Köpeklerde Ayakkabı Takıntısının Nedenleri

12 Nisan 2023
475
Köpeklerde Ayakkabı Takıntısının Nedenleri

Köpeğiniz sürekli olarak ayakkabılarınızı ve çoraplarınızı çalıyorsa, muhtemelen bu davranışın kökeninde ne olabilir, diye düşünüyorsunuzdur. Köpeklerin kendilerine ait olmayan şeyleri alma ve bulma arzusu geliştirmelerinin birçok farklı nedeni vardır. Bu olası açıklamaları öğrenmek, köpeklerde ayakkabı takıntısının nedenleri ve evcil hayvanınızı daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca gelecekte bu tür şeyleri tekrar yapma olasılıklarını azaltabilir.

Köpekler Neden Ayakkabı Sever?

Köpek sahibi olmak bazen zorlu bir yolculuk gibi görünebilir. Çünkü onlara eğitim vermek ve bizi anlamalarını sağlamak hiç de kolay değildir. Ev rutinine alışsalar da bazı nedenlerden dolayı istemediğimiz hareketler yapabilirler. Bunlardan biri de ayakkabı takıntıları olmasıdır. Bazıları ayakkabıları saklarken bazıları çiğneyip onlara zarar verebilir. Bu da hiç hoş bir durum değildir. Neyse ki köpeğinizin neden ayakkabı sevdiğini öğrenip çözüme ulaşmak için harekete geçebilirsiniz.

Dikkat Çekmek İçin Ayakkabıları Kullanır

Köpeklerde ayakkabı takıntısının nedenleri arasında ilk sırada dikkat çekmek istemeleri yer alır. Bu, özellikle ayrılık kaygısı yaşayan köpekler için geçerlidir. Sahibinin dikkatini çekmek için ellerinden gelen her yolu ararlar ve buna ayakkabılarınızı çalmak da dahildir. Ayrıca kendilerini yalnız hissettiklerinde veya sıkıldıklarında ayakkabılarınıza sürtüneceklerdir. Bu, yakınlarda olduğunuzu ve ailenin bir parçası olduklarını hissetmelerini sağlayacaktır.

Eğlenceli Bir Oyuncak Olarak Görür

Ayakkabılar birer eğlencedir. Çiğnenebilirler, iplerinden tutup çekilebilirler (halat çekme oyunu) ve onları bir yere saklamak oldukça eğlencelidir. Köpekler kazmayı ve değerli eşyaları saklamayı sevebilir. Bu bazen aşırıya gidebilir ve davranışsal sorun oluşturabilir. Ancak tedavisi mümkün ve çok kolay.

Onlar İçin Hoş Koktuğu İçin Sever

Köpeğinizin ayakkabılarınızı takıntı haline getirmesinin bir başka nedeni de hoşlarına giden bir kokuya sahip olmalarıdır. Bu, özellikle ayakkabılarınız deriyse ve seyahat ettiğiniz yerden veya yapıldıkları malzemelerden gelen doğal bir kokuya sahipse geçerlidir. Sonuç itibari ile köpeklerin çiğneme oyuncakları deri gibi malzemelerden yapılır. Çünkü köpekler etçildir ve deri onlar için kıymetlidir.

Deri kokusunun yanı sıra bizim için hoş olmayan ter kokusu, köpeklerin hoşuna gider. Feromonlar kedi ve köpekler için değerlidir. Ayaklarımızdaki ter bezleri de ter kokmamıza neden olur. Ayakkabılarda gün içerisinde teri emdiği için feromon kokar.

Diş Çıkarma Döneminde Kaşıyıcı Görevi Görür

Köpeklerde Ayakkabı ve terlik Takıntısının Nedenleri

Yavru köpekler üç aylıkken diş çıkarmaya başlar ve bu, tüm yetişkin dişleri tamamen gelişene kadar sürer, bu genellikle altı aydır. Bu süre zarfında, hissettikleri acıyı hafifletmeye yardımcı olduğu için ayakkabıları çiğnemeye başlayabilirler. Diş çıkarma acısı, köpeğinizin ayakkabılara takıntılı olmasının bir başka olası nedenidir. Yavru köpekler, gelişimin bu aşamasında dişlerini geçirebilecekleri her şeyi çiğnemeye başlayacak ve genellikle yetişkin dişleri tamamen büyüdüğünde durur.  Köpeğiniz diş çıkarma aşamasındaysa, onu eğlendirmek için bolca egzersiz ve oyuncak aldığından emin olmak isteyeceksiniz. Sıkılmış bir köpeğin çiğnemek ve yok etmek için bir şeyler araması daha olasıdır.

Ayakkabı Tadı Onlar İçin Leziz Olabilir

Birçok köpek derinin tadına çok düşkündür. Onlar için iyi bir beslenme kaynağı olabilecek yumuşak, neredeyse yenilebilir bir malzemedir. Köpeğiniz için bir çiğneme caydırıcısı düşünebilirsiniz. Bunlar köpek ödül kemikleri ve atıştırmalıklarıdır.  Köpeğinizin ayakkabılarınızı veya evdeki diğer şeyleri çiğnemesini önlemek için tasarlanmıştır.

Can sıkıntısını Gidermek Ayakkabı İle Çok Kolay

Köpeğiniz sürekli olarak ayakkabılarınızın peşinden koşuyorsa veya onları çiğniyorsa, muhtemelen sıkılmıştır. Onlarla oynayarak veya ilgilerini çekecek bir oyuncak vererek vakit geçirmelerine yardımcı olabilirsiniz. Uzun bir süre şehir dışındaysanız, köpeğiniz çiğneyip yok edecek bir şeyler arıyor olabilir. Ayrıca dikkatinizi çekmenin bir yolunu arıyor olabilirler, bu da ayakkabılarınızı çalmalarına veya çiğnemelerine neden olabilir. Bu davranışı düzeltmek için yönlendirme ve ödüllerden eğitime kadar çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz. Ama en önemli şey, köpeğinize çok fazla sinirlenmediğinizden ve sizi hiçbir şekilde incitmeye çalışmadıklarından emin olmaktır.

Özlem Giderme Aracı Olarak Kullanırlar

Siz yokken onları size hatırlatmak için ayakkabılarınıza tutunmaya çalışıyor olabilirler. Siz yokken kendinizi daha güvende hissetmenin bir yolu olarak, yatak odanıza veya banyoya girip siz ortalıkta yokken ayakkabılarınızın üzerine uzanmaları alışılmadık bir durum değildir. Ayrıca yakında işe gidiyor olabilirsiniz, bu nedenle köpeğiniz kendini yalnız veya üzgün hissediyor olabilir. Kokunuz olduğu için vücutlarını ayakkabılarınıza sürerler, böylece siz evde yokken hala yanınızdaymış gibi hissedebilirler.

İletişim Kurmaya Çalışırlar

Köpeklerin ayakkabılarınıza takıntılı olmasının bir başka nedeni de, dikkatinizi size vermek istemeleridir. Vücutlarını ayakkabılarınıza sürttüklerinde, sizi düşündüklerini ve sizi özlediklerini sizinle iletişim kurmaya çalışıyorlar.

Yaz Aylarında Ayakkabılar Serinletir

Yaz aylarında, yürüyüşe çıktığınızda ayakkabılarınızı dolaba kaldırdığınızı hatırlamak zor olabilir. Dışarısı çok sıcak olabilir ve köpeğiniz serin bir yerde tutulacağını bilirse, ani bir ayakkabı takıntısı olabilir. Köpeğiniz yaz aylarında ısınmasını ve terlemesini engellemenin bir yolunu arıyor olabilir. Bu iyi bir şey olabilir çünkü onları çok fazla güneş ışığına veya doğrudan güneş ışınlarına maruz bırakmadan sıcaktan biraz rahatlamalarına izin verir.

Köpeklerde Ayakkabı Takıntısını Durdurmak İçin Neler Yapılmalı?

Köpeklerde Ayakkabı Takıntısının Nedenleri

Bir köpeğiniz varsa, çiğnemeyi sevdiklerini bilirsiniz. Son derece beceriklidirler ve ayakkabı ya da mobilya gibi pahalı eşyalar da dahil olmak üzere dişlerini geçirebilecekleri hemen hemen her şeyi çiğnerler. Köpeğinizi en sevdiğiniz ayakkabıyı çiğnerken bulmak çok can sıkıcı olabilir. Ancak çiğnemenin köpekler için normal bir davranış olduğunu anlamak önemlidir. Bununla birlikte, köpeğinizin tehlikeli veya potansiyel olarak tehlikeli olabilecek öğeleri çiğnemesini önleyerek zarar görmesini önlemek de önemlidir. Ayakkabı takıntısı köpeklerin atalarından beri var olan bir şeydir. Bu nedenle çözüm için sabırlı olmak önemlidir.

1. Ayakkabılarınızı köpeğinizden uzak tutun

Köpeklerinizin ayakkabılar gibi çiğnemelerini istemediğiniz hiçbir şeye ulaşmamasını sağlamanın birçok yolu vardır. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, onları bir dolaba veya ulaşamayacakları bir yere kapatmaktır. Bu aynı zamanda, mobilya ve elektrik kabloları da dahil olmak üzere istemediğiniz diğer şeyleri çiğnemelerini önlemeye yardımcı olacaktır.

2. Köpeğinizin oyuncaklarını ayakkabılarından ayrı tutun

Köpeklerin ayakkabıları çiğnemesini önlemek söz konusu olduğunda, neyin onlara ait olup neyin olmadığı konusunda kafalarının karışmamasını sağlamak önemlidir. Bu, özellikle köpeğiniz yavruyken zor olabilir.

3. Köpeğinize çeşitli oyuncaklar verin

Köpeğinizin koku ve tat alma duyusuna hitap edecek ve onu saatlerce oyalayacak pek çok köpek çiğneme ürünü vardır. Bunlar hem yavru köpekler hem de yaşlı köpekler için harikadır.

4. Köpeğinizi ayakkabılarını çiğnerken disipline edin

Köpeğinizin ayakkabı çiğneme sorunu varsa, onu doğru zamanda disipline etmeniz çok önemlidir. Bu önemlidir çünkü köpeklerin dikkat süreleri çok kısadır ve dikkatleri kolayca dağılır.

5. Ayakkabılarını çiğnememelerini emretmek için kesin bir ses kullanın

Köpeğinizin ağzında bir ayakkabı varken, ayakkabıları çiğnemenin uygunsuz olduğunu anladığından emin olmalısınız. Güçlü bir ses tonu, öfke olmadan ve kesin bir “hayır” kullanmak, ayakkabılarını çiğnemeyi bırakmalarını sağlamanın en iyi yolu olacaktır. Vurgulu bir “hayır” sonrasında ayakkabıyı bırakınca ” aferin ve gülümseme” oldukça etkilidir.

6. Ayakkabılarınızı çiğneme aşamasından çıkana kadar saklayın

Bir köpek sıkıldığında, genellikle yaramazlık yapabilir ve evin etrafındaki şeyleri çiğnemeye başlayabilir. Bu, ayakkabılarınızı, kanepenizi ve hatta TV uzaktan kumandasını içerebilir.

7. Can sıkıntısını ve stresi azaltmak için rutininizi değiştirin

Egzersiz eksikliği genellikle bir köpeğin çiğneme alışkanlığına katkıda bulunabilir. Bunun nedeni, köpeklerin bastırılmış enerjiyi serbest bırakması gerektiğidir. Onları egzersiz yapmaya teşvik etmek için gün içinde birkaç kısa yürüyüş veya oyun seansı deneyin.

8. Köpeğinizi muayene için veterinere götürün

Köpeğiniz ayakkabılarını veya başka bir şeyi çiğniyorsa, veterinerinizi ziyaret etmek her zaman iyi bir fikirdir. Çiğnemeye neyin sebep olduğunu belirlemeye yardımcı olabilirler ve sorunu ortadan kaldırmanın yolları için önerilerde bulunabilirler.

Sıkça sorulan sorular

Köpekler, yalnız kaldıklarında sahiplerinin kokusunu hissetme, dikkat çekme, eğlenme, diş kaşıma ve daha pek çok neden ile ayakkabı çalar. Köpeğinize kötü davranmadan bu durumu kontrol altına alabilirsiniz. Ayakkabılarınızı eğitim süreci boyunca saklamalısınız. Hayır komutunu öğretmeli ve ayakkabınızı bıraktığında onu övmelisiniz.

Köpeklerin ayakkabı takıntısı ile çorap takıntısı nedenleri aynıdır. Feromonlar nedeni ile çorap kaçırmaları ilk nedendir. Ter kokusu kedi ve köpekler için çok değerlidir. Daha sonrasında oyuncak olarak kullanırlar çorapları. Siz yokken çorabınızla uyuyarak hasret giderirler. Köpeklerin koku alma yetileri çok iyidir. Çorabınızı yeni giymiş olsanız da kokunuzu alabilir.

Köpeklerde terlik çiğneme sorunu sık görülür. Özellikle Golden cinsi köpeklerde bu davranışa rastlanmaktadır. Çiğneme içgüdülerini yatıştırmak amacı ile köpek ödül kemikleri ve diğer çiğneme oyuncaklarını temin edebilirsiniz. Köpeğinize bolca egzersiz yaptırmalı, diş sancısı varsa rahatlaması için veteriner desteği alabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.