18. Ayını tamamladığında Havanese cinsi köpeğinizi sağlıklı ve gelişimi tamamlandıysa çiftleştirebilirsiniz. Erken aşamada çiftleştirildiğinde hem anne hem de doğan yavruların sağlıkları olumsuz etkilenebilir.

Havanese ırkının bakımı çok zor değildir. Uzun tüylü bir köpeğe sahipseniz kısa tüylü olanlara göre daha sık tarama ve fırçalamaya ihtiyaçları olur. Bu ihtiyaçları karşılandığında tüy dökülmeleri kontrol edilir seviyeye iner. Kısa tüylüler, uzunlara göre daha az dökülme yaşar ve haftada bir iki kez taranmaları yeterli olur.

Kısa tüylü havanese’nin bakımı daha kolaydır. İki ayda bir tıraş ettirerek tüylerini daha düzenli ve hoş görünmesini sağlayabilirsiniz. Eğer tüylerini uzun bırakmak ve dalgalanmasını arttırmak isterseniz de tarama ihtiyacınız azalır. Ancak bu seferde temizliğini saplamak için banyo ihtiyacında artış olur. Eğitilmesi genel olarak kolaydır. İyi, sevgi dolu, sabırlı ve tutarlı bir lider olursanız Havanese komutlarınızı yerine getiren ve sizi üzmeyen bir köpektir.

Sağlıklı bir Havanese yavrusunun fiyatı ortalama olarak 1.000 TL ve 4.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bu fiyat köpeğin yaşına, cinsiyetine, şeceresine ve eğitim durumuna göre farklı farklı sebeplerle artmakta ya da azalmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Küçük ırk sınıfında olan ve süs köpeği olarak biline Havanese ortalama olarak bir doğumda 4 yavru doğurabilmektedir. Bir doğumda en az 1 en fazla da 9 yavru da doğurabilirler. Bu sayılar normal kabul edilmektedir. Doğan yavru sayısındaki farklılığın sebebi, dişinin yaşı, kaçıncı doğumu olduğu, erkeğin sağlığı ve kaç kez çiftleştikleri gibi durumlara bağlıdır.

Havanese ırkında en çok karşılaşacağınız beyaz ve krem tonlarında renk geçişlerine sahip olan kürklerdir.  Bunun yanında siyah-kahverengi, sable, gri gibi renk ve desenlerde de kürke sahiptirler. Siyah renkli Havanese’nin bazı ülkelerde kürk rengi sebebiyle kabul edilmediği ve ırk standardına uymadığı da belirtilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.