Otterhound Özellikleri ve Bakımı

Otterhound Resimleri
Su Samuru Tazısı olarak da tanınmakta olan Otterhound, yüksekliğinden biraz daha uzun gövdeye, tıknaz yapılı ve uzun mesafeler de yorulmadan yavaş ve sabit bir hızda koşarcasına hareket edebilen büyük bir köpektir. Yumuşak, yünlü, hafif yağlı astar ile birleştirilmiş ve kaba bir dış kaplamadan oluşan çift katmanlı kürke sahiptir. Kürkün bu yapısı köpeği böğürtlenlerden, çalı çırpıdan ve soğuk sudan korumak için gerekir. Otterhound oldukça büyük burnu ve ağzı vardır. Büyük burunları onların geniş bir alanda, iyi koku almasına olanak sağlar. Sert hava koşullarına, uzun süren avlara güçlü ve sağlam yapısıyla dayanan atletik bir ırktır. Geniş yapısı ayakları, engebeli ve kaygan zeminlerde onlara çekiş sağlamaktadır. Otterhound köpek ırkının yüz ifadesi hareketli, cesur, cana yakın ve arkadaş canlısı olan karakterlerini yansıtmaktadır. Otterhound, en zorlu koşullara rağmen kararlı bir şekilde avını arayışıyla tanınır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Tazı, Samur Avcısı, Arkadaş
Ağırlık
36- 52 Kg
Yükseklik
61- 69 Cm
Aile
Koku köpeği (Scenthound), Samur Avı
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
Çok Eski Zamanlar
Yaşam Süresi
10- 13 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Otterhound sevdiklerine ve ailesine karşı sıcak, cana yakın, sevgi dolu ve arkadaş canlısı bir köpektir. Sürü köpeği olmalarının etkisiyle, herkesle ilişkisi iyi, aktif ve sosyal bir ırktır. Çocuklarla, diğer köpeklerle ve hatta aile içerisinde birlikte büyüdüğü kedilerle de iyi anlaşırlar. Çocuklarla oyun oynamayı, birlikte vakit geçirmeyi severler. Ancak Otterhound büyük boyutlu bir köpek olduğu için küçük çocuklara istemeden zarar verebilir ve biraz sert oyunlar oynayabilir. Çocuklar ve hayvanlarla olduğu kadar yabancılarla da iyi anlaşırlar. Korkusuz ve cesur bir köpek olduğu için tehlikeli olarak düşündüğü yabancıları korkutmaktan çekinmezler.

Dost canlısı, sevgi dolu, mutlu ve iyi bir arkadaştır. Otterhound ailesine bağlıdır ancak bu bağlılık aşırı değildir. Dışarıdan eve geldiğiniz zaman, Otterhound sizi kapıda karşılayıp selamlayabilir ama sonrasında sizi odadan odaya takip etmesini beklememelisiniz. Bu ırk sahiplerinden belli bir süre uzak kalabilir ve ayrılık sürecinden olumsuz etkilenmezler.  Bağımsız ve inatçı yanları yetiştirilme şekillerine göre baskın ya da çekinik olarak kişiliklerini belirler. Otterhound her an peşinizden gelecek, yanınızdan ayrılmak istemeyecek sahibine yapışık olan köpeklerden değildir ve bağımsız karakter özelliğine de sahiptir. Bağımsız karakterli olmaları zaman zaman eğitimi zorlaştırır. Ancak istediğinizi, verdiğiniz komutları yapması için köpeğinizi ikna etmeli, ilgi çekici metotlarla derslere katılmasını sağlamalısınız. Sabırlı bir lider olduğunuz ve doğru teknikleri uyguladığınız sürece eğitilmesi mümkündür. Alacağı eğitim iyi karakterli yetişkin bir köpek olmasını sağlayacaktır.

Otterhound büyük olmasına rağmen hassas bir ırktır. Eğitim sürecinde köpeğinize fiziksel şiddet uygulamanız, yumuşak olsa dahi ceza vermeniz olumsuz etkilenmelerine sebep olabilir. Ceza yöntemi eğitimde uygulamamanız gereken ve onları psikolojisini olumsuz etkileyebilecek bir metottur. Rutinleri değiştiği zaman diğer köpek cinsleri gibi duygusal tepki göstermezler. Ancak yine de köpek sahibinin, sert ve şiddetli davranışlar uygulaması önerilmez. Sabırlı, tutarlı davranışlarınızla sevgiyle onları eğitmeli ve kişiliğini şekillendirmelisiniz.

Otterhound’un korktuğuna rastlamanız pek mümkün değildir. O korkusuz, cesur ve kararlı bir köpektir. Başladığı işi, kendine verilen görevi tamamlamadan bırakmaz. Verilen görevler arasında, avını öldürmek olmasa da onlar küçük hayvanları kovalamaktan çok hoşlanırlar. Bu davranışları zaman zaman başına dert açar. Otterhound bağımsız karakteri ve av içgüdüsü eğer kontrolü elinde tutan bir sahibi yoksa hemen ortaya çıkar ve bu ikili birleşerek küçük avının peşinde koşmasını, istediği yere gitmesine neden olur.

Otterhound zaman zaman çok gürültücü olmaktadır. Aşırı havlamazlar ama havlamayı da severler. Tanımadığı kişilere, eve gelen misafirlerinize sevinç ya da karşılama şeklinde veya canı sıkıldığı zaman havladıkları görülebilir. Gürültücü olmaları, aktif ve hareket edecek geniş bir alana olan ihtiyacı sebebiyle apartman yaşamına uyum sağlamakta zorlanırlar. Otterhound köpeğinin ideal yaşam ortamı geniş, iyi çitle çevrili bir avludur.

Apartman hayatı Otterhound için önerilmez. İç mekanlar da kısmen hareketsizdir ve yeterli egzersiz yapması için açık havaya ihtiyacı vardır. Ilıman veya serin iklim bölgelerinde, dışarıda yeterli barınma ihtiyacını karşılayıp iyi bir barınak verdiğiniz zaman yaşamını sürebilir ve açık havada uyuyabilir, kalabilirler.  Otterhound hiçbir zaman geleneksel özelliklere sahip bir evcil hayvan olarak tutulmadığından, köpek ırkları içerisinde en duyarlıları arasında değildir. Ancak onlarda uzun süre dışarıda yalnız olduklarında, ailesinden uzak kaldığında sıkılır ve havlama, kazma veya kaçmaya çalışma gibi olumsuz davranışlar sergileyebilir.

Otterhound koklamayı, iz sürmeyi çok iyi bilir ve özellikle yüzmeyi çok sever. İyi eğitim alırlarsa mükemmel yüzücü olurlar. Su geçirmez kürkü, geniş göğsü ve güçlü omuzları onların bu yeteneklerini destekleyen yapıya sahiptir. Soğuk suda dahi saatlerce yüzebilirler. Su Samuru Tazısı olarak adlanmasının sebebi de avlarını su içerisinde yakalamasından kaynaklıdır. Anatomik yapısı çok güçlü olduğu için kesinlikle yorulmazlar ve başladığı işi tamamlamadan bırakmayan yapısıyla en iyiye ulaşana kadar görevleri için çabalarlar. Büyük ve iyi kokuyu alan burunları, su samurların kokusunu su altındayken bile almasını sağlar ve iyi bir avcı olarak sahibine yardımcı olurlar. Otterhound  cinsi akıllı, korkusuz, cesur, hareketli ve uyarıcı havlamaları olan bir köpektir. Ancak çok iyi bir bekçi köpeği değildir. Arkadaş canlısı, alçak gönüllü ve sıcakkanlı oldukları için yabancı kişilere yaptığı havlamanın artından, sanki hiçbir şey olmamış gibi kendini sevdirebilir.

Tarih

Otterhound ırkı, Hound Group’un en sıra dışı üyelerinden birisidir. Geçmişlerinin ne kadar eskiye dayandığı hakkında kesin bir bilgi olmasa da 1800’lü yıllardan itibaren yaşadıkları tahmin ediliyor. Kökeni net olarak bilinmeyen dayanıklı, iyi bir koku avcısıdır. Kökeni belirsizliğini korusa da cinsin ilk olarak Fransa’da ortaya çıkmış olduğu düşünülüyor. Eski Fransız Vendeen tazılarına ve Bloodhound ırkına benzemektedir. Kökeninde rol oynamış olabilecek diğer köpek ırkları: Welsh Harrier, Southern Hound (tilki tazı benzeri bir cins), Bloodhound ya da Su Spanieli türleridir. Su Samuru Tazısı’nın Bloodhound ırkından geldiğine neredeyse kesin olarak bakılsa da, kulaklarındaki belirgin kıvrımlar köpekleri French Griffon ırkıyla da ilişkili olabileceğini düşündürüyor. Genetik yapısı ve geçmişi ne olursa olsun, Otterhound İngiltere’de su samuru avcısı olarak nehirlerde balıkların çoğunu yok eden Su Samurlarını avlamak için geliştirilmiş, benzersiz yapısıyla iyi işler yapmış ve bu nedenle en çok o İngiltere’yle ilişkilendirilmiştir.

Menşei İngiltere olarak kabul edilen ve yetenekleri, güçleriyle av köpeği olarak kullanılan bir ırktır. Ortaçağ döneminde İngiltere’de büyük bir su samuru sorunu vardı ve nehirlerdeki, göletlerdeki balıkları avlıyordu. Değerli besin kaynağı olan balıkları korumak için, taşra yaverleri, soylular ve hatta krallar tarafından küçük teriyerlerinde dahil olduğu Otterhound sürüleri kuruldu. Avcılıkta başarı yapısıyla Otterhound su samuru avlarında yer aldı.

İngiltere’de ilk kez büyük zevk haline getirilen, su samuru avcılığında Otterhound cinsi ve av köpeği sürüleri kullanılmış ve su samuru avcılığı bir spor(!) olmuştur. Su samurunu avlamak için küçük teriyerlerle birlikte Otterhound köpeklerde görev aldı. Teriyer su samurlarını bulunduğu yerden korkutup kaçırırken, Otterhound ters tarafa yönelerek kaçmaya çalışan hayvanları suya doğru koşarak yakalardı. Hassas burnuyla su samurunun su altında, hatta kar altında kokusunu alır ve takip ederdi. Su Samuru Tazısı olan Otterhound görevine o kadar bağlıdır ki 12 saat boyunca iz sürdükleri ve avını yakaladığı bilinmektedir. Otterhound sürüleri, su samuru avcılığında o kadar iyiydi ki nehir ve göletlerde su samurlarının neredeyse soyu tükeniyordu. Su samurunun soyunun tükenme tehlikesine girmesiyle de, İngiltere’de 1982 yılında su samur avcılığı yasaklandı ve su samurları korunmaya başlandı. Su samuru avcılığı spor olarak, hiçbir zaman İngiliz halkının aziz tilki avları kadar popüler olmadı. Ancak sonbaharda tilki av sezonunu bekleyen sporcular için ilkbahar ve yaz aylarında zaman geçirmelerine, vakit doldurmaya yardımcı oldu.

Su Samuru Tazısı’nın yaşamı boyunca birçok ünlü hayranı oldu. Özellikle krallar, soylular tarafından çok daha fazla tercih edildiler. 12. yüzyılda, ilk olarak II. Henry döneminde Otterhound  ırkında bahsedilmiştir.  Kral John, belgelenmiş ilk Otterhounds sürüsünü 1212’de oluşturdu. Otterhound  ırkının hayranları arasında II. Edward, VI. Henry, III. Richard, VIII. Henry, Kral John, II. Charles , IV. Edward, II. Henry, VII. Henry ve I. Elizabeth gibi tarihin ünlü isimleri yer aldı.

Otterhound  ırkı ve Su samuru avcılığı I. Dünya Savaşı’ndan önceki yıllarda çok daha popülerdi. O zamanlar, İngiltere’de kurulu olan ve görev alan 24 sürüde 500 tazı bulunuyordu. Bunların hepsi su samuru avlaması için yetiştiriliyordu ve avlanmayı başarıyla yapıyorlardı. Bu köpeklerin birçoğu safkan değildi. Çünkü avcılar köpeklerin daha cesur, korkusuz ve güçlü olması için safkan ırkı melezlemeye devam etmişti. Otterhound  ırkının popülerliğini doruk noktasına 19. yüzyılın ikinci yarısında ulaştı. Daha sonra İkinci Dünya Savaşı döneminde her ırk gibi zarar gördü ve popülerliği azaldı.

Otterhunting belli bir amaç için kullanıldığı dönem dışında hiçbir zaman en popüler köpekler arasında kalıcı yere sahip olamadı. Su samuru avcılığı köpek sporları arasında ön sıralara ulaşamadı. Amerika’ya 20. yüzyılın başında ilk Otterhound başında geldi. Otterhound, İngiliz köpek ırklarının en eski üyelerinden biri olmasına ve soyunun yok olma tehlikesi bulunmasına rağmen kısa süre içerisinde AKC tarafından tanındı. Otterhound, İngiliz Kulübesi Kulübü ve AKC tarafından tanınan köpekler içinde en nadide ırklardan biridir. Otterhound ırkı hayranları köpeklerin işlevsel özelliklerini ve görünümlerini korumaya çalışmıştır. Ancak görünümlerini korumayı başarsalar da yetenekleri konusunda zaman içerisinde değişimler yaşanmıştır. Otterhound  köpek cinsi gösteri köpeği veya evcil hayvan olarak popülerlik kazanamamıştır. Su samuru sayısı azaldıkça Su Samuru Tazıları’nın (Otterhound) da popülaritesi her geçen gün azalmıştır. Günümüzde dünyada Otterhound ırkı köpeklerden sadece 600 tane kalmıştır. Otterhound  nesli tükenmekte olan, nadide bir köpek ırkıdır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Su Samuru Tazısı olarak da tanınmakta olan Otterhound, yüksekliğinden biraz daha uzun gövdeye, tıknaz yapılı ve uzun mesafeler de yorulmadan yavaş ve sabit bir hızda koşarcasına hareket edebilen büyük bir köpektir. Güçlü, sağlam ve atletik bir yapıya sahiptir. Koku konusunda gelişmiş burnuyla, büyük koku tazısı olarak bilinirler. Gövde dikdörtgen şeklinde, boyun kaslı ve gerdanlı yapıdadır. Güçlü omuzlar ve geniş göğüs yapısı onlara uzun süre hiç yorulmadan yüzme yeteneği sağlar.

Kafa

Otterhound kafa yapısı büyük ve dardır. Namlu, hafif bir duruşla kafatası uzunluğu ile aynı uzunluktadır. Burun büyüktür ve geniş burun deliklerine sahiptir. Büyük ve geniş delikleri olan burnu çok iyi koku alır. Burun ucu siyah renktedir. Otterhound köpeğinin ağrı büyüktür ve keskin dişleri makas ısırığında birleşir.

Kulaklar

Su Samuru Tazı’sının uzun, kafatasına göre alçak, aşağıya doğru sarkık ve bol tüylü kulakları vardır. Kulakları öne doğru uzatıldığında burnun tepesine kadar uzanır ve kıvrılır. Aşağıya doğru sarktıkları zaman da çene hizasındadır.

Gözler

Otterhound cinsinin derin, parlak gözleri köpeğin kürkünü tamamlayan bir renge sahiptir. Koyu renk kürke sahip olanların gözleri daha koyudur. Karaciğer veya arduvaz rengi kürkü olanların ise ela gözleri vardır. Otterhound köpek ırkının yüz ifadesi hareketli, cesur, cana yakın ve arkadaş canlısı olan karakterlerini yansıtmaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Geniş yapısı ayakları, engebeli ve kaygan zeminlerde onlara çekiş sağlamaktadır. Ön bacaklardaki çiy pençeleri zaman zaman kaldırılır. Derin ve kalın perdeli ayakları vardır. Ayak parmakları kemerlidir. Büyük ayaklarının perdeli olması, yüzme konusunda yeteneklerini desteklemektedir. Otterhound, Sert hava koşullarına, uzun süren avlara dayanıklı ve kararlı bir şekilde avını arayacak güçte ve atletik yapıdadır.

Kuyruk

Otterhound köpek cinsinin uzun, yüksek, tabandan kalın başlayan ve bir noktaya doğru incelerek giden tüylü kuyruk yapısı vardır.

Tüy

Otterhound çift katmanlı, yumuşak, yünlü, hafif yağlı ve suya dayanıklı astar ile birleştirilmiş ve kaba bir dış kaplamadan oluşan kürke sahiptir. Yoğun tüylü kürkü oldukça dağınık gözükmektedir. Bu dağınık görüntü onların kürk özelliğinin bir parçasıdır. Çift katmanlı kürkün üst katmanı 5 ila 15 cm sert kalın, alt katman ise yünlü ve hafif yağlı tüylerden oluşur. Kürkü soğuk hava koşullarına dayanıklıdır. Alt katman tüylerinin kaba ve su geçirmeyen özelliğiyle nehir ve göllerde ıslanmaları, yüzmeleri kolaylaşır. Kürkün yoğun tüylü, su tutmayan yapısı köpekler böğürtlenlerden, çalı çırpıdan ve soğuk sudan korumaktadır. Sert hava koşullarına, uzun süren avlara güçlü ve sağlam yapısıyla dayanan atletik bir ırktır. Otterhound köpeklerinin dikkat çeken tüylü bir yüzü ve gür kaşları vardır.

Renk

Otterhound , su samuru tazısının kürkü; beyaz, karaciğer rengi ve beyaz, beyaz ve siyah, siyah ve taba rengi desenler, siyah işaretli buğday dahil birçok renk ve tonlarında olabilir. En yaygın olarak görülen Su Samuru Tazısı kürkü siyah-taba rengi grizzle tipi olarak karşımıza çıkar. Belirttiğimiz renkler dışında tüm tazı türü köpeklerin kürk rengi de görülebilir.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı ve bakımları düzenli yapılan Su Samuru Tazısı 10 ila 13 yıl arasında değişen yaşam süresine sahiptir.

  • Su Samuru Tazısı köpek cinsinin ideal ağırlığı 36- 52 kg, yükseklikleri ise 61- 69 cm arasında değişkenlik göstermektedir.
  • Erkekler Otterhound köpeğinin ağırlığı 52 kilograma kadar çıkabilirken, dişilerin ağırlığı 36 – 40 kilogram arasındadır.
  • Erkeklerin boyları 69 cm’ye ulaşırken, dişilerin 61 santimetre oldukları görülür.

Genel olarak Otterhound orta seviyede tüy döker. Sağlık durumuna ve beslendiği mamaya göre tüy dökme miktarında değişiklik olabilir. Haftada 1- 2 kez taramanız ve fırçalanmaları tüylerindeki dökülmeleri kontrol altına alacak ve köpeğinizin daha sağlıklı, bakımlı olmasını sağlayacaktır.

Otterhound, ticari olarak üretilen hazır mamalar ve veterinerinizin onayı ile evde hazırlanan yüksek kaliteli büyük köpek ırkı için uygun içerikteki yiyecekleri tüketebilir. Hazır mama tercihinde veteriner ve köpek yetiştiricilerin önerisi olan Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli ve büyük ırklar için uygun içeriğe sahip köpek maması ile besleyebilirsiniz. Mama tercih ederken köpeğinizin yaşına, sağlık durumuna, boyuna, egzersiz seviyesine ve alerjen yapısına uygun olmasına dikkat ediniz.

Evet, Otterhound ev yemeği tüketebilir. Ancak alerjen yapısına uygun ve köpeklerin tüketmesi sağlıklı olan yiyecekleri yemesi gerekir. Pişmiş kemikler ve yağlı yiyecekler köpeğinizin sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden köpeklerin tüketmesi için uygun olan yiyeceklerin neler olduğunu araştırmalısınız ve o gıdaları tercih etmelisiniz. Günlük beslenmesinde sadece ev yemekleri, sofra atıklarıyla köpeğinizin beslememelisiniz.

Su Samuru Tazısı gelişimlerini tamamladıktan ve olgunluğa eriştikten sonra çiftleşmelidir. Çiftleşme süreci 18 ay ve 2 yaş dönemlerinde köpeğinizin gelişimine bağlı olarak gerçekleşebilir. Sağlıkları için yıl içerisinde bir kez çiftleştirilmeleri önerilir. Gelişim tamamlanmadan çiftleştirmeniz dişinin ve doğan yavruların sağlığını olumsuz etkiler.

Otterhound bakımı zor değildir ancak özen istemektedir. Otterhound az tüy döker ve haftalık taranma ve fırçalama işlemleri onlar için yeterli olur. Çene altındaki tüylerinin daha özenli taranması gerekir. Ayrıca yemek yerken, su içerken çenesindeki sakallarının kirlenmesi mümkündür. Bu yüzden düzenli olarak vücutlarını silmeniz ve kurulamanız gerekir. Her köpek gibi Otterhound’un da düzenli bakıma ve ilgiye ihtiyacı vardır.

Otterhound köpek cinsinin fiyatı sağlık, yaş, cinsiyet, eğitim, kürk rengi ve şeceresine göre değişmektedir. Otterhound köpek yavrusunun fiyatı 900 TL ile 10.000 TL arasındadır. Su Samuru Tazısı’nın fiyatı satıldığı yere, satan kişiye ve daha farklı etkenlere göre artıp azalabilir. Otterhound köpek cinsinin eskiye oranla, çok yetiştirilmemesi ve nadir köpekler arasında olması belirtilen fiyat aralığının çok üzerinde satıldığı durumları da karşımıza çıkarmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi Otterhound köpeği tek bir doğumda 4 – 7 arasında yavru dünyaya getirebilir. Dişilerin gebelikleri ortalama olarak 60 – 64 gün sürer. Doğan yavru sayısı dişinin sağlık durumuna, yaşına, kaçıncı doğumu olduğuna ve erkek köpeğin sağlık durumuna göre değişiklik gösterir.

Otterhound , su samuru tazısının kürkü; beyaz, karaciğer rengi ve beyaz, beyaz ve siyah, siyah ve taba rengi desenler, siyah işaretli buğday dahil birçok renk ve tonlarında olabilir.  En yaygın olarak görülen Su Samuru Tazısı kürkü siyah-taba rengi grizzle tipi olarak karşımıza çıkar. Belirttiğimiz renkler dışında tüm tazı türü köpeklerin kürk rengi de görülebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.