Köpeğim neden her şeyi yiyor?

27 Eylül 2022
960
Köpeğim neden her şeyi yiyor?

Yabancı cisimlerden oyuncaklara, çimenlere ve hatta diğer hayvanların dışkılarına kadar bazı köpekler her şeyi yiyebilir. Bunun nedeni bazen sadece bir davranış bozukluğu olabilirken bazen bu durum altta yatan bir hastalığın habercisidir.

Köpeğim neden her şeyi yiyor?

Hem insanlarda hem de hayvanlarda, aslında yenilebilir olmayan şeyleri yeme durumuna pika denir. Pika görülen köpeklerde taş, toprak ve sopa gibi sindirilemeyen maddeleri yemeye yönelik kompulsif bir dürtü vardır. Genel olarak, pikalı hayvanların diyetlerinden bazı temel mineralleri veya diğer besin maddelerini kaçırmış olabileceği düşünülmektedir. Köpeğinizin yenmeyen şeyler yeme isteğinin pika belirtisi olabileceğini düşünüyorsanız, veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

Köpeklerin En Sık Yediği İçerikler

Çimen

Köpekler genellikle çimleri kemirirler. Ancak bazı köpekler ot yemeyi diğerlerinden çok daha fazla sever. Köpeklerin gastrointestinal sistemine daha fazla lif sokmak, can sıkıntısını gidermek ve sadece zevk aldıkları için çeşitli nedenlerle ot yerler.

Aslında köpekler bu otları yedikten sonra tam olarak sindiremeyebilirler. Bazen yedikleri bu otları sindiremediklerinden çıkarken bağırsaklarda hasara sebep olabilir. Aynı zamanda bu otlar çeşitli kimyasallarla da kaplı olabilir. Bu sebepten gezdirirken köpeğiniz ot yemeğe yeltenirse ona engel olmanız gerekir. Eğer köpeğiniz endişe verici miktarda çim yiyorsa, bu köpek davranışını engellemenin yolları hakkında veteriner hekiminizle konuşmalısınız.

Çöp

Yavru köpeklerde çöp yemek oldukça sık görülebilir. Özellikle yemek artıklarının bulunduğu şeylerin üzerine kokuları sindiği için köpekler bu pislikleri yemeyi severler. Bazı köpekler ev çöpü dışında sokakta yürürken pislikleri ve toprak kalıntılarını da yiyebilirler. Bu durum da köpeğiniz için tehlikelidir. Çöp yemesi sonucunda köpeğiniz zehirlenebilir.

Bununla birlikte, çok fazla kir yemek, köpeğinizin sindirim sistemini tıkayabilir. Köpeğiniz kir yemeyi seviyorsa, veteriner hekiminizle davranışa neyin neden olabileceği ve onu durdurmak için neler yapabileceğiniz hakkında konuşmalısınız.

köpek her şeyi yiyor

Taşlar

Birçok köpek, gerçek bir sağlık sorunu olabilecek taşlarla oynamayı ve yemeyi sever. Taşları çiğnemek dişlere ve diş etlerine zarar verebilir ve boğulma çok ciddi bir tehlikedir. Köpeğiniz diş çıkaran bir köpek yavrusuysa, köpeğinize çok sayıda eğlenceli çiğneme oyuncakları vermeyi deneyin.

Yetişkin köpeğiniz taş yemeye takıntılıysa, veteriner hekiminize gitmeniz iyi bir fikir olabilir. Taş yemek can sıkıntısı, endişe veya dikkat arama belirtisi olabilir. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin davranışının nedenini teşhis etmenize yardımcı olacak ve bu durumu engellemek için size farklı yollar sunabilecektir.

Dışkı

Evcil hayvan sahipleri, köpekleri sürekli kaka yediği için çok sıkılmış haldegelebilirler. Köpeklerde dışkı yemek oldukça yaygın olarak görülür ve kaprofaji olarak adlandırılır. Psikolojik, genetik ve davranışsal faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanabilir.

Bir köpek için kendi kakasını yemek genellikle zararsızdır. Bununla birlikte, başka bir köpeğin kakasını veya diğer hayvanların kakasını yemek endişe kaynağı olmalıdır. Toksinler, virüsler ve parazitler, köpeğinize diğer canlıların dışkısı yoluyla bulaşabilir.  Bir teori, kaka yemenin, yemeğin az olduğu zamanlar için bir hayatta kalma aracı olarak geliştirilen, köpeğinizin doğuştan gelen bir iç güdü olabileceğini öne sürüyor. Ancak bazen bu durum altta yatan bir hastalık belirtisi olabilir.

Köpeklerin dışkı yemesinin bazı tıbbi nedenleri şunlardır:

  • Parazitler
  • Cushing Sendromu
  • Malabsorpsiyon sendromları
  • Diyabet
  • Steroidler ve diğer ilaçlar
  • Tiroid hastalığı ve iştah artışına neden olabilecek diğer durumlar
  • Besinler ve kaloriler açısından yetersiz diyetler

Köpeklerde Pika Nedenleri

Yavru köpekler nesneleri alır ve dünyayı ağızlarıyla keşfederler. Çiğnemek, ağıza almak ve bazen yutmak, onların neyin yenilebilir olduğunu ve (ideal olarak) neyin yenilmeyeceğini bulmanın yoludur. Bu davranış, köpek yavrularının, özellikle de eğitimin yardımıyla, genellikle aşılan doğal bir içgüdüden kaynaklansa da, onların başını derde sokabilir, hatta tıkanıklıklara veya zehirlenmelere yol açabilir.

Bunun dışında bazı sindirim sistemi bozuklukları, paraziter enfeksiyonlar bazı viral, hormonal ve metabolik hastalıklar da bu duruma sebep olur.

Yavru Köpekler

Yavru köpekler keşif yoluyla dünyalarını öğrenirler. Ve bunu yapacak eller olmadan, bir köpek yavrusu araştırmak için ağzını kullanır. Ne yazık ki, yavruların yemeye çalışacağı yaygın bir gıda dışı madde, özellikle bir kedinin çöp kutusundan gelen dışkıdır. Bu sadece çekici değil, aynı zamanda dışkıda parazit olabileceğinden yavru köpeğinizin hastalanmasına da neden olabilir.

Neyse ki, birçok köpek yavrusu bu sağlıksız ve biraz iğrenç alışkanlığı aşacaktır, ancak bu davranışı engellemek için eğitime yardımcı olmanız gerekebilir.

Yetişkin Köpekler

Birçok yetişkin köpek, yürüyüşe çıkarken ya da evin etrafında ne varsa onu yiyecektir. Yavru köpekler gibi, yeni nesneleri ağızlarıyla alarak veya çiğneyerek keşfetmeyi severler. Veya pika ile ilgisi olmayan bir köpek sadece bir şeyle oynamaya çalışıyor ve yanlışlıkla onu yutuyor olabilir.

Olası nedenler

Pika dışında, köpeğinizin gıda dışı maddeleri yemesinin başka nedenleri de vardır. Bazı olasılıklar şunları içerir:

İyi haber şu ki, birçok neden davranışsal eğitim yoluyla ele alınabilir.

köpek her şeyi yiyor

Köpeğinizin Her Şeyi Yemesini Nasıl Durdurursunuz?

Yavru köpeğinizin temel eğitiminin bir kısmı, ona oyuncakları, yiyecekleri veya ikramları dışında hiçbir şey yememesini veya çiğnememesini öğretmeyi içermelidir. Yavruların çoğu gelişigüzel çiğnemeyi aşar, ancak yavrunuz yere çarpan herhangi bir şeyi yemeye devam ederse profesyonel bir yardım almanız gereklidir.

Ağzında olmaması gereken bir şey ile oynadığını fark ettiğinizde, basit, kesin bir “hayır” ile yavrularınızın davranışını düzeltmelisiniz. Ayrıca uygunsuz bir nesneyi çiğnerken köpeğinize “bırak” gibi bir komut verebilirsiniz.

Eğitiminiz başlamadan önce, yavru köpeğiniz en az birkaç kez yasak olan bir şeyi yemeye devam edebilir. Bu olursa, evcil hayvanınızın güvenliğini sağlamak için atabileceğiniz bazı adımlar vardır:

Çoğu durumda, küçük nesneler köpeğin vücudundan zararsız bir şekilde geçer ve 24 ila 72 saat içinde çimlere ulaşır.

Bu süreçte köpeğinizin oynadığı ve yutma tehlikesi olan yabancı cisimlere çok dikkat etmelisiniz. Eğer bir şey yuttuğundan şüphelenirseniz hemen önce veteriner hekiminizi aramalı yuttuğu şeyi ve boyutunu ona anlatmalı ve onun vereceği talimatlara uymalısınız.

Veteriner hekiminiz yuttuğu şeyi dışkıyla çıkartmasına izin vermenizi tavsiye ederse, köpeğinizi gezdirirken eldiven giyin, böylece nesnenin sisteminin dışında olduğundan emin olmak için yavru köpeğinizin dışkısını inceleyebilirsiniz. Köpeğinize yemek yedirmek, sindirim sıvılarını harekete geçirerek, öğeyi yumuşatabilir ve hareket etmesine yardımcı olabilir.

Köpeğinizin Olağandışı Yeme Alışkanlıklarını Engellemenin Yolları

Köpeklerde yeme bozuklukları oldukça yaygın görülür. Köpeğinizin ne yemekten hoşlandığına bakılmaksızın, kendinizi ‘Köpeğim her şeyi yemeyi bırakmayacak’ diye düşünürseniz, alışkanlığı frenlemek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

  • Taşları, dışkıları veya diğer çöpleri çıkarmak için arka bahçenizi sık sık temizleyin. Bulamazsa, köpeğiniz bu cisimleri yiyemez.
  • Köpeğinize komutla ‘bırakmayı’ öğretin. Her köpek için temel eğitim çok önemlidir.
  • Gün boyunca köpeklerinizin egzersizini ve sosyalizasyonunu artırın. Yorgun ve meşgul bir köpeğin, yapmaması gereken şeyleri kemirmesi daha az olasıdır.
  • Hastalık belirtileri aramak veya kaygı gibi davranış sorunlarına çözüm bulmak için köpeğinizi tam bir muayene için veteriner hekiminize götürün.
  • Veteriner hekiminiz, hastalık belirtilerini kontrol etmek için köpeğinize tam bir fizik muayene yapabilir, köpeğinizin garip yeme alışkanlıklarının nedenlerini tartışabilir, ardından köpeğinizin boyutuna ve cinsine göre evcil hayvanınızın beslenme ve kalori gereksinimleri hakkında size değerli tavsiyelerde bulunabilir.

Not: Bu gönderide verilen tavsiyeler bilgilendirme amaçlıdır ve evcil hayvanlarla ilgili tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Evcil hayvanınızın durumunun doğru teşhisi için lütfen veteriner hekiminizden randevu alın.

Yavru köpeklerin her şeyi yeme arzusu vardır, ancak sonunda bazı garip şeyler yiyebilirler. Bunun basit açıklaması, köpek yavrularının ağızlarını kullanarak dünyalarını keşfetmeleridir ve bu genellikle doğal bir içgüdüdür. Ancak, yavru köpeğinizin her şeyi yeme isteği, tıkanıklık veya zehirlenme gibi başka sorunlara yol açabilir ve bundan kaçınmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Çoğu durumda cevap pikadır. Pika, köpeğinizin çorap, ayakkabı veya oyuncak gibi yiyecek olmayan şeyleri yemesine neden olan nispeten yaygın bir hastalıktır. Bu durum, dikkat çekmek için bir şeyi çiğnemekle aynı şey değildir, daha çok, köpeğinizin diyetinde eksik olabilecek besinler içeren nesneleri (kum, taş, çubuk vb. gibi) yemeye yönelik saplantılı bir arzudur. Pika sadece en sevdiğiniz eşyalarınızı yok etmekle kalmaz, köpeğinizin yediği birçok şeyi tüketmek uygun olmayabilir veya tehlikeli olabilir. Köpeğinizin hayatını kurtarmak için acil ameliyatla sonuçlanacak bağırsakların tıkanmasına yol açabilirler.

 

Pika veya başka bir tıbbi durumun sorunun temelinde olduğundan şüpheleniyorsanız, sorunu çözmek için veteriner hekiminizle konuşmanız önemlidir. Bununla birlikte, daha çok davranışsal bir eylemse, büyük olasılıkla biraz zaman ve sevgiyle düzeltebileceğiniz bir şeydir. Sebep ne olursa olsun, önemli olan köpeğinizin sağlığını sağlamak ve tehlikeli nesneleri erişemeyeceği bir yerde tutmaktır.

İlk olarak veteriner hekiminize gitmeli ve bunun altında bir sağlık problemi yatmadığından emin olmalısınız. Köpeğiniz sıkılırsa, gün içinde onunla daha fazla vakit geçirmeye çalışın ve bunlara eğlenceli, interaktif oyuncaklar ekleyin. Eğitime yanıt vermemeleri durumunda, tehlikeli nesneleri daima erişilemeyecekleri şekilde kaldırın. Köpeğinizin tipik olarak yemeye çalıştığı eşyaları bir köpek kovucu spreyle püskürtmeyi deneyebilirsiniz, toksik olmadığından ve bu amaç için tasarlandığından emin olmanız gerekir.Sürekli çiğneme veya gıda dışı yemenin nedeni stres veya endişeden kaynaklanıyorsa, başka hiçbir şey işe yaramazsa veterineriniz ilaç tedavisi önerebilir.Davranış yürüyüşlerde olursa, karşılaştıkları her şeyi yemelerini engellemek için bir ağızlık kullanmak isteyebilirsiniz.

 

Neyse ki, bu nispeten kısa ömürlü bir fenomendir ve çoğu köpek yavrusu 6 aylık olduklarında bunu aşarlar.

Evet, pika, köpeklerin canının çektiği ve gıda dışı maddeleri yediği bir yeme bozukluğudur. Bazı köpekler yalnızca bir tür nesne yiyebilirken, diğerleri çok çeşitli öğeleri yiyebilir. Pika, bir köpeğin sağlığını tehlikeye atabilir çünkü yuttukları şey zehirli olabilir, normal sindirim sürecini bozabilir veya bağırsaklarını tıkayabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.