İngiliz Çoban Köpeği (Old English Sheepdog) Özellikleri ve Bakımı

Eski İngiliz Çoban Köpeği Resimleri
İngiliz Çoban Köpeği büyük çevik, güçlü, kare orantılı ve kalın yapıya sahip kompakt gövdesi olan bir ırktır. Old English Sheepdog, Shepherd's Dog, Bobtail, Sheepy,OES, Bob-Tailed Sheep-Dog gibi çeşitli isimlerle de tanınırlar. Old English Sheepdog'un, arka kısmı, kıçı omuzlarından daha geniştir. Ayırt edici vücut özelliği olarak omuzlardan belden daha düşük üst çizgi görülür. Serbest, kendinden emin, güçlü ve zemini kaplayan zahmetsiz bir yürüyüşleri vardır. Yavaş adımlar attığı gibi istediği zaman hızlı da koşabilir. Yürüyüşü sebebi ve gözlerini kaplayan tüyleriyle bazen sevimli bir ayıyı andırırlar. Kürkü bol, yoğun ve su geçirmez yapıdadır. Ne kıvırcık ne de düz olarak sınıflandırılmayan sert yapılı dış kaplamasıyla kürküyle dikkatleri üzerine çeker. İngiliz Çoban Köpeği akıllı, sevimli, neşeli ve nazik başlangıçta gütme köpeği olarak yetiştirilen ve sonradan iyi huylu bir ev köpeği olarak hayatına devam eden arkadaş canlısı bir köpek ırkıdır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Gütme, Çoban Köpeği
Ağırlık
27-45 Kg
Yükseklik
53- 55 Cm
Aile
Livestock (hayvancılık), Herding (gütme)
Menşei
England
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
10- 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Eski İngiliz Çoban Köpeği sevimli, eğlenceli, oyuncu, neşeli, nazik ve arkadaş canlısı bir köpektir. Ailesini, girdiği ortamları komik maskaralıkları ile eğlendiren ve dikkatleri üzerine çeken iyi huylu bir köpek ırkıdır. Ailesine ve sevdiklerine çok bağlıdır. İnsan arkadaşlığı kurmaya ihtiyaç duyar ve yaşadığı ortamı, evini sahiplenir. Ailesine sadık olan İngiliz Çoban Köpeği aile üyelerini gerektiği durumlarda korumak için elinden geleni yapar. Shepherd’s Dog alabalık ailelerin gülümseyen ifadesi, neşesi ve sadık karakteri ile tercih ettiği köpek ırkları arasındadır. Ailesiyle oyun oynamak, eğlenmek ve zaman geçirmek onlar için çok önemlidir. Birlikte yapılan etkinliklerden çok keyif alırlar. Yalnız kalmaktan, ailesinden uzak yaşamaktan hoşlanmazlar. Terk edilme kaygısı ve ayrılık korkusu yaşayarak huzursuz olur ve olumsuz davranışlar sergileyebilirler.

Shepherd’s Dog yetişkin insanların dışında, çocuklarla da iyi anlaşır ve iyi bir oyun arkadaşı olur. Çocuklara genel olarak sabırlı ve koruyucu yaklaşır. Ancak bazı köpeklerin küçük çocuklara sürü üyesi olarak bakarak gütme içgüdüsüyle hareket etmesi de mümkündür. O yüzden çocuklarla etkileşim kurarken gözetiminiz altında olmaları iyi olacaktır. Genellikle yabancı insanlara karşı sıcak davranışlarla ve arkadaşça yaklaşırlar. Sosyal bir köpek oldukları için iletişim kurmaya ihtiyaç duyarlar. Köpekler, diğer evcil hayvanlarla araları iyidir. İyi eğitim aldıkları ve yeterli sosyalleştirildikleri zaman iyi huylu yetişkin bir köpek olarak yetişecektir.

Bazı old English Sheepdog köpekleri bağımsız, dik başlı karaktere sahip olabilir. Eğitim ve yeterli sosyalleştirme ile bu davranışları kontrol altına alınır. Hareketli, aktif ve heyecanlı büyük köpek ırkları arasında yer alan İngiliz Çoban Köpeği genç iken kabadayı olabilir. Bu yüzden ne kadar erken eğitim almaya başlarsa karakter gelişimleri, olumlu davranışlara sahip olması o kadar iyi gelişir. Geç olgunlaştığı ve genellikle 3 yaşına kadar tam olarak olgunluğa erişemeyen büyük olmasına rağmen çocuksu bir karaktere sahip olduğu görülür.

Hızlı öğrenen, eğitimi kolay olan akıllı bir köpektir. Eğitimlerde ilginç ve eğlenceli şeyler ararlar. Birbirinden farklı, çeşitli metotlarla daha kolay eğitim alırlar. Hayvan sürme, çeviklik, itaat, arama-kurtarma gibi çok sayıda çalışmada nazik, iyi huylu karakter özellikleriyle yer alır ve görevleri başarıyla yerine getirecek yeteneğe sahiptir. Keşfetmekten, boğuşmaktan keyif alan çevik bir köpektir.

Güçlü, hareketli bedeni düzenli egzersiz yapmaya ihtiyaç duyar. Yeterli egzersiz yaptığı zaman apartman dairesinde yaşayabilir. Ancak yetersiz egzersiz yaptığında huysuz, huzursuz ve olumsuz davranış sergilerler ve apartman yaşamına uyum gösteremeyebilirler. Bu olumsuz davranışlar karakter özelliğinin bir parçası değildir, sadece isteklerini, beğenmediği şeyleri ve duygularını ifade etme biçimidir. Ev içerisinde genellikle orta derecede hareketlidir. Orta büyüklükte bir bahçe günlük egzersizler, rahatlamaları ve oyun oynayıp rahatlamaları için yeterlidir. Çiftlikte çalışmak ve kırsal alanda yaşaması için geliştirilmiştir bu yüzden bu ortamlara daha kolay adapte olurlar ve ideal yaşam alanı olarak geniş bahçeli alanların tercih edilmesi önerilir. Bahçeli bir evde yaşarken de uzun süre yalnız kalmaması ve ailesinden uzak kulübede yaşamaması sağlanmalıdır.

Çok fazla havlamazlar. Ancak havladıkları zaman yüksek sesleri, etrafı çınlatan havlamalarıyla bilinen ve tanınan bir bekçi ve gütme köpeğidir. İngiliz Çoban Köpeği karakter olarak asla gergin, agresif olmazlar. Havlamalarının sebepleri de isteklerinin dikkate alınması, uyarı ve dikkat çekmek için olduğu belirtilir.  İyi yetiştirilen Eski İngiliz Çoban Köpeği uyanık, cesur, nazik, zeki, sosyal, uyumlu, iyi huylu ve palyaço enerjisine sahip mükemmel bir ırktır.

Tarih

Eski İngiliz Çoban Köpeği, İngiltere’nin güneybatısında ortaya çıkmış ancak kökeni belli olmayan büyük köpek ırkları arasında yer alır. 19. Yüzyılda İngiltere’nin batısında Devon ve Somerset ilçelerinde ve Cornwall Dükalığı’nda net bilinmeyen bir bölgede geliştirildiğine dair kanıtlara ulaşılır. Kökenlerinin net olmamakla birlikte Scottish Bearded Collie ve Russian Owtchar ırklarına veya diğer köpek ırkların bazılarına borçlu olduğu ifade edilir. Bazı tarihçilerde 1700’lerin sonunda ortaya çıktığını ifade eder. Kısaca tarihi ve kökenleri hakkında her zaman farklı ifadeler ve bilgiler belirtilir.

Eski İngiliz Çoban Köpeği isminde yer alan “eski” ifadesi de bir nevi yanlış isimlendirme olarak görülür. 1700’lerin sonlarına ortaya çıkan Old English Sheepdog köpek standartlarına göre pek eski sayılmaz. Kanlarına göre de sadece İngiliz değildir ve olası ihtimallere göre bileşen ırkları arasında İskoç, Avrupa ve Rus kökenli köpekleri de bulunur. Kimi ifadeler göre teknik olarak Çoban köpeği bile sayılmaz. Muhtemelen ağırlıklı olarak Bearded Collie veya Rus Owtcharka’dan köpekleri ile benzer özellikler taşımaları sebebiyle bu köpek ırkların soyundan geldikleri düşünülmüştür.

İngiliz Çoban Köpeği, İngiltere’de bir zamanlar çok sık görülen kurt sürülerine karşı durabilecek ve sığır sürüleri koruyabilecek güçlü bir köpeğe duyulan ihtiyaç sonucunda ortaya çıkmıştır. 19.yüzyılın ortalarında, elde edilen kanıtlara göre bu köpekler sığır ve koyunları tozlu köy yollarından, meralardan kasaba pazarına sürmesi için görevlendirilmiş ve kullanılmıştı. Çalışan köpekler olarak Eski İngiliz Çoban’ı, köpek vergilerinden muaf tutuldu. Bu köpeklerin belirgin olması için kuyrukları kenetlenmeliydi. O dönemki sahipleri de, Eski İngiliz Çoban köpeğinin kuyruğunu kesiyorlardı. Bu gelenek modern zamanlarda da uygulanmaya devam etti ve Eski İngiliz Çoban’ı “Bobtail” veya “Bob” takma adlarıyla da anılmaya başlandı. Almanya’da yaşayan Rottweiler gibi “kasabın köpeği” olarak Eski İngiliz Çoban köpeği de bu bölgede benzer bir üne sahipti.

Güzel, dayanıklı ceketleri, sıcak karakter özellikleri, özgür, kendinden emin ve güçlü yürüyüşleriyle Eski İngiliz Çoban köpekleri ringlerde de iyi performans sergilemişlerdir. Stockmen 1865 yılından beri İngiltere’de Eski İngiliz Çoban köpeğini köpek sporlarında yer almıştır. AKC, ilk Old English Sheepdog 1888 yılında kaydetti ve 1914’te cins, Westminster Kennel Club’da kazananlar çemberinde ilk kez ortaya çıktı. Bazı kaynaklara göre de 1903 ile 1905 yılında Eski İngiliz Çoban Köpeği AKC tarafından tanınmıştır.

Evcil hayvanlar arasında popülerlikleri her geçen gün artar, insanların ilgisini çeker. Zaman içerisinde medya da bu köpeğe ilgi gösterir ve medya hayvanı haline gelir. Görünüşleri ve zekasıyla 1959 yılında bir Walt Disney filmi olan “The Shaggy Dog” ve “The Shaggy DA” ile birlikte popülerlikleri daha artar. O zamandan itibaren çeşitli filmlerinde ya da gösterilerde yer alırlar. 1970’lere kadar yavaş yavaş popülerlik kazanırlar ve sonra gelişen durumlarla egzotik ve sevimli bir paspas evcil hayvanı olarak evlerinde bakan, sahiplenen insanlar sayesinde popülerlik zirveye ulaşır. İlerleyen yıllarda ırkın sayısında azalma olsa da hala daha tanınan, yetiştiren ve üreten insanlar vardır.

Günümüzde hala bazı bölgelerde çoban köpeği olarak çalışıyor olsalar da, çoğunlukla aileler tarafından ev köpeği, evcil hayvan olarak yetiştirilir ve insanların hayatında yer alırlar. Bunun dışında köpek gösterilerinde yarışması için eğitilen ve sergilenen köpekler de vardır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Old English Sheepdog büyük kare orantılı vücudu, kabarık, yoğun ve salaş kürküyle kompakt bir yapıya sahiptir. Güçlü, çevik, atletik vücutlarıyla çok çalışkan ve yetenekli bir sürü köpeğidir. Derin ve geniş göğüs bölgesi, düz bacakları ve küçük ayakları vardır. Gövdesi dengeli ve kaslıdır. Üst çizgisi, omuzlarda daha düşüktür ve omuzlardan geriye doğru yükselen eğime sahiptir. Bu sırt eğitimi diğer ırklarda görülmez ve bu köpeklerin karakteristik bir özelliğidir.

Kafa

Eski İngiliz Çoban Köpeği kafatası kareye benzer bir şekilde, vücuduyla orantılı büyüklüğe ve iyi tanımlanmış bir duruşa sahiptir. Kafası uzun tüylerle kaplıdır. Burun rengi siyahtır. Dişler düz ya da makas ısırığı şeklinde buluşur. Tüylerin içerisinde kaybolan, güzel ve sevimli bakan gözleri vardır.

Kulaklar

Eski İngiliz Çoban Köpeğinin kulakları, yoğun tüylere sahip kafasında ayırt etmek kimi zaman zordur. Orta büyüklükteki kulaklar başın iki yanında, sarkık ve düz şekilde aşağıya uzanır.

Gözler

Eski İngiliz Çoban köpeklerinin gözleri kahverengi veya mavi renkte olabilir. Başındaki yoğun tüylerin arasında gözleri çukurda kalmış ve saçların arasından kimi zaman zor görülmektedir. Bu yüzden düzenli aralıklarla köpeklerin görüşünü engellemeyecek şekilde de tıraş edilmesi gerekir.

Bacaklar ve Ayaklar

Eski İngiliz Çoban Köpeği güçlü, yere düz basan ön bacaklara ve yuvarlak, kaslı arka bacaklara sahiptir. Ayakları küçüktür ve düz şekilde ileriyi gösterir. Parmakları ise kemerli ve yuvarlaktır. Serbest, kendinden emin, güçlü ve zemini kaplayan zahmetsiz bir yürüyüşleri vardır. Yavaş adımlar attığı gibi istediği zaman hızlı da koşabilir. Yürüyüşü ve omzun belden daha alçakta duran yapısıyla arkadan bakıldıklarında ayıya benzer bir yuvarlanma ile yürürler.

Kuyruk

İngiliz Çoban köpeği doğuştan kuyruksuz doğabilir. Kuyruklu olan köpeklerin ise kuyruğu genellikle kenetlenmektedir. Kuyruk kenetlemenin yasak olduğu ülkelerde ise kuyruk kırpma işlemi yapılmaz ve kuyruk doğal haline bırakılır. Kuyruk kesilmesi birçok ülkede yasak olduğu için artık kuyruklu Eski İngiliz çoban köpekleri yaygın şekilde görülür. Köpeklerin kuyrukları kürkü gibi uzun tüylere sahiptir. Alçak ve aşağı doğru sarkık şekilde konumlanmıştır.

Tüy

Eski İngiliz Çoban Köpekleri çift katmanlı, uzun, yoğun ve ne düz ne de kıvırcık tüyleri olan bir köpektir. Alt katman tüyleri yumuşak ve su geçirmezdir. Üst katman ise sert dokulu, bol ve uzun bir kaplamaya sahiptir. Kürk yapısının suya dayanıklı olması ırk için avantajdır. Yüzünü, gözlerini ve tüm vücudunu kaplayan yoğun tüyleri vardır. Tüyleri kırpıldıktan sonra koyun tüyleriyle birleştirilerek battaniye ve kıyafet yapmak için iplik olarak kullanılırdı.

Renk

İngiliz Çoban Köpeği'nin kürk rengi gri, "grizzle", mavi, alacalı mavi, gri-mavi, gri, kahverengi, açık kahverengi, mavi merle veya merlenin herhangi bir tonu ve açık ton üzerine koyu tonda desenler, lekeler olabilir. Genellikle bu renklerle birlikte kürk üzerinde beyaz lekeler de bulunmaktadır. Bazen İngiliz Çoban Köpeği'nde beyaz renk ağırlıklı olup üzerinde belirttiğimiz renklerden desenler görülebilir. İngiliz Çoban Köpeği'nin yavruları ilk olarak siyah -bir kürkle doğar. Daha yaygın görülen gri veya gümüş renkteki kürkü ancak köpek yavrusu ilk tüylerini döktükten sonra ortaya çıkar.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan Eski İngiliz Çoban Köpeği ortalama yaşam süresi 10- 12 yıl arasında değişiklik gösterir.

Yetişkin Old English Sheepdog için ideal ağırlık 27- 35 kg, yükseklik ise 54- 66 cm’dir.  Sağlıklı büyümesi, gelişmesi ve formda olması için boy be kilo hesaplamasına dikkat edilmelidir.

Old English Sheepdog oldukça fazla tüy döker ve çok fazla bakıma ihtiyaç duyar.Tüy kürk bakımı zordur. Hafta içerisinde 3-2 kez tarama ve fırçalama yapmanız gerekir. Haftada bir kez tarama ve fırçalama yapmayı düşünüyorsanız 3- 4 bakım işlemlerine zaman ayırmanız gerekir.

Büyük köpek ırkları için üretilen ve yüksek kaliteli köpek maması markaları olan Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yiyecekleri tüketebilirler. Old English Sheepdog cinsi köpeklerin ayrıca yedikleri kadar, nasıl yediği de önemlidir. Bu yüzden ölçü ve porsiyona dikkat ederek besleyiniz.

Evet, Eski İngiliz Çoban Köpeği ev yemekleri tüketebilir. Ancak her insan gıdasını yememeleri gerekir.  Bu yüzden ev yemeklerinin hangisinin köpeğinizde alerji yapmadığı ve sağlık sorunu oluşturmadığını bilmelisiniz. Köpeklerin tüketmesi faydalı olan yiyecekler hazırlamalınsınız. Pişmiş kemik ve yağlı yiyeceklerden sindirim ve sağlık sorunlarına yol açabileceği için uzak durmalısınız. Devamlı ev yemeği vermekten çok yüksek vitamin ve protein içerikli kaliteli köpek maması tüketmesini sağlamalısınız. Aynı gün hem ev yemeği hem de mama verirken kalori hesaplamasına dikkat etmelisiniz.

Gelişimlerini tamamlayıp, olgunluk dönemine geçiş yaptıklarında çiftleştirilmelidir. Eski İngiliz Çoban Köpeği geç olgunlaşır ve 3 yaşına kadar gelişmekte olan bir yavru köpek olarak görülür. 3 yaşından sonra olgun bir köpek olur ve bu dönemden itibaren çiftleştirilmesi uygun görülür.

Old English Sheepdog bakımı zor köpek ırkları arasındadır. Uzun, yoğun ve gür kürkü dökülme yapar. Dolaşmaması ve kir tutmaması için sık tarama gerekir. Profesyonel köpek kuaförü tarafından belli aralıklarla tıraş olması da çok önemlidir. Bu yüzden sahibinin Old English Sheepdog’e ilgili, özenli bir bakım uygulaması gerekir. Beden bakımı zor olsa dahi, eğitim süreci doğru metotlar ve yöntemlerle bir o kadar iyi ve kolay geçebilmektedir.

Eski İngiliz Çoban Köpeği fiyatı yaş, boy, cinsiyet, sağlık, eğitim, kürk rengi ve şecere durumu gibi birden çok etkene göre değişiklik gösterecektir. Ortalama olarak İngiliz Çoban Köpeği yavrusunun fiyatı 800 TL ile 9. 000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bu fiyat köpeğin satıldığı yere, satan kişiye ve köpeğin gördüğü ilgiye göre artıp, azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi Eski İngiliz Çoban Köpeği tek bir doğumda 5 ila 8 yavru dünyaya getirebilir. Bu sayının 12 olduğu doğumlarda olmuştur. Doğumlarda dünyaya gelen yavrunun sayısı erkek, dişi köpeğin sağlığına, dişinin kaçıncı doğumu olduğuna, yaşına ve daha birçok farklı faktöre bağlıdır.

İngiliz Çoban Köpeği’nin kürk rengi gri, “grizzle”, mavi, alacalı mavi, gri-mavi, gri, kahverengi, açık kahverengi, mavi merle veya merlenin herhangi bir tonu ve açık ton üzerine koyu tonda desenler, lekeler olabilir. Genellikle bu renklerle birlikte kürk üzerinde beyaz lekeler de bulunmaktadır. Bazen İngiliz Çoban Köpeği’nde beyaz renk ağırlıklı olup üzerinde belirttiğimiz renklerden desenler görülebilir.  İngiliz Çoban Köpeği’nin yavruları ilk olarak siyah -bir kürkle doğar. Daha yaygın görülen gri veya gümüş renkteki kürkü ancak köpek yavrusu ilk tüylerini döktükten sonra ortaya çıkar.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.