İngiliz Springer Spaniel Özellikleri ve Bakımı

İngiliz Springer Spaniel Resimleri
İngiliz Springer Spaniel boyundan biraz daha uzun vücudu kompakt yapılıdır. Derin gövdesi, kendinden emin, gururlu duruşu ve uzun bacakları vardır. English Springer Spaniel köpekleri kısaca English Spaniel olarak da adlandırılmıştır. Güçlü, çevik ve dayanıklı sağlam yapılı bir ırktır. Dış kaplaması orta uzunlukta, dalgalı ya da düz; iç asta ise yumuşak ve yoğundur. Birlikte uyum içerisindeki kaplama kombinasyonu köpeği yağmurlu, soğuk havalardan, su ve dikenlerden korumaktadır. Neşeli, eğlenceli, nazik, arkadaş canlısı English Springer Spaniel ideal bir aile köpeği, mükemmel bir dost ve sevimli bir av köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Köpek, Av Köpeği
Ağırlık
18 - 23 Kg
Yükseklik
45 – 54 Cm
Aile
İspanyol (Spaniel), Gundog (Av köpeği)
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
10-15 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

English Springer Spaniel neşeli, eğlenceli, oyuncu, sevimli, arkadaş canlısı ve enerjisi yüksek bir köpektir.  Çok zeki, akıllı, kısa sürede yeni şeyler öğrenebilen ve sahibini memnun etmeye isteklidir. İyi eğitim verildiğinde ve erken sosyalleştiklerinde daha iyi huylu ve karakterli bir köpek olurlar. Çevresindekilere karşı nazik, güven veren ve dikkatli bir köpektir. English Springer Spaniel saldırgan ve ya çekingen bir köpek değildir ve bu şekilde yetiştirilmemelidir. Eğer bu davranışlara sahipse yaşadığı ortamda var olan bir korkusu, endişesi ve duygusal sorunları vardır. Hassasa bir köpek cinsi olduğu için yaşadığı ortamdaki durumlar, onların karakterlerini olumsuz etkileyebilir.

İngiliz Springer Spaniel verilen komutları hızlı öğrenen ve itaat itmeye istekli bir köpektir. Ailesine ve sevdiklerine karşı çok bağlı ve sadık olurlar. Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Uzun süre yalnız kaldıklarında ayrılık kaygısı, huysuzluk ve saldırgan davranışlarda bulunabilirler. Saldırganlık ve çekingenlik gibi davranışlar İngiliz Springer Spaniel köpek ırkının esas karakter özellikleri arasında yer almamakta ve kabul edilmemektedir. Karakter özelliği zayıf köpeklerin çiftleştirilmesi sonucu bu özellikler görülebilir. Ayrıca köpeğinizin psikolojik sorunları olduğunda, depresyona girmesi sebebiyle de görülebilecek geçici davranışlar olabilir. O yüzden köpeğinizi iyi tanımalı ve istenmeyen, olumsuz davranışlar sergilediklerinde onunla daha çok vakit geçirip, ilgilenerek ve eğiterek iyi huylar kazanmasını desteklemelisiniz.

İngiliz Springer Spaniel genel olarak arkadaş canlısı bir köpektir. Çocuklarla, köpeklerle, diğer hayvanlarla ve yabancılarla arası iyidir. Karşısındakine kibar, nazik ve sıcak davranır. Sosyalleşmeye ve etkileşim kurmaya ihtiyaçları vardır. Bu yüzden sahibiyle oyunlar oynadığı, aktiviteler yaptığı gibi boyuna uygun köpekler ve evcil hayvanlarla da oyunlar oynamak isterler. Soğuk havalara karşı, sıcak havalara olduğunda daha hassastırlar. Köpeğinizi dışarı çıkardığınız zamanlarda havanın durumuna da dikkat ederseniz, onların etkinliklere ve gezintilere daha keyifle katılmalarını sağlayabilirsiniz.

Kuş avlamak, avcılık yapmak konusunda çok yeteneklidir. Avcılık ve iz sürme yeteneği çok gelişmiştir ve gün boyunca bir tarlada, geniş bir bahçede özgürce dolaşmak ve oyun oynamak isterler. Hem beden hem de zihinsel sağlıkları için düzenli olarak her gün egzersiz yapmaları gerekir. Apartmanda yaşana kişilerin dışarıya çıkartarak, geniş bir alanda egzersiz yapmasını sağlayacak imkanı varsa sahiplenebilirler.  Ancak English Springer Spaniel bahçeli bir evde daha rahat yaşayacaktır. Köpeğinizin bulunduğu ortama uyum sağlaması için ne olursa olsun yeterli egzersiz yapması şarttır. Yeterli egzersiz yapan English Springer Spaniel iç mekanlara daha kolay uyum sağlar, biraz daha sakin olurlar.

Her şeyi neşeyle, zevkle yapan bir halleri vardır. Yetenekleri ile göz doldururlar. Sahibinin İngiliz Springer Spaniel yetiştirirken onların sıcakkanlı ve sevimli halline zaman zaman karşı koyarak lider vasfıyla yaklaşmayı da bilmesi çok önemlidir. Tatlı halleri sebebiyle, fazla sevdiğinizde şımardıkları görülür. Şımarık yetiştirilmemesi için sevginin ve eğitimin dozu iyi ayarlanmalıdır. Ergenlik dönemlerinde lider kişinin biraz daha otoriter davranarak, İngiliz Springer Spaniel şımarık yetişmemesini sağlaması için en ideal zamandır. Gelişim aşamasında doğru, tutarlı bir eğitim aldıklarında yetişkinlik köpek olduklarında daha iyi huylu olurlar.

Sevdikleriyle birlikte zaman geçirmekten, yaşadığı ailenin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyan English Springer Spaniel ideal bir aile köpeğidir. Sevimli kuş avcısı olarak da bilinirler ve avcıların gözdesi olarak uzun yıllar güvenilir av köpeği olarak sahalarda çalışmışlar. Yaşadığı ortamda sevildiği, ilgi gördüğü, sevdikleriyle birlikte zaman geçirdiği, bakımları düzenli yapıldığı, iyi eğitildiği ve sağlığına dikkat edildiği zaman uzun yıllar iyi huylu bir köpek olarak yaşarlar.

Tarih

Britanya’nın kara Spanielleri uzun tarihsel süreçleri boyunca, “cockers” veya “springers”  olarak tanımlanan köpekler genellikle aynı koşullarda ve atalardan geldiler. İngiliz Springer Spaniel, İngiliz Cocker Spaniel ve Field Spaniel gibi spor yapan İspanyol menşei altındaki köpekler, günümüzde tanıdığımız şekilde farklı ırklara ayrılabilmesi için nesiller boyunca dikkatli ve farklı amaçlara yönelik yapılan çalışmalar ve üreme süreçleri yaşamışlardır.

Spanyel tipi köpek ırkının İspanya’dan geldiği düşünülmektedir. Spaniel ismi de İspanya’dan gelmektedir. Belirli belgelere göre yüzyıllar önce Romalılar tarafından ticaret gemileri aracılığı ile dünyaya yayıldıkları ifade edilmektedir. Spanyeller, Galler kanunlarında yani milattan önce 300’lü yıllarda bahsedilmiş bir köpek ırkıdır. Bu da gösterir ki bu köpekler 1700 yıldan daha uzun bir süreden önce de yaşamaktadır.

Günümüzdeki İngiliz Springer Spaniel ırkına benzeyen Spanyel cinsleri 16. ve 17. yüzyıl sanat eserlerinde yer almakta, eserlerde tasvir edilmektedir. 17. Yüzyılda ateşli silahlar icat edilmeden önce Spanyeller kuş ve küçük hayvanları avlarken avcılara yardımcı olması için kullanılmıştır. Kuşları kışkırtıp havalandırmak, küçük hayvanları kovalamak ve açık alanlara çıkarmak gibi avcılarla birlikte çalışmışlar onların işini kolaylaştırabilecek şekilde kullanılmışlardır. Böylece İngiltere’nin avcı türü Spaniel ırkı, ilk olarak yüzyıllar önce yay ile av kuşları üzerinde etkili olmak ve avcıların işini kolaylaştırmak için yapılan çalışmalarla ortaya çıktı. İspanya ve İngiltere ülkelerinde ilk olarak yetiştirilmiş ve menşei olarak bu bölgeler kabul edilmiştir..

İngiliz Springer köpeklerinin ilk işi yüksek otlar, böğürtlenler arasındaki av kuşlarını tespit etmek, kuşları oralardan uçurarak ya da noktayı belli ederek, avcıya konum bildirmek ve avcının hedefi avlamasından sonra fırlamayarak yere düşen kuşun son yerini sahibine işaret etmek son olarak gerekirse ağzıyla alarak avcıya götürmektir. Irk literatürüne göre Springer köpekleri bütün gün tarlada durmadan çalışabilecek enerjiye sahiptir. Bu köpek hakkında avlanarak, keyifle tarlada geçirdiği bir günün ardından ailesiyle birlikte, yaşadığı evde sevdikleriyle sakin ve dostça vakit geçirmekten de mutlu olacağı söylenir. 1800’lü yıllarda, özenle yetiştirilen Spaniellerin farklı soyları da gelişmeye başlandı; En iyi bilinenlerden birisi nu köpeklerin hayranı olan Norfolk Dükü tarafından yetiştirilenlerdi. Yetiştirilen köpekler, cinsi o kadar çok etkiledi ki zaman içerisinde cins Norfolk Spaniels olarak adlandırıldı.

1870’lerde ilk İngiliz köpek gösterisinde, İngiliz ve Welsh Springer Spaniel köpek cinsleri aynı tür olarak sergilendi. 1880 yılında Amerika’da Amerikan Spaniel Kulübü kuruldu ve Springer köpekleri ve Cocker köpeklerini birbirinden ayırma çalışmalarına başladı. 1902 yılına kadar İngiltere Kennel Club’ın iki Springer’ı ayrı ayrı tanıyana kadar bu cinsler aynı olarak sergilenmeye devam etti.  1902 yılında İngiliz Kennel Kulübü, Springer’ı farklı bir köpek cinsi olarak yeni tanıdı. 1900 yılında ırkın adı Springer Spaniel olarak değiştirildi. Daha büyük Springer köpekleri ve daha küçük Cocker Spaniel’lerin aynı cinsin yalnızca boyut varyasyonları olması gerçeğiyle işler çoğunlukla karmaşıklaşıyordu.

19. yüzyılın sonları 20. yüzyılın başlarında İngiltere’de aynı köpeğe ait yavrular, ırkları yerine avlanma yeteneklerine göre sınıflandırıldı. Küçük yavrular “Cocker” adını aldı ve çulluk avlaması için yetiştirildiler. Daha büyük yavrular ise “Springer” adını alarak kışkırtma için kullanılması kararlaştırıldı. Günümüzde her iki köpek cinside çalışma içgüdüsü taşıyan, silah sesine alışkın ve silah sesiyle eğitime müsait olan Gundog yani av köpeğidir. Ancak iki farklı tip üreme açısından birbirine kesinlikle karıştırılmamıştır.

1913 yılında English Springer Spaniel Kanada’ya ithal edilmesiyle birlikte yaklaşık 10 yıl içerisinde en popüler köpek ırkları arasında yer alır hale gelmişlerdi. 1920’lerde İngiliz Springer köpekleri ilk büyük Kuzey Amerika ününe sahip oldu. Bu gelişme sonrası kısa sürede Amerika ve Kanada’daki kuş tarlalarında sert ama şık ve güvenilir bir av köpeği olarak English Springer Spaniel damgasını vurdu. 1924’te AKC ebeveyn kulübü olan İngiliz Springer Spaniel Saha Deneme Derneği ile ilk toplantısını gerçekleştirdi. Bu aşamadan sonra ırk kabul edildi ve ırk standartları oluşturuldu.

Günümüzde English Springer Spaniel köpekleri eğitilebilir, dayanıklı ve keskin koku alabilen burnu ile K-9 eğitimini alarak, K-9 tespit çalışmalarında büyük avantaj sağladıkları için kullanılmışlardır. Hızlı, çalışkan, dayanıklı, iyi koku alabilmesi ve kolay eğitilmesiyle arazı köpeği olarak da sahiplerine yardımcı olmaya devam etmişlerdi.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

İngiliz Springer Spaniel orta boylu, sırt uzunluğu yüksekliği ile aynı seviyede olan kompakt bir köpektir. Derin göğüs, düz sırt çizgisi ve genel olarak orantılı bir vücuda sahiptir. Kendinden emin yapışı, güçlü ve sağlam bedeniyle insanların ilgisini çeken bir ırktır.

Kafa

Kafa güçlü ve vücuduyla orantılı büyüklüktedir. Geniş kafatası, orta uzunlukta ve zarif bir görünüme sahiptir. Kafa ve boyun uzunluğu yaklaşık olarak aynıdır. Kafatasının üst kısmı düzdür ve burun kısmının üst çizgisiyle paraleldir. Namlu orta derecede duruşu vardır ve kafatasıyla aynı uzunluktadır. Alın çıkıntısı orta derecede belirgindir. Alın çıkıntısı gözlerin arasında biraz yükselip üst alın bölgesinde kaybolur. Burun kürk rengine göre değişiklik göstererek siyah ya da karaciğer rengindedir. Dişler makas ısırığı şeklinde kapanır.

Kulaklar

English Springer Spaniel cinsinin uzun, geniş ve yanaklarına yakın şekilde sarkık kulakları vardır. Kulakların konumu gözleri ile aynı hizadadır. Uzun ve geniş kulakları ucundan tutularak, öne doğru çekildiğinde burnun üst kısmına kadar ulaşır.

Gözler

English Springer Spaniel orta büyüklükte, oval ve sevimli bakan gözlere sahiptir. Göz renkleri, kürk renklerine değişiklik gösterir. Siyah- beyaz tüylü köpeklerde koyu kahverengi; karaciğer ve beyaz tüylü köpeklerde, koyu ela göz renkleri görülür.

Bacaklar ve Ayaklar

English Springer Spaniel bacakları ve ayakları güçlü ve sağlamdır. Ön ayakları yere düz iner ve dik basar. Arka bacakları ise birbirine paralel ve hafif açıktır. Ayakları ise kompakt yapıdadır.

Kuyruk

English Springer Spaniel köpek cinsinin kuyruğu genel olarak kesilmektedir. Kesik ve kenetlenmiş kuyruk tercih edilir. Ancak Avrupa’nın çoğu yerinde kuyruk kesmek yasa dışı olduğu için bu işlem her yerde yapılamaz ve köpeklerin kuyrukları uzun, doğal halinde bırakılır.

Tüy

İngiliz Springer Spaniel çift katmanlı kürke sahiptir. Üst katman orta uzunlukta düz veya kıvırcık; alt katman ise kısa, yumuşak ve yoğun tüylerden oluşur. Alt ve üst katmanın bir araya gelmesiyle su ve hava geçirmez, dayanıklı ve diken batmayan yapıya ulaşır. Orta uzunluktaki tüylere sahip cekette bacak, kulak, yanak, göğüs ve bel bölgelerinde püskül şeklinde tüylenme görülür. English Springer Spaniel’in kürkünün temiz ve parlak olması sağlıklı olduğunun da bir işaretidir.

Renk

İngiliz Springer Spaniel köpek ırkının orta uzunluktaki kürkü farklı renk ve tonlarında kombinasyonlarla karşınıza çıkabilir. English Springer Spaniel köpeklerinin en çok rastlanan tüy renkleri siyah- beyaz, ciğer- beyaz, mavimsi gri, koyu kırmızımsı kahverengi- beyaz ve üç renkli olarak taba rengi desenler veya ten rengi lekelerle beyazdır. Genellikle taba rengi desenler kaşlarda, yanakların ve kulakların içinde, kuyruğun alt kısmında bulunur. Kürkün beyaz kısımlarında dağınık benek gibi lekeler görülür.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan ve sağlıklı olan English Springer Spaniel 10- 15 yıl yaşamaktadır.

  • İngiliz Springer Spaniel dişi ve erkek köpeklerinin ağırlığı 18 – 23 kilogram, boyları ise 45 – 54 santimetre arasında değişir. Dişiler genellikle erkeklerden daha küçük ve narin yapıdadır.
  • Dişi English Springer Spaniel ağırlık 18-20 kg, boyu 45- 51 cm’dir.
  • Erkek English Springer Spaniel ağırlık 20-23 kg, boy 48- 54 cm’dir.

İngiliz Springer Spaniel orta seviyede tüy döker. Haftada 2-3  kez düzenli fırçalamanız, taramanız onların tüylerinin daha bakımlı olmasını, dolaşmasını ve kirlenmesini engeller. Daha az dökülme yaşamak ve dökülmeleri kontrol altına almak için düzenli fırçalamanız çok önemlidir.

English Springer Spaniel yemek konusunda hassas bir köpektir. Gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi orta ırk köpeklere özel hazırlanmış mamaları tüketmesi gerekir. Yeterli beslenemezlerse gelişimlerinde, sağlıklarında sorunlar görülebilir.  Kilo alma, obezite sorunu yaşamaması için yediklerinde kalori, porsiyon ve öğünlere dikkat edilmelidir.

Evet, İngliz Spaniel ev yemeği tüketebilir. Ancak köpeklerin tüketmesi uygun olan, sağlıklı gıdaları yemesi gerekir. Pişmiş kemik ve yağlı yiyecekler gibi sindirim ve sağlık sorunlarına yol açabilecek gıdalardan ise uzak durmaları şarttır. Köpeğinizin sağlığı için hangi ev yapımı yiyeceklerin köpekler için uygun olduğunu araştırmalısınız. Yüksek vitaminli ve proteinli köpek maması satın alıyorsanız, köpeğinize verdiğiniz sofra atıkları konusunda daha da seçici olmalısınız. Hem mama hem de ev yemeği verirken gün içerisinde English Springer Spaniel’in alması gereken kalori miktarının üzerine çıkmamaya çalışınız.

Sağlıklı yavrular dünyaya gelmesi ve annenin sağlığının olumsuz etkilenmemesi için hem dişi hem English Springer Spaniel köpeklerin 18. Aydan sonra çiftleştirilmesi önerilir. Bu süreç tamamlandığında köpeğinizin gelişimi de tamamlandıysa ve sağlık sorunları yoksa çiftleştirebilirsiniz. Dişi English Spaniel sağlıklı yaşam sürmesi için yılda bir kez çiftleştirilmeli ve doğum yapmalıdır.

İngiliz Springer Spaniel orta seviyedeki bakımı, çok sık olmayan duş planlaması, belirli aralıklarla yapılan tüyleri kırpma işlemi ile zor bir bakımı yoktur. Genel olarak köpek cinsleri arasında orta seviyede bakım ihtiyacı olduğu görülür. Eğitimleri erken başladığınızda daha hızlı ve kolaydır. Genel olarak sahibini üzen ve zorlayan bir köpek değildir. İlk kez köpek sahibi olacak kişilerin kısa sürede alışacağı bir köpek ırkıdır.

English Springer Spaniel köpeğinin yaşına, cinsiyetine, kürk rengine, eğitim durumuna, sağlığına ve şeceresine göre fiyatta farklılıkların görülmesi mümkündür. English Springer Spaniel yavrusunun fiyatı 1.500 TL ile 9000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Zaman zaman 600 TL gibi fiyatlarda da sahiplendirildikleri görülür. Ancak köpek sahiplenirken  sağlık ve karakter özelliklerine ve yetiştiriciler tarafından test edilmiş olmasına dikkat ediniz.

  • Uygun fiyattan almak yerine daha çok sağlıklı olmalarına dikkat edin. Son yıllarda fazla talep olan sebebiyle uygun koşullar sağlanmadan çoğaltılan English Springer Spaniel yavrusu, aşırı agresif ya da aşırı uysal olarak bu ırkın standart özellikleri arasında yer almayan karakter özelliklerine sahip olduğu raporlanıyor. Bu yüzden aldığınız yetiştiriciden sağlık raporlarını talep edin

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi English Springer Spaniel sağlıklı ve sorunsuz bir doğum gerçekleştirdiği zaman  4 – 10 arasında yavru dünyaya getirebilmektedir.

  • Dişinin tek bir doğumda dünyaya getirdiği yavru sayısı, sağlık durumuna, yaşına, kaçıncı doğumu olduğuna ve çiftleştiği erkeğin sağlığına gibi çeşitli etkenlere göre değişiklik gösterir. Sağlıklı bir doğum ve yavrular için English Springer Spaniel dişisinin yılda bir kez çiftleştirilmesi ve doğum yapması önerilir. Sık doğum yapan dişinin sağlığı olumsuz etkilenir ve doğan yavru sayısında azalma görülebilir ya da doğum sonrasında yavrulardan ölenler olabilir.
  • İngiliz Springer Spaniel köpek ırkının orta uzunluktaki kürkü farklı renk ve tonlarında kombinasyonlarla karşınıza çıkabilir.
  • English Springer Spaniel köpeklerinin en çok rastlanan tüy renkleri siyah- beyaz, ciğer- beyaz, mavimsi gri, koyu kırmızımsı kahverengi- beyaz ve üç renkli olarak taba rengi desenler veya ten rengi lekelerle beyazdır.
  • Genellikle taba rengi desenler kaşlarda, yanakların ve kulakların içinde, kuyruğun alt kısmında bulunur. Kürkün beyaz kısımlarında dağınık benek gibi lekeler görülür.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.