Köpeğinizi Meşgul Etmenin Yolları

24 Nisan 2023
330
Köpeğinizi Meşgul Etmenin Yolları

Köpekler ne kadar evcilleşse de onlar bolca egzersiz yapmalı ve yürüyüş için dışarı çıkmalıdır. Özellikle yavru köpekler birer enerji bombası oldukları için hareketliliklerini keşifler ile harcamak isterler. Ne kadar çok gezer, sosyalleşir ve meşgul olurlarsa bir o kadar fazla şey öğrenirler ve eğitim alırlar. Ancak gerek hava koşulları gerekse yoğun geçen bir hayat çok fazla dışarıda olma imkanı sunmaz. Bu nedenle köpeğinizi meşgul etmenin yolları arayışına girebilirsiniz.

Köpeğinizi Evde Meşgul Etmenin Yolları

Köpeğinizi evde meşgul etmenin yolları oldukça fazla. Onun ilgisini çekmek sizin için zor olmamalı. Ne de olsa yanınızda olmak için can atıyor. Ancak siz meşgul olduğunuzda onunda bir şeyler ile uğraşması ve mutlu olması çok önemli. Neyse ki bunun için de çözümler var. Güvenlik önlemleri aldıktan sonra siz kendi işlerinizle meşgul olurken köpeğinizin sağlıklı ve mutlu olması için planlama yapabilirsiniz.

Siz müsait iken ona eğitim verebilir, onunla oynayabilir ya da beraber bir şeyler izleyebilirsiniz. Siz meşgulken de eğlenmesi için atıştırmalık verebilir ve oyuncakları ile oynamasını sağlayabilirsiniz.

Kısa İtaat Eğitimleri Yapın

Her gün kısa aralıklarla itaat eğitimi uygulamak, köpeğinizi  eğlendirmenin en iyi yollarından biridir. Köpeğinize “otur”, “bekle” ve hatta “yere yat” gibi komutlar vererek eğitebilirsiniz. İlk olarak, üzerinde çalışmak istediğiniz bir numara veya işaret seçin. Bu, eğitim seanslarınızı ikiniz için de daha eğlenceli ve ödüllendirici hale getirecektir. Yumruğunuzu kapattığınızda köpeğinize patisini kaldırmasını öğretmek gibi basit bir egzersizle başlayabilirsiniz. Bu, köpeğinize dikkat ve problem çözme becerilerini öğretecek harika bir beyin jimnastiğidir. Bunda ustalaştığınızda, itaat seansınıza yeni numaralar ve eğitim ipuçları eklemeye başlayın. Bunlar, atıştırmalıkları bir bardağın altına koymayı ve köpeğinizin onu almak için sağ elini seçmesi gibi sihirbazlıklar olabilir.

Oyuncaklarını Değiştirin (Yerlerini)

Köpeğinizi içeride eğlendirmenin en etkili yollarından biri, oyuncaklarını düzenli olarak değiştirmektir. Bunu yaparak, köpeğinizin onlarla her oynadığında yepyeni bir oyuncak setine sahip olduğundan emin olabilirsiniz. Köpeğinizin oyuncaklarını yaşına ve ihtiyaçlarına göre haftalık veya günlük olarak değiştirebilirsiniz. Eski oyuncağa olan ilgilerini kaybedebilecekleri ve yeni bir şey isteyebilecekleri için her rotasyondan sonra yeni bir oyuncak almak önemlidir. Ayrıca;

  • Onları meşgul etmenin ve eğlendirmenin kolay ve ekonomik bir yoludur.
  •  Eşya temizliğini kolaylaşır.
  •  Çiğneme ve getirme gibi daha iyi alışkanlıklar geliştirmelerine de yardımcı olabilir. Bu aynı zamanda oyuncaklarını ve mobilyalara zarar vermelerini önlemeye yardımcı olabilir.

Oyuncaklar, köpeğinizin zihnini ve vücudunu uyarılmış ve mutlu tutmak için gerekli bir araçtır. Yıkıcı çiğneme, kazma ve mobilyaların üzerine atlama dahil birçok davranış problemini önleyebilir veya çözebilirler.

İyi bir oyun seansı için doğru oyuncakları seçmek çok önemlidir, ancak yaralanmayı önlemek için köpeğinizi onlarla oynarken denetlemek önemlidir. Köpeğiniz bir oyuncağı parçalara ayırırsa, yaralanmalara veya iç kanamaya neden olabileceğinden onu hemen elinden alın.

Dışarıyı Güvenle İzlemesini Sağlayın

Kapalı pencere ardından köpeğinizin dış dünyayı izlemesine izin verebilirsiniz. Çevreyi izleyerek keşfederken meşgul olmasını sağlamak mümkün. Özellikle yağmurlu ya da çok sıcak olan saatlerde evinizde olmanın huzurunu yaşayabilirsiniz. Köpeklerin soğuk havada üşüyebileceğini ve sıcak çarpması gibi sorunlar yaşayabileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle köpeğinizi meşgul etmenin yolları ev içerisinde iken daha fazla düşünülmelidir. Dışarıda zaten yapabileceğiniz pek çok şey var.

Oyuncaklarının Adını Öğretin

Köpeğinizi Meşgul Etmenin Yolları

Macaristan, Budapeşte’deki Eotvos Lorand Üniversitesi’nden araştırmacılar, Border Collie‘lerin oyuncakları isimleriyle tanımayı öğrenebildiklerini keşfettiler. Ve şaşırtıcı bir şekilde, her yaştan köpek tarafından öğrenilebilen bir beceridir. Top veya çiğneme oyuncağı gibi köpeğinizin zaten adını bildiği bir oyuncakla başlayın. Diğer iki cazip olmayan nesnenin olduğu açık bir alana yerleştirin. Köpeğiniz doğru oyuncağı bulduğunda, onu çokça övün ve ödüllendirin. Köpeğiniz çeşitli oyuncakların adını öğrenene kadar bu egzersizi başka bir oyuncakla tekrarlayın.

Halat Çekme Oyunu Oynayın

Köpekler halat çekmeyi sever çünkü bu eğlenceli ve ödüllendirici bir aktivitedir. Aynı zamanda, siz ve köpeğiniz arasında güven oluşturmanın ve bağı güçlendirmenin harika bir yoludur. Bazı insanlar yanlışlıkla çekme oyunlarının agresif ve baskın davranışları teşvik ettiğine inanırken, çoğu uzman çekmenin köpeklerin güven oluşturmasına ve dürtü kontrolünü geliştirmesine yardımcı olabilecek olumlu bir oyun olduğu konusunda hemfikirdir. İyi davranışı pekiştirmek için eğitim seansları sırasında bir ödül olarak da kullanılabilir. Köpeğinizi çene kaslarını güçlendirmenizi de sağlar.

Köpeğinize Yeni Bir Numara Öğretin

Köpeğinize yeni bir numara öğretmek hem sizin hem de köpeğiniz için çok eğlenceli ve ödüllendirici olabilir. Ayrıca evcil hayvanınızın yeni beceriler geliştirmesine ve etkili bir şekilde nasıl iletişim kuracağını öğrenmesine yardımcı olabilir. Bazı köpekler temel numaraları çabuk öğrenirken bazıları daha uzun sürer. Her iki durumda da, sonuçlar köpeğinizi eğitmek için harcadığınız sabra değer!

Köpeğinize öğretmek için iyi bir numara, köpeğinize bacakları havada olacak şekilde uzanmasını söyleyen “Utan” komutudur. Bu, özellikle köpeğinizi veterinere veya başka bir profesyonele götürüyorsanız yararlıdır, çünkü muayene için uzanmalarına ve rahatça kalmalarına izin verir.

Saklambaç Oynayın

Saklambaç oynamak, patili dostunuzu eğlendirmek için harika bir yoldur. Sadece beyinlerini ve vücutlarını aktif tutmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bağınızı da güçlendirir. Utah, Kanab’daki Best Friends Animal Society’de hayvan davranış danışmanı olan Sherry Woodard, köpeklerin bu oyunu içgüdülerine meydan okuduğu ve egzersiz yapıp düşünmelerine yardımcı olduğu için sevdiğini söylüyor. Hem genç hem de yaşlı köpekler tarafından oynanabileceğini ekliyor.

Oyunu köpeğiniz için zorlu hale getirmek önemlidir ve bunu giderek daha zor yerlere saklanarak yapabilirsiniz. Kolay saklanma yerleriyle başlayın ve örneğin, kapısı kapalı bir dolaba veya bazı battaniyelerin altına saklanarak zorluğu kademeli olarak artırın.

Müzik Dinletin

Köpeğinizi Meşgul Etmenin Yolları

Müzik her canlının ruhunu besler. Sakinleştirir, mutlu eder. Bu nedenle neşeli bir parça ile köpeğinizi mutlu edebileceğinizi bilmenizi isteriz. Sakin parçalarda huzurlu olmasını sağlayacaktır. Hüzünlü parçalardan uzak durarak köpeğinizle müzik dinleme için kısa da olsa zaman ayırabilirsiniz. Geriye dönük güzel hatıralardan biri olacağına eminiz. Pek çok köpek müzik duyduğunda ona eşlik eder.

Atıştırmalık Bulma Oyunu Oynayın

Köpeğinizi meşgul etmenin en lezzetli yolları arasında atıştırmalıklar yer alır. Ancak öyle kolay kolay mama tasına koyarak değil. Bir yerlere saklayarak bulmasını bekleyerek zafere ulaşmalarını sağlayarak oyun tamamlanıyor. Bunu yaparken de eğlence, heyecan ve koku kabiliyetinin ne kadar etkili olduğunu bizler için gözlemleme keyfi kalıyor geriye. Ne kadar hızlı bulacağı sakladığınız atıştırmalığa da bağlı. Yaş mama en kolay bulunan besin iken sebze ya da meyveleri bulmak daha zor olacaktır.

Parkur Oluşturun

Kim demiş evin içinde iken köpeğinizle mutlu olamayacaksınız diye? Yapabileceğiniz ve köpeğinizi meşgul edebileceğiniz pek çok şey var. Bunlardan biri de parkur yapma. Engelli parkur için özel malzemelere gerek de yok üstelik. Evdekileri kullanabilirsiniz.  Tırmanma, zıplama, nesne bulma gibi zorluklar içerebilir. Köpeğinizin yeteneklerini görmek sizi de mutlu edecektir.

Egzersiz Yaptırın

Köpeğinize hem fiziksel hem de zihinsel egzersiz sağlamanın harika bir yolu olan baloncukları kovalamayı da öğretebilirsiniz. Bu, köpeğiniz kovalamaya alışık değilse biraz daha zorlayıcı olacaktır, bu nedenle küçük miktarlarla başlayın ve miktarı kademeli olarak artırın.

Televizyon İzleyin

Köpekler belgesel izlemekten hoşlanabilirler. Bu sayede köpeğinizi meşgul edebilirsiniz. Televizyondan uygun bir uzaklıkta durarak izlemesini sağlayabilirseniz, onula birlikte TV keyfi yapabilirsiniz. Hatta TV sayesinde köpeğinizin pek çok davranışsal sorunundan kurtulmasına destek olabilirsiniz. Meşgul, mutlu ve yanınızda olduğu için huzurlu hissedecektir. Eğer köpeğinizde havai fişek ya da gök gürültüsü gibi korkular varsa önce kısık sesli ve daha sonra ses arttırarak fobilerinden kurtulmalarını sağlayacaktır.

Sıkça sorulan sorular

Köpeğinizi mutlu ve meşgul etmek için onunla oyunlar oynayabilirsiniz. Ona eğitim verebilirsiniz. Hatta onunla TV izleyebilir ya da müzik dinleyebilirsiniz. Siz meşgul iken mutlu olması için ona oyuncak verebilirsiniz. Çiğnemeleri için özel kemikler köpeğinizin eğlenmesini sağlayacaktır. Ödül kemikleri güvenli olsa da köpeğiniz onunla oynarken yanından ayrılmamanızı tavsiye ederiz.

Köpekle top oyunları oynayabilirsiniz. Aslına bakarsanız bir köpekle oynanabilecek pek çok oyun var. Tut-getir, saklambaç ve halat çekme bunlardan birkaçıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.