Welsh Springer Spaniel Özellikleri ve Bakımı

Welsh Springer Spaniel Resimleri
Welsh Springer Spaniel uzun, kompakt yapılı, kaslı ve kaba olmayan tüylere sahiptir. Tüylerinin uzunluğu çok abartılı değildir ancak gösterişlidir. Kendinden emin ve güçlü adımları zemini kaplamaktadır. Düz, suya ve kötü hava koşullarına dayanıklı kürke sahiptir. Yumuşak, sevimli, eğlenceli ve arkadaş canlısı bir karaktere sahiptir. Çok yönlü, sportif yapısıyla iyi bir avcı, sporcu ve aile köpeğidir. İlk defa köpek sahiplenecek ailelerin, bakabileceği ve eğitebileceği köpek cinsleri arasındadır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Köpek, Av Köpeği
Ağırlık
15- 25 Kg
Yükseklik
43-48 Cm
Aile
Spaniel (İspanyol)
Menşei
Galler
Menşei Tarihi
1600’ler
Yaşam Süresi
12- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Welsh Springer Spaniel, İngiliz Springer Spaniel‘den daha az coşkulu, genellikle istikrarlı, yetenekli, sahibinin sözünü dinlemeye istekli, sadık ve uysal bir ırktır. Welshi adıyla da tanınan safkan cins, karada ve suda hareket etmekte, avlanmada başarılıdır. Cocker Spaniel ve Springer Spaniel ırklarıyla hem fiziksel hem de karakter özellikleriyle benzerlik gösterirler. Tüm spayeller gibi onlarda coşkulu, heyecanlı ve inatçı davranışlar sergileyebilirler.

Welsh Springer Spaniel iyi bir aile köpeği ve oldukça dost canlısıdır. Dışa dönük, sosyal köpekler olmaları sebebiyle kalabalık aile ortamlarında mutlu ve uyumlu olurlar. Ancak İngiliz Springer Spaniel ırkına kıyasla daha az dışa dönük ve biraz bağımsız davranmaya meyilli olurlar. Zaman zaman ailelerine ve çevreye karşı bağımsız davranışlar sergileseler de ailelerine olan sevgisi ve sadakati ile çok uzun sürmemektedir. Ailelerine çok bağlıdır ve birlikte zaman geçirmekten hoşlanırlar. Yalnız kalmayı ve sevdiklerinden uzak durmayı sevmezler.

Welsh Springer Spaniel yabancılara karşı daha temkinli, mesafeli, soğuk veya çekingen olabilir. Her ne kadar sosyal olsalar da ilk defa tanıştıkları insanlara mesafeli davranabilirler. Bu nedenle küçük yaşlarda köpek eğitimi almasının yanında sosyalleşmeleri de önemlidir. Hassas karakterli köpekler oldukları için sosyalleşme olmazsa olmazlarıdır. Genellikle evcil köpekler, diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşırlar. Henüz yavruyken aynı ortamda birlikte yetiştirildiği diğer evcil hayvanlara karşı daha sıcak davranırlar. Ancak avlanma içgüdüsü sebebiyle kendinden küçük evcil hayvanlara zarar vermesi mümkündür. Bu yüzden kedi, köpek ve diğer evcil hayvanlarla arkadaşlık kurar ve sosyalleşirken gözetiminiz altında olmasına özen gösterin. Çocuklarla iyi anlaşırlar, oyun oynamayı ve arkadaşlık kurmayı severler.

Welsh Springer Spaniel havlayan, sesli bir köpektir. Ancak bu havlama haber verme, sahibini uyarma niteliğindedir. Yaşadığı eve insanların yaklaştığını haber vermek için güçlü ve keskin bir şekilde havlayacaktır. Yabancılar yaklaştığında tehditkâr havladığı gibi, tanıdığı be sevdiği insanlar yaklaştığında sevinçle, mutlulukla kavlarlar. Yaşadığı ortamda güven sağlayabilmek için, bahçede olmadıklarında da evden dışarıyı gözetlerler.

Welsh köpekleri, sahibinin ses tonuna duyarlıdır. Sahiplerinin köpekleri üzerinde hakimiyet kurabilmesi için, onlara güçlü olduklarını hissettirmeleri gereklidir. Ancak bu güç asla sert davranışlarla olmamalıdır. Eğer köpeğinizin sizden daha güçlü olduğunu hissederse ve liderinin otoritesini az görürse söz dinlemeyebilirler.  Bu davranışları devam eder nitelikte olursa da köpeğinizin eğitimi zorlaşır, karakteri olumsuz gelişmeye açık olur. Bağımsız, inatçı ve korumacı yanlarının hızlı gelişmemesi için iyi eğitim vermeniz, sosyalleştirmeniz ve iyi bir lider olmanız köpeğinizin iyi huylu bir köpek olarak gelişmesi için önemlidir.

Welsh Spaniel, yeterli miktarda egzersiz yaptığı sürece apartman dairesinde yaşam sürebilir. Ancak ev içerisinde orta seviyede de olsa aktif bir köpek olması ve daha rahat egzersiz yapabilmesi için orta büyüklükteki bahçeli bir ev onlar için daha ideal bir yaşam alanıdır. Kürk yapısıyla hem sıcak hem soğuk iklim şartlarına uyum sağlarlar ve bu özellikleri de çeşitli ortamlarda, yaşam alanlarına uyumunu kolaylaştırır. Her ne kadar dışarıya uyum sağlayan kürk yapısıyla ve bahçeye olan ihtiyacıyla dışarıda yaşam sürmesi mümkün olsa da, Welsh harika bir ev arkadaşıdır. Bahçeli evde yaşamaya ve bahçede zaman geçirmeye ihtiyaçları olsa dahi yalnız başına uzun süre köpek kulübesinde, bahçede kalmak istemezler. Ailesine ihtiyaç duyan hassas bir köpektir. Günlük ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra, evinde ve sahibinin yanında dinlenmek, yatmak onu daha mutlu edecektir.

Avcılık konusunda yetenekli bir ırktır. Ancak av eğitimlerine etken başlanması ve kendi başına dolaşarak keşif yapmasına gelişimleri için izin verilmelidir. Bu şekilde avcılık, takip gibi becerilerini daha iyi kullanmayı, komutları uygulamayı ve çevrede sakince gezinmeyi öğrenirler. Avlanma içgüdülerinin engellenmesi oldukça güçtür. Avlanmasını engellemek yerine, onları eğiterek şekillendirmeyi denemeniz daha iyi olur. Böylece doğuştan gelen avcılık yetenekleri ve karakter özellikleriyle daha mutlu bir yaşam sürecektir.

Welsh Springer Spaniel köpek ırkı çok yönlülüğü, evde refakatçiliği ve dışarıdaki avcılığıyla her yerde gösterişli ve güzel görünümüyle tanınan güçlü, orta boy mutlu bir kuş köpeği olarak karşımıza çıkmaktadır.  İlk defa köpek sahiplenen ve bakımını üstlenen kişilerinde, Welsh Springer Spaniel’in yaşaması için uygun imkanları sağladığı zaman bakabileceği eğitilebilen köpek ırkları arasındadır.

Tarih

Welsh Springer Spaniel ırkı, Britanya’nın en eski spanielleri arasında yer alır ve İber Yarımadası’nın orijinal spaniellerinin torunlarıdır. Spaniel kelimesi kökenleri olan İspanya’dan gelmektedir ve “İspanyol”dan türetilerek, bir köpek türü olarak karşımıza çıkmıştır. Welsh Springer Spaniel ırkının Spaniel’ler ile doğrudan akrabalığı olmadığını düşünenler olsa da İngiliz Cocker ve İngiliz Springer ile benzer özelliklere sahiptir. Bu köpeklerin geçmişlerinde İspanya’dan Galler’e tam olarak nasıl seyahat ettikleri tam olarak bilinmemektedir. Tarihçilerin ifadelerine göre tarihin sisleri içerisinde kaybolmuş olarak gizemlerini korumuşlardır. Galler tipi köpekler, MÖ 250 yıl öncesine kadar İngiliz sanatında ve edebiyatında görülmektedir. Welsh ve İngiliz Springer köpekleri, 1900’lerin başında ise ayrı ırklar olarak ortaya çıkmıştır.

Welsh Springer Spaniel ismiyle tanımlanan köpek ırkı 1300’lü yıllara ait Galler Kanunlarının, en eski kayıtlarından bazılarında bahsedilmiştir. Galce adıyla anılan bu ırkın günümüzündeki Welsh Springer’ının atası olup olmadığı konusunda tartışmalar vardır. Irkın diğer kanıtları ise, Welsh Springer’ın İngiliz Springer ile birlikte geliştiği ya da İngiliz Springers ve Clumber Spaniel’lerin çaprazlanmasından ortaya çıktığı şeklindedir. Welsh Springer tanınmış bir köpek cinsi olarak ortaya çıkmadan önce bir süre Galler’de kara spanielleri olarak görev almış, kullanılmış olsa da ilk köpeklerin muhtemelen tek tipte bir grup olmadığı düşünülmektedir.

Welsh Springer Spaniel köpekleri, İngiliz Cocker Spaniel ve diğer İngiliz kökenli spanyeller ile benzer bir geçmişe sahiptir. İlk zamanlar bütün spanyeller “Cocker” veya “Cocking Spaniel” olarak adlandırılırdı. Sonraki zamanlarda ise tiplerine göre değil, yaptıkları işlere göre adlandırıldılar. İlk köpek yetiştiricileri farklı köpek ırklarını sık sık birbirleriyle melezlemiştir. İlerleyen zamanlarda Spaniel köpekleri  “Water Spaniel”(Su Spanyeli) ve “Land Spaniel”(Kara Spanyeli) olarak ikiye ayrılmış. Welsh Springer Spaniel köpekleri de Kara Spanyelleri grubunun bir üyesi olmuştur. Çok eski kaynaklara göre Welsh Cocker adında bir ırktan bahsedilir ve bu ırkın günümüzdeki Welsh Springer Spaniel ırkının atası olduğu düşünülür. Rönesans dönemindeki bazı goblenler, Welsh Springer Spaniel ırkına benzeyen, Kara Spanyelleri’ni tasvir etmiştir. Karadaki avcılık yeteneklerinin yanında köpek şovlarında da başarılı bir ırk olmuştur.

1700’lü yıllar boyunca Welsh Springer Spaniel ırkı soyluların favori olan av köpekleri haline gelmiştir.  1800’lerde ise yerini İngiliz Springer Spaniel ve diğer spanyel ırkları almıştır. Kraliçe Victoria döneminde köpeklerin İngiltere’deki popülerliği yeniden canlanmıştır. 1800’lü yıllarda İngiltere’deki ilk köpek gösterilerinde, İngiliz ve Welsh Springer Spaniel ilk zamanlarda tek bir cins olarak birlikte gösterildi. Welsh Springer Spaniel ırkı köpekler ve İngiliz Springer Spaniel ırkı köpeklerle aynı sınıfta yarıştılar ve aralarındaki tek fark renkleriydi. A.T. Williams isimli adamın 1893’de dünyaya gelen “Corrin” adlı köpeği, fotoğraflanan ilk Welsh Springer Spaniel olmaktadır. Bunun yanı sıra ırkın damızlık köpeği, başarılı bir gösteri köpeği ve av köpeğiydi.

1902 yılında Welsh Springer Spaniel köpekleri, England Kennel Club tarafından İngiliz Springer Spaniel ırkından farklı bir ırk olarak kabul edildi. İlk zamanlar “Welsh Spaniel” veya “Welsh Cocker” olarak adlandırıldı. Kulübün resmi gazetesi, köpeklerin farklı bir ırk olarak tanımlanabilmesi için “Welsh Springer” olarak adlandırdı. Ancak bu adlandırma İngiliz Springer Spaniel ırkıyla karışıklığın önüne geçemedi ve iki ırk arasında karışıklığa neden oldu. Welsh Springer Spaniel ırkının özüne sadık kalınmasını, saflığının bozulmamasını ve ayrı bir ırk olarak anılmasını isteyen kişiler çalışmalar yürütüyordu. Sorumlu yetiştiriciler ve köpek severler tarafından Welsh Springer köpeklerinin günümüz İngiliz Springer ırkıyla ya da herhangi bir Spanyel köpeğiyle herhangi bir bağı olmadığı ve onların tamamen ayrı bir ırk olduğu vurgulamaktadır.

Welsh Springer Spaniel ırkının popülerliği gösterilerle, yetenekleriyle birlikte artış gösterdi ve cins 1906 yılında Amerika’ya gönderildi. Ancak burada ihtiyaç duyduğu desteği hayvan severlerden alamadı. I. Dünya Savaşı ve ardından II. Dünya Savaşı, dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi İngiltere’de de köpek yetiştiriciliğinde ve ırkların geliştirilmesinde zor günler yaşattı. İki savaş arasındaki dönemde bazı olağanüstü Welsh Springer Spaniel ırkı köpeklerin de üretildiği olmuştur. II. Dünya Savaşı’nın olumsuz etkileriyle birlikte bu köpeklerin Amerika’daki varlığı oldukça zarar görmüş, ırk neredeyse kaybolmuş gibiydi.

Harold Newman isimli 51 yıllık köpek yetiştiriciliğinin yanı sıra fuarcılık geçmişi de bulunan bir İngiliz, düzenlediği bir köpek fuarında ırkın II. Dünya Savaşı’ndan sonra hayatta kalmasını sağlamıştı. Zaman içinde yeni ithal edilen köpekler ve yeni destekçilerin varlığı ırkı olumlu etkilemiştir. 1945 yılında ırkın İngiltere’deki geri dönüşünün ana sebebi olarak İngiliz köpek severlerin desteklerinin önemli yeri olduğu kabul edilmektedir. Tüm bu gelişmelerin sonucunda Welsh Springer Spaniel o zamandan günümüze doğru mütevazı bir popülerlik kazanmıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Welsh Springer Spaniel kompakt yapılı, kaslı, orta boylu ve çalışan bir köpek ırkıdır. Güzel görünümleri, sportif yapılarıyla dikkat çekerler. Cocker Spaniel'le köpeklerinden daha büyük, daha güçlü ve İngiliz Springer'lardan daha küçük yapıdadır. Genel olarak kullanışlı boy yapısıyla, çok yönlülüğüyle, refakatçi yanıyla ve iyi bir avcı olmasıyla tanınmıştır.

Kafa

Welsh Springer Spaniel hafifçe yuvarlak, vücuduyla orantılı ve hafif kubbeli, sivri bir kafatasına sahiptir. Kare şeklindeki namlu, kafatası ile orantılı uzaklıktadır. Siyah ya da kahverengi burun rengine sahiptir. Dişleri makas ısırığı veya düz ısırık şeklinde kapanır.

Kulaklar

Welsh Springer Spaniel köpek ırkının göz hizasında başlayarak konumlanan, uzun kulakları, yanaklarından aşağıya doğru sarkar ve tüylerle çevrilidir.

Gözler

Welsh Springer Spaniel oval şeklinde, parlak ve sevimli bakışlara sahip olan koyu ila orta kahverengi renkte gözlere sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Welsh Springer Spaniel, İngiliz Springer Spaniel'e köpeklerinde göre biraz daha küçük yapılıdır. İngiliz Cocker Spaniel'den ise daha uzun, yüksek ve büyük yapısı vardır. Spaniel ırkı gibi bacakları ve ayakları güçlüdür. Kendinden emin, güçlü ve sağlam yapısıyla hareket eder.

Kuyruk

Welsh Springer Spaniel’in genellikle kuyruğu kenetlenir ve üst çizgiye yerleştirilir. Kuyruklarının yatay olarak taşırlar. Kuyrukları kenetlemenin, kırpmanın yasak olduğu Avrupa'nın çoğu yerinde bu işleme başvurulmaz ve kuyruk uzunluğu normal haline bırakılır. Kuyrukları tüylü yapıdadır.

Tüy

Welsh Springer Spaniel yumuşak, ipeksi, düz veya hafif dalgalı orta uzunlukta tüylere sahiptir. Tüylerinin kıvırcık olmaması gerekir. Göğsünde, karın bölgesinde, kulaklarında, bacakların arkasında ve kuyrukta vücudunun geneline göre daha uzun, hafif tüyler bulunur.

Renk

Welsh Springer Spaniel kürkü kırmızı, koyu kırmızı ve beyaz desenlerden, renklerden oluşmaktadır. Beyaz tüylerinin üzerinde kırmızı çiller bulunabilir. Kürkü sadece süslü ve görsel açıdan güzel değildir. Güzelliğinin yanında onları arazideki dikenlerden koruyacak, hava koşullarına dayanıklı olacak yapıya da sahiptir.

Sıkça sorulan sorular

Welsh Springer Spaniel köpek ırkının ortalama yaşam süresi 12 – 15 yıl arasındadır.

Yetişkin erkek ve dişi Welsh Springer Spaniel köpeğinin ideal ağırlığı 15- 25 kg, yükseklikleri ise 43-48 cm aralığında değişmektedir. Erkeklerin ağırlığının max. 25 yüksekliğinin ise 48 cm’e çıktığı görülmüştür. Dişiler ise maksimum 22 kg, yükseklikleri ise 45 cm’dir. Köpeklerin cinsiyetlerine göre boy-kilosunun ideal aralıkta ve orantıda olması sağlıkları için önemlidir.

Yıl genelinde orta seviyede tüy dökerler. Zaman zaman mevsimsel dökülmeler görülür. Düzenli olarak taranması ve fırçalanması bu dökülmeleri kontrol altında tutar. Çok sık olmamakla birlikte, gerekli durumlarda tıraş yaptırabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Welsh Springer Spaniel ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Köpeğinize uygun içeriğe sahip hazır mamaları tercih ettikten sonra Welsh Springer Spaniel ırkının günlük ihtiyacını karşılayacak ölçülerde öğünlerini belirlemelisiniz. Hazır mamaların dışında da zaman zaman Welsh Springer Spaniel evde hazırlanan, sağlıklı insan gıdalarını da tüketebilir.

Welsh Springer Spaniel hazır mama seçeneklerine ek olarak ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların tükettiği her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Welsh Springer Spaniel için uygun değildir. Sahibinin Welsh Springer Spaniel ırkının neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gerekir. Welsh Springer Spaniel beslenmesinde, her ne kadar ev yemeği yiyebilse de sadece insan gıdaları ile beslenmek yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Welsh Springer Spaniel ırkının günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenmesi için Welsh Springer Spaniel’ın, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Welsh Springer cinsi köpekler 18 ve 24 ayından itibaren, uygun zamanda çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Welsh Springer köpeklerinin, gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı farklılık gösterebilir. Sağlıklı Welsh Springer çiftleştirmesi hakkında bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Welsh Springer Spaniel köpek ırkının yumuşak, ipeksi tüylerinin bakımı kolaydır. Tüylerinin sağlıklı, parlak ve bakımlı olması için haftada 1-2 kez ince bir fırçayla fırçalamanız ve yumuşak bir tarak ile dolaşmasını önlemek için taramanız yeterlidir. Düzenli tarama, fırçalama ile köpeğinizin ölü tüylerini toplar, tüylerinin matlaşmasını önler daha parlak ve sağlıklı tüylere sahip olmasına yardımcı olursunuz. Çok sık banyo ihtiyaçlarının olmaması da bakımlarını kolaylaştırmaktadır. Sahibine sadık, uyumlu bir köpek olduğu için eğitimi kolay tamamlanacaktır.

Welsh Springer Spaniel köpek yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine, tüylerinin rengine, şeceresine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Welsh Springer Spaniel yavrusunun fiyatı 2.000 TL – 8.000 TL arasındadır. Welsh Springer Spaniel insanlar tarafından ilgi görmesi, talep edilmesi ya da nadir bulunması, az ilgiyi görmesi gibi etkenler fiyatların belirtilen aralığın dışında da artıp azalmasına ve farklılık göstermesine neden olabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Welsh Springer Spaniel köpeği tek bir doğumda 6-8 tane yavru dünyaya getirebilir. Welsh Springer Spaniel köpek ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular doğurması için köpeğinizin bakımına ekstra dikkat etmelisiniz. Welsh Springer Spaniel’ın sağlık durumu, yaşı, önceki doğumlar ve çiftleştiği köpeğin sperm kalitesi doğurduğu yavru sayısında etkili olmaktadır.

Welsh Springer Spaniel kürkü kırmızı, koyu kırmızı ve beyaz desenlerden, renklerden oluşmaktadır. Beyaz tüylerinin üzerinde kırmızı çiller bulunabilir. Kürkü sadece süslü ve görsel açıdan güzel değildir. Güzelliğinin yanında onları arazideki dikenlerden koruyacak, hava koşullarına dayanıklı olacak yapıya da sahiptir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.