Köpeklerde Kuyruk Yaralanmalarında İlk Yardım

16 Aralık 2022
885
Köpeklerde Kuyruk Yaralanmalarında İlk Yardım

Kuyruk sallama köpek dünyasında bir iletişim aracıdır, dolayısıyla kuyruğunu sallamayan bir köpek problemli bir köpektir. Kuyruk, bir köpeğin anatomisinin önemli bir parçasıdır ve aslında omurganın bir uzantısıdır. Kuyruk kemikleri (omurlar) tabanda daha büyüktür ve uca doğru küçülür. Yumuşak diskler, omurlar arasındaki boşlukları yumuşatır ve esneklik sağlar. Kuyruk kası ve sinirler kuyruk hareketini kolaylaştırır. Kemiğin, kasların, sinirlerin ve kan damarlarının bu karmaşık kuyruk yapısı kolayca yaralanabilir.

Köpeğinizin Kuyruğunu Tanıyın

Köpeğinizin kuyruğunun anatomisine aşina olmanız önemlidir, böylece ona mümkün olan en verimli şekilde bakabilirsiniz. Sonuçta, kuyruklar çoğu insan için oldukça yabancı uzantılardır.

Köpeklerin kuyruklarında kemikler vardır . Aslında, köpeğinizin kuyruğundaki kemikler, omurganın terminal ucunu temsil eder. Kuyruğun dışını kaplayan deri ve kürk, köpeğinizin vücudunun geri kalanını kaplayanla temelde aynıdır. Derinin hemen altında kan damarları, bağ dokusu ve bir dizi kuyruk kası bulunur. Köpeğinizin kuyruğunun tabanındaki bazı kaslar ve sinirler ayrıca bağırsaklarını ve mesanelerini kontrol etmede rol oynar, bu nedenle ciddi kuyruk yaralanmaları bazen idrar kaçırmaya neden olabilir.

Bir tendon ve bağ topluluğu, kasları diğer kaslara ve kuyruğun çekirdeğini oluşturan kaudal omurlara (kuyruk kemikleri) bağlar. Bu kaslar, kuyruk üzerinde hassas kontrol sağlar ve böylece dikkat çekici derecede etkili bir iletişim cihazı olarak hizmet etmesine izin verir.

Köpeklerde Kuyruk Yaralanmasının Belirtileri

Çeşitli farklı semptom ve belirtiler, köpeğinizin kuyruk yaralanması olduğunu gösterebilir. Bazıları diğerlerinden daha belirgindir, bu nedenle köpeğinize tamamen iyileşmesi için en iyi şansı vermek için dikkatli olmanız gerekir.

Kuyruk yaralanmasının en yaygın semptomlarından bazıları şunlardır:

  • Kuyruğu alışılmadık bir pozisyonda tutmak
  • Kuyruğu bir tarafa sallamak
  • Evcil hayvanınızın yürüyüşündeki değişiklikler
  • Kuyruğu tekrarlayan yalama veya ısırma
  • Kuyruğu korumak
  • Sarkan gevşek kuyruk
  • Kuyruğu hareket ettirememek
  • Olağandışı sızlanma veya diğer seslendirmeler
  • Kuyrukta tüy kaybı
  • Köpeğinizin normal kuyruk sallama davranışındaki herhangi bir değişiklik
  • Kuyruktan gelen kötü kokular
  • İnkontinans

Bazı köpekler normalde bir tarafa ya da diğerine sallanır, bu sorun değildir. Bununla birlikte, ani değişiklikler potansiyel bir yaralanmayı gösterir.

köpeklerde kuyruk yaralanması kırılma

Köpeklerde Kuyruk Yaralanma Türleri ve Tedavileri

Köpeğinizin kuyruğu çeşitli şekillerde yaralanabilir ve her biri biraz farklı bir tedavi stratejisi gerektirir. Kuyruk yaralanmalarının en yaygın türlerinden bazıları şunlardır:

Kesikler ve Sıyrıklar

Kesikler (yırtılmalar) ve sıyrıklar (sıyrıklar), diğer hayvanlarla kavga etmek, dikenli çalıların arasından geçmek veya sadece keskin bir şeye sürtmek gibi çeşitli nedenlerle meydana gelebilir. Köpeğiniz kuyruğunu ısırırsa (pirelere tepki olarak meydana gelebilir) veya coşkuyla sallarken bir şeye çarparsa kesikler meydana gelebilir. Bazı köpekler, kuyruklarını çimento veya asfalt üzerinde salladıktan sonra bile sıyrıklara maruz kalabilirler. Tüyler ovalanırsa ve kırmızı cilt açığa çıkarsa, bölgeyi yumuşak sabun ve ılık suyla temizleyin. Sonrasında veteriner hekiminizle konuşarak antibiyotik merhem sürün ve sargıyla hafifçe sarın. Kan akışını kısıtlamamak için bandajı çok sıkı sarmayın. Bandajı değiştirin ve günlük olarak antibiyotik merhem sürün. Bu süreçte köpeğinize yakalık takmanız o bölgeyi yalayarak kontamine etmesini önler ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Aşırı kanama veya şişme olursa veya doku renk değiştirirse, köpeğinizi hemen veteriner hekiminize götürün. Deri ve kas hasarı şiddetli ise tıbbi müdahale önerilir. Köpeğinizin uygun iyileşmeyi sağlamak için sistemik antibiyotiklere ve ağrı kesici ilaçlara ihtiyacı olabilir.

Deri Enfeksiyonları

Köpeğinizin kuyruğundaki deri, vücudunun herhangi bir yerinde olduğu gibi enfekte olabilir. Bu, diğerlerinin yanı sıra pire alerjisi dermatiti ve mantar gibi rahatsızlıkları içerir.

Kuyruktaki deri enfeksiyonlarının tedavisi, diğer yerlerdeki deri enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılan tedavilere benzerdir ve tipik olarak , etkilenen bölgenin temizlenmesini ve uygun ilaçların uygulanmasını içerir.

Bu durumlarda veteriner hekiminiz altta yatan sebebi tespit edip onu tedavi ederken ikincil enfeksiyonları da tedavi edecektir. Bunun için genellikle sistemik antibiyotikler veya mantar ilaçları reçete edebilirler. Etkilenen bölgeyi yalamasını veya çiğnemesini önlemek için köpeğinize ayrıca bir yaka takılması gerekebilir.

Yaralar

Basit sıyrıklardan daha şiddetli olan yırtılmalar, alttaki kas ve kemiği açığa çıkaran derin kesikler olabilir. Bazı yırtılmalar, sinirli, sıkılmış veya başka davranış sorunları olan köpekler tarafından kendi kendine yapılır. Kuyruk ısırma, pire alerjilerinin veya etkilenmiş anal bezlerin bir sonucu olabilir. Özellikle ısırık yaralarında enfeksiyon oluşması muhtemeldir ve bazı yırtılmalar dikiş gerektirir. Köpeğinizi veteriner acil kliniğine götürürken kanamayı kontrol etmek için kuyruğu bir havluya sarın.

Mutlu Kuyruk Yaralanmaları

 Bazı köpek ırkları sürekli olarak kuyruklarını sallayarak sehpa, ağaç veya duvar gibi katı nesnelere defalarca vurarak yaralanmalara neden olur. Mutlu kuyruklar genellikle, sorunun kaynağı (sallanma) durmayacağı için iyileşmeyen kanamalı ülserler geliştirir. Bu yaralanmalar ağrıya neden olan hassas sinirleri açığa çıkarır, bu nedenle veteriner hekim müdahalesi önerilir. Bazen yaralı bölgeyi antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlarla sarmak enfeksiyonu önleyecek, sinirleri sakinleştirecek ve kuyruğun iyileşmesini sağlayacaktır. Sallanmanın durmadığı ve yaralanmanın iyileşmeyeceği şiddetli, kronik vakalarda en iyi çözüm kuyruğun cerrahi olarak kısaltılmasıdır. Bu, köpeğin görünümünü değiştirse de, daha kısa sallanan bir kuyruğun yaralanmaya neden olma olasılığı daha düşüktür. Mutlu kuyruk yaralanmaları genellikle acil durumlar değildir, ancak düzgün bir şekilde iyileşmesi için tedavi gerektirir. Köpeğinizin kuyruğunda kanayan bir nokta fark ederseniz, veterineri hekiminizi aramalısınız.

Zorlanma ve Burkulmalar

Köpeğinizin kuyruğundaki kaslar, bağlar ve tendonlar, tıpkı diğer kaslar gibi gerilebilir veya burkulabilir. Bu durum normalde aşırı efor veya aşırı egzersizden sonra ortaya çıkar, ancak bir tür travmadan da kaynaklanabilir. Pek çok köpek, uzun süreli yüzme seanslarından sonra kuyruk burkulmaları veya zorlanmalar yaşar, ancak avlanma ve çoban köpekleri de uzun saatler çalıştıktan sonra benzer sorunlar yaşayabilir. Bu tür yaralanmalar genellikle birkaç gün dinlenme ile kendiliğinden düzelir. Ancak, bu sorunlar devam ederse, veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz önemlidir.

Kırıklar ve Çıkıklar

Kırıklar ve çıkıklar, köpeklerin maruz kalabileceği daha ciddi kuyruk problemlerinden bazılarıdır. Bu tür yaralanmalar sıklıkla bir köpeğin kuyruğuna basıldığında, bir kapı kapatıldığında veya çekildiğinde meydana gelir (lütfen köpeğinizin kuyruğunu çekmeyin). Bir kırılma durumunda bir veya daha fazla omur kırılır; çıkık durumunda iki veya daha fazla omur ayrılır.

Kırık veya yerinden çıkmış kuyruklar genellikle aşırı derecede ağrılıdır, bu nedenle acil veteriner müdahalesi gerektirir. Bir köpeğin kuyruğuna alçı yerleştirmek genellikle mümkün değildir, bu nedenle tedavi seçenekleri nispeten sınırlıdır. Bununla birlikte, kırık ve çıkık kuyruklar dinlenme ve koruma ile iyileşebileceği gibi sinir hasarı potansiyeli varlığında kesinlikle operasyon gereklidir. Kırığın yerine ve şiddetine göre veteriner hekiminiz size gerekli yönlendirmeyi yapacaktır. Kırık kuyruğun ucunda yer alıyorsa, genellikle herhangi bir tedavi gerektirmeden iyileşebilir, ancak kuyruğun kırık bölgesinde bir yumru veya bükülme olabilir. Kuyruktaki kemikler ezilirse kuyruğun bir kısmının kesilmesi gerekebilir. Kuyruk tabanına yakın yaralanmalar genellikle sinir hasarını içerir ve daha ciddidir

Sinir hasarı

Köpeğinizin kuyruğuna bağlanan sinirler, bir araba çarpması gibi travmatik olaylar veya kaymış veya hasarlı vertebral disklere (arka veya kuyrukta)  bağlı olarak zarar görebilir. Köpeğinizin kuyruğundaki bazı sinirler ve kaslar makatına ve mesanesine bağlı olduğundan, bu tür yaralanmalar, köpeğinizin yaşam kalitesini önemli ölçüde tehlikeye atabilir. Bu durum köpeğiniz için oldukça ağrılı olabilir.

Sinir hasarı bazen steroid kullanımıyla tedavi edilebilir ve ağrı kesici ilaçlar köpeğinizin rahat etmesine yardımcı olabilir. Tatmin edici bir sonuç elde etmek için genellikle altta yatan nedeni (diskle ilgili hastalıklar gibi) tedavi etmek gerekli olacaktır.

İdrar ve dışkılamayı kontrol eden sinirler yaralanırsa, köpeğiniz idrarını tutamaz hale gelebilir. Zamanla sinir fonksiyonu geri dönebilir; bununla birlikte, bazı köpekler mesanelerini veya bağırsaklarını kontrol edemezler. Sinir hasarı da kuyruğun gevşek bir şekilde sarkmasına neden olabilir. Köpeğiniz bağırsak hareketi yaparken kuyruğunu sallayamayabilir veya hatta kaldıramayabilir. Cilt enfeksiyonları, gevşek kuyruklarda ikincil bir sorun olabilir. Köpeğinizin kuyruğunu sallayamadığını ve sallandığını fark ederseniz, veteriner hekiminize danışmalısınız.

köpeklerde kuyruk yaralanmaları kırılma

Köpeklerde Kuyruk Kırılması ile İlgili Önemli Çıkarımlar

Köpekler, küçük sorunlardan nispeten ciddi sorunlara kadar çeşitli farklı kuyruk yaralanmalarına maruz kalabilir. Küçük kesikler ve sıyrıklar gibi şeyler genellikle önemli değildir, ancak kırık kuyruk kemikleri tedavi için veteriner hekiminizin yardımını gerektirir.

Uygun köpek kuyruğu yaralanmalarına ek olarak, bazı köpekler geçici kuyruk sorunları yaşar. Örneğin, bazı köpekler uzun süre yüzdükten sonra esnek kuyruk sendromu adı verilen bir şey geliştirir.

Kuyruk yaralanmaları oldukça acı verici olabilir, bu nedenle köpeğinizin kuyruğunun yaralandığından şüpheleniyorsanız her zaman veteriner hekiminize başvurun. Her zaman olduğu gibi, kuyruk yaralanmalarını önlemek, onları olaydan sonra tedavi etmekten daha iyidir.

Köpeklerde Kuyruk Yaralanmalarını Önleme

Kuyruk yaralanmalarından kaçınmanın en iyi yollarından bazıları o kadar açıktır ki, bunların gerçekten söylenmesine gerek yoktur. Ama her ihtimale karşı size hatırlatacağız!

  1. Köpeğinizin kuyruğuna basmamaya dikkat edin, diğer hayvanların köpeğinizin kuyruğunu ısırmasına izin vermeyin ve sallanan sandalyelerin yakınındayken dikkatli olun.
  2. Güvenli olmayan bir alandayken köpeğinizi tasmalı tutun.
  3. Köpeğinizin yüksek yerlerden aşağı atlamasına izin verirken dikkatli olmalısınız, çünkü bu sırada kuyruğu sıkışabilir.
  4. Aniden yoğun bir fiziksel aktiviteye başlayarak köpeğinizin kuyruğunu aşırı zorlamasına izin vermemek iyi bir fikirdir. Örneğin, köpeğinizin çok sık yüzme fırsatı bulamıyorsa saatlerce yüzmesine izin vermeyin, çok soğuk suda yüzmesine izin vermeyin.
  5. Pire alerjisi dermatitini kesmek için iyi bir önleyici pire tedavisi kullanmak da önemlidir . Özellikle siz ve yavrularınız sık sık kene istilasına uğramış alanlarsa, keneleri öldürmek için tasarlanmış bir ürün seçmek isteyebilirsiniz.
  6. Köpeğiniz aşındırıcı yüzeylerde (araba yolu veya beton tabanlı köpek kulübesi gibi) çok fazla zaman harcıyorsa , kuyruğunu sıyrık veya yaralanma belirtileri açısından sık sık kontrol ettiğinizden emin olun .
  7. Strese bağlı ısırma ve yalamayı önlemek için köpeğinize bol miktarda egzersiz, uyarım ve arkadaşlık verdiğinizden emin olmak istersiniz, çünkü kuyruk genellikle bu tür davranışların odak noktasıdır.

Sık Sorulan Sorular

Yaralanmanın ciddiyeti, köpeğinizin cinsi ve sağlık durumu ve tercih ettiğiniz tedavi, fiyatların önemli ölçüde değişmesine neden olacaktır. Evcil hayvanınızın kuyruğu kötü bir şekilde kırılmadıysa ve veteriner hekiminiz kendi kendine iyileşeceğini ümit ediyorsa, kendinizi yalnızca temel bir veteriner muayenehanesi ziyareti , röntgen ve bazı ağrı kesiciler için ödeme yaparken bulabilirsiniz. Öte yandan, evcil hayvanınızın ameliyata ihtiyacı olursa, masrafların muhtemelen binlere çıktığını göreceksiniz.

 

Veteriner hekiminizin onayı olmadan köpeğinize asla ilaç vermeyin – birçok sıradan insan ilacı köpekler için çok toksik olabilir. Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınıza reçetesiz satılan bir ağrı kesici ilaç vermenizi isteyebilir veya özel olarak köpekler için formüle edilmiş bir ağrı kesici ilaç reçete edebilir.

 

Bir köpeğin kuyruğunun gerçekten kırıldığından %100 emin olmanın tek yolu kuyruğunu röntgenle çekmektir (veteriner hekiminiz kuyruğu hissederek oldukça yüksek bir güven düzeyi elde edebilir ancak bu uygulama köpeğinize zarar verebileceğinden kendi kendinize yapmamalısınız).

Bununla birlikte, köpeğinizin kuyruğunu uzun bir süre sallayamıyorsa (örneğin, 24 saat kadar) kırılacağına dair iyi bir bahistir. Bu, özellikle kuyruğunun sadece bir kısmını sallayabilen köpekler için geçerlidir. Küçük sıyrıklar evde tedavi edilebilirken, birçok kuyruk yaralanması veteriner hekim müdahalesi gerektirir. Bir evcil hayvan sahibi olarak göreviniz, durumu değerlendirmek ve gerektiğinde veteriner hekim yardımı almaktır.

Bazı kırık kuyruklar kendi kendine iyileşebilir, ancak diğerleri iyileşmeyecektir. Veteriner hekiminizin yardımı olmadan bunu bilmenizin bir yolu yoktur, bu nedenle köpeğinizi muayeneye götürmek her zaman iyi bir fikirdir – özellikle de acı çekiyor gibi görünüyorsa.

 

İyileşme süresi, köpeğinizin yaralanmasının kesin doğasına ve sizin ve veteriner hekiminizin üstlendiği tedavi planına göre değişecektir. Küçük kırıklar veya burkulmalar bir veya iki hafta gibi kısa bir sürede iyileşebilirken, daha ciddi yaralanmaların tamamen iyileşmesi bir ay veya daha uzun sürebilir.

 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.