Köpeklerde Cilt Sağlığını İyileştirecek 19 Öneri

21 Ekim 2022
849
Köpeklerde Cilt Sağlığını İyileştirecek 19 Öneri

Köpeğinizin derisi ve tüyü, genel sağlıkları için çok önemlidir. Yumuşak, esnek olmalı ve pullanma veya kızarıklık olmamalıdır. Ayrıca bariz tahriş ve koku içermemelidirler. Köpeğinizin cilt sağlığı konusunda endişeleniyorsanız, pek çok problemin çözümlenmesi ve önlenmesi için köpeklerde cilt sağlığını iyileştirecek 19 öneri ile karşınızdayız. Parıl parıl ve canlı tüylerin yanı sıra temiz ve bakımlı bir cilt sizi mutlu edecektir. Görsel güzelliğinin yanı sıra temiz ve parlak tüyler köpeğinizin enerjisini de arttıracaktır.

Köpek sağlığının en önemli yönlerinden biri derileri ve tüyleridir. Sağlıklı cilt, kızarıklık, pullanma veya kabuklanma olmadan temiz ve esnek görünür. Ayrıca belirgin bir tahriş belirtisi yoktur. Bir problemin bazı belirtileri yağlı veya ince tüyler veya kötü bir kokudur.

Köpeğinizin Cildini Nasıl İyileştirirsiniz?

Köpeğinizin cildiniz iyileştirmek için yapabileceğiniz pek çok şey var. Her birinin uygulaması oldukça basit olan önerilerimizi dikkate alarak uygulamaya eğlence de katabilirsiniz. Oyun saatini bakım, beslenme ve egzersiz ile birleştirebilirsiniz.

Sağlıksız cilt hakkında bilgi sahibi olun

Köpeğinizin cilt sorunlarının iyileşmesi için öncelikle altta yatan soruna inmeniz gerekir. Bunun için sağlıksız cilt belirtilerini öğrenmelisiniz. Köpeğinizin cilt sorununu öğrenerek harekete geçmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Patili dostunuzun tüyleri ve derisi, sağlığının iyi olup olmadığı konusunda size yardımcı ipuçları verebilir. Köpeğinizin tüy rengi, dokusu ve sağlığı, pireler, parazitler ve diyet eksiklikleri dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkları gösterebilir. Köpek sahipleri, banyo yaptıktan sonra köpeklerinin derisini ve tüylerini incelemek için zaman ayırmalıdır.

Sağlıklı cilt ve tüyler temiz, pire kirlerinden ve kepek veya yağlı lekelerden arınmış olacaktır. Bununla birlikte, kel noktalar veya aşırı dökülme fark ederseniz, bu hormonal problemlerin veya bir tümörün belirtisi olabilir.

Sağlıksız bir köpek kürk ve cilt için yaygın belirtiler kuru, pul pul dökülen bir tüydür. Bunlar alerji, bakteriyel enfeksiyon veya genetik problemlerin belirtileri olabilir. Nedeni ne olursa olsun, sağlıklı bir diyet, köpeğinizin bu problemlerle ilişkili semptomlardan kaçınmasına yardımcı olacaktır.

Tam ve dengeli beslenme sağlayın

Köpeğiniz için seçtiğiniz diyet, cilt ve tüy sağlığı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Onlara doğru besinleri ve gerekli vitaminleri ve mineralleri sağlamak için daha kaliteli bir mama seçmek çok önemlidir. Kötü beslenme, mat cilde ve kırılgan tüylere neden olabilir. Yetersiz protein ve yağlar hücre zarlarını zayıflatabilir ve bakterilerin girmesine izin verebilir.

Köpeklerde Cilt Sağlığını İyileştirecek 19 Öneri

Köpeğinizin beslenmesi, kürkünün ve derisinin sağlığında önemli bir faktördür. Doğru beslenme sağlanmazsa, köpeğinizin derisi ve tüyleri zarar görür. Köpeğin diyetindeki yetersiz protein, kırılgan saçlara ve cilde yol açacaktır. Köpeğin diyetindeki yetersiz yağlar hücre zarlarını da zayıflatarak su ve bakterilerin girmesine izin verir. Tam ve dengeli beslenme sağlamak için;

  • Köpeğinizin yaşına, kilosuna, tıbbi durumuna ve diğer özelliklerine göre uygun bir mama seçimi yapın.
  • Mamayı Petibom gibi güvenilir bir satıcıdan alın.
  • Doğru koşullarda saklamayı unutmayın.
  • Kapta kalan mamayı kısa süre içerisinde alın. Artık mamalar kısa süre içerisinde köpeğe yedirilebilir. Böylece atılmaz. Ancak çok fazla atık varsa köpeğinize fazla mama veriyor olabilirsiniz. Bu durum onu obezliğe itebilir. Eğer her zaman yediği miktarı artık yemiyorsa bir hastalık belirtisi olabilir. Veterinere gitmelisiniz ve mamanın taze olduğundan emin olmalısınız. Bozuk mama köpeğinizi hasta edebilir. Onu yemek için zorlamayın.

Beslenmesinde Omega yağ asitleri yer aldığından emin olun

Omega-3 yağ asitleri, sağlıklı bir cilt ve parlak bir tüy elde etmek için gereklidir. Bu nedenle cilt ve tüy problemlerinden muzdarip köpekler için mükemmel bir seçimdir. Ayrıca;

  • Kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur.
  • Alerji semptomları konusunda da destek verirler.
  • Bağışıklık sistemini iyileştirir ve cildi enfeksiyonlardan korur.

Omega-3 yağ asitleri, köpeğinizin sağlığının birçok yönünü iyileştirmeye yardımcı olabilir. Anti-inflamatuar özelliklere sahiptirler, sağlıklı beyin ve kardiyovasküler fonksiyonu desteklerler ve hatta trigliseritleri azaltırlar. Neyse ki bu yağları köpeğinizin diyetine dahil etmek kolaydır.

Omega-3 yağ asitleri balıklarda ve diğer kaynaklarda bulunabilir. Somon ve morina yağı, Omega-3 yağ asitlerinde özellikle yüksektir. Köpek maması ve diğer köpek ödül mamalarının içeriğine bakarak bu yağlardan fayda sağlamak mümkün. Ancak köpeğinizin diyetine balık yağı eklemeden önce veterinerinize danışmalısınız.

Zeytinyağı ve hindistancevizi yağı faydalarından yararlanın

Zeytinyağı, hem köpekler hem de insanlar için faydalı olan mükemmel bir omega yağ asitleri kaynağıdır. Köpeğinize haftada birkaç kez bir yemek kaşığı zeytinyağı vermeyi deneyin. Bir süre sonra köpeğinizin cildinde bir değişiklik fark edeceksiniz. Omega yağ asitleri ayrıca kuru ciltle mücadeleye yardımcı olabilir. Köpeğinizin diyetine herhangi bir yeni takviye eklemeden önce tavsiye için veterinerinize danışın.

Hindistan cevizi yağı, köpeğinizin derisi ve tüyü için başka bir harika doğal çözümdür. Hindistan cevizi yağı yalnızca köpeğinizin tüylerini nemlendirmekle kalmaz, aynı zamanda enfeksiyonlarla da savaşır. Yine de aşırıya kaçmadığınızdan emin olun

Atıştırmalık tüketiminde bilinçli olun

Köpek atıştırmalıkları, iyi davranışları ödüllendirmenin ve köpeğinizi eğitmenin popüler bir yolu olsa da, birincil beslenme kaynağı olarak kullanılmamalıdır. Mama seçimine önem verilmelidir. En iyi köpek maması denildiğinde köpeklerin ihtiyaçlarını karşılayan ve içeriği sağlıklı olan seçimler yapılmalıdır. Birçok köpek maması, sindirim sistemini tahriş edebilecek sentetik bileşenler ve ucuz dolgu maddeleri içerir. Bu sorunu önlemek için, köpeğiniz için aldığınız mamaların tanınabilir malzemelerden yapıldığından emin olun.

  • Atıştırmalıkları sınırlandırmayı unutmamalısınız. Köpeğinizin yediği mama miktarının %10’unu aşmamalıdır. Paketli ürünler dikkatle seçilmelidir.
  • Meyve ve sebze gibi sağlıklı atıştırmalıklar da tercih edilmelidir. Ancak köpekler için uygun olanlar uygun miktar ve şekilde hazırlanarak verilmelidir.

Tüylerini düzenli olarak fırçalayın

Köpeklerde Cilt Sağlığını İyileştirecek 19 Öneri

Düzenli fırçalama, köpeğinizin kürkünü ve cilt sağlığını iyileştirebilir. Bakım, ölü cilt hücrelerini uzaklaştırır ve doğal cilt yağlarının üretimini uyarır. Aynı zamanda kan ve havanın uygun dolaşımını teşvik eder. Köpeğinizin tüylerini her gün fırçalamak, köpeğinizin vücudunu daha iyi tanıma ve ilgili olabilecek herhangi bir büyümeyi yakalama şansı da verecektir. Ayrıca köpeğinizle kaliteli zaman geçirmenize yardımcı olur.

Veterinerinizden destek alın

Veteriner ziyaretleri, köpek sahipleri tarafından bazen ihmal edilebiliyor. Köpeğiniz sadece hasta olduğunda ya da aşıları olduğunda değil genel sağlığını öğrenmek için düzenli olarak veterineri ziyaret etmelisiniz. Böylece sağlığını, kilosunu, alması gereken takviyeleri ve daha iyi hissetmesi için yapılabilecekleri gibi pek çok şey öğrenmeniz mümkün. Bir uzman desteği almak her zaman avantaj sağlar. Bu nedenle köpeklerde cilt sağlığını iyileştirecek öneri arasında veteriner desteği ilk sıralarda yer alır.

Köpeğinizi dikkatli bir şekilde yıkayın

Köpeğinizi düzenli olarak yıkamak önemlidir, ancak cildinin ve tüylerinin sağlığını iyileştirmek için bunu dikkatli yapın. aşırı banyo köpeğinizin cildini kurutabilir ve yağ bezlerinin fazla çalışmasına neden olarak tüylerin yağlı olmasına neden olur.

Köpeğinize banyo yaptırmak deri ve tüy sağlığı için çok önemlidir ve ikiniz için de rahatlatıcı bir deneyim olabilir. Ayrıca insan-hayvan bağını geliştirmeye yardımcı olur. İltihaplı veya enfekte olmuş cildi iyileştirmek için düzenli banyolar gereklidir ve köpeğinizin daha temiz ve daha rahat hissetmesine yardımcı olur. Ayrıca, köpeğinize banyo yaptırmak, köpeğinizde kaşıntıya neden olabilecek parazitleri de öldürebilir.

Doğru şampuanı kullanın385/

Köpeğinizin Cildini Nasıl İyileştirirsiniz

Bize özel şampuanlar ve sabunlar köpeğinizin cildinin donuklaşmasına ve kaşınmasına neden olabileceğinden, köpek formüllü şampuanlar ve sabunlar kullanın, bu da köpeğiniz için sağlıklı değildir. Köpeğinizin doğal pH seviyesi sizinkinden farklıdır, bu nedenle aşırıya kaçmamak için şişedeki talimatları uyguladığınızdan emin olun.

İnsan şampuanları ve saç kremleri, köpeğinizin cildi için kötü olan maddeler içerir. Bu ürünler köpeğinizin cildini nemlendiren ve koruyan doğal yağlardan arındırır. Bu yağların kaybı çatlaklara ve kuruluğa neden olur. Bu, köpeğinizin cildini tahriş ederek kaşınmaya neden olabilir. Bu da enfeksiyonlara yol açabilir.

Masaj rutini oluşturun

Köpeğinizin derisine ve tüylerine masaj yapmanın birçok faydası vardır. Yeni başlayanlar için masaj, köpeğinizin kaslarını gevşetmeye yardımcı olur, bu da derisinin ve tüylerinin sağlığını iyileştirir. Aynı zamanda cilde besin sağlayan ve onu toksinlerden ve atıklardan temizleyen kılcal damarlarının sağlığını iyileştirmek için de çalışır.

Masaj ayrıca ağrıyan eklemlere ve kaslara kan akışını iyileştirmeye yardımcı olur. Nazikçe yapıldığında, yaralanmaları önlemeye yardımcı olan yerel kan akışını artırabilir. Köpeğinize masaj yapmak ayrıca kas gerginliğini ve cilt yapışmalarını azaltabilir ve bu bölgelere daha fazla beslenmenin ulaşmasını sağlayabilir. Ek olarak, artan kan akışı, deriden atıkları uzaklaştıran lenfatik sistemi uyarır.

Masaj, köpeğinizin deri ve tüy sağlığına yardımcı olmasının yanı sıra köpeğinizle olan ilişkinize de yardımcı olabilir. Düzenli masaj, köpeğinizin iskelet yapısını ve özel ihtiyaçlarını öğrenmenize yardımcı olduğu için aranızdaki bağı artırabilir. Ayrıca, tıbbi müdahaleleri ve iyileşme süresini azaltabilecek sorunları erken tespit etmenize yardımcı olabilir.

Yeterli su içtiğinden emin olun

Su, köpeğiniz için diyetindeki diğer besinler kadar önemlidir. Sağlıklı kalması ve dehidrasyonun önlenmesi için ona doğru miktarda su verin. Köpeğinizin susuz kaldığından şüpheleniyorsanız, tıbbi yardım alın.

Köpeğinizin susuz kaldığını anlamanın en iyi yolu, derisinin elastikiyetini incelemektir. Sırt kısmından derisini tutup kaldırın ve bırakın. Deri hemen düzelmiyor ve şekli bozuluyorsa, köpek susuz demektir. Başka bir gösterge idrar rengidir. Açık sarı olmalı ve koyu sarı ise susuzdur.

Deri Hastalıkları Belirtilerini Öğrenin

Köpeğinizin kürkü ve derisi size genel sağlıkları hakkında bir pencere açar. Herhangi bir değişiklik varsa, bu bir sorunun göstergesi olabilir. Belirgin fiziksel değişikliklere ek olarak, sağlıksız bir köpeğin tüyü başka sorunların belirtilerini de gösterebilir. Sağlıksız bir köpeğin tüylerinin belirtilerini bilmek, sorunları belirlemenize ve mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlamanıza yardımcı olabilir.

Kuru, kaşıntılı katlar alerji belirtisidir. Köpeğinizin bazı bitkilere, çimenlere ve hatta pirelere karşı alerjik reaksiyonları olabilir. Diğer belirtiler arasında yağlı cilt veya donuk bir kürk bulunur. Köpeklerde hormonal problemler, çevresel toksinler ve diyet eksiklikleri dahil olmak üzere kuru cildin birkaç nedeni vardır. Diyet, sağlıklı bir köpeğin kürkünün ve cildinin korunmasında hayati bir rol oynar. Diyet proteinleri ve esansiyel yağ asitlerini içermelidir. Birçok köpek sahibi, evcil hayvanlarını az yağlı diyetlerle besler, bu da kuru cilt ve saça yol açar. Yüksek kaliteli bir köpek maması, köpeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayacaktır.

Köpeğinizi Güneşin Zararlarından Koruyun

Köpeğinizin derisini ve tüylerini güneşten korumanın en iyi yollarından biri köpek güneş kremi kullanmaktır. Birçok evcil hayvan sahibi insan güneş kremi kullanmayı tercih ederken, köpeğinizin sağlığı için daha iyi köpekler için ürünler de vardır. Örneğin köpek güneş kremi, hassas cilt ve tüyleri olan köpekler için harika bir seçenektir. İnsan güneş kremlerinin aksine, evcil hayvan güneş kremleri yağlı değildir ve köpeğinizin vücudunun her yerine uygulanabilir.

Güneş hasarı özellikle beyaz kürklü veya ince tüylü evcil hayvanlar için zararlı olabilir. Beyaz köpekler, altlarında açık tene sahip olma eğiliminde oldukları için güneş yanığına daha yatkındır. Tüysüz kat veya ince saçlı olanlar da daha yüksek risk altındadır. Bununla birlikte, tüm köpeklerin güneş hasarına eğilimli hassas bölgeleri vardır. Özellikle hassas bölgeler göbek ve kulakları içerir. Güneş hasarı da mevcut koşulları ağırlaştırabilir.

Köpekler için güneş kremi çok etkili olabilir, ancak köpekler için özel bir ürün seçtiğinizden emin olun. Birçok insan güneş kremi, köpekler için toksik olan bileşenler içerir. Köpeğinizin inceltici veya hafif bir tüyü varsa, özellikle köpekler için yapılmış bir güneş kremi kullanmak isteyeceksiniz.

Yaz eğlenceleri sonrası yıkayın

Köpeklerde Cilt Sağlığını İyileştirecek 19 Öneri

Yaz tatilini elbette patili dostlarımız da hak eder. Tatili onlarsız yaşamak istemeyiz. Bu nedenle köpeğimizi de yanımıza alırız. Ancak köpekler yüzmeyi sevdikleri için tuzlu su tüy ve cilt sağlığını riske atabilir. Kum da aynı şekilde zararlı olabilir. Çok sık olmasa da köpeğiniz denizden ya da kumlu ortamdan çıktığında onu yıkamanızı tavsiye ederiz. Sadece durulama yaparak deri ve tüy üzerindeki zararlı maddelerin yok olmasını sağlayabilirsiniz veya en iyi yüksek proteinli köpek mamaları kullanarak onu destekleyebilirsiniz.

Pire ve keneleri önleyin

Köpeklerde Pire ve keneler ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Neyse ki alınan önlemler ile köpekleri bu tür parazitlerden kolayca uzak tutabiliriz. Ancak ne kadar önlem alsak da bu konularda dikkatli olmalı ve köpeğin cildini düzenli kontrol etmeliyiz. Çünkü çok hızlı bir şekilde yayılabilirler.

Alerji nedenlerini öğrenip çözün (varsa)

Köpeğinizde alerji belirtileri varsa sorunu ortadan kaldırmak için altta yatan nedene odaklanmanız gerekir. Elbette bunun için belirtileri bilmek gerekli. Kaşıntı, ciltte kızarıklık ve matlaşma gibi belirtiler alerji sinyali verebilir.

Keçeleşme ve topaklanmayı ortadan kaldırın

Tüylerde oluşan keçeleşme ve topaklanma gibi sorunlar daha ciddi sorunlara yol açabilir. Köpeğinizin cildinin hava alması için tüylerinin açık olması gerekir. Bu nedenle düzenli tarama yapmak faydalıdır. Ancak tarama yaparken köpeğinizin canı yanmasın diye topakları atlamamalısınız. Eğer çözülmüyorlarsa köpeğinizi yıkamalı, bakım ürünleri kullanmalı ya da topaklanmış alandaki tüyleri kesmelisiniz.

Kullandığı eşyaları düzenli olarak temizleyin

Köpeğinizin cilt sağlığında kullandığı eşyaların etkisi olduğunu biliyor muydunuz?  Özellikle kullanılan tasmaların kirli olması köpeğinizin tüy ve cilt sağlığını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca köpeğin yatağı düzenli olarak yıkanmalıdır. Mikrop ve bakteri zamanla çoğalarak köpeğinizin sağlığını etkileyebilir. Mama ve su kaplarının günlük yıkanması gereklidir. Yıkama yaparken kullandığınız deterjan ve oranı da aynı şekilde cilt sağlığı için önemlidir.

Güneşten koruyun

Güneş yanıkları köpeğinizin cildine zarar verebilir. Bu nedenle sıcaklığın yüksek olduğu zamanlarda köpeğinizin serin ve gölge bir alanda olduğundan emin olmalısınız. Balkon ya da bahçeden uzak durmalılar. Veteriner ziyaretleri ve park gezileri de akşam ya da sabah saatlerinde yapılabilir.

Sıkça sorulan sorular

Köpek cildine dengeli beslenme, düzenli fırçalama, takviyeler, zeytinyağı ile masaj iyi gelir. Eğer köpeğinizin cildini iyileştirmek istiyorsanız 19 öneri listemize göz atabilirsiniz. Uygulaması oldukça basit olan yöntemler ile kepekten uzak temiz ve sağlıklı cilde ulaşmak oldukça kolay.

Royal canin , Acana ,Orijen , N&D , Pro plan , Brit care , Pro Choice gibi mamaları tercih edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.