English Pointer Özellikleri ve Bakımı

English Pointer Resimleri
English Pointer atletik, kaslı vücudu, güçlü yapısı ve zarafetiyle dikkat çeken bir köpek cinsidir. Kaslı vücudu kendinden emin yapısı, asil duruşu ve dikkatli ifadesi ile uyum içerisinde bir bütünlüğe sahiptir. Güçlü yürüyüşü, başı yukarıda gezen kendine güvendiğini belli eden halleri vardır. Çok iyi koku aldıkları bilinir. Geniş burun delikleri İngiliz Pointer’a keskin kokuları takip ederken, daha fazla alanın kokusunu almasına yardımcı olur. Yürürken kuyrukları bir taraftan öbür tarafa doğru zahmetsizce kıvrılır, kırılır. Alan tipi English Pointer köpekleri, noktadayken kuyruklarını dik tutma eğilimindedir. Pointer'ın derisine yakın kürkü kısa ve yoğun yapıdadır. Tüylerin görünüm itibariyle genel olarak temiz ve aerodinamiktir. Arazide çok başarılı olmalarının yanında iyi bir avcı, bekçi köpeğidir. English Pointer gücün ve zarafetin simgesi olarak hayatınızda yer alacak sevimli ve arkadaş canlısı bir cinstir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Köpek, Av Köpeği
Ağırlık
20- 34 Kg
Yükseklik
58- 71 Cm
Aile
Gündoğdu, İşaretçi
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
1600'ler
Yaşam Süresi
12-15 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

English Pointer güçlü, enerjisi yüksek, çalışkan, sevgi dolu, akıllı ve arkadaş canlısı bir köpektir. Sahibine bağlılıkları yüksek ve oldukça sadık bir cinstir. English Pointer çok yönlü bir köpek olarak insanların sevgiyle büyüttüğü mükemmel bir dost olmuştur. Sevecen, nazik ve tatlı yapısıyla küçük çocuklarla, yabancılarla, diğer köpekler ve evcil hayvanlarla iyi anlaştıkları görülür. English Pointer ırkının doğuştan gelen arkadaşlık kurmaya hevesli yanları vardır. Bu yüzden herkese sıcakkanlı yaklaşır.

Ailesiyle birlikte zaman geçirmekten çok keyif alan English Pointer, yalnız kalmayı seven bir ırk değildir. Bu yüzden ailesinin yanından ayrılmak istemez, uzun süre yalnız bırakıldıkları zaman da ayrılık endişesi yaşayarak olumsuz etkilenebilirler. Uzun süre yalnız bıraktığınızda English Pointer’ın huysuz, agresif ve depresif davranışlar sergilemesi bir nevi şikayetini dile getirme tarzıdır.

Yüksek enerjili, aktif köpeklerdir. Bu yüzden zaman zaman sahibini zor durumda bırakabilirler. Tıpkı küçük çocuklar gibi gürültücü ve yaramaz oldukları görülür. Sakin, uyumlu ve daha uysal olmaları için düzenli olarak egzersiz yapmaları gereklidir. Aksi halede yıkıcı davranışlar sergileyerek, ev içerisinde aktif ve mutsuz olabilirler.

Apartman yaşamına, aktif yapıları ve yüksek egzersiz ihtiyacı sebebiyle iyi uyum sağlayamadıkları belirtilir. English Pointer yaşaması için en ideal ortam geniş bahçesi ya da çevresi olan müstakil evdir. Burada özgürce hem eve hem bahçeye çıkarak, daha rahat hareket etme alanına sahip olacaktır. Sıcak havalara karşı, bir noktaya kadar dayanıklıdırlar. Ancak soğuk havalara karşı oldukça hassastır. Bu yüzden soğuk iklim şartlarının olduğu bölgelerde yaşam onlar için zordur. Ilıman iklim bölgelerinde de kışın, hava soğukluğuna göre gerekirse köpek giysileri ile önlemler alınarak dışarı çıkarılmalıdır.

Akıllı ve sahibini memnun etmeye istekli, söz dinleyen özellikleri sayesinde eğitilebilen köpek cinsleri arasında yer alır. İz sürme konusunda gelişmiş yeteneğiyle birleşen zekası, avcıların gözde arkadaşı olmasını da sağlamıştır. Sahiplerini memnun etme isteğiyle, öğretilen komutları hızlıca kavramak ve uygulamak isteyen bir karaktere sahiptir. Ancak bazen çevresinde olan seslere, kokulara ve hareketlere karşı dikkatleri dağılabilmektedir. Bu zamanlarda ilgisini çekici yöntemler izlemeniz gerekir. Oyun oynamak, yüksek tempolu egzersizler yapmak onların en sevdiği şeylerdir. Erken aşamada eğitilmesi ve sosyalleştirilmesi sayesinde daha iyi huylu yetiştin bir köpek olarak yaşam sürmesi sağlanmalıdır.

Av yetenekleri çok geliştiği için dışarıda egzersizlerinizi ve yürüyüşlerini köpeğiniz tasmasız şekilde yapmanız önerilmez. Köpeğinizin güvenliği için, çitlerle çevrili olmayan ve güvenlik önlemlerinin yeterli olmadığını düşündüğünüz alanlarda tasmasız gerdirmeyin. Aksi halde kuşların, tavşanların ya da ilgisini çeken, kokusunu aldığı diğer hayvanların peşinden avlanma içgüdüsüyle gitmelerine engel olamayabilirsiniz. Evinizin bahçesi, güvenlik önlemleri alınan ve gözetiminiz altındaki yerlerde iyi eğittiğiniz English Pointer köpeğinizi ise zaman zaman tasmasız gezdirebilir ve oynatabilirsiniz. Bu onların karakter gelişmini, kendine güvenmelerini ve keşif duygularını destekleyen etkinlikler arasında yer alacaktır.

Sevgi dolu bir ailede büyüyen, bakılan, ihtiyaçları karşılan, eğitilen ve sosyalleştirilen English Pointer köpek ırkı karakter ve kişilik açısından olumlu bir gelişim sergileyecektir. Rekabetçi ruh, özgür ve sadık yanıyla uyum içerisinde karakterini şekillendirir ve mükemmel bekçi, koruyucu ve aile köpeği olarak insanların hayatında önemli bir yere sahip olur. English Pointer yaşadığı ortamda, sevdiklerine karşı olağandışı bir durum gördüklerinde veya sezdiklerinde sahibine haber vermek için bekçi köpeği içgüdüsüyle havlarlar. Arazisini ve sevdiklerine bekçilik yapma konusunda çok cesur, kararlı ve yeteneklidirler.

Tarih

Birçok köpek ırkında olduğu gibi English Pointer cinsinin de tarihsel geçmişinde bazı eksiklikler mevcuttur. Geçmişinin ne kadar eskiye dayandığı konusunda bazı soru işaretleri olsa da menşei İngiltere olarak kabul edilmiştir. 1650’lı yıllarda avı işaret eden köpeklerin İngiltere’de görüldüğü belirtilirken, 1500’lu yıllardan itibaren günümüze dek varlıklarını devam ettirdiklerini ifade edenler de olmuştur.

En eski işaretçi köpekler 17. Yüzyılda kuşlardan daha çok tavşanları işaret etmek, avlamak ve tazıların peşinden koşmak üzere geliştirildi. Ancak 18. Yüzyılda kanatlı hayvanlar üzerinden kurgulanan, kanat atışı popüler hale geldi. Bu işte başarılı köpekler arasında yer alan English Pointer usta bir kuş bulucu olarak görevini yaptı. English Pointer, avcılık yapan kişiye avın yerini gösterecek, avcı ateş edene kadar hareketsiz bekleyerek ve sonrasında vurulan avı sahibine getirecekti.

İngilizlerin English Pointer köpeklerini geliştirirken; büyük, ağır ve hantal yapıya sahip olan ancak işaret etme, hız ve avcılık içgüdüsü ve yeteneği iyi olduğu için Spanish Pointer köpeklerinin kullanmışlardır. Modern Pointer cinsinin İngiltere’de çalışmaların en başında Greyhounds, Foxhounds (İngiliz Tilki Tazısı) ve Bloodhound gibi köpek ırklarıyla çaprazlandığı ve sonrasında da Spaniel ve Setter tipi köpeklerler melezlendiği düşünülmektedir. Farklı ülkeler farklı özellikte Pointer ırkları da geliştirmiştir. Çalışmalar sonucunda İngilizler, var olan yetenekli köpek ırklarından bazılarını dahil ederek, İngiliz Pointer’ı genetik yapısını geliştirdi. İngiltere yetiştirdiği köpek cinsini “İngiliz Pointer” olarak adlandırdı.

Melezleme sonucunda İngiliz Pointer: Bloodhound’ın koku alma yeteneğini ve yapısını, Greyhound’ın hızını ve zarafetini, İngiliz Tilki Tazısı‘nın koku yeteneğini, bakımı kolay kürkü, geniş göğüs kapasitesini ve dayanıklılığını alması için çaba gösterdiler. İlk çalışmalar sonrasında bu melezlenen cinslerin ortaya çıkardığı köpekler vahşi bir karaktere sahipti. Bu istenilmeyen durum karşısında Pointer tipi köpekler, daha yumuşak karakterli olması için setter tiki köpeklerle melezlendi. Yapılan bu çalışma başarı gösterdi köpeklerin yumuşak, iyi ve istedikleri yeteneklere sahip olması sağlandı. İngiltere’nin zengin, soylu kesimin ve aristokratların favorisi haline gelerek ideal av köpek ırkı oldular.

1876 yılında İngiliz Pointer Amerika’ya ithal edildi. Amerika’ya gelmelerinin ardından popülerlikleri daha da artış göstermiştir. İlerleyen zamanlarda avcılık yeteneklerinin yanında güzellikleriyle gösterilerde de yer aldılar. 19. Yüzyılın sonlarında köpek gösterilerinin moda olduğu zaman, dikkat çeken ve gösterilen köpek ırkları arasında yerini aldı. Westminster Kennel Club tarafından Pointer köpekleri için gösterilerde organize edildi. Uzun, ince bacaklarıyla, hızlı koşabilen, keskin koku alma yeteneğine sahip olan, sevgi dolu ve arkadaş canlısı olan İngiliz Pointer ırkı günümüzde insanlar tarafından hak ettiği ilgiyi, sevgiyi görmekte ve popülerliği devam etmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

English Pointer güçlü, atletik, adaleli vücuda sahip ve zarif görünümlü asil bir köpektir. İngiliz İşaretçisi olarak tanınan ırkın, güçlü bir av köpeği oldukları görülür. Keskin koku alan burnu, hızlı yapılarıyla gücün ve zarafetin sembolü olarak ünlenmiştir.

Kafa

English Pointer kafasını kendinden emin ve gururlu şekilde taşır. Boyun kısmı uzundur. Belirgin alın çıkıntısı vardır. Baş ve namlu uzundur. Namlu geniş, derin ve uzundur. Burun renkleri; koyu renk kürke sahip olanlarda siyah ve kahverengi tonlarında; daha açık renkli kürke sahip olanlarda ise daha açık, taba veya ten renklerinde olabilir. Dişler makas ısırığında veya bir hizada, üst üste kapanır. Üst dudak alt dudakla tam buluşmaktadır, dudaklar sarkık değildir.

Kulaklar

English Pointer orta büyüklükte, düşük ve ucu sivri kulakları vardır. Düşük kulakları yanaklarının yanından, namlu ile boyun aralığında olacak şekilde orta uzunluktadır.

Gözler

English Pointer yuvarlak gözlere, insanları etkileyen güzel bakışlara sahiptir. Kürkün rengine göre değişiklik gösteren göz renkleri vardır. Göz renkleri ela veya kestane rengi tonlar olmaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

English Pointer uzun bacakları ve kaslı gövdesi vardır. Ön bacakları düzdür ve ayakları ovaldir. Bacak yapıları hızlı, çevik ve atletik vücuduna uyum sağlamaktadır. English Pointer yüksek enerjisiyle, mükemmel bir koşu arkadaşıdır.

Kuyruk

English Pointer ırkının kuyruk yapısı düz ve uç kısmına doğru sivrilmektedir. Kuyruğun sırttan başlayan kısmı biraz daha büyük, düz ve uca doğru incelerek şekillenmiştir.

Tüy

English Pointer tek tabakalı, kısa, düz, sık, yumuşak ve parlak bir kürke sahiptir. Ceketi kısa tüylere sahip olmasa oldukça yoğun, pürüzsüz ve sık yapısıyla gösterişlidir.

Renk

English Pointer kısa, parlak ve çeşitli renklerle karşımıza çıkabildiği bir cekete sahiptir. Gösterişli kürkünün ana rengi beyazdır. Kürk tek, düz ve desensiz renk beyaz olmasının yanı sıra çeşitli desenler, lekeler ve benekler üzerinde bulundurabilir. Beyaz renk üzerinde görebileceğiniz desen ve benekler; karaciğer rengi, siyah, turuncu veya limon sarısı renk ve tonlarında olabilir. Bunlara ek olarak beyaz ve iki ayrı renkle üç renkli kürkte görülebilir ancak bu renk çok yaygın değildir.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı bir yaşam süren English Pointer ortalama ömrü 12- 15 yıl arasında değişiklik gösterir.

English Pointer orta büyüklükte, güçlü ve atletik bir köpektir. Dişi ve erkek English Pointer ortalama ağırlığı, 20 – 34 kilogram, yükseklikleri ise 58- 71 santimetre aralığındadır.

Dişi English Pointer’ın ağırlığı 20- 29 kg, yüksekliği 58- 66 santimetre iken, erkeklerin ağırlığı 25-34 kilogram ve yükseklikleri ise 64- 71 santimetre olmaktadır.

English Pointer kısa, bakımı kolay ve çok fazla dökülmeyen tüylere sahiptir. Yıl boyunca orta seviyede tüy dökerler ve dökülmeler düzenli tarama ve fırçalamalar ile kontrol edilir seviyededir. Haftada en az 1-2 kez fırçalamanız ölü tüyleri toplamanıza, tüylerin daha bakımlı olmasına ve köpeğinizin derisinin rahatlamasına yardımcı olacaktır.

English Pointer gelişmesi ve sağlıklı büyümesi için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yüksek kaliteli orta ırk için özel üretilen köpek mamalarını tüketmesi gereklidir.

English Pointer ev yemeği tüketebilir ancak her türlü ev yemeğini, sofra atığını yememelidir. Köpeklerin yemesi uygun olan gıdaları tüketmeleri çok önemlidir. Yediği yiyeceklerden günlük alması gereken kalori ihtiyacını karşılaması oldukça güçtür.

  • Bu yüzden sadece ev yemekleri ile beslenmesi önerilmez. Daha çok yüksek kaliteli orta ırk için üretilen köpek mamalarını tüketmesi sağlanmalıdır.

English Pointer gelişim sürecini tamamladıktan ve yavruluktan yetişkinliğe geçtikten sonra çiftleştirilmelidir. Gelişimlerinin tamamlanmasına göre 1.5 yaş yani 18. Aydan itibaren çiftleştirilmesi uygun görülmektedir. Daha erken çiftleştirilen dişilerin ve doğan yavruların sağlık sorunları yaşaması mümkündür.

English Pointer kısa, çok dökülmeyen tüyleriyle minimum bakımı ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden English Pointer köpeklerinin bakımı zor değildir. Bakımı kolay olan İngiliz Pointer sahibini tarama, fırçalama ve banyo süreçlerinde zorlamaz. Yavru iken düzenli bakımı yapılan köpekler bu işlemlere keyifle katılır. Apartman ortamında bakılması, çok aktif ve egzersiz ihtiyacı yüksek olduğu için zor olabilir. Bahçeli ve geniş bir evde ise keyifli ve mutlu bir yaşam sürerler.

Sahibine olan bağlılığı, akıllı ve eğitilebilir köpek cinsleri arasında yer almasıyla genel olarak komutları uygular. Uyumlu, sakin ve sevgi dolu bir köpektir.

English Pointer köpek yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, eğitime, sağlık durumuna ve şeceresine göre değişiklik göstermektedir. English Pointer yavrusunun fiyatı 600 TL ile 7.000 TL aralığındadır. Belirtilen fiyat İngiliz Pointer’ı satan kişiye, satıldığı yere ve daha farklı sebeplere göre artıp azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi English Pointer tek bir doğumda 5 ila 10 yavru dünyaya getirebilir. Doğan yavru sayısının değişken olması dişinin daha önce kaç doğum yaptığına, yaşına, sağlık durumuna ve çiftleştiği erkeğin sağlığına göre farklılık gösterir. Belirtilen aralığın üzerinde ya da altında sağlıklı yavruların dünyaya gelmesi de mümkündür. Ancak fazla yavrunun dünyaya geldiği doğumlarda, bazı yavruların yaşama şansı düşmektedir.

English Pointer kısa, parlak ve çeşitli renklerle karşımıza çıkabildiği bir cekete sahiptir. Gösterişli kürkünün ana rengi beyazdır.

  • Kürk tek, düz ve desensiz beyaz renk olmasının yanı sıra çeşitli desenler, lekeler ve benekler üzerinde bulundurabilir.

Beyaz renk üzerinde görebileceğiniz desen ve benekler;

  • Karaciğer rengi, siyah, turuncu veya limon sarısı renk ve tonlarında olabilir.
  • Bunlara ek olarak beyaz ve iki ayrı renkle üç renkli kürkte görülebilir ancak bu renk çok yaygın değildir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.