İngiliz Cocker Spaniel Özellikleri ve Bakımı

English Cocker Spaniel Resimleri
İngiliz Cocker Spaniel neşeli, sevgi dolu, meraklı, sadık ve iyi bir avcı köpeğidir. Kendine hayran bırakan dış görünüşü, uzun kulaklarıyla English Cocker Spaniel ırkı Cocker, Merry Cocker, Woodcock Spaniel adlarıyla da tanınır. Ailesiyle birlikte olmaktan hoşlanır, yalnız kalmayı sevmezler. Ava gitmekten hoşlanırlar. Gün boyunca sahibiyle birlikte yayla kuşlarını bulmak ve avlamak için uzun gezintilere çıkabilirler. Orta uzunluktaki bedeni, kompakt yapılıdır. Cocker orta uzunlukta, ipeksi, düz veya hafif dalgalı kürke sahiptir. Göğüs altındaki tüylerinin avlanmalarına engel olmayacak ve gövdesinin alt kısmını koruyacak bir uzunlukta olması gerekir. Yumuşak başlı, sıcakkanlı, sevecen, eğitimi kolay, sadık dost, iyi bir aile ve avcı köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Grubu, Av Köpeği
Ağırlık
11- 15 Kg
Yükseklik
38- 43 Cm
Aile
Gundog, Spaniel
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
12- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

English Cocker Spaniel cinsinin en belirgin karakter özelliği sıcakkanlı, neşeli, sevimli halleri ve avcılık yeteneğidir.  Cocker etrafında olup bitenlere karşı meraklı, görev bilinci yüksek ve sahibine sadık bir ırktır. Verilen görevleri başarıyla yerine getirmek, kendini kanıtlamak için çabalar ve başarıya ulaşır. İngiliz Cocker Spaniel, Amerikan Cocker cinsine göre daha fazla avcılık ve koruyuculuk yeteneğine sahiptir.

İngiliz Cocker Spaniel ailesine çok bağlıdır. Sevdikleriyle etkileşim içinde olmak, birlikte zaman geçirmek ve ailesiyle oyunlar oynamak onlar için önemlidir. Yeni insanlarla tanışmak, çocuklarla,  evcil hayvanlarla ve köpeklerle oyunlar oynamak keyif alır, mutlu olurlar. Cocker sosyal ve arkadaş canlısı bir köpektir. Bazı Cocker’ların çekingen ve utangaç davrandığı görülebilir ancak erken yaşta sosyalleştirilmeye başlanılırsa bu durum kolaylıkla aşılacaktır.

Cocker genel olarak herkese karşı sıcakkanlıdır. Ancak birisi kendi alanına yaklaştığında, sahibine ve sevdiklerine karşı tehdit oluşturduğunu düşündüğünde havlayarak tepki gösterebilir. Bu davranışı size iyi bir bekçi köpeği olduğunu düşündürmesin. Çünkü karşısındaki insan ona en ufak bir sevgi gösterirse hızlı bir şekilde yumuşar ve onunla arkadaş olabilir. Bu yüzden klasik Spaniel ırkı gibi koruma becerisine sahip değillerdir. Olası bir durumda eve giren bir hırsıza karşı tepkisiz kalmaları, hatta hırsızla birlikte tüm evi sakince gezmeleri mümkündür.

English Cocker doğası gereği avcılık yeteneğine sahiptir. Bu da onların aktif yapılı, egzersiz ihtiyacı yüksek bir ırk olduğunu ifade eder. Gün içerisinde uzun gezintiler, yürüyüşler ve oyun aktivitelere enerjilerini dışarı atmak için ihtiyaç duyarlar. Ne kadar iyi egzersiz yaparlarsa sağlığı, karakteri ve psikolojisi o kadar iyi olur. Yeterli egzersiz yapmadıklarında huysuz olmaları, sıkılgan davranışlar sergilemeleri mümkündür.

Cocker hem fiziksel hem de karakter özellikleriyle apartman hayatına oldukça kısa sürede uyum sağlar. Çevresindeki herkesle iyi anlaşabildiği için insanları korkutmaz, rahatsızlık vermez. Genel olarak Cocker ırkı yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Uzun süre ve devamlı tekrarlayan şekilde yalnız kalırlarsa psikolojileri olumsuz etkilenir. Terk edilme korkusu yaşarlar. Bu durumda ev içerisinde havlama, olumsuz davranışlar sergileme ve etrafı dağıtma şeklinde kendini belli eder. Siz onu yalnız bırakmamaya, köpeğinizle vakit geçirmeye ve günlük egzersiz ihtiyaçlarını karşılamaya çaba gösterirseniz bu olayları yaşamazsınız. Apartmanda, dışarıda ve köpeğinizle olduğunuz her yerde huzur içerisinde geçen günlere sahip olursunuz.

Cocker Spaniel çok zeki bir ırktır. Bu özellikleriyle eğitimleri oldukça kolay geçer. Zaman zaman inatçı ve bağımsız yanları tutsa da sahibine karşı olan sevgisi, sadakati ve onu memnun etme isteğiyle bu davranışlarından vazgeçerler. Sahibini sevdiği ve arasındaki iletişim iyi olduğu sürece onu memnun etmek için çabalar. Hassas bir karaktere sahip oldukları için eğitimlerde ya da normal zamanlarda yanlış davranışlarına karşı sert müdahale de bulunmayınız. Sert davranmanız ve kaba konuşmanız onların eğitimde gerilemesine ve olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

Cocker köpek cinsinin zaman zaman girdiği havlama atakları, inatçılığı, sevdiklerine karşı alıngan ve kıskanç davranışları sayabileceğimiz oldukça az olan kötü ve olumsuz davranışlarıdır. Bu huylarını da erken aşamada eğitim ve sosyalleştirmeyle kısa sürede aşabilmeniz mümkündür. Görenleri kendine hayran bırakan English Cocker Spaniel tüy yapısı ve uzun kulakları ile dünyanın en popüler ırkları arasında yer alır.

Tarih

Spaniel ailesi, oldukça büyük ve görevlerinde ustalaşmış köpeklerden oluşmaktadır. Yüzyıllar önce İspanyol kökenli köpeklerden geliştirilmiş. İngiliz Cocker Spaniel, da bu aileye mensup kara spaniellerinden biridir. Spaniler kara ve su spanielleri olarak türlerine göre ayrılmışlar. Kara spanielleri de kendi içinde birisi bahar oyununda daha başarılı ve daha büyük olan spanieller (yaylı ya da tarla spaniel) diğeri ise çulluk avlamak için daha iyi ve küçük spaniellerden (horozlu Spaniel) yani iki farklı tür olarak biliniyordu. Bir doğumda dişinin farklı boyutlarda yavrular dünyaya getirdiği görülüyordu. Bu durum başlangıçta olağan dışı bulunmasa da sonradan Spaniel ırkını farklı varyasyonlarda geliştirdi.

1892’de farklı boyutlara sahip olmaları sebebiyle cins iki ayrı ırk olarak kabul edildi. Daha küçük boyuta sahip olan Cocker Spaniel olarak adlandırıldı. Boyutları dışında iki cinsinde atalarının aynı olduğu, aynı gen havuzunu paylaştığı ve hala aynı avlanma yeteneklerine sahip oldukları görülmektedir.

1901’de ağırlık sınırı kaldırıldı ve 25 kg altındaki Spanieller İngliz Cocker ailesi kategorisine eklendi. Cocker Spaniel’ler, böylece artan bir nüfusa sahip oldu. Zaman içinde İngiltere bölgesinde popüler hale geldi. 19. yüzyıldaki köpek gösterilerinin artması ve Victoria İngiltere’sinin sınıflandırma çılgınlığıyla birleşmesiyle birlikte, çeşitli spaniel türlerinin resmi ırklar olarak belirlendiği görüldü. Böylece 19. Yüzyıl sonlarında İngiliz yetiştiricileri spaniel ırklarını kendi içerisinde ayırmaya başladılar. Bu bölünme sonucunda İngiliz Springer Spaniel, Field Spaniel, Welsh Springer Spaniel, Sussex Spaniel ve günümüzdeki İngiliz Cocker Spaniel ırkları ortaya çıktı.

Amerikalı köpek yetiştiricileri, geleneksel İngiliz Cocker Spaniel cinsini tüm itirazlara rağmen değiştirmeye çalıştılar. 20. Yüzyılın başlarında refakatçi olarak yetiştirilen Amerikan Cocker’ı geliştirdiler. Amerikan Cocker cinsinin İngiliz’den daha bol kürkü, daha kısa burnu ve yuvarlak, kubbeli olan küçük kafası vardı.

İngiliz ve Amerikan Cocker Spaniel köpekleri, eski İngiliz av köpekleri hayranları tarafından 1935 yılında kurulan İngiliz Cocker Spaniel Club of America (Amerikan ve İngiliz Cocker Spaniel Kulübü)  sayesinde İngiliz ve Amerikan Cocker iki ayrı ırk çeşidi olarak tanıtıldı. İngiliz Cocker ve Amerikan Cocker 1936 yılında kulüp kurulana kadar hep birlikte anılıyordu, bu ayrım sayesinde iki türün birbirine karışması engellendi.

Irklar ayrıldıktan sonra Amerika bölgesinde Amerikan Cocker, İngiliz Cocker’ların popülerliğini eline aldı. Ancak İngiliz Cocker dünya genelinde çok daha popülerdi. Dünya da İngiliz ya da Amerikan ayrımı yapılmadan sadece Cocker Spaniel olarak tanınıyordu. Birçok ülkede, en başarılı gösteri köpekleri ve evcil hayvanlar arasında yer alıyordu.

1946 yılında ise İngiliz Cocker Spaniel, AKC tarafından ayrı bir ırk olarak tanındı ve ırk standartları belirlendi. Sevimli, eğlenceli, oyuncu ve yetenekli bir avcı olarak dünya genelinde geçmişten günümüze artan bir popülerliğe ulaştı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

English Cocker Spaniel, orta uzunlukta, kompakt yapıya sahiptir. Göğüs yapısı derin ve gelişmiştir. Bu genişlik onların hareketlerini kısıtlayacak şekilde değildir. Sırt çizgisi omuz bölgesinden itibaren kuyruğa doğru hafif bir eğimle nerdeyse düz şekilde iner. Cocker sağlam, güçlü ve formda bir vücuda sahiptir. Dış görünüşleri, bedeni hantal yapıda değildir. Orta uzunluktaki düz ya da dalgalı tüyleriyle güzel bir görünüme sahiptir.

Kafa

Kafa yapısı, kulaklarıyla birlikte oldukça dikkat çekicidir. Baş kavisli yapıda ve yandan baktığınızda hafif basık görülmektedir. Kafasının üst kısmının, burun kısmına doğru paralel bir çizgide olduğu görülür. Namlusu, yani burun uzunluğu neredeyse kafa ile aynı uzunlukta, orantılı konumdadır. Burun, tüylerin rengine göre siyah ya da kahverengidir. English Cocker çok güçlü, derin çene ve diş yapısına sahiptir. Makas veya düz ısırıkla kapanan çene yapısı vardır.

Kulaklar

İngiliz Cocker Spaniel, dış görünüşünde en öne çıkan görüntü uzun, sarkık ve tüylü kulaklarıdır. Kulaklarının ucundan tutup, öne doğru çekerseniz, burnun ucuna kadar uzandığını görebilirsiniz. Kulakları kafa yapısına göre hafif alçak ve sarkık şekilde orantılı konumlanmıştır. Kulakları ipeksi ve dalgalı saçlarla/ tüylerle kaplıdır.

Gözler

English Cocker Spaniel orta büyüklükte, oval yapıda, koyu kahverengi veya ela gözlere sahiptir. Cocker ırkının bakışları uyanıklığını, sıcakkanlılığını, sevgi dolu ve zeki yapısını yansıtır.

Bacaklar ve Ayaklar

İngiliz Cocker bacak yapısı uzun, kaslı ve kemiklidir. Ön bacakları düz yapıdadır ve arka bacaklarından bağımsız gibi gözükür. Ayak yapısı kavisli parmaklarıyla, sıkı ve kemerli yapısıyla kedi ayağına benzetilir. English Cocker Spaniel ırkının yere sağlam basan ayaklarıyla, zahmetsiz, dengeli ve güçlü bir yürüyüşü vardır.

Kuyruk

English Cocker Spaniel köpeğinin kuyruğu genellikle kenetlenir, kırpılır ve kısa yapısıyla karşınıza çıkar. Kuyruk kenetlenmenin yasa dışı olduğu yerlerde ise doğal yapısı bozulmaz, kırpılmaz ve uzun tüylü yapıda oldukları görülür. Cocker kuyruğu sürekli hareket halinde olan bir nevi hayat neşesi kuyruğuna da yansıyan bir köpektir.

Tüy

English Cocker Spaniel kürkü orta uzunlukta, çift katmanlı, kısa ve sık yapılıdır. İpeksi dokusuyla, düz ya da hafif dalgalı olarak farklı renk ve çeşitlere sahiptir. Kulaklarında, göğsünde, karnında ve bacaklarında tüylenme vardır. Bacakları ve vücudunun alt bölgesi daha tüylüdür. Ancak bu tüylenme onların avlanmalarına engel olacak uzunlukta değildir. Sadece gövdenin alt kısmını koruyacak kadar tüylü olmalıdır.

Renk

Cocker Spaniel cinsinin sıkı, kısa, ince, ipeksi ve parlak görünümündeki tüyleri değişik renklere sahiptir. Kürk renkleri arasında siyah, kahverengi, bej, lekeli bej, kahverengi- kırmızı, beyaz-siyah, beyaz-kızıl renk tonlarında ve üzerinde de işaretler, benekler veya desenler görülebilir. Birçok renk çeşidini kürklerinde görebilirsiniz ancak beyaz renk sadece göğüs bölgelerinde olmalıdır. Irk standına göre uygun olan budur. Zaman zaman siyah, kahverengi ve yarı renkli Cocker köpeklerinde bronzluk izlerine rastlanabilir.

Sıkça sorulan sorular

English Cocker Spaniel ırkının ortalama yaşam süresi 12-15 yıl arasındadır.

English Cocker Spaniel orta ırk köpek sınıfındadır. Dişi ve erkek Cocker köpekleri arasında aşırı kilo ve boy farklı yoktur. Genel ağırlıkları ortalama olarak 11- 15 kg aralığındadır. Boyları da 38- 43 cm aralığındadır.

Genellikle dişilerin ağırlığı max 14 kg, boyu da 38 cm olduğu görülür. Erkek Cocker ise 15 kilograma ve 42 santime kadar çıkabilmektedir.

Çok fazla tüy dökmezler. Orta seviyede dökülme görülür. Mevsim geçişlerinde dökülmelerde artış olmaktadır. Ancak bu durum düzenli taranma ve fırçalanma ile kontrol altına alınmaktadır.

Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların ürünlerini sağlıklı beslenmeleri için tercih edebilirsiniz. Mama verirken porsiyon, kalori ve öğün kontrolü yapmanız önemlidir. Fazla beslenmeleri yetişkinliklerinde obeziteye yol açabilir.

Ev yemeği tüketebilirler ancak önerimiz daha çok hazır mamalardır. Kuru mama, yaş mama ve diğer takviye kedi gıdalarını yemeleri sağlıkları için daha iyidir. İnsan gıdaları onların günlük alması gereken besin değerini karşılamak için yetersiz kalabilir.

English Cocker Spaniel gelişim dönemini tamamladıktan sonra çiftleştirilmelidir. Bu süreçte daha detaylı bilgi için veterinerinize danışabilirsiniz.

Genel bir zaman dilimi belirtirsek köpeklerin çiftleştirilmesi için 18. Ayını tamamlayıp 1.5 yaşını doldurmuş olmaları gerektiği ifade edilir. Daha erken kızan dönemine girseler de erken çiftleştiklerinde, dişi köpeğin sağlığı olumsuz etkilenebilir. Doğan yavrular sağlık sorunu yaşayabilir.

İngiliz Cocker Spaniel ırkının bakımı zor değildir. Tüylerinin matlaşmaması, temizlenmesi, dökülmeyi azaltmak ve güzel görünmesi için haftada 2-3 kez fırçalanması yeterlidir. Vücudundaki belli bölgelerde uzayan tüylerini, örneğin ayak çevresindeki tüyleri düzenli aralıklarla kesilmelidir. Tırnak, kulak, ağız, diş, genel bakım gibi kontrolleri rutin olarak yapılmalıdır. Bu kısımda yaptığınız bakımlar, her köpekte zorunluluktur ve Cocker birçok köpek ırkına göre bu konuda sahibine kolaylık sağlar. Eğitimi kolay olması, bu ırkın bakımını kolaylaştıran en önemli özelliklerindendir.

English Cocker Spaniel köpek yavrunun fiyatı cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine ve birden çok etkene göre değişiklik göstermektedir. Sevgi dolu, zeki ve apartman hayatına kolay uyum sağlayan bir cins olması da tercih edilmesini sağlar. Arz talep dengesine bağlı olarak da fiyatı şekillenir. English Cocker Spaniel yavru köpeği ortalama olarak 2.000 TL – 5.000 TL arasında fiyatlarda sahiplerini bulmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

English Cocker Spaniel ırkı popüler ve çok ilgi gören bir köpek cinsidir. Bu sebeple yılda birden fazla çiftleştirilir ve doğum yapması sağlanır. Sağlıklı doğum yapması için ideal olan yılda bir kez gebelik geçirmeleridir.

Sağlıklı bir dişi English Cocker Spaniel tek bir doğumda 6 ila 8 arasında yavru dünyaya getirebilir. Doğan yavrunun sayısının az ya da çok olması dişinin sağlığına, yıl içerisinde kaçıncı dopumu olduğuna, yaşına ve çiftleştiği erkek köpeğin sağlığına bağlıdır.

Doğum sonrasında, hamilelik ve emzirme döneminde köpeğinizin sağlıklı olması için yüksek proteinli mamalar tüketmesi gerekir. Sağlıklı beslenmeleri doğum sonrası toparlanma sürecini hızlandırır, ileriki dönemlerde gerçekleşecek doğumlarda da sağlıklı olmaları için alt yapı hazırlar.

Cocker Spaniel cinsinin kürk renkleri arasında siyah, kahverengi, bej, taba rengi, lekeli bej, kahverengi- kırmızı, beyaz-siyah, beyaz-kızıl renk tonlarında ve üzerinde de işaretler, benekler veya desenler görülebilir. Birçok renk çeşidini Cocker’ın kürkünde görebilirsiniz ancak beyaz renk sadece göğüs bölgelerinde olmalıdır. Irk standına göre uygun olan budur. Zaman zaman siyah, kahverengi ve yarı renkli Cocker köpeklerinde bronzluk izlerine rastlanabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.