Köpekler kavun yiyebilir mi?

1 Ağustos 2022
697
Köpekler kavun yiyebilir mi?

Köpekler kavun yiyebilir mi? Evet, ancak bu meyvedeki şekerin risklerinin farkında olmak da önemlidir. Kavun, canlandırıcı, çabuk çözülen bir atıştırmalık olsa da şeker içerir ve rafine sofra şekeri ile aynı riskleri taşır. Bu nedenle, altta yatan herhangi bir sağlık sorunu veya kan şekeri bozukluğu olan köpeklerden bu meyveyi uzak tutmak en iyisidir.

Köpekler kavun yer mi?

Veterinerler, meyvelerle, özellikle de yüksek miktarda lifle ilgili bazı riskler olduğu konusunda hemfikirdir. Ancak ölçülü olduğunda ve uygun şekilde verildiğinde köpekler kavun yiyebilir. Bu nedenle köpekler kavun yer mi sorusunun yanıtı “evet, ancak sadece küçük miktarlarda” şeklinde olmalıdır. Köpeğiniz bu meyveyi sevmediyse küçük bir parça verip başka bir gün tekrar denemelisiniz. Kavunu farklı şekillerde sevdirebilirsiniz. Köpekler için sağlıklı meyve çeşitlerinden birkaçı ile karışım da hazırlayabilirsiniz. Elbette ölçüye dikkat etmek şartı ile.

Patili dostlara mama dışında verilecek olan her besin mama miktarının küçük bir kısmını  karşılamalı. Asla %10 oranını geçmemelidir. Bu onların atıştırmalık olarak verdiğimiz besinlerden fayda kazanmaları ve en uygun şekilde beslenmelerini destekler.

Köpeğinize bu meyveyi vermeden, boğulmasını önlemek için küçük parçalara ayırdığınızdan emin olun. Bununla birlikte, köpeğinizin tadı beğeneceğinden eminseniz, patili dostunuzun diyetine küçük parçalar ekleyebilirsiniz.

Köpeklerin Kavun Yemesi Güvenli mi?

Kavun, petshop raflarında bulunan bir meyve olmasa da, köpeğinize ölçülü olarak sunabilirsiniz. Kavunun lif oranı yüksektir ve boğulma riski düşüktür. Ayrıca köpeğiniz için harika bir atıştırmalıktır. Çekirdek ve kabukları ile servis yapmadığınız sürece köpeğiniz için tamamen güvenlidir. Kavun mükemmel bir diyet lifi, niasin, folat, B6 vitamini ve folik asit kaynağıdır. Ayrıca, düşük kalori içeriğine ve yüksek su içeriğine sahiptir.

Kalori bakımından düşük olan bu meyve daha önce belirttiğimiz gibi Potasyum, A ve B6 vitaminleri, lif ve tohumlar açısından zengindir. Ancak bazı köpeklerin kavuna karşı alerjisi vardır. Nadir görülse de meyveyi köpeğinize tanıtmadan önce, kabuğunu soyduğunuzdan ve çekirdeksiz olduğundan emin olun. Köpeğinizin kavuna alerjisi varsa, meyvelerden bir süre uzak durmaya çalışın.

Düşük kalorili ve yüksek vitaminli olmasının yanı sıra, kavun köpekler için sağlıklı bir atıştırmalıktır. Kabuğu çıkarın ve parçalara ayırın. Köpeğinize kavunu ilk kez tanıttığınızda, küçük bir parça ile başlayın ve herhangi bir mide rahatsızlığı belirtisi olup olmadığını gözlemleyin. Kavun köpeğiniz için lezzetli bir ikramdır, ancak çekirdeksiz ve kabuksuz olarak servis edilmelidir. Köpeğinize ihtiyaç duyduğu besinleri ve antioksidanları sağlamak için günde bir veya iki dilim eklemek yeterlidir.

Köpekler için kavun faydaları

Bir dilim kavun ikram edildiğinde patili dostlarımız hem sulu ikramı memnuniyetle kabul eder hem de pek çok fayda kazanımı sağlar. Mama kabının aynı mama ile dolumu bazen beslenmenin sıkıcı gelmesine neden olabilir. Bu yüzden köpek maması içerikleri ne kadar zengin olsa da beslenmelerine renk katmak isteriz. Bunların yanı sıra eğitim verirken de ödül ihtiyacımız olur. Ancak mama dışında ne verirsek verelim köpeğimiz için zararlı olup olmadığını bilmek isteriz. Zararlı olmayan her besinin de ne çeşit faydaları olduğunu bilmek fena olmaz, değil mi? İşte kavunun köpekler için faydaları…

  • Kavun, normal hücrelere zarar verebilecek serbest radikallerle savaşan antioksidanlarla doludur. Bu serbest radikaller, çevresel stresin doğrudan bir sonucudur.
  • Kavun bol miktarda C vitamini ve diğer antioksidanları içerir. Bu besinler ayrıca bağışıklık sistemini destekler ve köpeğinizin kalp hastalığı, kanser ve diyabet riskini azaltabilir.
  •  Köpeğinizin daha uzun süre tok hissetmesine yardımcı olur. Bu faydalar, köpeğinizin sağlıklı bir kiloyu korumasına yardımcı olabilir.
  • Kavun, sağlıklı sindirim için gerekli olan lif ve su bakımından zengindir. Yüksek su içeriği dehidrasyonu önler ve sağlıklı sindirimi destekler.
  • Beta-karoten, bakır ve potasyum gibi besinler içerir. Güçlü bir isteksizliği olan bir köpeğe kavun vermek zordur, ancak dokusunu yavrularınız için gizleyebilirsiniz. Bununla birlikte, köpeğiniz tadını beğenmediyse, ara sıra sunmayı ve kararı evcil hayvanınızın kendisinin vermesine izin vermeyi düşünebilirsiniz.

Kavun nasıl hazırlanmalı?

Kavunu köpeğiniz için uygun bir şekilde hazırlamanın püf noktasını biliyorsanız, servis etmek basit bir iş olabilir. Birkaç dakikanızı almayacak olan bu hizmetin bedeli neşe ile sallanan kuyruk olacaktır. Bir de bolca sevgi gösterisi elbette. Ancak bu işin hakkını vermek için  önce kavunu yıkadığınızdan ve ısırık büyüklüğünde parçalar halinde kestiğinizden emin olun. Çekirdekleri de mutlaka temizleyin. Dilerseniz patili dostunuza yaz aylarında ikram olarak yiyebilmesi için kavunu dondurabilirsiniz. Dondurulmuş kavun dondurma tadı verir ve yemesi onlar için daha keyiflidir. Siz dondurma yerken köpeğiniz için harika bir alternatiftir. Köpekler dondurma yiyemez ancak bu gibi seçenekler ile ferahlamaları sağlanabilir.

Lezzetli ve iyi bir vitamin kaynağı olmasının yanı sıra, kavun köpeğinizin diyetine değerli bir katkı olabilir. Ancak olası sorunları önlemek için önce yıkadığınızdan emin olun. Ayrıca, ishale neden olabileceğinden köpeğinize olgunlaşmamış bir kavun vermeyin. Tepkisini test etmek için köpeğinize her zaman küçük bir parça verin. Herhangi bir alerjisi olmadığından emin olmak için kavun yerken köpeğinize daima göz kulak olun. Köpeğiniz için faydalı olan besinler hakkında bilgi almak için “köpekler ne yer “makalemize göz atabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.