American Cocker Spaniel Özellikleri ve Bakımı

American Cocker Spaniel Resimleri
Sportif köpek grubunun en küçük üyesi olan Cocker, kompakt ve sağlam bir vücuda sahiptir. American Cocker Spaniel, Cocker Spaniel, Spaniel, Cocker Spanyel adlarıyla da tanınır. İpeksi, düz ya da hafif dalgalı çok uzun olmayan kürküyle dikkat çekici güzelliğe sahiptir. Aşırı uzun kürk, American Cocker Spaniel köpeğini dışarıda engelleyebilir, çok uzun bırakılması önerilmez. Yürüyüşü güçlü, zahmetsiz ve zemini kaplar. Kafa yapısı, yüz ifadesi onlara ayırt edici bir güzellik katar. Yumuşak, tatlı ve sevimli bir ifadeleri vardır. Cocker sevdikleriyle birlikte dışarıda zaman geçirmeli, oyun oynamalı ve atletik yapısını ortaya çıkarmalıdır. American Cocker Spaniel av köpeği olarak yetiştirilmiş, zaman içerisinde sadık bir aile köpeği olarak şehir hayatında yer almışlardır. Birçok köpek ırkına göre daha popüler olan American Cocker zekası, yumuşak bakışları ve sevgi dolu yapısıyla insanları kendine hayran bırakır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Köpek, Arkadaş
Ağırlık
10- 13 Kg
Yükseklik
34- 39 Cm
Aile
Spaniel, Av Köpeği
Menşei
Amerika Birleşik Devletleri
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
10-15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

American Cocker Spaniel uzun kulakları, yumuşak ve sevimli bakışlarıyla hayatınızda yer alacaktır. Neşeli American Cocker oyuncu, tatlı, nazik, sahibini memnun etmeye istekli ve duyarlı bir köpek cinsidir. Sevdikleriyle zaman geçirmek ve aile bireyleriyle birlikte olmak onlar için çok önemlidir. Ailesine karşı sevecen ve sevgi doludur. Yaşadığı ortamda sevildiğini hissetmek ve aile aktivitelerine dahil edilmek American Cocker köpeğini çok hoşuna gidecektir.

American Cocker içinde bulunduğu ortama hızlıca adapte olur. Ailesinin dışında, çocuklarla, yeni tanıştığı insanlarla ve diğer evcil hayvanlarla da oldukça iyi anlaşır. Çocuklarla çok iyi oyun arkadaşı olur, keyifli zaman geçirirler ve ailenin önemli bir parçası olan çocuklara karşı daha nazik davranırlar.

Av köpeği olarak geliştirildikleri için avlanma içgüdüsüne sahiptir. Dışarıda egzersizlerinizde ve gezintilerinizde kuşların, kedilerin veya diğer ufak hayvanların peşine takılabilir ve kovalamaya çalışabilir. Avlanma dürtüsü karakterinin bir özelliğidir ve bu yüzden tasma ile dışarıya çıkarmanız önemlidir. Çitlerle çevrilmiş, güvenlik önlemleri alınmış ve gözetiminiz altında olan ortamlarda tasmasını çıkarabilirsiniz. Güvenlik önlemi alınmamış ortamlarda, hızlı hareket edebilen bir köpek olduğu için kesinlikle tasmasız gezdirmeyiniz.

Amerikan Cocker Spanyel’in zihinsel ve fiziksel olarak hassas bir köpektir. Bu yüzden onunla iletişim kurarken, yumuşak ve kibar davranmalısınız. Sert davranışlara kesinlikle başvurmamalısınız. Hem eğitimleriniz de hem de normal zamanlarda uyarılarını yumuşak yapmalısınız. Sert müdahaleler onların hem bedenen hem de fiziksel olarak etkiler ve acı çekip, korkmalarına neden olur. Otoritenizden ödün vermeden ancak aşırı kaba olmadan köpeğinizle iletişim kurmanız, onların karakter gelişimleri için çok önemlidir.

Amerikan Cocker Spaniel’ler enerjik, oyuncu, uyanık, aktif, meraklı ve gezmeyi seven bir köpektir. Şehir hayatına, apartman yaşamına uyum sağlayabilirler. Ancak kesinlikle günlük ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Enerjisini egzersiz yaparak, doğada yürüyüşlere çıkarak ve koşarak boşaltması gerekir.

Bazı American Cocker köpekleri çok havlayarak çevresini, komşuları rahatsız edebilir bazıları ise oldukça sakin ve uysaldır. Havlama davranışına yönelik öncelikle eğitimlerde susma, sessiz olma komutunu öğretmelisiniz. Eğitimlerle American Cocker cinsi köpeğiniz daha uyumlu olacaktır.

Zekasıyla kendine hayran bırakan bir köpek cinsi olan Cocker, eğitilmesi oldukça kolaydır. Sahibini memnun etmeye olan isteğiyle vereceğiniz eğitimleri ve komutları yerine getirmek için çaba gösterir. İtaat eğitimi, tuvalet eğitimi, alan koruma eğitimi gibi temel eğitimleri almalıdır. Sportif ve refakatçi bir köpek cinsidir. Eğitimlerinizde iyi bir lider olarak tutarlı, kibar davranmalısınız. Bu şekilde American Cocker pozitif davranışlarınıza olumlu tepki verir ve eğitim daha kısa zamanda tamamlanır.

Amerikan Cocker Spanyelleri uzun süre tek başına yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Uzun süre yalnız bırakılırlarsa kendini eğlendirmek için yollar arayabilir. Bu süre içerisinde olumsuz davranışlar sergileyebilir. En çok karşılaşacağınız olumsuz davranışları kazmak, havlamak ve bir şeyleri ısırmak olacaktır. Bunları engellemenin en iyi yolu Cocker köpeğini eğitmek ve uzun süre yalnız bırakmamaktır.

American Cocker Spaniel ırkı için yapacağınız her iyi yönlendirme, eğitme ve sosyalleştirme onların karakterlerini ve mizaçlarını daha iyi geliştirecektir. Bu sayede American Cocker daha iyi huylu yetişkin bir köpek olacaktır.

Tarih

Modern Cocker ırkının, geçmişi antik çağlara dayanır ve spanyel ailesinden gelmektedir. Spaniel (spanyel) kelimesi “İspanyol köpeği” anlamına gelir ve atalarının İspanya’dan geldiğine inanılır. 1800’lerde spanyeller kendi içerisinde oyuncak köpekler ve büyük av köpekleri olarak iki gruba ayrılır. Büyük av köpekleri de ayrıca kara ve su olarak kendi aralarında ikiye ayrılmıştır. Cocker Spaniel de,  kara avcısı olarak, ormanda mükemmel bir avcı olarak görev yapan, kuş avlamakta başarılı olan bir tür olarak yetiştirilmiştir. Cocker Spaniel’ler silahın olmadığı zamanlarda avcıların en büyük yardımcısı olarak görev almıştır.

Cocker Spanyel ırkını James Farrow’un “Obo Kennel”  İngiltere’de işlevsel bir kategori olarak değil, ırk olarak tanıyan ilk köpek çiftliği oldu. Bu gelişme sonrası, 1892 yılında Cocker Spanyel İngiltere’de bir ırk olarak kabul edildi.  1870’li yıllarda, Amerikalılar tarafından İngiliz Cocker Spaniel’leri  ABD’ye ithal edilmeye başlandı. Bunun sonucunda Cocker Spaniel Amerika’da Amerikan ve İngiliz Cocker Spaniel olmak üzere iki çeşide ayrıldı.

Cocker Spaniel’in Amerikan versiyonu, İngiliz Cocker Spaniel‘den türetilmiştir. 1800’lerin sonlarında, İngiliz Cocker köpekleri Amerika’ya getirildi. Amerikalı avcılar bıldırcın ve diğer küçük av kuşlarını avlamak için daha küçük köpek tercih ederlerdi. İngiliz Cocker üzerinden Amerika’da daha küçük bir cins olması üzerine adımlar atıldı. Amerikan Cocker Spaniel, İngiliz atalarından daha küçük, daha yuvarlak, küçük kafalı, daha kısa namluya ve daha bol, uzun kürke sahip olarak tasarlandı ve geliştirildi.

Daha küçük yapılı Amerika’da geliştirilen Cocker’ın nasıl yetiştirildiği tam olarak belli değil. Bazıları 1880 civarında doğan Obo II köpeğini bazı yapısal özellikleri sebebiyle ilk gerçek Amerikan Cocker olarak kabul ediyor. Ancak farklı kanıtlara göre Amerikan Cocker,  İngiliz Cocker ile yine aynı soydan gelen daha küçük oyuncak Spaniel’lerle çaprazlandığını göstermektedir. İngiliz ve Amerikan Cocker Spanielleri ilk zamanlar aynı cinsin çeşitleri olarak kabul edildi.

1935 yılında AKC tarafından iki cins olarak resmen ayrıldılar. Cocker köpek cinsi popüler olmasına rağmen, ayrılıktan sonra Amerikan Cocker popülaritesinde daha fazla artış görüldü. Amerikan Cocker Spaniel en popüler ırklardan biri olarak hayatımızda yerini aldı. 1955 yılında yayınlana Lady & The Tramp adlı Disney filmi ile birlikte American Cocker Spaniel cinsi köpeklerin popülerliği daha da arttı.

American Cocker, Amerika’da tüm zamanların en popüler köpek cinsi olarak uzun yıllar yerini korudu. O kadar popülerdi ki ilerleyen zamanlarda kürküne göre siyah, kısmi renkli ve siyahtan başka herhangi bir düz renk anlamına gelen ASCOB olarak  üç renk çeşidine ayrıldı. Bu gelişmenin ardından popülaritesindeki artış devam etti. Ünleri İngiltere’ye yayıldı.

1968 yılında İngiliz Kennel Kulübü tarafından, İngiltere’de de tanındı. Dünyanın her yerinde geçmişten günümüze kadar, sürekli olarak yeni hayranlar ve popülerlik kazanmaya devam etti.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

American Cocker Spaniel orta uzunlukta, iyi dengelenmiş ve sağlam bir gövdeye sahiptir. Hızlı hareket edebilen, dayanıklı yapısı olan sportif bir ırktır. Yürüyüşü nazik, yumuşak, kolay ve zahmetsizdir. Sportif köpek sınıfının en küçük üyesidir. Kompakt yapılı vücuduyla hem kucakta taşınabilecek hem de avda hünerlerini sergileyecek bir köpek cinsidir. Amerikan Cocker sağlam, güçlü ve formda bir bedene sahiptir. Dış görünüşü, vücudu hantal yapıda ve görünümde değildir. Orta uzunluktaki düz veya hafif dalgalı tüyleriyle etkileyici bir görünüme sahiptir.

Kafa

American Cocker Spaniel kafa yapısı, uzun kulaklarıyla oldukça dikkat çekicidir. Belirgin bir yuvarlaklıkta, kubbeli ve uzun kafa yapısına sahiptir. Geniş, derin namlu ile kare hatlara sahip derin, uzun çenesi vardır. Kısa burnu siyah veya kahverengindedir. Derin ve uzun çenesi gibi dişleri de oldukça güçlüdür. Dişleri makas ısırığında birbiriyle buluşur. Üst dudakların aşağı doğru sarktığı ve alt dudakları kapattığı görülür. American Cocker Spaniel keskin ve belirgin yüz hatlarıyla bir sanatçının eseri gibidir.

Kulaklar

American Cocker Spaniel orta uzunlukta ve ipeksi tüyleri olan uzun kulaklara sahiptir. Uzun kulakları kafa yapısına göre alçak ve sarkık şekilde konumlanmıştır. Cocker köpeğini insanlarda sevme isteği oluşturan güzellikteki uzun, sarkık ve bol tüylü kulaklarıyla dikkat çekerler.

Gözler

American Cocker Spaniel göz yapısı iri, yuvarlak ve hafif badem şeklindedir. Gözleri derin, yumuşak ve tatlı bir ifadeye sahiptir. Göz kenarı oval, göz renkleri de genellikle koyu renk olmakla birlikte, merle kürke sahip olan Cocker cinsinde mavi gözler de görülebilir. Amerikan Cocker köpeğinin neşeli, eğlenceli karakter özelliğini ortaya çıkaran tatlı, sevimli ve sevgi dolu bakışları vardır.

Bacaklar ve Ayaklar

American Cocker köpek cinsinin bacakları uzun, kaslı ve kemiklidir. Arka bacakları, ön bacaklarından bağımsız, hafif aşağıya doğru meyilli bir duruşa sahiptir. Kompakt yapılı vücudu, üst çizgisinden itibaren önünden arkaya doğru hafifçe eğimli gider ve bacakları yere daima düz basar.

Kuyruk

American Cocker Spaniel köpeğinin kuyruk uzunluğu genellikle kenetlenir. Kesik şekilde, kırpılmış olan kuyruk tercih edilir. Kırpma işlemi Avrupa'nın çoğu yerinde yasa dışıdır. Kenetlenme işlemi uygulanmayan yerlerde kuyruk yapısı bozulmaz ve doğal haliyle bırakılır. American Cocker Spaniel köpeğinin kuyruğu sürekli hareket halindedir. Neşeli ve heyecanlı yapılarını yansıtan bir kuyruğa sahiptir.

Tüy

American Cocker köpeği uzun, ipeksi ve yoğun tüy yapısına sahiptir. Orta uzunluktaki tüyleri düz veya hafif dalgalıdır. Vücudun genelinde yer alan orta uzunluktaki tüyler, kafa bölgesinde ve üst kısımlarda daha kısa ve incedir. Karın, göğüs, bacak, kulak ve bel bölgelerinde tüyler daha uzundur. Farklı renk ve desenlerde kürküyle karşınıza çıkabilir.

Renk

Orta uzunlukta ipeksi ve yoğun tüylere sahip American Cocker köpeği çeşitli kürk renkleri ve desenleriyle karşınıza çıkabilir. Kürk rengi siyah, kahverengi, kızıl, krem rengi, devetüyü, mavi, gümüş, beyaz, açık kahverengi veya çizgili olabilir. Düz bir renkte olabileceği gibi, siyah üzerine-bej lekeli, beyaz üzerine-bej/siyah gibi çeşitli renk ve desenlerde tüy rengi de görülebilir. Gösterişli ceketiyle, bakımlı bir Amerikan Cocker Spanyel kadar yakışıklı ya da güzel olan çok az köpek ırkı vardır.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan sağlıklı American Cocker Spaniel köpeğinin yaşam süresi ortalama olarak 10- 15 yıl arasında değişmektedir.

AKC standartlarına göre sportif köpek ırklarının en küçüğü olarak tanımlanan American Cocker Spaniel için boy ve kilo standartları ı oldukça önemlidir. İnsanları etkileyen görünüşüyle, güzellik yarışmalarının favori köpekleri arasında yer alan bu köpeklerin boy ve kilo aralığı belirlenmiştir.

  • İdeal kilo aralığı 10- 13 kg aralığındadır. Yetişkin American Cocker Spaniel ırkının ideal yüksekliği ise 34- 39 cm aralığında olmalıdır. Dişi ve erkeklerin arasında yükseklik konusunda farklılıklar mevcuttur.
  • Erkek American Cocker ideal yüksekliği 36,6 – 39,3 cm aralığında iken, dişilerin yüksekliği 34,3 – 36,8 cm olmalıdır. Bu aralığın üstünde ya da altında olmaz yarışmalardan elenmelerine sebep olacak kadar önemli görülmüştür.

American Cocker Spaniel orta seviyede tüy döker. Düzenli tarama ve fırçalama ile etrafa tüy dökülmesini en az seviyeye indirebilirsiniz. Haftada 2-3 kez taramanız ve fırçalamanız gerekir. Eğer aksatırsanız tüylerde keçeleşme, matlaşma ve dolaşma görülebilir. Bu da ertelediğiniz bakımı daha sonra ekstra uğraşarak yapacağınız, dolaşmış tüyleri açmak için fazladan çaba harcayacağınız anlamına gelir.

Küçük ırk köpekler için hazırlanmış yüksek kaliteli köpek maması tüketebilirler. Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi kaliteli markaların ürünlerini güvenle köpeğinize alabilirsiniz. Satın alırken mama üzerinden yer alan yaş, cins ve alerjen uyarılarına dikkat etmelisiniz  Yiyeceklerinde porsiyon ve kalori kontrolü yapmalı ve fazla kilo almasından kaçınmalısınız.

Evet ev yemekleri tüketebilirler. Ancak her gıdayı yememeleri gerekir. Köpeklerin yemesi uygun olan evde hazırlanan mamaları yiyebilirler. Örneğin kesinlikle fazla yağlı ve pişmiş kemik yemesine izin vermemeniz gereklidir. Ev yemekleri, hazır köpek mamaları gibi günlük kalori ve besin ihtiyacını tek başına karşılamaya yetmeyebilir. O yüzden sadece ev yemekleri ile köpeğinizi beslemeyin.

Gelişimini tamamladıktan sonra 18. Aydan itibaren çiftleştirilmesi uygundur. 1.5 yaşını geçtikten sonra, gelişiminde ve sağlık durumunda bir sorun yoksa ilk kızan döneminde çiftleştirebilirsiniz.

  • Bakımı birçok köpek ırkını göre biraz zordur. American Cocker güzel görünmek ve tüylerinin sağlıklı olması için düzenli bakıma ihtiyaç duyar. Tüylerinin haftada 2-3 kez taranması, uzamasına bağlı olarak aylık tıraş ihtiyacının olması gerekir. Banyo ihtiyacı, tüyleri uzun ise daha sık olacaktır.
  • Vücut bakımı, güzel ve ipeksi görünümde tüyler için çok önemlidir. Herkesin hayran olduğu görüntüye ulaşması için ertelemeden düzenli bakım yapılması gerekir.

Cocker Spaniel köpek ırkı, Amerikan ve İngiliz olarak ikiye ayrılır. Amerikan Cocker görünümüyle İngiliz Cocker cinsine göre daha fazla talep görmektedir. Bu durum ve daha farklı değişkenler cinsin fiyatını etkilemektedir.

Amerikan Cocker Spaniel yavrusunun fiyatı cinsiyetine, yaşına, kürk rengine, eğitimine ve şecere durumuna göre 2.000.- TL – 4.000.-TL arasında değişmektedir. American Cocker Spaniel fiyatı özelliklerinin yanında satıldığı yere, satan kişiye göre de satış fiyatında farklılıklar görülebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

American Cocker Spaniel tek bir doğumda 1 – 7 arasında yavru dünyaya getirebilir. Genel ortalamaya göre doğan yavru sayısının 5 olduğu görülür. Doğan yavru sayısını çiftleşen dişinin ve erkeğin fiziksel özelliklerine, çiftleşme sayısına, dişinin yaşına, genel sağlık durumuna, dişinin boyutuna ve kaçıncı doğumu olduğuna göre değişebilir.

Orta uzunlukta ipeksi ve yoğun tüylere sahip American Cocker köpeği çeşitli kürk renkleri ve desenleriyle karşınıza çıkabilir.

  • Kürk rengi siyah, kahverengi, kızıl, krem rengi, devetüyü, mavi, gümüş, beyaz, açık kahverengi veya çizgili olabilir.
  • Düz bir renkte olabileceği gibi, siyah üzerine-bej lekeli, beyaz üzerine-bej/siyah gibi çeşitli renk ve desenlerde tüy rengi de görülebilir. Gösterişli ceketiyle, bakımlı bir Amerikan Cocker Spanyel kadar yakışıklı ya da güzel olan çok az köpek ırkı vardır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.