Weimaraner Özellikleri ve Bakımı

Weimaraner Resimleri
Weimaraner köpek ırkı dayanıklı, çevik, hızlı hareket edecek ve zarafetiyle dikkat çekecek şekilde tasarlanmıştır. Dikkatli, akıllı, korkusuz ve cana yakın davranışları olan arkadaş canlı bir köpektir. Weimaraner Vorestehhund, Silver Ghost, Grey Ghost, Weim gibi çeşitli isimlerle de bilinirler. Genellikle nazik bir ifadeye, güzel aristokrat ve asil özelliklere sahiptir. Yürüyüşleri kendinden emin, pürüzsüz ve zahmetsizdir. Kısa, parlak ve şık ceketleri benzersiz gri rengiyle dikkat çekmektedir. Weimaraner sevdiklerinin, sahibinin peşinden ayrılmaz ve bu özelliğinden dolayı “Gri Gölge” lakabını ile anılır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Spor Grubu, Av Köpeği
Ağırlık
25 - 39 kg
Yükseklik
58 - 69 cm
Aile
Pointer, (Avı İşaret Eden Av Köpeği)
Menşei
Almanya
Menşei Tarihi
1800' ler
Yaşam Süresi
10 - 13 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Weimaraner akıllı, sadık, enerjik, korkusuz, cesur, cana yakın, sevecen ve arkadaş canlısı bir köpektir. Aile onlar için çok önemli ve kıymetlidir. Aile üyeleri ve sevdikleriyle zaman geçirmekten, birlikte oyunlar oynamaktan ve aynı evi paylaşmaktan keyif alılar. Çok hassas karakterli bir köpektir ve bununda etkisiyle yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Uzun süre ailesinden uzak kalması terk edilme korkusu yaşamasına ve kaygı duymasına neden olur. Bu yüzden psikolojik olarak olumsuz etkilenmemesi için Weimaraner cinsini uzun süre yalnız bırakmayınız. Sahibinin peşinde gezmeyi ve sahibinden ayrılmamayı o kadar severler ki, bu özellikleri sebebiyle Gri gölge lakabını almışlardır.

Weimaraner ırkı çocuklar, yabancılar, köpekler ve diğer hayvanlar ile mesafeli bir ilişki kurar. Bazen küçük çocuklar için tehlike oluşturabilir. Bu yüzden çocuklarla oyun oynarken gözlem altında tutmanız ve onlara eşlik etmeniz gerekir. Yabancı kişilere karşı temkinli yaklaşırlar. Henüz yavru iken eğitim almaya ve sosyalleştirilmeye başlanırsa ailesi dışındaki insanlar ve hayvanlarla ilişkisi daha iyi olacak, dış dünyaya uyum sağlayacaktır. Sahibine karşı olası tehlike sezdiklerinde onları korumak için ellerinden geleni yapan bir cinstir. Eski hikayelerde Weimaraner köpekleri her bakımdan mükemmel bir köpek olarak anlatılsa da her köpek gibi onlarında sevdiklerini koruma duygusuyla ortaya çıkan sert bir yanı vardır. O yüzden ne kadar eğitimli olursa olsunlar insanlar ve hayvanlarla sosyalleşirken köpeğinizi yalnız bırakmayın ve onlara eşlik edin.

Weimaraner köpeklerinde en çok görebileceğiniz olumsuz davranışlar çiğneme, havlama, kedileri kovalama ve mutfak tezgâhının üzerindeki yemekleri çalmaktır. Erken aşamada bu ve bunun gibi olumsuz davranışları kontrol altına almaya çalışın. Eğitim almazlarsa inatçı ve dik başlı bir köpek olmaları mümkündür. Bu olumsuz davranışlara izin vermeden yavru iken eğitmelisiniz. Yavru iken başlayan ve yaşam boyu devam eden eğitimler ile olası saldırganlık ve utangaçlık karakter özelliklerini de kontrol edebilirsiniz. Bu eğitimleri dilerseniz siz ya da profesyonel köpek yetiştiricileri verebilir.

Akıllı, kolay öğrenen ve meraklı bir köpek olduğu için eğitim süreçleri kolay geçer. Ancak derslere dikkatini tam olarak verebilmesi için enerjisinin yerinde olması ve yorgun olmaması gerekir. Hassas, kolay kırılan bir kalbi ve karakteri vardır. O yüzden eğitimlerde, oyun oynarken ve hatta konuşurken onlara sesinizi çok fazla yükseltmemeye özen gösterin.  Vereceğiniz cezalar, sert komutlar onları üzerek eğitimlerde gerilemeye ve olumsuz davranışlarda bulunmasına neden olabilir. Köpeğinize kadar liderliğinizi iyi yönetmelisiniz. Onu üzmemek için çabalarken, köpeğinizin alfa karakterli ve evin lideri konumuna gelmesine izin vermemelisiniz. Çünkü bu akıllı Weimaraner fırsat bulduğu zaman liderliği üstlenecek alfa karaktere sahiptir.

Weimaraner köpekleri apartman hayatına uyum sağlamakta zorlanır. Yüksek tempolu egzersiz ihtiyacı sebebiyle daha çok bahçeli bir evde, güvenlik önlemleri alınmış alanda özgürce dolaşmaları gerekir. Ancak uzun süre dışarıda yalnız başına kalabilecek ve dışarıda yaşayabilecek bir köpek değildir. Uyumak ve dinlenmek için sevdiklerinin yaşadığı yere dönmeye ve evlerinde olmaya ihtiyaçları vardır. Sevgi dolu, eğitilebilir, aktif ve koruyucu özellikleriyle ailenin bir üyesi olmak için can atarlar.

Koşmak, yürümek ve oyun oynamak onların gelişimleri için gereklidir. Yeteri kadar aktivite yapmadıkları zaman olumsuz davranışları ortaya çıkabilir. İyi koku alırlar ve avcılık yetenekleri ile üst seviyede performans sergilerler. İtaatkar, iyi bir dost, zarif ve zeki bir köpek olarak avcıların, ailelerin, köpek severlerin ilgisini çeken bir ırktır. Karakter özellikleri iyi eğitimle daha da geliştirilerek mükemmel bir bekçi, koruyucu, avcı ve arkadaş olurlar.

Tarih

Almanya vahşi yaşam açısından zengin bir ülkelerinden birisidir ve Alman köpek ırkları da dünyanın en iyilerin arasında yer alarak ün kazanmıştır. 19. yüzyılda  Weimaraner köpekleri, zeki, cesur, geyik, ayı her büyüklükteki hayvanı avlayabilecek ideal ve çok yönlü bir köpek yaratma isteğinin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu çaba Weimer kasabasındaki mahkemede bulunan Almanya Büyük Dükü Karl August tarafından desteklenir. Dük, pek çok Avrupalı ​​soylu gibi avla ilgilenen, hevesli bir sporcuydu. Hayalide cesur, iyi koku alabilen, kendisine sadık mükemmel bir av köpeği geliştirmekti. Bu tutkusunun peşinde, çeşitli Alman ve Fransız av köpekleriyle yaptığı çalışmalarla ortaya çıkan cinsin Bloodhounds ırkını geçtiği de söylenir.

Almanya’da bulunan Weimar soyluları tarafından ilk geliştirildiği zaman Weimaraner (WY-mah-rah-ner) cinsi Weimar Pointer olarak da bilinir. Cinsin gelişimlerinde, erken akrabalarından bazılarının English Pointer, Great Danua, Bloodhound, Kısa Tüylü Alman Puanteri, Huehnerhund, Red Schweisshund ve Chicken Dog gibi ırkların kullanıldığı düşünülse de kanıt niteliğinde kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Dük ve soylu kişiler, ilk başta eşsiz görünüme sahip köpekleri büyük avcılar olarak ayılar, dağ aslanları ve kurtların peşinde görevlendirdiler. Avrupa’daki bu yırtıcı hayvanların nüfusu azaldıkça Weimaraner, büyük hayvan avlarında kullanılmak yerine, av kuşlarını işaret eden ve toplayıp sahibine getiren bir köpeği dönüştür. Çok amaçlı, görev bilinci yüksek bir avcı olarak kendine yeni işler buldu.

Weimaraner’ın ayırt edici gri renginin net olarak kökeni bilinmiyor, ancak bu renk türün ayırt edici özelliği olarak karşımıza çıkıyor. Bu köpekler için 1897 yılında Alman Weimaraner Kulübü kuruldu. Kurulan kulüp tarafından köpekler sıkı şekilde denetleniyor ve korunuyordu. Weimaraner köpekleri kulübe üye olmayanlar tarafından satın alınamazdı ve kulübe üye olmakta oldukça zordu. Weimaraner köpek ırkı, Alman aristokrasisi ve soyluları tarafından yıllarca kıskançlıkla korunan ve kimseyle paylaşılmayan bir sırdı.

Weimaraner, uzun yıllar sonra ilk kez Amerikalı bir sporcu olan Howard Knight’ın Alman Weimaraner kulübüne katılmasına müsaade edildi. 1929 yılında Howard, Amerikaya geri dönerken sahiplendiği iki köpeği de yanında götürmek istedi. Bu gelişme sonrasında kulüp ABD’ye iki Weimaraner götürmesine izin verdi. Weimaraner, bu sayede kendi topraklarından Almanya’dan ayrıldı. Katı kuralları olan kulüp bu gelişme sayesinde ilk defa yurt dışına Weimaraner ırkı köpeğin çıkarılmasına izin vermiş oldu. 1920’lerin sonlarında Amerika’ya Weimaraner’ın iyi örnekleri gelmeye başladı.

Almanlar “Gri Hayaletler” adını verdikleri köpeklerini korumak, saf ırk olarak yetiştirmek için çok çaba göstermekteydi. Amerikalı Howard’a Weimaraner ırkının saflığını koruyacağına söz vermesi üzerine, kulüp kısırlaştırılmış iki köpek vermeyi uygun bulmuştu. Ancak Howard ABD’de üretim yapabilmek için sahip olduğu iki kısır köpeğe uygun olan diğer köpekleri bulmak için harekete geçti. Nihayetinde, 1938 yılında “Adda”, “Dorle v. Schwarzen Kamp” ve bir yaşındaki “Aura v Gailberg” isimli dişi köpekler ile “Mars aus der Wulfsreide” adındaki erkek köpek olmak üzere toplamda üç dişi ve bir erkek köpek sahibi oldu. Bu gelişmelerle Howard’a katılan diğer yetiştiriciler ile birlikte 1942 yılında “Weimaraner Club of America’yı” kuruldu. 1943 yılında Weimaraner köpek ırkı AKC tarafından tanındı.

1. Dünya Savaşı döneminde Alman yetiştiricilerin köpeklere bakması zorlaştı ve birçok Weimaraner ABD’ye gönderildi. Savaş bittikten sonra Amerikalı askerler evlerine dönerken yanlarında Weimaraner köpeklerinden götürdüler. Dönemin başkanı Dwight D. Eisenhower “Heidi” adındaki Weimaraner köpeğine sahip olduktan sonra ırkın popülerliği hız kazandı.

İlk olarak avcı köpekler olarak ünlenseler de ilerleyen zamanlarda farklı özellikleri ortaya çıktı. Amerikan Weimaraner’ları, itaat yarışmalarında sergiledikleri olağanüstü performansla büyük ilgi uyandırdılar. Köpeklerin evcil hayvan ve av köpeği olarak ABD’deki popülaritesi, 1950 yıllarında Başkan Eisenhower ve film yıldızı Grace Kelly gibi ünlü sahiplerinin yanında yer almasıyla başladı. Weimaraner köpekleri, portreleriyle dünyaca ünlü olan fotoğrafçı ve sanatçı William Wegman’dan başka bir destek aldı. Weimaraner’ları daha fazla insan tarafından talep gördükçe, refakatçi köpek olarak da değer taşıdığı keşfedildi.

Çoğu popüler köpekte olduğu gibi gördükleri ilgi kalitesiz üremelere neden oldu. Irkın kalitesi düştüğü ve karakterleri değiştiği, problemli köpekler olduğu için popülerlikler azalmaya başladı. 1960’lı yılların sonunda, kayıtlı Weimaraner sayısı 1957’e göre neredeyse yarı yarıya düşüş gösterdi. 1970 ve 1980’li yıllarda Weimaraner’a gösterilen ilgi ve ırk sayısındaki düşüş devam etti. Günümüzde popülerliği ilk zamanlarındaki gibi kalmasa da, Weimaraner cinsi güzelliği, asilliği ve iyi bir arkadaş ve çok yönlü yetenekli olmasıyla ön plana çıkarak insanların ve avcıların en iyi arkadaşları arasında yer aldı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Weimaraner orta büyüklükte, zarif, atletik, güçlü ve sağlam yapılı çalışkan bir köpektir. Sırt çizgisi omuzlardan sağrıya doğru hafif bir şekilde aşağıya doğru eğimlidir. Weimaraner zarafeti ve dengeli vücuduyla ilgi çeker.

Kafa

Weimaraner orta büyüklükte, uzun ve genel olarak vücuduyla orantılı kafatasına sahiptir. Kafanın alından aşağı doğru inen bir çizgiyle orta derecede duruşu vardır. Yüz sevimli ve zeki ifadesini yansıtmaktadır. Çeneleri güçlüdür, dileri maska ısırığında buluşur. Burun rengi gridir. Baş ve kulaklarının rengi vücudundaki diğer tüylere göre daha açıktır.

Kulaklar

Weimaraner ırkının orta uzunlukta, sarkık ve kadifemsi tüylere sahip kulakları vardır. Başın iki yanında bulunan, yüksek ayarlı kulaklar öne katlanmış şekilde durmaktadır.

Gözler

Weimaraner biraz geniş olan gözleri amber rengi, kehribar, mavi-gri ya da gri renk ve tonlarında olabilir. Kaşlarının altında, hafif göz çukurunda kalan yuvarlak ve parlak gözleri, sevimli bakışlarıyla insanları etkisi altına alırlar.

Bacaklar ve Ayaklar

Weimaraner köpekleri uzun bacaklara sahiptir. Ön bacaklar yere dik basar, düz yapıdadır, birbirine paralel ve kompakt şekilde konumlanmıştır. Ayakları perdelidir. Perdeli ayakları Weimaraner ırkının yüzmesini kolaylaştırır. Ayak tırnaklarının rengi gri ya da kahverengi renk ve tonlarındadır.

Kuyruk

Weimaraner köpek ırkının kuyrukları iki günlükken, geleneksel olarak 4 cm olacak şekilde kırpılır / kenetlenir. Bu işlem kuyruk kenetlemenin yasal olduğu bölgelerde yapılır. Avrupa’nın çoğu yerinde kuyruk kesmek yasak olduğu için, köpek sahipleri kuyruğu doğal haline ve uzunluğuna bırakır.

Tüy

Weimaraner köpeğinin kısa, pürüzsüz, düz, ve parlak tüylerden oluşan bir kürkü vardır. Ceketinin görünümü oldukça şık ve asildir. Kürkü tüm vücudu sarar yapıdadır. Nadirde olsan uzun tüylü Weimaraner köpekleri görülmektedir. Ancak uzun tüyler Amerika ırk standartlarına göre standart dışı kabul edilirken, Avrupa ülkelerinde standartlar dahilinde yer alır. Uzun tüylü Weimaraner köpeklerinin tüyleri ipeksidir. Kuyruk ve bacaklarında da tüylenmeler görebilirsiniz.

Renk

Weimaraner köpeğinin kürkü kendilerine özel bir renk tonuna sahip olmasıyla dikkat çeker. Gri rengi ve tonlarında kürke sahiptir. Fare grisi ve gümüş grisi olarak değişen tonlarda ceketi vardır. Baş ve kulak bölgeleri daha açık renkli iken, vücudun geri kalan kısımları daha koyu renklidir. Grinin her tonu Weimaraner ırkının ırk standartlarına uygun bulunur. Bazen de göğüste küçük beyaz işaret ve renklerde görülebilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlığına ve formuna dikkat edilen Weimaraner ırkının yaşam süresi 10 – 13 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

  • Weimaraner uzun, narin bacakları ile formda, atletik görünümlü bir bedene sahiptir.
  • Weimaraner ideal ağırlığı dişilerinin 25- 34 kg, erkeklerin 32- 39 kg aralığındadır.
  • Yüksekliklerinde erkeklerin daha uzun olduğu görülmektedir. Weimaraner erkeklerin boyları 64- 69 cm, dişilerin boyları ise 58- 64 santimetre aralığında değişiklik gösterir.

Weimaraner kısa ve pürüzsüz parlak tüyleri orta seviyede dökülür. Haftada 2 – 3 kez taramanız ve fırçalanmanız tüy bakım ihtiyacını karşılayacaktır. Dökülen tüylerin etrafa yapılmadan toplanması, bedenin rahatlaması ve kürkün bakımlı, parlak durması için tüy bakımı gerekmektedir.

Weimaraner protein, mineral değeri yeteli olan yüksek kaliteli büyük köpek ırkları için özel üretilen köpek maması tüketmelidir. Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi kaliteli markaların ürünlerini içerik bilgilerine bakıp köpeğinizin yaşına, cinsine ve alerjen durumuna uygun olmasına dikkat ederek güvenle alabilirsiniz. Çok kilo almaya yatkın değillerdir ancak fazla yemek yemeyi sevdikleri için de yiyeceklerde porsiyon kontrolü yapılarak beslemeniz önerilir.

Weimaraner eve yemeği yiyebilir. Ama gün içerisinde hazır mamada tüketiyorsa ikisi arasında miktara ve kaloriye dikkat edilerek yemesi sağlanmalıdır.  Pişmiş kemik ve çok yağlı yiyecekler tüketmesine izin verilmemeli, köpeklerin tüketmesi gereken sağlıklı ev yiyeceklerini yemesine özen gösterilmelidir. Sadece ev yemeği tüketerek günlük alması gereken besin, protein ihtiyacını karşılayamayacakları için düzenli protein, mineral içeriği iyi olan yüksek kaliteli hazır mamalar yemelidir.

Gelişimlerini tamamladıktan sonra çiftleştirilmeleri gerekir. İdeal çiftleştirilme dönemi 1.5- 2 yaşını tamamladığı zamandır. Erken aşamada çiftleştirildikleri zaman dişinin ve yavrularının sağlık sorunları yaşaması mümkündür.

Orta derecede tüy döken Weimaraner bakımı kolay bir ırktır. Haftada 2-3 kez taranmaya ihtiyacı olan kısa tüyleri az dökülmesiyle sahibine zorluk çıkarmaz. Weimaraner bakımında önem verilmesi gereken tırnak ve kulaklarının bakımıdır. Uzun sarkık kulakları düzenli temizlenmeli ve hızlı uzayan tırnakları haftalık kontrol edilerek ayda en az 1- 2 kez kesilmelidir. Beslenmesi, egzersiz düzeni ve eğitimleri uyumlu bir köpek olduğu için iyi bir lider ile kolay geçecektir.

Weimaraner ırkının yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine ve kürk rengine göre fiyatı değişiklik göstermektedir. Weimaraner yavrusunun fiyatı 1.500 TL ile 15.000 TL arasında belirli değişkenlere göre sahiplendirilmektedir. Köpeğin satıldığı yere, satan kişiye göre ve daha farklı şeylere göre değişiklik gösterebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi Weimaraner tek bir doğumda 6 – 8 yavru dünyaya getirir. Yavru sayısın değişiklik göstermesi, dişinin sağlık durumuna, yaptığı doğum sayısına ve erkek köpeğin sağlığı gibi birbirinden faklı değişkenlere bağlıdır. Gebelik süresi 60 – 64 gün arasındadır.

Weimaraner köpeğinin kürkü kendilerine özel bir renk tonuna sahip olmasıyla dikkat çeker. Gri rengi ve tonlarında kürke sahiptir. Fare grisi ve gümüş grisi olarak değişen tonlarda ceketi vardır. Baş ve kulak bölgeleri daha açık renkli iken, vücudun geri kalan kısımları daha koyu renklidir. Grinin her tonu Weimaraner ırkının ırk standartlarına uygun bulunur. Bazen de göğüste küçük beyaz işaret ve renklerde görülebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.