Köpeklerde Kulak Enfeksiyonları

14 Kasım 2022
1182
Köpeklerde Kulak Enfeksiyonları

Köpeklerde kulak enfeksiyonları ve iltahapları, şiddetli kaşıntı ve ağrıya neden olabilir ve veteriner hekim tedavisi gerektirir. Semptomlar, kulak kızarıklığı da dahil olmak üzere, genellikle bir enfeksiyonun erken döneminde fark edilir. Kaşıntılı veya ağrılı kulakları olan köpekler genellikle başlarını sallar veya kulaklarını kaşır. Enfeksiyonlar, birkaç tetikleyici faktör nedeniyle aşırı bakteri veya mantar üremesinden kaynaklanabilir ve etkili tedavi için nedenin belirlenmesi gereklidir.

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonları Nelerdir?

Kulak enfeksiyonları ve kulak iltihabı bir köpeğin iç veya dış kulak kanalında bakteri veya mantar (maya) aşırı büyümesine karşı oluşan inflamatuar reaksiyonların bir sonucudur. Sadece kulağın dış kısmında meydana gelebilirler ancak tedavi edilmezlerse ilerleyip kulağın iç kısımlarını etkileyeceklerdir. Enfeksiyon ne kadar derin olursa, tedavisi o kadar zor olur ve neden olabileceği daha ciddi hasar daha fazladır.

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu Türleri

Otitis eksterna: kulak kanalı iltihabı

Otitis media: orta kulak iltihabı

Otitis interna: iç kulak iltihabı

Otitis eksterna, bu üç enfeksiyondan en sık görülenidir çünkü bu kısım, kulağın dış etkenlere en çok maruz kalan kısmıdır. Kulak enfeksiyonları akut (hızlı başlangıçlı) veya kronik ve tekrarlayan olabilir. Köpeklerin bir veya iki kulağında da enfeksiyon olabilir.

Köpek Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

Sağlıklı bir köpek kulağı temiz ve kurudur. Küçük miktarlarda mikroskobik bakteri ve mayanın dış kulak kanalında yaşaması normaldir, ancak bir kalıntı oluştuğunda veya normal, sağlıklı kulak kanalı tehlikeye girdiğinde, bu bakteri ve maya aşırı büyüyebilir ve enfeksiyon oluşturabilir.

Köpeklerde kulak enfeksiyonlarının yaygın belirtileri şunlardır:

  • Kızarıklık
  • Kaşıntı
  • Ağrı
  • Başın sallanması
  • Baş eğme
  • Akıntı
  • Kafa sallamak
  • Kulaklardan gelen koku
  • Kulakları kaşınması
  • Baş eğme
  • Kulağı aşağıda tutmak
  • Kulaktaki kan
  • Kulak hematomu
  • Kafayı yere sürtmek
  • Kulak akıntısı
  • Anormal göz hareketi
  • Denge kaybı
  • İltihaplı kulak
  • Kulakta tüy dökülmesi
  • İşitme kaybı
  • Kulaklara dokunulma isteksizliği

Çok sayıda belirti, köpeğinizde, çoğu kolayca gözlemlenebilen bir kulak enfeksiyonuna işaret edebilir. Başını sallamak, kaşımak ve ovalamak belli edici işaretlerdir, ancak köpeğinizin başını eğdiğini, bir kulağını aşağıda tuttuğunu ve kafasına veya kulaklarına dokunma konusunda isteksiz olduğunu da görebilirsiniz.

Bazen kulak enfeksiyonu kötü bir kokuya neden olur ve kulak akıntısına neden olur. Bazen, kulağı sürekli kaşıma ve ovma nedeniyle tüy dökülmesi veya kan görülebilir. Travmadan dolayı kulak dışında kulak hematomları  oluşabilir. Enfeksiyon orta veya iç kulağa ilerlemişse  işitme kaybı, anormal göz hareketleri ve denge kaybı meydana gelebilir.

Bazen köpekler işitme kaybı veya denge sorunları yaşayabilir. Nadiren, evcil hayvanın sistem genelinde etkileri varsa, bir kulak enfeksiyonu köpeğin iştahını etkileyebilir. Bu durum orta ve iç kulak enfeksiyonlarında daha sık görülür.

köpeklerde kulak enfeksiyonları

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu Nedenleri

Köpeklerde ve yavrularda birçok şey kulak enfeksiyonlarına neden olabilir. Çoğu zaman, altta yatan bir sorun, bir köpeğin kulağının normal koruyucu bariyerinin düzgün çalışmamasına yol açar. Kulak ortamı nemlendiğinde veya iltihaplandığında, bakteri veya mayanın aşırı büyümesi ve enfeksiyona neden olması kolaydır. Köpeklerde kulak enfeksiyonlarının birkaç nedeni vardır. Enfeksiyona katkıda bulunan faktörleri anlamak, köpeğiniz için gelecekteki ağrı ve rahatsızlığı önlemenize yardımcı olacaktır.

Kulak akarları: Kulak akarları, bir köpeğin kulak kanalında yaşayabilen küçük, inanılmaz derecede kaşıntılı parazitlerdir. Bir kulak akarı istilası, parazitin oluşturduğu kanaldaki ortam nedeniyle kulak enfeksiyonlarına yol açabilir. Kulak akarlarının semptomları, akarlar ikincil bir enfeksiyona neden olmamış olsalar bile, kulak enfeksiyonununkilerle neredeyse aynıdır. Köpeğinizin herhangi bir rahatsızlığı olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen veteriner hekiminizi ziyaret edin.

Alerjiler: Alerjisi olan köpekler kulak enfeksiyonlarına özellikle duyarlı olabilir. Gıda alerjileri ve çevresel alerjiler, özellikle polen veya toz gibi cilt tahriş edici maddeler, ikincil, tekrarlayan kulak enfeksiyonlarına neden olabilir.

Kulakta su kalması:  Bir köpeğin kulağındaki nem, bakteri ve mayanın büyümesi için ideal bir ortam yaratır. Nemin kendisi kulak enfeksiyonuna neden olmazsa, sudaki bakteriler olabilir.

Kulak açıklığının içinin ve çevresinin aşırı tüylü olması:  Bir köpeğin kulağının etrafındaki kıl, kulak enfeksiyonlarına neden olabilecek nemi veya bakterileri taşıyabilir.

Kulakğı kapatan kitleler:  İyi huylu olsun veya olmasın kulak tümörleri kulak enfeksiyonlarına yol açabilir. Polipler tıkanmış kulak kiri üreten bezlerde oluşabilir ve kulak açıklığını kaplayarak uygun bakteri ve maya düzenlemesini engelleyebilir ve enfeksiyona neden olabilir.

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonları Bulaşıcı mı?

Bu durum aslında enfeksşyonun nedenine bağlıdır, ancak köpek kulak enfeksiyonlarının çoğu bulaşıcı değildir. Sebep kulak akarlarıysa, bu parazitler son derece bulaşıcıdır.

Kulak akarları köpeğinizde tespit edilirse evdeki tüm evcil hayvanlar aynı anda tedavi edilmelidir. Kulak akarları yavrularda nispeten yaygındır ve yeni bir evcil hayvan sahiplenirken başlangıçta fark edilmeyebilir. Ancak yeni evcil hayvanınızı eve getirdikten kısa bir süre sonra, evdeki birden fazla evcil hayvana bulaşabilir ve kaşıntıya neden olabilir.

Nadiren, metisiline dirençli bir Staphylococcus aureus (MRSA) veya olası başka bulaşıcı bir enfeksiyon, tespit edilebilir. Bu bakteri varsa dikkatli olmak gerekir.

Kulak enfeksiyonu olan bir evcil hayvanla etkileşime girerken iyi el yıkama uygulamanız ve enfekte olmuş evcil hayvanın kulaklarını yalayan diğer evcil hayvanların sınırlandırılması önerilir. İlacın herhangi bir topikal emilimini sınırlamak için kulağı temizledikten veya ilaç verdikten sonra da ellerin iyi yıkanması önerilir.

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonlarının Teşhisi

Bir kulak enfeksiyonunu teşhis etmek için veteriner hekiminiz kulağın fizik muayenesiyle başlayacaktır. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin kulağının içine bakmak için bir otoskop kullanacak ve daha sonra bir bakteri örneği almak ve test etmek için kulak kanalını temizleyebilir. Veteriner hekim otoskop yoluyla kanalda şişlik, akıntı, büyüme ve kızarıklık gibi herhangi bir anormallik arayacaktır. Ciddi vakalarda veya veteriner hekiminiz malignite riski taşıyan bir büyüme bulursa biyopsi yapılabilir. Kulak enfeksiyonunundan şüphelenirse köpeğnizde hangi bakteri ve mantarların ürediğini görebilmek için bakteriyolojik ve mikolojik kültür için örnek almak isteyecektir. Eğer kulak akarlarından şüphelenirse parazitolojik muayene için de örnek alması gerekir.

Veteriner hekiminiz, uygun tedaviyi seçmek için muhtemelen kulak kalıntılarını test etmesi veya köpeğinizin kulağını muayene etmesi gerekecektir. Veteriner hekiminizin yapabileceği bazı testler şunlardır:

  • Sitoloji, mikroskobik bakteri hücrelerini veya mantarı ve akarların görüntülenmesi.
  • Kültür/duyarlılık testi, enfeksiyona neden olan belirli bakterileri büyütmek ve tanımlamak için özel besiyeri kullanır. Ayrıca enfeksiyonu ortadan kaldırmada hangi antibiyotiklerin etkili olacağını da test eder.
  • Altta yatan bir durum olarak endokrin hastalığını kontrol etmek için kan testi gerekebilir.
  • Şiddetli veya iç kulak hastalığının derecesini değerlendirmek için kafatası röntgeni, BT taraması veya MRI gerekebilir.

Köpek Kulak Enfeksiyonları Nasıl Düzgün Tedavi Edilir?

Köpeğinizin kulak enfeksiyonunun ayrıntıları bilindiğinde, tedavi muhtemelen topikal, oral veya cerrahi tedavileri içerebilecek birçok unsurdan oluşacaktır. Hastanın değerlendirilmesinin önemli bir kısmı altta yatan hastalığın belirlenmesidir. Kronik veya tekrarlayan kulak enfeksiyonları olan birçok köpeğin alerjisi veya düşük tiroid fonksiyonu (hipotiroidizm) vardır. Altta yatan bir hastalıktan şüpheleniliyorsa, teşhis ve tedavi edilmelidir, aksi takdirde evcil hayvan kronik kulak problemleri yaşamaya devam edecektir.

Topikal

Çoğu zaman, bir merhem veya kulak damlası ile birlikte bir temizleyici kullanılabilir. Bu ilacın tipik olarak kulak kanalının derinliklerine inmesi gerekir. Topikal bir ilaç uygulamadan önce ilacın kulaktan emilebilmesi için önce kulak kanalının temizlenmesi gerekir.

Oral

Enfeksiyonun ciddiyetine bağlı olarak, kulağın “içten dışa” iyileşmesine yardımcı olmak için oral antibiyotik, antifungal veya steroid ilaç kullanılabilir.

Cerrahi

Şiddetli kronik hastalığı olan kulaklar artık tıbbi tedavilere yanıt vermeyebilir. Bu kulaklar için ameliyatın amacı kanalı açmak veya bazen hastalıklı tüm dokuyu tamamen çıkarmaktır.

 

Ya Köpeğinizin Kronik Kulak Enfeksiyonları Varsa?

Kronik kulak enfeksiyonları evcil hayvan, sahibi ve hatta veteriner için zaman alıcı ve sinir bozucu olabilir. Kronik kulak enfeksiyonlarına yatkın olan bazı köpek ırkları aşağıdakilerdir;

Kronik köpek kulak enfeksiyonları, tedavi etmek için veteriner hekiminizle yakın çalışma gerektirir. Veteriner hekiminiz uygun ilacı seçmek için test yapması önemlidir. Kronik enfeksiyonlar 6 ila 8 hafta boyunca sürekli ilaç gerektirebilir.

Tedaviden sonra, tüm enfeksiyonun temizlendiğinden emin olmak için tekrar test yapılması gerekir. İlaç almayı çok erken bırakırsak veya altta yatan sorunları tedavi etmezsek, enfeksiyonun geri dönmesi, hatta bazen birçok ilaca dirençli hale gelmesi kolaydır.

köpeklerde kulak enfeksiyonları

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonları Nasıl Önlenir?

Bilinenin aksine köpeğinizin kulaklarını hastalık haricinde temizlememelisiniz. Gereksiz yere yapılan kulak temizlikleri kulak enfeksiyonlarına yatkınlık oluşturur. Yalnızda köpeğiniz sık sık yüzüyorsa, rutin kulak temizliği önemlidir. Veya köpeğinizde bir kulak hastalığı mevcutsa ve veteriner hekiminiz düzenli olarak temizlemenizi söylediyse onun reçete ettiği ilaçlarla söylediği şekilde kulak temizliğini yapmalısınız.

Veteriner hekiminiz, bir alerjinin köpeğinizin kulak enfeksiyonuna neden olduğundan şüpheleniyorsa, diyet değişiklikleri veya tahriş edici maddelere maruz kalmayı sınırlandırarak alerjenleri düzenlemeniz gerekecektir. Kulak kanalının içinde veya çevresinde bir büyüme oluşmuşsa, bunu çıkarmak gelecekteki enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir.

Köpek Kulak Temizliği İçin Önemli Noktalar

  • Sağlıklı kulak hücrelerini öldürebilecekleri için alkol veya hidrojen peroksit kullanılmamalıdır.
  • Pamuklu çubukları köpeğinizin kulağına sokmayın, çünkü bu kulak zarını yırtma riskine neden olabilir.
  • Aralıkları ve kulak kapağını temizlemek için pamuk topları veya kulak mendilleri kullanmakta bir sakınca yoktur.

Köpeklerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

  1. Sıvı temizleyiciyi belirtilen şekilde kulağa uygulayın.
  2. Kulak kapağını kapatın ve kulakların tabanına masaj yapın.
  3. Bir bez veya pamuk topları ile nazikçe silerek temizleyin.
  4. Reçete edilen herhangi bir ilacı uygulayın.

Köpeklerde Kulağa İlaç Nasıl Uygulanır?

  1. Kulak kepçesini yavaşça yukarı ve hafifçe arkaya doğru çekin ve bir elinizle tutun.
  2. Diğer elinizi kullanarak kulak kepçesini yüksekte tutmaya devam ederken kulak kanalının dikey kısmına az miktarda ilaç uygulayın. İlacın dikey ve yatay kanal arasındaki dönüşe kadar akması için kulağı yeterince uzun tutun.
  3. Bir parmağınızı kulak kapağının önüne ve tabanına koyun ve başparmağınızı arkaya ve tabana koyun.
  4. Parmağınız ve başparmağınız arasındaki kulak kanalına masaj yapın. Bir ‘gıcırdama’ sesi, ilacın yatay kanala girdiğinin habercisidir.
  5. Kulağı serbest bırakın ve köpeğinizin başını sallamasına izin verin. Birçok ilaç bir balmumu çözücü içerir ve köpeğiniz başını sallarken bu çözücüde çözünen kalıntıların kulaklarından çıktığını görebilirsiniz.
  6. İkinci bir ilaç kullanılacaksa aynı şekilde uygulayınız. Tipik olarak, ek ilaçlar uygulamadan önce 5-30 dakika beklemelisiniz. Herhangi bir kulak ilacı veya temizleme maddesi ile ilgili özel talimatlar için veteriner hekiminize sorduğunuzdan emin olun.
  7. Tüm ilaçlar uygulandıktan sonra, bazı ilaçlara batırılmış bir pamuk top ile kulak kanalının dış kısmını ve kulak kapağının içini temizleyin. Kirleri dikey kulak kanalına geri itme eğiliminde olduklarından, bunu yapmak için pamuk uçlu aplikatörler kullanmayın.

Kulak Enfeksiyonlu Köpekler İçin Prognoz

Hızlı kulak enfeksiyonu tedavisi, köpeğinizin sağlığı ve iyiliği için çok önemlidir. Kulak enfeksiyonları yaygındır ancak neredeyse tüm vakalar topikal ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir. Tipik olarak, birkaç gün içinde köpeğiniz daha iyi hissetmeye başlayacaktır. Bir iki hafta sonra, enfeksiyon çözülecektir.

Bazı kulak enfeksiyonlarının tedavisi zordur ve ilaca dirençli olabilir. Ek olarak, bir kulak enfeksiyonu uzun süre tedavi edilmezse şiddetli iltihaplanmaya, kulak zarında kalıcı hasara neden olabilir ve köpeğinizin işitmesini etkileyebilir.

Sık Sorulan Sorular

Kulak enfeksiyonları genellikle diğer hayvanlara bulaşmaz, ancak istisnalar vardır. Kulak enfeksiyonu bir kulak akarı istilasından kaynaklanıyorsa, başka bir köpek veya kedi bu parazitlere kolayca bulaşabilir ve ikincil bir kulak enfeksiyonu geliştirebilir. Ayrıca kulak enfeksiyonundaki bakteri türü metisiline dirençli  Staphylococcus pseudintermedius  (MRSP) ise diğer hayvanlara bulaşabilir.

Çoğu zaman, bir köpek kulak enfeksiyonu kendi kendine kaybolmaz. Tüm otitis türleri, enfeksiyonu ve kulak zarını değerlendirmek için bir veteriner hekim gerektirir. Kulak zarı yırtılırsa, bazı temizleyiciler ve ilaçlar orta kulak için toksik olabilir.

İlacın kulak kanalının yatay kısmına yerleştirilmesi önemlidir. Bizim kulak kanalımızın aksine köpeğin dış kulak kanalı L şeklindedir. Dikey kanal kulağın dışına bağlanır ve ‘L’nin üst kısmıdır. Yatay kanal, kanalda daha derinde bulunur ve kulak zarında sonlanır. Amaç, ilacı ‘L’ – yatay kulak kanalının alt kısmına vermektir.

 

Genellikle kulak enfeksiyonlarına neden olan birkaç tür bakteri ve en az bir mantar türü vardır. Mevcut enfeksiyonun spesifik türünü bilmeden hangi ilacın kullanılacağını bilmek mümkün değildir. Bazı durumlarda sorun yabancı cisim, polip veya tümördür. İlaç tedavisi tek başına bu sorunları çözmeyecektir. Kulak zarının sağlam olduğundan emin olmak için köpeğinizin muayene edilmesi önemlidir. Kulak zarı yırtılırsa bazı ilaçların uygulanması işitme kaybına neden olabilir. Bu ancak veteriner hekiminiz tarafından kapsamlı bir kulak muayenesi ile tespit edilebilir.

Köpeklerde kulak enfeksiyonları genellikle insanlara bulaşıcı değildir. Yine de enfeksiyon metisiline dirençli  Staphylococcus pseudintermedius’tan  (MRSP) kaynaklanıyorsa, insanlara yayılabilir. Bu, özellikle bağışıklığı baskılanmamış kişilerde nadirdir.

Kulak enfeksiyonu olan köpekler rahatsızdır. Kulakları sürekli bir ağrı kaynağıdır ve sık sık kaşınır ve başlarını sallarlar. Bu, kulak kanadındaki kan damarlarının hasar aldığı ve cerrahi tedavi gerektiren ağrılı bir şişmeye neden olduğu ‘kulak hematomu’ adı verilen bir duruma neden olabilir. Derin kulak enfeksiyonları kulak zarına zarar verebilir veya yırtılabilir, bu da iç kulak enfeksiyonuna ve hatta kalıcı işitme kaybına neden olabilir.

Önce büyütme ve ışık sağlayan bir alet olan otoskop ile kulak kanalı incelenir. Bu muayene, veteriner hekiminizin kulak zarının sağlam olup olmadığını ve kanalda yabancı madde olup olmadığını belirlemesini sağlar. Bir köpek aşırı ağrı içinde olduğunda ve muayeneye izin vermeyi reddettiğinde, kapsamlı bir muayene için köpeğe sakinleştirici veya anestezi uygulanması gerekebilir. Bir sonraki adım, enfeksiyona neden olan organizmanın türünü belirlemek için kulak kanalından alınan materyalin bir örneğini mikroskop altında incelemektir. Mikroskobik inceleme, veteriner hekiminizin iltihaplı kulak kanalını tedavi etmek için doğru ilacı seçmesine yardımcı olması açısından önemlidir. Kültür ve duyarlılık testleri, evcil hayvanınızın doğru ilacı aldığından emin olmak için genellikle şiddetli veya kronik kulak enfeksiyonlarında kullanılır.

Dış kulak yolu enfeksiyonu (dış kulak enfeksiyonu) otitis eksterna olarak adlandırılır ve köpeklerde en sık görülen enfeksiyon türlerinden biridir. Bazı ırklar, özellikle Cocker Spaniels, Minyatür Kanişler veya Eski İngiliz Çoban Köpekleri gibi büyük, sarkık veya tüylü kulakları olanlar, kulak enfeksiyonlarına daha yatkın görünmektedir, ancak kulak enfeksiyonları herhangi bir cinste ortaya çıkabilir.

Kulak enfeksiyonları ağrılıdır. Birçok köpek, rahatsızlığı gidermek için başını sallar ve kulaklarını kaşır. Kulaklar sıklıkla kızarır ve iltihaplanır ve rahatsız edici bir koku geliştirir. Genellikle siyah veya sarımsı bir akıntı oluşur. Kronik vakalarda kulaklar huysuz veya kalın görünebilir ve kulak kanalları kronik iltihaplanma nedeniyle sıklıkla daralır (darlık).

Basit cevap hayır. Köpek kulak enfeksiyonları, sağlıklı bir kulak kanalını eski haline getirmek için veteriner tedavisi ve ilaç gerektirir. Veteriner hekim, evcil hayvanınızı değerlendirdikten sonra, evde başka bir tedavinin uygun olup olmadığına karar verecektir. Eğer hafif bir enfeksiyon varsa ve kulak zarı sağlamsa yapılabilir.

Bu sorunu tedavi etmek için kullanılan birkaç cerrahi prosedür vardır. En sık yapılan ameliyata lateral kulak rezeksiyonu denir. Ameliyatın amacı kulak kanalının dikey kısmını çıkarmak ve yatay kanaldan şişmiş dokuyu çıkarmaktır. Bazı durumlarda kulak kanalının tamamının alınması (total kulak kanalı ablasyonu) gerekebilir ve bu da kalıcı işitme bozukluğuna neden olabilir.

Kulak kanalının kapanması, kronik bir kulak enfeksiyonunun başka bir sonucudur. Bu hiperplazi veya stenoz olarak bilinir. Kulak kanalı şişmişse ilaçların yatay kanala girmesi zor veya imkansızdır. Bazı köpeklerde iltihap önleyici ilaçlar bazen şişmiş dokuları küçültebilir ve kanalı açabilir. Çoğu hiperplazi vakası sonunda ameliyat gerektirecektir.

Otoskopik ve mikroskobik muayenenin sonuçları genellikle tanıyı ve tedavinin seyrini belirler. Kulak kanalında yabancı cisim, kulak kiri veya parazit varsa çıkarılacaktır. Bazı köpekler bunun için ya da kapsamlı bir kulak yıkama ve temizlemeye izin vermek için sakinleştirilmelidir. Birçok köpekte birden fazla enfeksiyon türü bulunur (örneğin, bir bakteri ve bir mantar veya iki tür bakteri). Bu durum genellikle birden fazla ilaç veya geniş spektrumlu bir ilaç kullanımını gerektirir.

Doğru teşhis ve tedavi edilen kulak enfeksiyonlarının neredeyse tamamı başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Bununla birlikte, altta yatan bir neden tanımlanamayan ve tedavi edilmeyen kalırsa, sonuç daha az olumlu olacaktır. Sonuç başarılı olmadan önce birkaç yeniden kontrol muayenesi gerekebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.