English Foxhound Özellikleri ve Bakımı

English Foxhound Resimleri
İngiliz Foxhound, iri kemikli, güçlü ve sağlam yapıya sahip olan bir tazı köpeğidir. İngiliz Tilki Tazısı, English Foxhound, Foxhound adlarıyla da tanınırlar. Ayak bileğindeki kemik boyu, bacaklarının uzun olması özellikle dikkat edilir ve önemli bulunur. Ayak yapısı, boğumları, bacaklarının düz açılanması English Foxhound köpeğine dayanıklılık ve hızlı olma imkanı sağlıyor. Beden özelliklerinin dışında karakter özellikleriyle de insanların gözdesi, en iyi arkadaşı ve ideal aile köpeği oldukları görülür. Günümüzde eski popülerliğini koruyamamıştır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Tazı, Av Köpeği
Ağırlık
24-34 Kg
Yükseklik
58 -69 Cm
Aile
Koku Köpeği
Menşei
Büyük Britanya, İngiltere
Menşei Tarihi
1700'ler
Yaşam Süresi
10-13 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

English Foxhound sevimli, eğlenceli, hoşgörülü, nazik ve arkadaş canlısı bir köpektir. Asil görünümünün altında, eğlenceli ve oyuncu bir yanı vardır. Çoğunlukla mutlu ve enerjik halleriyle etrafta gezindiklerini görebilirsiniz. Bu özelliklerinin yanında Tazı türünün karakter özelliklerinde inatçılığı da bu köpeklerde görebilirsiniz. Karakter özelliklerinin olumlu ve olumsuz yanları erken aşamada alacağı eğitimler ile şekillenmeye açıktır. Bu yüzden sıkı, tutarlı ve sabırlı bir şekilde eğitim vermeye daha genç bir köpekken başlamalısınız. Bu şekilde iyi karakterli ve iyi huylu bir köpek sahibi olabilirsiniz.

English Foxhound sosyalleşmeye, arkadaşlık ilişkisi kurmaya ihtiyaç duyar. English Foxhound için köpekler, diğer evcil hayvanlar ve insanlarla birlikte zaman geçirmek ve arkadaşlık yapmak çok önemlidir. English Foxhound insanlarla, köpeklerle, atlarla, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi geçinirler. Yabancı kişilere karşı da sıcak ve samimi yaklaşımları olduğu görülür. İngiliz Tazı’ları tanıdığı ya da tanımadığı kişileri karşılarken havlamalarıyla meşhurdur. Tanıdığı veya tanımadığı, yabancı kişilere yaklaşımı aynı olduğu için iyi bir koruyucu köpek olarak değerlendirilemez. Ancak gelen kişileri haber verdiği için iyi bir bekçi köpeği olarak değerlendirilmelidir.

English Foxhound köpeklerin koku alma duyusu çok iyi gelişmiştir. Çok iyi bir koklayıcı ve iz sürücüdür. İz sürmek ve koku avcılığı yaparak hareket etmek için bazen başına buyruk davranışlar sergilediği görülür. Ancak sonunda sahibinin yapmasını istediği şeyi gerçekleştirmeyi ve komutlara uyması gerektiği öğretilmelidir. Karakterinin bağımsız ruhlu gelişmemesi için, yavru iken itaat eğitimi vermeniz gerekir. Gel, dur, bırak gibi başlıca önemli komutlara uymayı öğrendikten sonra hem köpeğiniz hem de sizin için mükemmel bir dönem başlayacaktır. Av köpeği olarak başarılara sahip olmasının yanında, English Foxhound çok iyi bir refakatçi köpek olarak da görev alır.

İngiliz Foxhounds aktif ve enerjik bir köpektir. Bu yüzden apartman ortamında yaşaması oldukça zordur. Bu yüzden apartmanda yaşayan kişiler için sahiplenilmesi tavsiye edilmez. Günlük egzersiz ihtiyacı fazla olduğu ve bu ihtiyaç karşılansa bile iç mekanlar da, aktif oldukları için arazi yaşamı onlar için en idealidir.  Bahçeli bir evde daha özgür ve mutlu bir yaşam sürecektir. İyi huylu bir aile köpeği olması için erken aşamada sosyalleştirilmesi ve eğitilmesi çok önemlidir.

İngiliz Foxhounds ne kadar iyi huylu, karakterli, eğitilmiş ve sosyalleştirilmiş olursa olsun güvenlik önlemleri alınmamış yerlerde tasa ile gezdirilmelidir. Av içgüdüsüne sahip oldukları için kedileri ve küçük hayvanları kovalamak isteyebilir. Bu yüzden tasma ile hakimiyetin sizde olması ve olası hamlelerde engelleyebilmeniz önemlidir. Tasmayı sadece yüksek çitlerle çevrili, güvenlik önlemleri alınmış ve gözetiminiz altında olduğu zaman çıkarmalısınız.

Köpeğinizin yavruluk döneminden itibaren gelişimine, eğitimine ve sosyalleştirilmesine gereken önemi verdiğiniz zaman yetişkinliğinde örnek davranışlar sergileyen bir köpek olacaktır. O yüzden iyi huylara ve özelliklere sahip olması için onu sevgiyle büyütün.

Tarih

1700’lerin sonlarından itibaren English Foxhound köpeklerin soyağacı dikkatli bir şekilde tutulmuş ancak cinsin kökeni tam olarak bilinmemektedir. 1750 civarında tilki avlamak için atların yanında tazı köpeklerin de olması gerektiğini düşünülmesiyle English Foxhound geliştirildi. Av köpekleri için koku, takip ve yorulmama yeteneği çok önemlidir.

Tilki avcıları, tilkiyi uzun süre takip edebilmesi ve ardından kovalayabilmesi için Bloodhound, Deerhound, Greyhound ve Staghound ırkı köpekleri ile Fox Terrier, Whippet ve Bulldog gibi çeşitli ırklarla çaprazlayarak istedikleri özellikte köpeğe ulaşmak için bazı denemeler yaptılar. Bunun sonucunda English Foxhound atların yanında, av köpeği olarak görev alan ve tilkilerin kaçarken bıraktığı hafif kokuyu usta şekilde, saatler boyunca takip ederek avına ulaşabilen bir köpek olarak ortaya çıktı.

Tilki avı, zaman içerisinde zenginlerin eğlencesi olarak daha fazla çekicilik kazandı. İngiliz Tilki Tazısıyla birlikte tilki avlamak bir spor olarak görülürdü ve ilgi odağı oldu. Köpeklerin bakımı ve yetiştirilmesiyle ilgilenen Masters of Foxhounds, daha çok tazı sürülerini geliştirmeye yöneldi. Avcı köpeklerin estetik yönlerinin önem kazanmasıyla birlikte sadece bireysel olarak köpeklere özen gösterilmedi ve çekici sürüler oluşturulmak istendi. Köpeklerin sürü olarak güzel görünmesi ve üretilmesi için çaba harcandı. Bu nedenle sürüye dahil olan köpekler genellikle aynı kürk rengini paylaştılar. Çoğunlukla beyaz noktalara sahip olan bronz bir gövde üzerindeki siyah geçişlerin olduğu kürkler görüldü. Çekici sürüler oluşturmak için tasarlanmış renkler ve desenlerdeki köpekler tercih edilerek, seçkin aileler tarafından alınarak sürülerine eklendi.

Tilki avlama etkinlikleri o kadar çok popüler hal aldı ki 1800’lerin sonlarına gelindiğinde sadece İngiltere’de 140 paket (her biri yaklaşık 50 tazı) kayıtlara geçilmişti.

English Foxhound 1700’lerin sonunda Amerika’ya giden yerleşimciler tarafından o bölgeye götürüldü. Amerika’ya götürülen English Foxhound, oradaki köpek yetiştiricileri tarafından Amerikan Tazısı olarak yetiştirilmek için satın alındı. Yerleşimcilerin getirdiği English Foxhound köpeklerin iyi bir yüzdesi Amerikan Foxhound’u üretmek için farklı köpeklerle birlikte çaprazlandı ve yetiştirildi. Günümüzde English Foxhound (İngiliz Tilki Tazısı) popüler bir evcil hayvan ve evcil köpek değildir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

English Foxhound İngiliz, kendinden emin, güçlü ve sağlam yapılı atletik bir av köpeğidir. Geniş kafatası, çok iyi koku alan burnu, zarafeti ve zarifliğiyle iyi bir Tilki Tazısı olarak bilinir. Derin göğsü ve gelişmiş akciğer gücü, hızlı koşular yaparken ve yorucu bir av görevlerindeyken onlara güç sağlar.

Kafa

English Foxhound geniş kafatası, vücuduyla orantılı büyüklüktedir. Uzun namlusu, geniş ve açık burun delikleri vardır. Koku avcısı olarak onlara ün kazandıran burnu sahiptir. Dişleri makas ısırığında kapanmaktadır.

Kulaklar

English Foxhound kulakları başa yapışık, alçakta, sarkık, düz ve geniş şekilde konumlanmıştır. Kendini kanıtlamış, iyi avcılık yapan köpeklerinin kulak uçları yuvarlanmıştır. Yuvarlanma işlemi, kulağın ucundan biraz kesilerek uygulanır ve amaç köpeğin av sırasında yaralanmasını engellemek içindir.

Gözler

İngiliz Foxhound büyük, iri ve kahverengi gözlere sahiptir. Kibar, sevgi dolu bakışlarıyla iyi huylu bir köpek olduklarını belli eden ifadeleri vardır.

Bacaklar ve Ayaklar

İngiliz Foxhound bacakları düz, yere dik inen ve büyük bir dayanıklılığa sahiptir. Arka bacaklarının çok daha güçlü ve iyi sıçramalarında destekçisi olduğu görülür. Patiler, yuvarlak yapısıyla kedi ayağına benzetilir. Uzun, dayanıklı ve sağlam bacaklarıyla mükemmel bir tazıdır.

Kuyruk

İngiliz Foxhound köpeğinin yüksekte ayarlanmış, uzun bir kuyruk yapısı vardır. Kuyruğunu genellikle dik şekilde taşıdığı görülür.

Tüy

İngiliz Foxhound köpeğinin kısa, sert, yoğun, parlak ve sağlam bir kürkü vardır. Kürkünün bakımı kolaydır. Birbirinden farklı renk ve tonlarına sahiptir.

Renk

Kısa, yoğun kürke sahip olan İngiliz Foxhound cinsinin birbirinden farklı renklerde ceketi vardır. Siyah, ten rengi ve beyaz, kahverengi ve üç renkli (siyah, beyaz ve ten rengi) olarak karşınıza çıkabilirler. Bunun yanında arka planda beyaz rengin ağırlıklı olduğu, siyah- beyaz iki renkli veya siyah, beyaz ve kahverengi gibi herhangi üç rengin kombinasyonuna sahip olabilirler.

Sıkça sorulan sorular

İngiliz Tilki Tazısı diğer adıyla İngiliz Foxhound yaşam süresi 10 ila 13 yıl arasındadır.

İngiliz Tilki Tazısı hem erkek hem dişilerin ideal kilo aralığı 24 – 34 kg olarak belirlenmiştir. İdeal yükseklikleri ise ortalama 58- 69 santimdir. Yetişkin erkeklerin ve yetişkin dişilerin boylarında çok fazla bir farkı yoktur. Ancak yine de erkeklerinin daha iri olduğu görülür.

İngiliz Tilki Tazısı ince ve kısa tüylere sahiptir. Genel olarak çok fazla tüy dökmezler. Tüy konusunda bakım ihtiyaçları minimum seviyededir. Tüylerinin daha sağlıklı ve daha az dökülmesi için haftada 1- 2 kez fırçalanması ve taramanız yeterlidir.

English Foxhound yüksek enerjili ve hareketli bir köpek olduğu için kilo almaya meyilli değildir. Ancak sağlıklı ve yeterli beslenmesi için yedikleri önemlidir.  Köpeğinizin yaşına, cinsine ve alerjen durumuna uygun olarak mamalarını alabilirsiniz.

Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yüksek kaliteli köpek mamalarını tüketmeleri, günlük kalori ve besin ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayacaktır.

Evet ev yemeği yiyebilirler. Ancak her ev yemeğini yemeleri uygun değildir. Bu yüzden sağlıklı olan, veterinerin onay verdiği sofra atıklarını, ev yapımı gıdaları tüketmeleri gerekir. Fazla yağlı, pişmiş kemikleri sağlıkları için kesinlikle yemeleri önerilmez.

Kuru ve yaş mamanın yanında gün içerisinde ev yemeği tüketebilirler. Ancak sadece ev yemeği ile beslenmeleri uygun değildir. Hazır mama ve ev yemekleri tüketirken, günlük alması gereken kalori miktarı hesaplanarak verilmelidir. Fazla ve sık beslemeniz onların sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Mümkün oldukça sağlığı açısından Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların kuru ve yaş mamalarını alarak köpeğinizi bu ürünlerle besleyiniz.

Gelişimlerini tamamladıkları zaman çiftleşmeleri gerekir. Dişi English Foxhound en az 18. Ayını doldurarak, 1.5 yaşını tamamlaması önerilir.  Erken aşamada çiftleştirildiğine anne ya da yavru köpeklerin sağlığının olumsuz etkilenmesi mümkündür, bu yüzden erkenden köpeğinizi çiftleştirmeniz önerilmez.

English Foxhound geniş bahçeli bir eviniz varsa bakılması zor olan bir köpek değildir. Gerek tüyleri, banyo ihtiyaçları gerekse beslenme alışkanlıklarıyla sahibini zorlamayan bir köpektir. Sadece egzersiz ve geniş alana olan ihtiyacı sebebiyle apartman hayatında bakılması, yaşaması zordur.

Eğitimlerinde erken aşamada başladığınız zamanda pozitif ve arkadaş canlısı mükemmel bir köpek olarak yetiştirebilirsiniz.

İngiliz Foxhound yavrusunun fiyatı cinsiyetine, eğitim durumuna, sağlığın ese şeceresine göre değişiklik göstermektedir. Günümüzde insanların daha çok şehirlerde yaşaması ve apartmanda oturması sebebiyle çok fazla sahiplenemediği bir köpek türüdür. Çünkü İngiliz Foxhound geniş bahçeli ve arazilerde yaşaması uygun olan bir köpektir. Bu imkanı sağlayabilecek kişilerin İngiliz Foxhound yavrusunu 800 TL ile 5.000 TL aralığında değişen fiyatlarda sahiplenmesi mümkündür. Belirtilen fiyat aralığı satan yere ve satan kişilere göre değişiklik gösterebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi İngiliz Foxhound bir doğumda 5 – 7 adet yavru dünyaya getirebilir. Doğan yavru sayısı dişinin sağlık durumuna, kaç kez doğum yaptığına, yaşına ve çiftleştiği erkek köpeğin sağlık durumuna göre birbirinden farklı sebeplere göre değişiklik gösterir. .

Kısa, yoğun kürke sahip olan İngiliz Foxhound cinsinin birbirinden farklı renklerde ceketi vardır. Siyah, ten rengi ve beyaz, kahverengi ve üç renkli (siyah, beyaz ve ten rengi) olarak karşınıza çıkabilirler. Bunun yanında arka planda beyaz rengin ağırlıklı olduğu, siyah- beyaz iki renkli veya siyah, beyaz ve kahverengi gibi herhangi üç rengin kombinasyonuna sahip olabilirler.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.