Köpeklerde Kulak Uyuzu Nedenleri & Tedavisi

2 Nisan 2023
2590
Köpeklerde Kulak Uyuzu Nedenleri & Tedavisi

Köpeklerde kulak uyuzuna Otodectes cynotis akarları neden olur. Bu akarlar genellikle dış kulağı istila ederek kulak kanalının iltihaplanmasına neden olur. Kulak akarları genellikle dış kulak yolunun derinliklerinde bulunur, ancak bazen vücutta da görülürler. İstila edilmiş hayvan başını sallar ve kulaklarını kaşır. Normalde dik kulaklı köpeklerde dış kulak sarkabilir. Kaşıntının yoğunluğu değişir ve şiddetli olabilir.

Köpeklerde Kulak Uyuzu Nedir?

Köpeklerde kulak uyuzu, kulak kanallarının içinde ve çevresinde yaşayan oldukça bulaşıcı parazitlerdir. Köpek kulak akarı, bazı akar türlerinin yaptığı gibi derinin içine girmek yerine cildin yüzeyinde yaşayan bir grup parazitik akar olan Psoroptidae familyasına aittir. Bilimsel isimleri Otodectes cynotis’tir . Yarım milimetreden daha küçüktürler ve en iyi mikroskop altında görülebilirler. Bu akarlar, köpekler, kediler , tavşanlar , gelincikler ve bazen çiftlik hayvanları dahil olmak üzere çeşitli türleri etkiler.

Köpeklerde Kulak Uyuzu Belirtileri

Kulak akarları yoğun bir kaşıntıya neden olur. Bir köpek kulak akarı enfeksiyonunun en yaygın belirtileri şunlardır:

Bakteriyel ve maya kulak enfeksiyonları,  kulak akarı istilasına benzeyebilir. Köpeğinizin kulaklarında bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız, muayene için veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Köpeğinizde kulak uyuzundan şüpheleniyorsanız ne yapmalısınız?

Enfekte köpeğin ve diğer evcil hayvanlarınızın iyiliği için kulak uyuzlarını mümkün olan en kısa sürede yok etmek önemlidir. Kulak uyuzu, diğer köpekler gibi kedilere ve kolayca yayılabilir. Evdeki bir hayvana kulak uyuzu teşhisi konulursa, tüm evcil hayvanlar aynı anda tedavi edilmelidir. Bu akarlar insanlara yayılabilir, ancak bu çok nadirdir.

Ayrıca, kaşıntılı ve ağrılı kulakları olan köpekler tedavi ve taşımaya karşı koyacaktır. Bu köpekler, bir veteriner teknisyeninin yardım ellerine veya aşırı durumlarda sedasyona ihtiyaç duyabilir. Bu sebeple eğer böyle bir şüpheniz varsa köpeğinizi mutlaka veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Köpeklerde Kulak Akarlarının Nedenleri

Köpekler, bu parazitlerin istila ettiği diğer hayvanların yanında bulunarak kulak akarları kaparlar.

Köpeklerin kulak akarlarını nasıl kaptığını anlamak için akarların yaşam döngüsünü anlamak önemlidir. Yetişkin akarlar, larvalara dönüşen yumurtalar bırakır, nimflerin iki aşaması boyunca büyür ve sonra yetişkin olur. Bir yumurtanın tam yetişkin bir kulak akarına dönüşmesi yaklaşık üç hafta sürer. Yetişkin akarlar yaklaşık iki ay yaşayabilir.

Akarlar, köpeğinizin kulağı ve deri yüzeyindeki döküntülerle beslenir, bu da iltihaplanma ve tahrişe neden olur. Akar, bir hayvandan diğerine fiziksel temas yoluyla bulaşır.

Kulak akarları çok bulaşıcı olduğundan, yalnızca bir evcil hayvana teşhis konulsa bile, evinizdeki tüm hassas hayvanları ortadan kaldırmak için aynı anda tedavi etmeniz gerekir .

Veterinerler Kulak Akarlarını Nasıl Teşhis Eder?

Kulak enfeksiyonu olan bir köpek, kulak akarları olan bir köpekle aynı semptomlara (kaşıma ve kulak akıntısı) sahip olabilir. Bu nedenle, tanı ve tedavi konusunda yardım için veteriner hekiminizi görmek önemlidir.

Teşhis koymak, tedavi için uygun ilacın verilmesini sağlar. Yanlış ilacı kullanmak tehlikeli olabilir ve evcil hayvanınız için rahatsızlığa neden olabilir. Ayrıca bu, zaman ve para kaybıdır.  Eğer yanlış uygulamadan dolayı köpeğinizin kulak zarı yırtılırsa,  durum tehlikeli hale gelir. Bu nedenle veteriner hekiminize görünmek çok önemlidir.

Kesin bir teşhis için, veteriner hekiminiz tipik olarak bir otoskop ile köpeğinizin kulaklarına bakacak ve hem akar yumurtalarını hem de yetişkin akarları mikroskop altında aramak için bir kulak çubuğu alacaktır. Veteriner hekiminiz, ayrıca ikincil veya eşzamanlı bakteriyel veya maya enfeksiyonlarını dışlamak için bir kulak sitolojisine de başvurabilir. Bazen bir deri sıyrığı da akarı ortaya çıkarır.

köpeklerde kulak uyuzu

Köpekler İçin Kulak Akarı Tedavisi

Köpeklerde kulak akarlarının tedavisi, hem kulakların temizlenmesini hem de köpeğe ilaç verilmesini içerir.

Köpeğinizin kulak kanalını temizlemek,  kalıntıları ve birikintileri giderir, ilaçların daha etkili olmasını sağlar ve kulak kanalını normal, sağlıklı dokuya döndürmeye yardımcı olur. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin kulağını temizleyecek ve gerekirse evde nasıl temizleyeceğinizi size gösterecektir.

Kulak akarları için ilaç şunları içerebilir:

  • Kulak içi için topikal bir ürün
  • Köpeğinizin cildine uygulanan ve tüm vücudu tarafından emilen topikal bir ürün
  • Oral hap
  • Enjeksiyonlar

Köpeğinizin kulak kanalı için topikal ilaçların bir kısmı tek kullanımlık olabilirken, diğerleri 7-30 gün boyunca günlük olarak uygulanmalıdır. Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın bireysel durumuna göre bir ilaç kararı verecektir.

Tedavi aynı zamanda evdeki tüm evcil hayvanların birbirlerini yeniden enfekte etmeye devam etmemeleri için ilaç almasını gerektirir. Veteriner hekiminize evcil hayvanlarınızın her birine özgü uygun tedavileri sorun.

Köpek Kulağı Akarlarının İyileştirilmesi ve Yönetimi

Çoğu köpek, kulak akarlarından nispeten hızlı ve sorunsuz bir şekilde kurtulur, ancak bazı köpeklerin sinir bozucu akarlarla devam eden bir savaşı olabilir. Veteriner hekimler, bir köpeğin kulaklarının normale döndüğünden emin olmak için bir takip muayenesi önerebilir. Değillerse, ek tedaviler sağlayacaktır.

Bazen köpeğinizin kulak kanalında yıkanması gereken artık kalıntılar olabilir. Ayrıca bir bakteriyel veya maya enfeksiyonu varsa, veteriner hekiminiz enfeksiyonu ele almak için antibiyotik veya farklı bir ilaç reçete etmesi gerekebilir.

Gelecekteki kulak akarı istilası da pire, kene ve diğer parazit türlerini önlemek için kullanılan aynı ürünlerin çoğuyla önlenebilir.

Tedaviden sonra, kulak akarları veya diğer problemler için köpeğinizin kulaklarını düzenli olarak kontrol etmeye devam edin. Kulak kanalında akıntı veya kızarıklık ve kulak çevresinde kafa sallama veya kaşıma olup olmadığına bakın.

Sık Sorulan Sorular

Köpeklerde kulak akarlarını öldürdüğü bilinen birçok ürün vardır. Rutin olarak kullandığımız bazı dış parazit ilaçları kulak uyuzu tedavisinde de kullanılabilir. Bunlardan hangisinin etkili olacağıyla ilgili veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.

Evet, insanlara enfekte bir köpekten kulak akarları bulaşabilir. Yaygın olarak bulaşma gerçekleşmese de insana bulaşma mümkündür. Daha sık olarak, evdeki diğer evcil hayvanlara bulaşıcı bir köpeğin kulak akarları bulaşır.

Köpek kulağı akarları için ev ilaçlarının güvenliğini ve etkinliğini incelemek için çok az araştırma yapılmıştır. Halihazırda çok sayıda güvenli ve etkili ilaç bulunduğundan, tedavi için bir ilaç reçete etmesi için her zaman veteriner hekiminizi görmelisiniz.

Çay ağacı yağını köpeğinize sürmeyin veya kulağına kesinlikle sürmeyin. Çok zehirli olabileceğinden seyreltilmemiş çay ağacı yağı köpeklere asla verilmemelidir. Seyreltilmiş çay ağacı yağının bazı antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olduğu düşünülse de  yanmaya, batmaya ve kulak iltihabına neden olabilir. Köpeklerde kulak akarlarını tedavi etmek için güvenli, kanıtlanmış ürünler bulunduğundan, veterinerinize bunlardan birini reçete ettirmelisiniz.

Oksijenli su, iltihaplı kulaklarda kullanıldığında çok ağrılı olabilir. Ayrıca iyileşmeyi yavaşlatabilir ve hassas dokulara zarar verebilir. Köpek kulağı akarlarını tedavi etmek için hidrojen peroksit kullanmayın.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.