Bloodhound Özellikleri ve Bakımı

Bloodhound Resimleri
Bloodhound, hızlı, dayanıklı ve kararlı bir köpektir. Yaban domuzu avlaması için yetiştirilmiştir. Seluth Hound, Hubert Hound a da Flaman Tazısı olarak da tanınırlar. Cilt yapısı, derisi ince ve gevşektir. Baş, boyun ve boğaz çevresinde kırışıklıklar görülür. Bloodhound ırkının söylentilere göre güçlü burnu, uzun kulakları, güçlü bacakları kokulara karşı onları harekete geçirir ve kırışığı bol derisi, yüz çevresi bu kokuyu hapseder. Bu söylenti bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Yoğun, kısa ve tek katmanlı kürkü onları av sırasında çalılardan, dikenlerden ve böğürtlenlere dolanmaktan korur. Bloodhound'un asil, sadık, kendine güvenen ve uysal karaktere sahiptir. İnsanlara karşı tehditkâr bir duruşları yoktur. Asil, onurlu ifadeye sahip Bloodhound bir çok alanda yetenekli olmasıyla kendinden söz ettirir. Bloodhound hem insanların av konusunda en büyük yardımcı olmuş hem de arama kurtarma, uyuşturucu takibi ve bekçilik gibi pek çok önemli alanda da başarı göstermiştir. Bloodhound popüler köpek ırkları arasında olsalar da ilk kez köpek sahiplenecek kişiler için pek tavsiye edilmezler.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Tazı, Av Köpeği
Ağırlık
36- 49 Kg
Yükseklik
58- 69 Cm
Aile
Koku Köpeği, (Scenthound), İz Sürme Köpeği
Menşei
Belçika, İngiltere
Menşei Tarihi
Ortaçağ
Yaşam Süresi
10- 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Bloodhound, uysal, nazik, inatçı, sabırlı, kararlı, asil ve sevgi dolu bir köpektir. Olumlu özelliklerinin yanında zaman zaman sahibini zorlayan inatçı ve bağımsız yanları da vardır. Kavgacı bir köpek değildir. Sevecen ve arkadaş canlısıdır ancak tanımadığı kişilere karşı utangaç davranışlar sergileyebilirler. Alacakları eğitimler onların olumlu davranışlarını geliştirecek ve iyi huylu, karakterli bir köpek olmasına yardımcı olacaktır.

Ailesine sadık ve bağlıdır. Bazı Bloodhound köpeklerin yeterince oyuncu olmadığı bilinse de genel olarak çocuklarla iyi anlaşırlar ve birlikte oyun oynarlar. Çocuklara karşı toleransı yüksek bir köpek olarak, istenmeden kendisine zarar verildiğinde asi davranışlar sergilemezler. Çocukların üzerine tırmanması, yatması onları rahatsız etmez ve sessizce oyuna dahil olurlar. İyi huylu bir arkadaştır. Ancak yinede köpeğinizin çocuklar tarafında çok sıkıştırılmasını engellemeli ve oyun oynarken gözetlemelisiniz.

Tembel tazı köpeği değildir. Oyun oynamayı seven, aktif bir türdür. Yaban domuzu ve geyik avlaması için geliştirilmiş safkan bir ırktır. Koku alma duyuları çok gelişmiştir. Dışarıda, ev içerisinde bir koku peşinden gitmeleri mümkündür. Bu davranışlarını kontrol edebilmek için erken aşamada eğitilmeli ve tasma ile dışarıda gezdirilmelidir. Ev içerisinde sakin olsalar da, dışarıda hareketli, durmak ve yorulmak bilmeyen bir türdür.

Çok zeki köpeklerdir. Ancak özgürlüklerine düşkün olması ve başına buyruk davranışları sebebiyle deneyimsiz kişilerin yetiştirmesi zor olacaktır. Gençlik döneminde enerjik ve bağımsız karakterleri gelişir. Bu zaman diliminde yumuşak ancak otoriter bir liderden alacağı eğitim bu davranışlarını şekillendirir. Sabırlı, tutarlı ve sevgi dolu bir lider tarafından yetiştirilmesi onların  yetiştiği ailenin özelliklerini kazanmasını sağlar. İtaat eğitimi almaları çok önemlidir. Kibar, saygılı hayvanlardır ancak kendi düşüncelerini de hayata geçirmek isteyebilirler. Söylenen, istenilen komutlara itaat etmek yerine kendi düşüncesini uygulayabilir. Asık yüzü ve somurtkan ifadesiyle, bu özelliğini kullanarak istediklerini yaptıracak uyanıklıktadır. Eğitilmesi çok kolay olmasa da, takip içerikli görevlerde kısa sürede başarıya ulaşırlar. İyi bir eğitim almış olan Bloodhound avcılık, arama kurtarma, uyuşturucu takibi ve bekçilik gibi pek çok önemli alanda sahibine yardımcı olmuştur.

Bloodhound cinsi köpeklerin bazıları gürültücü olabilir. Fazla heyecanlandıkları zaman, sevdikleri bir durum karşısında aşırı havlayabilirler. Çiğnemeyi severler. İlginç kokan, ilgisini çeken şeyleri çiğnemek isterler. Çiğneme davranışını engellemek için öncelikle bu davranışın yanlış olduğunu öğretmelisiniz. Aldığı eğitimlere, günlük egzersiz yapmasına ve aktif olmasına rağmen çiğneme davranışını devam ettiriyorsa köpeğinizi çiğnemesi için köpek oyuncakları alabilirsiniz. İlgisini çekecek köpeklere uygun olan çiğneme oyuncakları, ev içindeki eşyalardan uzaklaşmalarını sağlayacaktır.

Bloodhound sosyal ve insanlarla etkileşim içinde olan, iç mekan/dış mekan köpeğidir. İdeal yaşam alanı geniş ve orta büyüklükteki bahçeli evlerdir. Günlük egzersiz ihtiyacı karşılandığında ve orta büyüklükte geniş bir apartman dairesinde de uyum sağlayarak yaşam sürebilirler. Ancak yetişkinliklerinde, büyük bedenleri, uzun kuyruklarıyla ev içerisinde istemeden bir şeylere çarpabilir, kırabilecek ve zarar verebilir. Bu ırkı evinizde beslemek istiyorsanız bu gibi durumların olma ihtimalini kabullenmelisiniz. Bahçeli bir evde bakacaksanız da Bloodhound cinsinin iyi bir koku avcısı, takipçisi ve kaçış ustası olduğunu bilmelisiniz. Bahçenizde 2 metreye yakın çitlerler güvenlik önelimi alarak bir kokunun peşinden gitmesini, bahçeden kaçmasını engelleyebilirsiniz. Zaman zaman köpek sahiplerinin bahçeye uyguladığı yer altı elektronik çitler Bloodhound’u durdurmaya yetmeyecektir. Çünkü Bloodhound elektriği hissettiğinde yaşadığı korku, şok durumları anlıktır ve duydukları kokunun peşinden gitme isteğinden daha güçlü değildir.

Erkek Bloodhound  köpeğinin 1-2 yaşından önce olgunlaşmadığı görülür. Bu dönemlerinde uygun yönlendirme, eğitme ve yeterli kontrolle mükemmel bir köpeğe dönüşecektir. Bazı Bloodhound köpekleri çekingendir ve bu davranışı törpüleyebilmek için erken yaşta sosyalleştirmeleri gerekir. Saldırgan davranışları çok yoktur, nadiren kavgacı ve saldırgan olurlar. Ayni cinsiyetteki köpekler ile bazen kavga etme eğiliminde olsalar da genel olarak insanları çok sever ve iyi anlaşırlar. Bazı Bloodhound köpekleri eve sahipleri evde yokken kimseyi sokmaz, evini korku ve iyi bekçi köpeği olurlar.

Bloodhound koklama, iz sürme, takip etme ve kararlı davranmadan çok başarılıdır. Öyle kararlıdır ki Bloodhound köpeklerinin 100 mil boyunca bir izi takip ettiği zamanlar olmuştur. Üzerinden bir hafta geçen kokuları dahi takip edebilirler. Kaybolan eşyaları, insanları bulabilen ve arama kurtarma, uyuşturucu takibi gibi pek çok önemli alanda başarılı olan bir ırktır. Bloodhound cinsinin bulduğu izler mahkemelerde delil olarak kullanılacak ve kabul görecek kadar iyidir. Dünya çapında ünlü bir koku avcısı ve iz sürme köpeğidir.

Tarih

Koku köpeği olarak ünlenen, Bloodhound’un kökleri çok eski çağlara uzanır. Ancak net olarak kökeni konusunda bir bilgi yoktur. Bazı yetkililer türün antik Akdeniz çevresinden geldiğini söylüyor. 3. yüzyıl bilgini Aelian, “Historia Animalium”da av konusunda kendisini bu amaca o kadar yoğun bir şekilde adamış ki, avı bulunana kadar izini sürmekte vazgeçmeyen, görevi tamamlamak için can atan ve rakipsiz koku alma gücüne sahip bir tazı türünden bahseder. Bu bilgi ışığında Bloodhound ırkınında kokuyla avlanan Black ve Tan Coonhound (Siyah ve Açık Kahverengi Rakun Tazısı) ve diğer Coonhound çeşitleri gibi sonraki tazı ırklarının gelişimine katkıda bulunan en eski safkan tazı cinsleri arasında yer aldığı düşünülüyor.

Bloodhound ırkın varlığına dair ilk belgeler, Hereford Kontu Sir Humphrey de Bohun’un “William of Palerne (1350)” isimli şiirinde isminin geçmesiyle görülür. Bloodhound olarak bahsettiği köpeği şiirinde “sanki bir ayı gibi gizlenmiş ve iki sevgilinin izlerini takip eden dikkatli bir avcı gibi de iz sürmüş” olarak tasvir etmiştir. Bu şiirden da Bloodhound isminin İngiliz dilinde bilinen bir kelime olduğunu ve köpeğin yeteneğini anlayabiliriz.

Bulunan diğer belgelere göre, Bloodhound’ın eski ataları Avrupa’da yetiştirilen siyah St. Huberts tazı köpekleridir. İlk scenthound türü köpekler “St. Hubert’s Tazıları” olarak da bilinirdi ve Belçika’da bulunan St. Hubert Manastırı’nın keşişleri tarafından yetiştirildi. Günümüz Bloodhound ırkının ataları onlardır. Francois Hubert avcılığa olan tutkusu nedeniyle bütün vaktini soğuk iklime dayanan, iz sürme yeteneği yüksek köpekleri yetiştirmek ve geliştirmekle geçmiştir. Karısının ölümünün ardından manastırdan ayrılmasına rağmen çalışmalarına devam etmiştir. Fransa’da günümüzde de Bloodhound ırkının, St. Hubert Tazısı olarak adlandırıldığını duyabilirsiniz. Hubert’ın ölümünün ardından birkaç yüzyıl sonra tazılar daha da gelişmiştir. William’ın 1066 yılında Bloodhound tazılarını İngiltere’ye getirmesiyle tanınmıştır. Kokuyla avlanan köpekler (scenthound), koku avcısı olarak binlerce yıldır bilinmektedir. Köpeklerin en büyük görevi avın izlerini bulup, takip etmektir. Bugün bildiğimiz Bloodhound ırkına dönüşen, kokuyla avlanan “scenthound” tipi köpekler, Orta Çağ Avrupa’sında gelişmiştir.

Tazı günümüzdeki şekliyle Batı Avrupa’da yaklaşık bin yıl önce geliştirildi ve mükemmelleştirildi. Cinsin dikkatli gelişimi için verilen krediler, Reform öncesinde kilisenin yüksek rütbeli üyelerine gidiyordu. . Orta çağ döneminde piskoposların bile tazılara sahip olduğu zamanlarda, kilisenin birçok önde gelen üst tabakasındaki kişiler, İngiltere ve Fransa’nın iyi finanse edilen manastırlarındaki arazilerde tazı sürüleri besliyordu. 12. yüzyılda, birçok Kilise ileri gelenleri bu köpeklerle ve avlanmakla ilgilendi. Koku alma yeteneği güçlü olan bu köpekleri, çoğu manastır sürüleri özenle yetiştirdi. Bloodhound cinsi, o kadar iyi yetiştirildiler ki, saf kan olmasına ve asil üremelerine atıfta bulunarak “kanlı tazılar” olarak da kendilerinden söz ettirmeye başladılar. Buradaki “blooded” yani kanlı “aristokrat kanından” anlamına gelmektedir, soylu ve asil kişiler tarafından gördüğü ilgiyi yansıtmaktadır, ırkın safkan tazı köpeği anlamını vurgulamak için kullanılmıştı.

1800’lerin ortalarından itibaren Bloodhounds Amerika’da bilinmektedir. Bloodhound ırkı o tarihten itibaren sadece avcılık için değil, rakipsiz koku alma duyusu sayesinde hem kayıp insanları hem de suçluları takip etmesi için farklı görevlerde yer alabileceğini, faydalı ırklardan biri olduğunu kanıtlamış ve başarıya ulaşmıştır. Aradığı kişiyi bulunduktan sonrası Bloodhound’un ilgilendirmez. Kendine verilen görevi tamamlar, işi bitirir ve bulduğu kişiye asla saldırmazlar. Saldırmaya meyilli olmadıkları için kokuyu arar ve takip ederek sonuca ulaşır ve sahibine haber verir.

Yüksek teknolojinin gelişmelerine rağmen Bloodhound ırkının koku alma yeteneğinin, hassas burnunun üzerinde performansa sahip bir cihaz icat edilmemiştir. Bloodhound ırkı dünyanın dört bir yanındaki polis departmanları, arama- kurtarma ekipleri tarafından kullanılmıştır. İnsanların kokusunu takip etmesi için polisler, insanlar bu kaslı, kararlı tazılara güvenmişti. Çünkü aradığı bir suçlu ya da kayıp bir çocuk olsun, yorulmak, durmak bilmeden görevi tamamlamak için tüm gün gerekirse gece boyunca dağ, tepe ve bataklıklardan geçerek kokuyu son noktaya kadar takip edecek ve aradığını bulana kadar pes etmeyecektir. Asil Bloodhound, eşi benzeri olmayan koku avcılığıyla, avcı olarak ün kazandı.

Bloodhound uzunluğu, yaşı ve diğer bilgileriyle birçok takip kaydına sahiptir. Bir zamanlar koku avcılığı sonunda görevlerinde elde ettiği başarılar sayesinde kimlikleri mahkemede kabul edilen tek köpek cinsi olmuştu. Bloodhound’un adı, kötü basın geçmişi birçok insanın bu ırktan uzaklaşmasına neden oldu. Çünkü insanlar arasında köpekler hakkından farklı iddialar, hikayelere anlatılıyor ve bunlara inanılıyordu. Gerçekler zaman içerisinde ortaya çıkmış, herkes tarafından bilinir olmuştu. Ancak yine de Bloodhound evcil hayvan olarak çok popüler değildi ancak emsalsiz bir çalışma köpeği olduğu bilinirdi.

Menşei Belçika olan Bloodhound, 1066 yılında İngiltere’ye götürülmüştür. Burada soylular ve halk tarafından büyük ilgiyle karşılanmıştır.1900’lü yıllarda da Bloodhound AKC’ye kabul edilmiş ve ırk standartları belirlenmiştir. Günümüzde keskin ve iyi koku alan burnu kadar hiçbir aletin başarılı olmadığı kabul edilmiştir. Arama kurtarma, iz sürme, hırsızlık, kaçak avcıları izleme gibi çalışmalarda yer almalarıyla ve polis ile askerler tarafından da en çok tercih edilen köpek cinsi olarak bilinmektedirler.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Bloodhound ırkı çok güçlü, sağlam ve devasa bir tazı köpeğidir. Sırtı, köpeklerin yapısına göre oldukça güçlüdür. Bedeni aşırı derecede gevşektir ve buruşuk deriden oluşur. Boyun kaslı ve yine sarkık deriye sahiptir. Çok derin kıvrımları baş ve boyun çevresinde daha yoğundur. Güçlü omuzlarıyla, saatlerce başı yerde koku avlayarak çalışabilirler.

Kafa

Bloodhound başı, uzun ve dardır. Vücudun uzunluğuna oranla başı daha uzundur. Namlu uzun ve yüzünün üst kısmında yer alan burnu siyah renktir. Burnu çok güçlü, iyi koku alır ve yüzündeki kırışıklıklar, kokuyu tutar. Sarkık derili yüzü, onlara hüzünlü, mağrur bir ifade katmaktadır. Uzun yüzü, sarkık kulakları ve kırışık derisi ile kendilerine has bir güzellikte güçlü bir tazıdır.

Kulaklar

Bloodhound’un büyük, ince ve yumuşak yapıda sarkık kulakları vardır. Kulakları çok uzun ve alçak yapıdadır. Uzun kulakları uzun yüzünün bütünleyici bir parçası olarak dikkat çeker.

Gözler

Bloodhound ‘un gözleri içe gömülü, derine çökmüş şekilde ve derin bakışlara sahiptir. Göz kapaklarının alt kısmı, iri ve yuvarlak gözleri ortaya çıkaracak biçimde aşağı doğru sarkıktır. Asaletlerini, sevgilerini tamamlayan bakışları ve ifadesi vardır. Göz renkleri koyu eladan sarıya doğru değişlik gösterir.

Bacaklar ve Ayaklar

Bloodhound’un kaslı ve güçlü bacakları vardır. Ön bacaklar düz ve yere dik iner. Hızlı, kendinden emin ve dayanıklı yapısıyla güçlü yürüyüşe sahiptir. Bloodhound'ların güçlü bacakları kilometrelerce, yorulmak nedir bilmeden zorlu arazide koku avcısı olmalarını sağlar.

Kuyruk

Bloodhound ırkının kuyruğu sırtının üzerinde, hafif bir eğriyle orak şeklinde ve zarif bir biçimde yüksekte konumlanmıştır.

Tüy

Bloodhound tek katmanlı, düz, sert yapılı ve kısa tüylere sahiptir. Baş bölgesi ve kulaklarındaki tüyler vücudun geneline göre daha yumuşaktır. Ceket buruşuk, derisi kıvrımlıdır ve bu yapısı köpeklerin koku parçacıklarını tutmasına yardımcı olur.

Renk

Bloodhound’un kürk renkleri siyah ve ten rengi, siyah ve bronz, karaciğer ve ten rengi, kırmızı ve sarımsı kahverengi, açık kahverengi ve kırmızı renk ve tonlarına sahiptir. Göğüs bölgesinde, ayaklarında ve kuyruğunun ucunda az miktarda beyaz renk görülebilir.

Sıkça sorulan sorular

Bloodhound köpek cinsinin ortalama yaşam süresi 10 ila 12 yıl arasında değişiklik gösterir.

  • Genel ağırlık ortalaması 36- 49kg, genel yükseklik ise 58- 69 cm aralığındadır.
  • Yetişkin Bloodhound erkeklerin ortalama ağırlığı 41- 49 kg, dişilerin ise 36- 45 kg aralığında olması idealdir.
  • Yüksekliklere bakıldığı zaman erkeklerin 64 – 69 cm, dişilerin ise 58 – 64 cm aralığında boylarının olması gereklidir.

Bloodhound çok fazla tüy dökmez. Tüyler doğal uzama döngüsüne göre ve mevsim geçişlerinde biraz daha fazla dökülebilir. Düzenli fırçalama ve taranma işlemiyle köpeğinizin gevşeyen tüylerin toplanmasını sağlayarak, tüylerin dökülme seviyesi azaltabilirsiniz. Bloodhound’un tüy bakımı için yoğun çaba sarf etmenize gerek yoktur. Belirli aralıklarla, düzenli olarak taranmaları yeterlidir.

Bloodhound, ticari olarak üretilen hazır mamalar veya veterinerinizin onayı ile evde hazırlanan yüksek kaliteli büyük köpek ırkı için uygun içeriğe sahip yiyecekleri tüketebilir. Veteriner ve köpek yetiştiricilerin önerisi olan Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli ve büyük ırklar için üretilen köpek maması ile beslenmelidir. Tüketeceği mamaların Bloodhound’un yaşına, boyuna, egzersiz durumuna ve alerjen yapısına uygun olmalıdır

Evet, Bloodhound ev yemeği tüketebilir. Ancak her evde hazırlanan yiyecekleri tüketmemesi gerekir. Pişmiş kemik ve yağlı yiyecekler sindirim ve mide sorunu yaşayan bu ırk için sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden köpekler için uygun ve sağlıklı olan yiyeceklerin neler olduğunu araştırmalı ve o yiyecekleri tercih etmelisiniz. Yüksek vitamin, mineral ve protein içeren köpek maması verdiğiniz köpeğinize, ev yemekleri konusunda daha da seçici davranmalısınız. Günlük aldığı kaloriye dikkat etmelisiniz.

Bloodhound olgunluk dönemine girdikten ve gelişimlerini tamamladıktan sonra çiftleştirilmelidir. Bloodhound köpeklerin gelişim süreci, sağlık durumu takip edilmeli ve süreç normal ilerliyorsa çiftleşmesi için adım atılmalıdır Erken çiftleşme hem dişinin hem de annenin sağlığını riske atabilir.

Bloodhound köpek ırkının bakımı çok zor değildir. Tüylerinin genel olarak az dökülmesi, belirgi dönemlerde görülen artışın tarama ve fırçalama ile kolaylıkla kontrol edilir. Sahibine sadık ve söz dinleyen karakterdedir. Ancak zaman zaman inatçı ve bağımsız karakterinin baskın gelmesi sahibini zorlamaktadır. Beden, sağlık, beslenme ve bakımları kolay olarak adlandırılsa da Bloodhound’un eğitim sürecinde sahibini zorladığı görülebilir. Bu yüzden ilk defa köpek sahibi olacak kişilerin sahiplenmesi önerilmez.

Bloodhound köpek cinsinin fiyatı kürk rengine, sağlık durumuna, eğitimine, yaşına, cinsiyetine ve şeceresine göre değişiklik göstermektedir. Bu değişken durumlara göre Bloodhound yavrusunun fiyatı 2.000 ila 15.000 TL arasında değişir. Belirtilen fiyatlar köpeklerin satıldığı yere, satan kişiye ve farklı sebeplere göre daha az ya da daha fazla olabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz

Sağlıklı dişi Bloodhound gelişimini tamamladıktan sonra hamile kaldığı zaman tek bir doğumda 8 – 10 adet yavru dünyaya getirebilir. Büyük köpek ırkları arasında oldukları için çok yavru doğurması normaldir. Doğum sırasında dünyaya gelen yavru sayısının farklılık göstermesinde dişinin sağlık durumu, boyu, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sağlığı gibi faktörler etkili olur.

Bloodhound’un kürk renkleri siyah ve ten rengi, siyah ve bronz, karaciğer ve ten rengi, kırmızı ve sarımsı kahverengi, açık kahverengi ve kırmızı renk ve tonlarına sahiptir. Göğüs bölgesinde, ayaklarında ve kuyruğunun ucunda az miktarda beyaz renk görülebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.