Köpekler neden kedi kumu yer?

12 Aralık 2022
530
Köpekler neden kedi kumu yer?

Köpeklerin koku alma duyuları oldukça güçlüdür. Bu büyük bir avantaj olarak bilinse de bazen sorunlara neden olabilir. Örneğin; kedi kumu yemeye çalışabilirler. Davranışları onlar için eğlenceli olabilir. Aile üyeleri için oldukça endişe verici ve tiksindiricidir. Neyse ki bu davranışı önlemek mümkün. Köpeğiniz için kedi kumu eşeleme ve dışkı yeme alışkanlık hâline gelmeden önce durumu müdahale etmeniz gerekir. Aksi takdirde sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Öncelikle köpekler neden kedi kumu yer sorusunun yanıtını alalım ve ardından onları nasıl kedi kumundan uzak tutacağımız konusunda bilgi alışverişi yapalım.

Kedi kumu zararlı mı?

Her hayvan sever çok iyi bilir ki kedi kumu temizlendiği an itibari ile kirletilmesi de bir olur. Çünkü kediler kum kabı değişimini çok sever ve yeni kumu kullanmak için bekler adeta. Ancak köpeklerin kum kabından kedi kakası yemesinin nedenleri arasında davranış sorunları, uygun beslenme eksikliği ve altta yatan bir tıbbi durum vardır. Bunların yanı sıra kedi kumu onlar için sağlıklı değildir. Kirli olması daha da zararlıdır. Bu nedenle kedi kumunun zararları, kedi kumu yemenin nedenleri gibi konularda bilinçli olmak önemlidir.

İşte kirli kedi kumu zararları ve köpeğiniz için riskleri…

Enfeksiyonlar

  • Kedi kumu bakteriyel enfeksiyon kaynağı olabilir. Bu enfeksiyonların bazıları insanlara geçebilir. Toksoplazmoz, kedi dışkısından bulaşan en yaygın hastalıklardan biridir.
  • Kedi kakası yemek, zararlı bakteri, parazit ve gastrointestinal tıkanıklık riskini taşıyabilir. Köpeğiniz enfekte ise, enfeksiyonu antibiyotiklerle tedavi etmeniz gerekecektir.
  • Kedi kakasını yutarak yayılabilen enfeksiyonlardan bazıları toksoplazmoz, kancalı kurtlar ve yuvarlak kurtlardır. Bu enfeksiyonlar ishale, kusmaya ve kilo kaybına neden olabilir. Durum ayrıca ölü doğum ve doğum kusurlarına neden olabilir.

Bağırsak tıkanıklığı

Kedi kumu yeme sonrası rahatsızlıkların her biri bir anda ortaya çıkmayabilir. Özellikle bu sorun bir alışkanlık hâline gelirse risk daha da artar. Köpeğinizin mide-bağırsak rahatsızlığı semptomları zaman içerisinde ortaya çıkabilir. Semptomlar kusma, ishal ve karın şişkinliğini içerebilir. Koordinasyon eksikliği ve ateş de fark edebilirsiniz.

Köpeğinizde bağırsak tıkanıklığı olması yaşamı tehdit edici olabilir. Bu duruma, kirli kedi kumu yutulması, bir yırtılma veya bir tümör dahil olmak üzere birçok şey neden olabilir. Erken tedavi edilmezse, bağırsak tıkanıklığı karın enfeksiyonuna, kan akışının azalmasına ve toksik içeriklerin emilmesine neden olabilir.

Evcil hayvanınızın bağırsak tıkanıklığı olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu veterinerinizle iletişime geçmektir. Nedeni belirlemek ve tedavi seçenekleri sunmak için fizik muayene yapacaklardır. Ek olarak, tıkanıklığın nedenini belirlemek için röntgen veya ultrason gerekebilir.

Kabızlık

İhmal edilmemesi gereken en önemli şey, köpeğinizin bağırsaklarının düzgün çalıştığından emin olmak için bir veterinere danışmanın önemli olduğudur. Küçük köpeklerin de kedi kumu yiyorlarsa aceleyle veterinere götürülmeleri gerekebilir. Çünkü kabızlık başka sorunların habercisi olabilir ya da farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Diş Sorunları

Ağız içinde koku ve bakteriyel enfeksiyonlar nedeni ile pek çok sorun ile karşı karşıya kalmak büyük olasılıktır. Köpeğiniz ciddi sorunları ile karşılaşmadan önce kedi kumunu yemeyi bırakması gerekir.

Köpeklerin kedi kumu yeme nedenleri

köpekler neden kedi kumu yer

Beslenme yetersizliği : Köpeğinizi en iyi şekilde beslediğinizi düşünürken sorunun beslenme kaynaklı olduğunu öğrenebilirsiniz. Ancak ideal kiloda, sağlıklı ve canlı tüylere sahip köpek ırkları için sorunun nedeni farklı olabilir. Elbette net cevabı sizin için veterineriniz verebilir.

Merak ve Keşif Etme: Köpeklerin merakları genellikle beslenme ağırlıklıdır. Onlar her şeyi yemeye ve tatmaya çalışırlar. Özellikle de besinlerin kokusu onlar için cazip gelebilir. Kedinizin protein ağırlıklı beslenmesi sonucu kakasının kokusu patili dostunuzu çekebilir. Köpekler doğaları gereği çöpçüdür. Kaka dahil bulabildikleri her şeyi yerler. Bu onların keşif doğasının bir parçasıdır. Bazı köpekler, kedi kakasındaki tat ve protein içeriğine doğru ilerler. Çoğu zaman, köpeklerin sıkıldıklarında kedi kumu yani kedi kakası yerler. Köpeklerin etkileşimli oyuncaklarla meşgul edilmeleri gerekir. Bu onları kedi kumu yeme konusunda caydıracaktır.

Can sıkıntısı: Birçok köpek, sıkıldığında kedi kumu yeme eğilimindedir. Bu, köpeğinizin sağlığıyla ilgili bir sorunun göstergesi olabilir. Köpeğinizde bağırsak tıkanıklığı, yutulmuş parazitler veya yetersiz beslenme olabilir. en iyi köpek mamaları onların hakkı Can sıkıntısı köpekler için yaygın bir sorundur. Özellikle yeterince fiziksel aktivite alamadıkları zaman, genellikle ilgi ve uyarılma isterler. Egzersiz, köpeklerin enerji yakmasına yardımcı olur, bu da onların kaka yeme olasılığını azaltır. Ayrıca köpeğinizin dikkatini kedi kum kabını keşfetmekten de uzaklaştırabilirsiniz. İçinde ödül olan köpek oyuncakları yardımcı olabilir. Köpeğinizin dikkatini dağıtmanın başka bir yolu da ulaşılması zor bir ödül vermektir.

Tıbbi Nedenler: Köpeklerin çoğunun biyolojik olarak kedi kumuna ilgi duymasına rağmen, davranışın sağlıklı olmadığını bilmek önemlidir. Kedi kakası çok sayıda bakteri ve parazit taşıyabilir. Ve yutulursa, bağırsak yolunda ciddi tıkanıklıklara neden olabilir. Bazı köpek sahipleri, köpeklerinin hayati besin maddelerini kaçırdığından endişe duyuyor. Dışkı yemek, köpeklerin bunu telafi etmeye çalışmasının bir yolu olabilir. Ancak, köpeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri aldığından emin olmanız önemlidir.

Köpeğin kedi kumu yemesi nasıl önlenir?

Kedi kapısı yapmak: Bir köpeği kedinin kum kabından uzak tutmanın en popüler yollarından biri, bir kedi kapısı takmaktır. Bu kapılar kum kabının bulunduğu odadaki kapıya monte edilebilir veya bir odaya yerleştirilebilir. Kapı ayrıca bir zincir veya mandal kancası ile sabitlenebilir. Böylece kediniz tuvalet ihtiyacını daha rahat giderir ve kum kabına diğer patili dost ulaşamaz.

Kum kabına barikat: Bir patili dostu kedi kumundan uzak tutmanın daha yaratıcı bir yolu, kutuya barikat kurmaktır. Bu bir bebek kapısı ile gerçekleştirilebilir. Köpeklerinizi kutusunun dışında tutacak kadar yükseğe, ancak köpeğinizin üzerinden atlayamayacağı kadar alçak yerleştirilmelidir.

Üstü kapanan kum kabı kullanmak: Üstten girişli bir kum kabı da satın alabilirsiniz. Bu kum kapları genellikle köpekleri tutmak için kapatılır ve ayrıca kediniz için daha güvenlidir.

Kum kabını düzenli temizlemek: Bir köpeği dışkıdan uzak tutmanın bir başka yolu da kutuyu düzenli olarak temizlemektir. Köpekler kedi kakası yemekten keyif alabilir ama bu iyi bir fikir değildir. Kedi dışkısı, hem hayvanlara hem de insanlara zararlı olabilecek bakteri ve parazitler içerebilir. Ancak kediniz her kaka yaptığında onu bekleyemezsiniz. Bu nedenle sağlık sorunu olmadığından emin olmak için evcil hayvanınızı veterinere götürmek isteyebilirsiniz.

Eğitim vermek: Köpekler eğitim konusunda kedilerden çok daha iyidir. Bu nedenle kum kabından uzak durmalarının etkili yollarından biri eğitimdir. Köpeğinize iyi davranış için olumlu pekiştirme yapmanız gerekeceği anlamına gelir. Köpeğiniz doğru şeyi yaptığında, ona bir ödül verin. “Hayır” komutunu da kullanabilirsiniz. Doğru şeyi yapmak için bir köpek stick ödül maması kullanırsanız, köpeğinizin bunu tekrar yapma olasılığı daha yüksektir.

Günlük egzersiz: Özellikle Husky, Alman kurdu gibi enerjisi yüksek köpekler için günlük yürüyüşler ihmal edilmemelidir. Köpeğinize dengeli bir diyet sağlamanın yanı sıra, uygun egzersizi yapıp yapmadığını da kontrol etmelisiniz. Yeterince egzersiz yapmıyorsa, kaka yiyerek bunu telafi etmeye çalışıyor olabilir. Bu bir protesto da olabilir. Onlar zekidir ve bazen “Hayır” kelimesinin altındaki uygulamayı inatla yapabilirler.

Oyuncak vermek: Oyuncaklarla meşgul etmek: Köpeğinize saklaması, çiğnemesi ve onunla meşgul olması için dönüşümlü olarak oyuncaklar verirseniz köpekler neden kedi kumu yer sorusunun yanıtına kısa sürede ulaşır ve en kısa sürede de sorundan kurtulabilirsiniz. Köpekler genellikle stres altında iken dışkı yemeye çalışır. İki köpek ya da bir köpek bir kedi olarak yaşayanlar için dışkı sorunu herhangi bir zaman içerisinde ortaya çıkabilir. Ağır koku köpeklere cazip gelir ne yazık ki. Ancak onlar için daha cazip olan şey çiğneme oyuncaklarıdır.

Ödül atıştırmalıkları: Keyifli saatler stres gibi pek çok sorunu uzaklaştırır. Köpekler de mutlu olabilir. Bu genellikle leziz atıştırmalıklarla mümkündür. Köpeğiniz için leziz ve sağlıklı atıştırmalık arıyorsanız köpek ödül mamalarını deneyebilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

Köpeklerin kedi kumu yemesi zararlıdır. Çünkü yedikleri kedi kumu genellikle kirlidir. Kullanılmış olan kedi kumunda bakteri olasılığı yüksektir. Bu nedenle köpeğinizi bu davranıştan uzaklaştırmalısınız. Eğer köpeğiniz için kedi kumu yeme bir alışkanlık hâline geldiyse veterinere danışmalısınız.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.