Field Spaniel Özellikleri ve Bakımı

Field Spaniel Resimleri
Field Spaniel çalışmayı seven, birden fazla alanda etkili olan ve güzellik ile faydanın birleştiği sevimli bir dosttur. Uzun, alçak adımları ve kendiden emin yürüyüşleri vardır. Başını gururla ve dikkatli bir şekilde taşırlar. Kuyrukları genel olarak sallanır ancak çok yukarı kaldırmazlar. Field Spaniel aktivite ve dayanıklılık için geliştirilmiştir. Düz ya da hafif dalgalı, orta uzunlukta tek katmanlı gösterişli bir kürkü vardır. Kürk yapısı onları dikenlerden ve sudan korumaktadır. Sevimli, eğlenceli, hassas, nazik ve zaman zaman ciddi ifadeleriyle mükemmel bir aile köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Köpek, Av Köpeği,
Ağırlık
16-23 Kg
Yükseklik
40 - 48 Cm
Aile
Gundog, İspanyol (Spaniel)
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
12- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Field Spaniel cana yakın, hassas, nazik, arkadaş canlısı, yetenekli, itaatkar, hızlı öğrenen, neşeli, eğlenmeyi ve bağımsız hareket etmeyi seven akıllı köpeklerdir. Yeni şeyler öğrenmeye istekli, akıllı ve yetenekli iyi huylu köpekler olarak eğitilmesi ve yetiştirilmesi kolay bir ırktır. Kuyruklarının her zaman hareket halinde olmasından da enerjisini, mutluluğunu görebilirsiniz. Field Spaniel arkadaş canlısı ve sosyal köpeklerdir. Samimi, sevgi dolu yapısıyla herkesle iyi anlaşabilirler. Arkadaşlık kurmak isteyen ve herkesi seven yapısı vardır.

Sahibine çok sadıktır ve sahibini memnun etmek isterler. İnsanlarla birlikte olmaktan, vakit geçirmekten keyif alırlar. Uzun süre yalnız kalmak istemezler ve bırakıldığında havlama, agresifleşme gibi olumsuz davranışlar gözlemlenir. Yabancı insanlara karşı ilk tanışmada daha temkinli, tedirgin ve çekingen yaklaşırlar. Yabancıların davranışlarını gözlemlerler ve tehdit algılarsa cesur ve soğukkanlı karakter özelliklerini sergilemekten çekinmezler. Ancak Field Spaniel köpek ırkının uzun süren ve herkese karşı devam eden utangaç, ürkek ve agresif davranması normal değildir. Uzun süren agresif, utangaç ve ürkek davranışlarda köpeğinizin gelişimi gözden geçirilmelidir.

Field Spaniel ırkının uysal ve uyumlu doğası sebebiyle çocukla arası oldukça iyidir ve mükemmel oyun arkadaşlığı kurarlar. Çocuklarla olduğu gibi diğer köpeklerle ve evcil hayvanlarla da iyi anlaşırlar. Kuş avcısı olarak geliştirildikleri için kuşlarla arası çok iyi olmayabilir ve bu yüzden ilişkileri gözlemlenmelidir. Genellikle arkadaş canlısı, sevecen ve sosyal yapısıyla herkese kolay yaklaşır ancak bu durumun gelişimi henüz yavru bir köpek iken desteklenmelidir. Gelişimleri için erken aşamada sosyalleşmelidir.

Field Spaniel meşgul olduğu bir işi olduğu zaman daha mutludur. Gün içerisinde yeterli miktarda egzersiz yapması, enerjisini boşaltması ve sevdiği işlerle ilgilenmesi onların karakter gelişimini olumlu etkilemektedir. Yaptığı düzenli egzersizlerle birlikte ev yaşamı da uyum sağlaması kolaylaşacaktır. Genel olarak uysal ve uyumlu olmasıyla tanınırlar ancak dışarıda oyun oynarken aktif olacaklardır. Güçlü av içgüdüleri taşıdıkları için, etrafı çitlerle çevrili güvenli bir alan dışında tasmaları çıkartılmamalıdır. Bahçede, dışarıda gezinmek hoşlarına gitse de tek başına yaşayabilecek bir köpek değildir. Ailesi ve sevdikleriyle bir arada olmak onlar için çok önemlidir.

Field Spaniel aktif ve hareketli yapısı sebebiyle apartman yaşamı için çok fazla tavsiye edilmeyen bir ırktır. Ev içinde gerektiği kadar aktif olmazlar. Bu yüzden büyük bir bahçede daha rahat hareket edeceklerdir. Ilıman iklimin olduğu yerlerde, güvenli bir bahçede tutulması gerekir. Aksi takdirde avcılık içgüdüsüyle, ilgisini çeken bir kokunun peşinden gitmek için kaçacağı uygun bir nokta bulabilirler. Eğitimleri uyumlu ve söz dinleyen yapısıyla kısa sürede tamamlanır. Çabuk öğrenirler ve sesli emirleri hızlı bir şekilde yerine getirirler. Erken aşamada temel eğitimler ve sosyalleşmesi için imkanlar verildiğinde daha iyi bir köpek olur. Hassas yapısı sebebiyle hayatları boyunca sert, kaba davranışlara maruz kalmamalı ve fazla azarlanmamalıdır. Bu onların karakterini olumsuz etkileyebilir. Daha çok yumuşak, otoriter, sabırlı ve sevgi dolu bir lidere ihtiyaçları vardır.

Field Spaniel, Spanieller türü köpek ırklarının içinde en iyi huylu olanlarından biridir. Bazen bağımsız, inatçı ve sabırsız karakteri ortaya çıkmasına rağmen, genel olarak yumuşak başlı, sevecen, sakin ve ilgilidir. Field Spaniel yeterli imkan tanındığında çok iyi bir av köpeği ve aile köpeği olacaktır.

Tarih

Field Spaniel köpek ırkı İngiliz Cocker Spaniel ile benzer bir tarihin paylaşmaktadır. İki cins arasındaki görülen en önemli fark başlangıçta boyutlarıdır. Hatta 1901 yılına kadar spanyel köpekler ağırlıklarına göre ayrılıyordu. Field Spaniel köpek adlandırılması, 11 kg üzerindeki olan yavrulara deniyordu. 11 Kg daha hafif olanlara ise Cocker Spaniel denmekteydi. Zaman içerisinde daha büyük Tarla Spanielleri, Cocker, Sussex ve İngiliz Su Spanielleri türetildi ve siyah renkte olmalarına dikkat edildi. İngiltere’de 19. Yüzyılda orta büyüklükte siyah renkte bir köpek olarak geliştirilmesi, o dönem bu köpeklerin sıra dışı olarak kabul edilmesine neden oldu. Çünkü o dönemlerde avcılar, arazilerde daha rahat gördükleri beyaz kürklü köpekleri tercih ediyorlardı ve Field Spaniel tercih edilen köpeklere göre çok farklıydı.

1800’li yılların sonlarında Field Spaniel ayrı bir cins olarak kabul edildi. Field Spaniel oldukça popüler bir hale gelmeye başlamıştı. Ancak gördükleri yoğun ilgiden sonra Field Spaniel talebi karşılamak için kontrolsüz üremeye yenik düştü. Başarısız yapılan melezleme çalışmaları ırkın görünümünde değişikliklere ve sağlığında sorunlara yol açtı. Sussex Spaniel kanının tekrarlanan infüzyonu bu köpeklerin yapısını değiştirdi. Orijinal Field Spaniel köpeklerine göre daha uzun, daha ağır kemikli, geniş kafalı, tüylü ve kısa bacaklı farklı bir köpeğe dönüşmesiyle sonuçlandı. Cins bir avcı köpeği olarak geliştirilmesine rağmen bu kabiliyetini yitirdi ve değerini olumsuz etkiledi.  İnsanlar memnuniyetsizliğini ifade etti ve köpeklerin yükselişi kadar, düşüşleri de hızlı seyretti.

Orijinal Field Spaniel köpek ırkını yeniden yaratma çabasıyla İngiliz Springer Spaniel’lerle çaprazlamalar yapıldı. Çaprazlamalar başarılı sonuçlar verdi. Sonuç olarak sadece modern Field Spaniel eski benliğinin yakışıklı bir kopyasına değil, buna ek olarak yetenekli bir avcı köpeğine ulaşıldı. Tüm modern Tarla Spanieller köpeklerinin izleri, 1950’lerden kalma Ronayne Regal, Gormac Teal, Teffont’tan Colombina ve Rhiwlas’tan Elmbury Morwena adlarıyla biline dört Tarla Spaniel’e kadar uzanır.

Field Spaniel köpek ırkı 1800’lerin sonlarında Amerika’da gösterilmeye başlandı ancak 1916 ve 1966 arasında Field Spaniel ırkından şampiyon çıkmadı. Cinsin o zaman içerisinde Amerika’da esasen soyu tükenmişti. 1900’lerin başında bu köpekler bir dönem moda oldu. Ancak buna rağmen en sonunda Field Spaniel nesli tükenmenin eşiğine geldi. Field Spaniel ırkının popülerliği hızlı bir şekilde inişe geçti. Bununla birlikte II. Dünya Savaşı’nın etkisi de görüldü ve köpeklerin tehlike altında olan soyu daha da azaldı.

Motimer Smith isimli bir kişi Field Spaniel ırkının nesli tükenmemesi ve işlevsel güzelliğini geri getirebilmek için çaba gösterdi. Köpek severler ırkın temellerine geri döndü ve Cocker ile Springer kanının yeniden tanıtılmasıyla cinsi orijinal çizgilerine sadık kalarak yeniden inşa etmek istediler. Motimer Smith’in, Field Spaniel köpek severlerin çabalarına ve bu ırkın üstün niteliklerine rağmen diğer spanyellere kıyasla nadir bir ırk olarak kalmaya devam ettiler.

1960’ların sonlarında Field Spaniel köpekleri Amerika’ya yeniden tanıtıldı ve Amerika’daki en nadir ırklardan biri olarak soyunu sürdürmeye devam etti.  Günümüzde de Field Spaniel cinsi kayıtlı 117 köpek vardır. Field Spaniel’ler İngiltere’nin yetenekli avcıları olarak anılmakta ve nadir bir ırk olmayı sürdürmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Field Spaniel güzelliğin ve işlevselliğin iyi bir birleşimi olan kompakt yapılı köpek ırkıdır. Cocker Spanieller 'den biraz daha büyük ve yapılı bir Spaniel türüdür. Orta büyüklükte, dengeli ve orantılı vücuduyla iyi bir avcıdır. Göğüs derin ve sırt uzunluğu ile yerden yükseklikleri neredeyse aynı seviyededir. Vücutlarındaki simetri, asaletli duruşları ve her koşulda çalışabilen iyi bir avcı köpeğidir.

Kafa

Field Spaniel ırkının orta uzunluktaki, geniş kafası vücutla orantılıdır. Kafalarının üzeri düzdür. Baş uzunluğu ile boyun uzunluğu birbirine yakındır. Orta derecede duruşu olan bir namlu kafatası ile aynı uzunluktadır. Tüm vücudunda olduğu gibi kafa bölgesi de orantılıdır. Burun renkleri köpeğin kürküne bağlı olarak değişir ve karaciğer ya da siyah renklerindedir. Dişleri makas ısırığında kapanır. Başını yürüyüşleri sırasında dik taşırlar ve bunlara asil, zarif bir görünüm kazandırır.

Kulaklar

Field Spaniel ırkının kulakları uzun, geniş, sarkık ve oldukça tüylüdür. Başa yapışık, yassı ve göz hizasından başlayarak alt çene hizasına kadar uzanır. Yanakların yanlarından sarkan kulaklarını, öne doğru çektiğinizde buruna ulaşacaktır.

Gözler

Field Spaniel köpeklerinin orta büyüklükte, oval şekilli ve iri gözleri vardır. Karaciğer ve beyaz köpeklerin göz rengi koyu ela olurken, siyah beyaz köpeklerde koyu kahverengi göz rengi görülür. Sevimli, zeki ve uyanık bakışlara sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Ön bacakları yere düz basmaktadır. Ayakları kompakt yapılıdır. Uzun, alçak adımları ve kendiden emin yürüyüşleri vardır. Field Spaniel aktivite ile dayanıklılık için geliştirilmiştir. Bacakları, ayakları ve tüm bedeni onların aktif yapısına uyum sağlayan özelliktedir.

Kuyruk

Field Spaniel köpeklerinde kuyruk genellikle kenetlenir. Kuyruk kenetlemek ve kırpmak Avrupa'nın çoğu yerinde yasa dışıdır. Bu işlemin yasak olduğu yerlerde kuyruk doğal haline bırakılır. Kuyrukları çoğunlukla hareket halindedir. Genel olarak sallanan kuyruklarını çok yukarı kaldırmazlar.

Tüy

Field Spaniel ırkı yoğun, orta uzunlukta ve tek katmanlı su geçirmez kürke sahiptir. Tüyleri sık, ipeksi, parlak ve gösterişlidir. Kürkü tek katmanlı olmasına rağmen su geçirmez özelliğe sahip olan nadir ırklardandır. Diğer Spanyel köpek ırklarına göre Field Spaniel cinsinin daha az bakıma ihtiyacı vardır. Gösteri ve tarla tipi olarak ikiye ayrılan bu ırkın tüy yapısında ve renk tonlarında farklılık görülebilir. Gösteri köpeklerinin ceketinde daha uzun katlar ve dolgun yapı hâkimken, tarla tipi köpeklerin kürkü daha az tüylüdür. Bacakların arkasında, göğüste, kulak üzerinde, yanaklarda, kuyruğun alt kısmında ve karın bölgesinde tüyler vücudun geneline göre daha uzundur. Uzun tüyler kesinlikle kıvırcık değildir ve Cocker Spaniel köpeklerinde görülen tüy topluluğu bulunmaz.

Renk

Field Spaniel genellikle tek renkli kürke sahiptir. Siyah, siyah-beyaz, kızıl-kahverengi, karaciğer rengi, altın-kızıl ve gölgeli renk tonları şeklide olabilir. Bunun yanında ana renklerin üzerinde taba ya da ten rengi desenler veya benekler de görülmektedir. Field Spaniel köpeklerin bazılarının boyun ve göğüs bölgesinde az miktarda beyaz renkli tüyler kabul edilmektedir. Göster için yetiştirilen köpeklerin kürkünde daha fazla karaciğer ve siyah tüyler bulunur. Tarla köpeklerinde ise daha fazla beyaz tüy görülür.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı bir Field Spaniel köpeğinin yaşam süresi 12- 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Yetişkin bir dişi ve erkek Field Spaniel’in ideal ağırlığı 16 – 23 kg, yükseklikleri ise 40 – 48 cm aralığındadır. Boy ve kilosuna göre orta ırk köpek cinsleri arasında yer alırlar.

Field Spaniel orta düzeyde tüy döker. Haftada yapacağınız 1- 2 kez tarama ve fırçalama bakım işlemleri ile bu dökülmeler kontrol edilir bir seviyeye getirilir.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli Field Spaniel köpek ırkına uygun içeriğe sahip olan ve özel üretilen ürünlerini önermektedir.

Evet, Field Spaniel hazır mamaların yanında ev yemekleri, evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeleri de tüketebilir. Ancak her ev yemeğini ya da meyve, sebzeyi yemesi Field Spaniel için uygun değildir. Pişmiş kemikler ve yüksek yağ içeriğine sahip yiyeceklerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Sahibinin Field Spaniel köpeklerinin neler yediğini, içeriği sağlıklı olan evde hazırlanan yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gereklidir. Köpeklerin tüketmesi önerilen sağlıklı ev yiyecekleri de ölçülü vermelidir. Field Spaniel köpeği sadece insan gıdaları ile beslenmemelidir. Çünkü insan gıdaları ihtiyacı olan vitamin, mineral ve ihtiyacı olan diğer değerleri karşılaması için yeterli değildir. Sağlıklı beslenmesi için orta büyüklükteki köpek ırklarına özel üretilen yüksek kaliteli kuru veya yaş mamalarını ölçülü şekilde yemesi gelişimleri için daha iyi olacaktır.

Field Spaniel ırkı gelişimini tamamlandığı ve herhangi bir sağlık sorunu olmadığı zaman çiftleştirilmelidir. Köpeğinizi lk kızan döneminde çiftleştirmeniz büyük bir hata olur. Dişi ve erkek Field Spaniel köpeklerini 15 ile 18 aydan sonra çiftleştirilmeniz doğru bir zaman olacaktır. Köpeklerin çiftleştirilmesi hakkında daha detaylı bilgiler için blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Field Spaniel ırkının diğer Spanyel  köpek ırklarına göre daha az bakıma ihtiyacı vardır. Orta seviyede tüy dökerler. Haftada yapacağınız 1- 2 kez tarama ve fırçalama bakım işlemleri ile bu dökülmeler kontrol edilir bir seviyeye getirilir. Banyo ihtiyaçları sık değildir ve gerektiği zaman yıkanması yeterlidir. Eğitimleri, iyi bir lider ile kolay şekilde tamamlanır. Genel olarak Field Spaniel köpeklerinin bakımı kolaydır.

Field Spaniel köpek ırkının fiyatı cinsiyetine, yaşına, kürk rengine, eğitim ve sağlık durumuna, şeceresine göre değişiklik göstermektedir. Field Spaniel yavrusunun fiyatı 2.500 TL ile 20.000 TL arasındadır. Field Spaniel köpek fiyatları satan kişiye, satıldığı yere, köpeğin fiziksel ve  karakteristik özelliklerine göre farklılık gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, dişi Field Spaniel köpeği tek bir doğumda 4- 6 tane yavru dünyaya getirmektedir. Doğan yavru sayısı Field Spaniel’in sağlık durumuna, yaşına, kaçıncı doğumu olduğuna ve erkeğin sağlığına, sperm kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Field Spaniel sağlıklı yavrular doğurabilmesi için yılda birden fazla doğum yapmaması gerekir. Field Spaniel ırkının sağlıklı yavrular doğurması için köpeğinizin hamilelik ve doğum sürecinde neler yapmanız gerektiği hakkında bilgi edinmek amacıyla blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

  • Field Spaniel genellikle tek renkli kürke sahiptir. Siyah, siyah-beyaz, kızıl-kahverengi, karaciğer rengi, altın-kızıl ve gölgeli renk tonları şeklide olabilir.
  • Bunun yanında ana renklerin üzerinde taba ya da ten rengi desenler veya benekler de görülmektedir.
  • Field Spaniel köpeklerin bazılarının boyun ve göğüs bölgesinde az miktarda beyaz renkli tüyler kabul edilmektedir.
  • Gösteri için yetiştirilen köpeklerin kürkünde daha fazla karaciğer ve siyah tüyler bulunur. Tarla köpeklerinde ise daha fazla beyaz tüy görülür.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.