Köpekler neden kuyruklarını kovalar?

28 Şubat 2023
574
Köpekler neden kuyruklarını kovalar?

Köpekler neden kuyruklarını kovalar sorusuna pek çok farklı şekilde cevap verilebilir. Bazı insanlar bunun doğal bir içgüdü olduğuna ve koruyuculuk duygusunu yansıttığına inanır. Diğer insanlar, eylemin yalnızca bir köpeğin sevilme arzusunun bir işareti olduğuna inanır. Sebep ne olursa olsun, bir şey oldukça açık; bu davranış önemsiz değildir.

Köpekler neden kuyruklarını yakalamaya çalışıyor?

Köpekler pek çok neden ile kuyruklarını yakalamaya çalışır. Ancak en yaygın nedeni can sıkıntısıdır. Köpekler egzersiz ve uyarılmaya ihtiyaç duyarlar, bu nedenle yeterince alamadıklarında genellikle kuyruk kovalamaya başlarlar. Fiziksel olarak daha aktif bir evcil hayvan edinmek, bunun olmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Can sıkıntısı

Can sıkıntısı, kuyruk kovalamanın en yaygın nedenlerinden biridir. Daha genç köpekler bu aktiviteye daha yatkındır. Köpekler zeki canlılardır. Meydan okunmazlarsa kolayca sıkılabilirler. Yaşlı köpeklerin bile sağlıklı kalmak için uyarılmaya ihtiyacı vardır. Neyse ki, onların katılabileceği pek çok eğlenceli aktivite var. Köpeğinizle bir oyun oynamayı veya bahçede bir top atmayı deneyin. Aksi takdirde onlar kendilerini meşgul etmek için kuyruklarını kovalamaya devam edecektir. Siz köpeğinizle oynamak istediğinizde ise sizi protesto ederek kuyruğu ile oynamayı tercih edebilir. Sıkıntıdan kurtulmanın eğlenceli bir yolu, keyif aldıkları bir şeyi çiğnemelerine izin vermektir. Yaşlı köpekler bunu yapamayabilir. Bu nedenle köpeğinizi oyalamak için ona uygun bir aktivite seçmelisiniz.

Oyun Oynamak İçin

Yavru köpeklerde kuyruk yakalama oyunu sık görülmektedir. Ancak sıklık oldukça önemlidir. Gün boyunca aynı şeyi yapıyorsa bir sorun olabilir. Yavru köpeklerde kuyruk kovalama yaygın olsa da, yaşlı köpekler de bu davranışı sergileyebilir. Bu, tıbbi bir durumun veya obsesif-kompulsif bozukluğun bir işareti olabilir. Bu durumda, tedavi etmek için neler yapılabileceğini görmek için veterinerinize danışmalısınız.

Yavru köpeğinizin kuyruğunu kovaladığını görmenizin bir başka nedeni de vücudunu öğreniyor olmasıdır. Yavru köpekler keşfetmeyi sever. Keşfederken genellikle ağızlarını kullanırlar. Vücutlarının köşelerine ve çatlaklarına parmak sokmaya çalışmak, öğrenmenin eğlenceli bir yoludur.

Kaşıntı (pire, kene)

Köpekler çok kaşınabilir ve rahatsız olabilir, bu da onların kuyruklarını kovalamalarına neden olabilir. Bu, pire ve cilt alerjileri dahil olmak üzere çeşitli farklı koşullardan kaynaklanabilir. Köpeğiniz kuyruğunu kovalıyorsa, onu muayene için veterinere götürmelisiniz. Parazitler ayrıca köpeğinizin kürkünde koyu kahverengi benekler ve deride kel yamalar bırakabilir.

Dikkat Çekmek İçin

Köpekler sosyal hayvanlardır ve dikkat çekmek için kuyruklarını kovalamaları doğaldır. Bununla birlikte, köpeğiniz kuyruğunu tekrarlayan bir düzende kovalıyorsa, bir veterinerle iletişime geçmeyi düşünebilirsiniz. Köpeklerde kuyruk kovalama, tıbbi durumlar ve bilişsel sorunlar dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

Genel olarak, bir köpeğin bol miktarda egzersize ve uyarılmaya ihtiyacı vardır. Genellikle sahiplerinin dikkatini çekmek için kuyruklarını kovalamaya çalışırlar. Ancak kontrol edilmemesise saplantılı veya zorlayıcı bir aktiviteye de dönüşebilir. Rutin bir aktivite haline geldiğinde sızması zor olabilir bir alışkanlığa dönüşebilir. Örneğin, bir köpek saatlerce kuyruğunu daireler çizerek kovalarsa, bu bir yaralanma, parazit veya saygı belirtileri olabilir. Davranışın nedenlerini ne kadar çok tanımlayabilirseniz, ilk etapta davranışlarını önleme o kadar kolay olacaktır.

Sağlık Sorunu

köpekler neden kuyruklarını ısırır

Köpeğinizin cildini gözden geçirmek de iyi bir fikirdir. Cilt problemleri, köpeğinizin kendini yatıştırmak için kuyruğunu yalamasına neden olabilir, bu nedenle yaraları, darbeleri veya diğer bariz enfeksiyon belirtilerini kontrol edin. Kompulsif kuyruk kovalama daha ciddi bir sorundur. Genellikle neden fiziksel veya psikolojik bir sorundur ve bir köpeğin zorlayıcı davranışı zamanla daha da kötüleşir.

Enerji atmak için

Aşırı enerji, köpeklerin yaşayabileceği bir şeydir, ancak her zaman bir hastalık belirtisi değildir. Eğlenceli ve heyecan verici olabilir ve biraz enerji yakmanın harika bir yolu olabilir. Ancak alışkanlık haline gelmeye başladığında bir veterinere başvurmanızda fayda var.Köpeğiniz aşırı enerji ile ilgili davranışlar sergiliyorsa, odadan çıkmasını gerektiren oyunlar oynayarak dikkatini başka yöne çekmeye çalışın. Bir getirme oyunu oynamak, köpeğinizin kuyruğunu kovalamaktan uzaklaştırmanın harika bir yolu olabilir.

Kaygı

Bir köpek kuyruğunu kovalamaya veya çiğnemeye çalıştığında, genellikle sakinleşmeye çalışır. Bazı köpekler kaygı veya ayrılık kaygısı yaşarlar. Fiziksel temas ve masaj sağlamak kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Keşif

Köpek yavrularının doğal bir merakı vardır ve kuyruklarıyla çevrelerini keşfetmeye eğilimlidirler. Daha maceracı pug’ların, insanları da dahil olmak üzere her şeyi ve her şeyi kovaladıkları biliniyor. Ayrıca havlamaya ve sincapları kovalamaya eğilimlidirler. Böyle aktif bir yaşam tarzıyla, bir köpeğin egosunun sıklıkla test edilmesi şaşırtıcı değildir. Kuyruk kovalama sadece bir dayanıklılık testi değil, fazla enerjiyi yakmanın iyi bir yoludur. Yavru köpeğiniz kuyruk sorunu olan bir türse, doğru yapılması ve yapılmaması gerekenleri okuduğunuzdan emin olun.

Stres

Stres, köpeklerin her türlü tuhaf şeyi yapmasına neden olabilir. Kuyruk kovalama bunlardan biridir. Bu sevimli bir davranış ama daha ciddi bir sorunun işareti de olabilir. Peki, evcil hayvanınıza yardım etmek için ne yapabilirsiniz? Köpeklerde davranış bozuklukları ne yazık ki sık görülmektedir. Köpeğinizi bir veterinere götürmek her zaman iyi bir fikirdir. Veteriner, kuyruk kovalamanın normal bir olay mı yoksa bir uyarı işareti mi olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca, tıbbi bir sorunsa bir tedavi planı önerebileceklerdir.

Köpeğinizin kuyruğunu kovalamasının bir nedeni de acıdır. Ciddi durumlarda, köpeğiniz kuyruğunu çiğneyebilir. Bu, omur kırılması veya laserasyon gibi kuyruk yaralanmalarına yol açabilir. Evcil hayvanınızın cilt alerjisi bile olabilir. Evcil hayvanınızın stresle ilişkili davranışlar sergilemesi şaşırtıcı olmasa da, bununla mücadele etmenin birkaç yolu vardır. Bunlardan bazıları, evcil hayvanınızın ortamını değiştirmek, ona daha fazla egzersiz yapmak ve onu daha fazla yürüyüşe çıkarmaktır. Ancak, bu yöntemleri yalnızca kuyruk kovalamanın nedeninin stresle ilgili olduğuna inanıyorsanız düşünmelisiniz.

Bir köpeğin kuyruğunu kovalamanın üstesinden gelmenin en iyi yolu, onu eğlenceli bir deneyim haline getirmektir. Örneğin, köpeğinizin özgürce koşmasına izin verirseniz, bu davranışı görme olasılığınız azalır. Bunu, köpeğinizin oyuncakları ile etkileşime girmesine izin vererek yapabilirsiniz. Alternatif olarak, ona bağırarak azarlayabilirsiniz. Sonuç olarak, daireler çizerek koşmanın yapılacak şey olmadığını anlayacaktır. Öte yandan, köpeğiniz kaygı dahil başka semptomlar gösteriyorsa, o zaman bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmaya başlamanın zamanı gelmiştir. Fiziksel ortamdaki değişiklikler ve yeni hane halkı üyeleri eklemek, köpeğinizin hayatını daha iyi hale getirmenin yollarından sadece birkaçıdır.

Sıkça sorulan sorular

Köpeklerin kuyruğuna saldırmasının pek çok nedeni olabilir. En net çözüm veterinere gitmektir. Köpeğinizin kuyruğu şişmiş veya çiğnenmişse bir veteriner tarafından muayene edilmelidir. Köpeğiniz bir yaralanma sonucu kuyruğunu kovalıyorsa, bir koni takmalıdır. Köpeğinizin kaşınmasına ve çizilmesine neden olabileceğinden parazitleri de kontrol etmelisiniz.

 

Pireler ve keneler, köpeğiniz için şiddetli kaşıntı ve rahatsızlık kaynağı olabilir. Ayrıca kan emici böcekler Lyme hastalığı gibi tehlikeli hastalıkları da taşıyabilirler. Neyse ki, bu iğrenç yaratıkları köpeğinizden uzaklaştırmanın yolları var.

Köpeğiniz bir pire veya kene istilası belirtileri gösteriyorsa, bir veterinerle görüşmelisiniz. Topikal veya oral tedavi, pire tasması veya tedavilerin bir kombinasyonu dahil olmak üzere çeşitli tedaviler önerebilirler.

Köpeğinizin kuyruğunu ısırmasının bir başka nedeni de kaygıdır. Birçok endişeli köpek, streslerini azaltmak için kuyruğunu yalar veya çiğner. Ancak tekrar tekrar ısırmak köpeğinizin vücudunda açık yaralara yol açabilir.

Pire ve kene gibi kaşıntıya neden olan sorunlar köpeklerin kuyruklarını yolmasına neden olabilir. Kaşıntının verdiği rahatsızlığın sona erdirilmesi önemlidir. Aksi takdirde deri ve tüy sorunları da ortaya çıkabilir.

 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.