Köpeklerde Tüy Dökülmesi: Evde Yapılabilecek Çözümler, Nedenleri ve Teşhisi

20 Mart 2023
783
Köpeklerde Tüy Dökülmesi: Evde Yapılabilecek Çözümler, Nedenleri ve Teşhisi

Köpeklerde tüy ve cilt görünümü genel sağlıkları hakkında pek çok sinyal verebilir. Canlı cilt ve parlak tüyler sağlıklı ve mutlu bir yaşamın habercisidir. Ancak köpeklerde sıklıkla görülen tüy dökülmesi sorunu farklı nedenler ile karşımıza çıkabilir. Bu nedenle varsa diğer belirtilere göz atmak, altta yatan soruna ulaşıp çözüm için bir an önce harekete geçmek önemlidir. Bu durum mama değişikliği ile dahi çözülebilirken bazı sorunlar ilaç kullanımı ya da tıraş işlemi gerektirebilir.

Köpeklerde Tüy Dökülmesi

Köpeklerde tüy dökülmesine neden olabilecek birkaç şey vardır. Bunlar, küçük tahrişlerden ciddi hastalıklara kadar değişebilir. Evde yapılabilecek çözümler sorunu hafifletebilir, ancak doğru teşhis ve tedavi için her zaman veteriner ziyareti önerilir. Peki, köpeğinizi ne zaman veterinere götürmeniz gerektiğini nasıl anlarsınız?

Belirtileri

Köpeklerde tüy dökülmesi, etrafta var olan tüylerin artması ile fark edilir. Ancak bunlar dışında gözlemleyebileceğiniz belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtilerden herhangi birini fark ettiğinizde sorunu küçümsemeden harekete geçmeniz önemlidir.

Kel Noktalar

Kene ve pire gibi parazitler bölgesel olarak kelleşmeye neden olabilir. Bir yerin sürekli kaşınması ve tahriş olması nedeni ile kel noktalar oluşabilir. Diğer neden ise saçkırandır. Köpeğinizde kel noktalar oluştuysa, sorunun çözümü ve köpeğinizin huzura kavuşması için müdahale şarttır.

Azalmış tüyler

Köpeğinizin kürkünün inceldiğini fark ederseniz, tüy dökülmesi ciddi bir boyuta ulaşmış olabilir. Sorunun hemen çözümü için acele etmeniz gerekir. Köpekler için tüy önemlidir. Vücut ısılarını koruma, güneşten korunma ve daha pek çok konuda tüyler köpekler için gereklidir.

Cilt tahrişi

Köpeklerde tüy dökülmesi çeşitli sağlık sorunları nedeni ile olabilmektedir. Bu sağlık sorunlarından bazıları kaşıntı, ciltte kuruluk ve kepek gibi semptomlar gösterebilir. Kaşıntı nedeni ile köpeğiniz cildini tahriş edebilir.

Köpeklerde Tüy Dökülmesi Nedenleri

Köpekler çeşitli nedenlerle tüylerini kaybederler. Bu mevsimsel ve genellikle doğal bir durumdur. Ancak köpeklerde aşırıya giden tüy dökülmesi bazı sorunların sinyalini verebilir. Köpeğinizin tüylerinde azalma veya kel noktalar fark ederseniz, soruna neyin neden olduğunu bulmanız ve harekete geçmeniz önemlidir. Bazı durumlarda tüy dökülmesi bölgesel bazı durumlarda tüm vücutta görülebilir. Önemli olan köpeği gözlem altına almaktır. Farklı semptomları böylece fark edebilir ve veterinerinize belirtebilirsiniz.

En Yaygın Nedenler;

  • Beslenme eksikliği
  • Alerji
  • Pire
  • Kene
  • Sağlık Sorunları
  • Stres

Beslenme Eksikliği

Bir köpeğin vücudunun düzgün çalışması için çeşitli vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve eksiklikleri sorunlara neden olabilir. Örneğin iyot eksikliği tiroid bezinin büyümesine (guatr) ve yutma güçlüğü veya boğulma hissi gibi belirtilere neden olabilir. Sağlıklı tüy büyümesi ve tüy bakımı için sülfür amino asitler, biotin ve çinko gibi bazı temel besinler gerekli olduğundan, besin eksikliği köpeğinizin tüy ve derisinin gelişimini etkileyebilir. Bu önemli besinlerdeki eksiklikler, sağlıksız ve kırılgan tüylerin yanı sıra kaşıntı, kızarıklık ve iltihaplanma gibi sorunlara yol açabilir. Diğer bir yaygın besin eksikliği, köpeğinizin tüylerinin oluşumunu sağlayan iki protein olan keratin ve kollajen oluşumu için gerekli olan bakırdır. Köpeğiniz diyetlerinde yeterince bakır almadığında, bir dizi cilt durumunun yanı sıra kırılgan veya zayıf bir tüy geliştirecektir.

Pire

köpeklerde tüy dökülmesi belirtileri

Pireler, köpek tüy dökülmesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Çünkü bu parazitler patili dostunuzun kürkünü istila eder ve onu tahriş ederek yoğun kaşımalara neden olur. Bu parazitler, özellikle yüksek nemli alanlarda birçok insan ve köpek için yıl boyu süren bir sorundur. Pireleri önlemenin en iyi yolu, köpeğinize yıl boyunca etkili bir pire önleme tedavisi uygulamaktır. Köpeğinizin tüy bakımını düzenli yapmak pirelerden korunmanın en etkili yollarından biridir. Pire tasması da tercih edebilirsiniz.

Köpeğinizde pire olduğundan eminseniz, evinizdeki ölü pire, yumurta veya dışkıyı çıkarmak için patili dost yatağının iyice yıkandığından ve düzenli olarak vakumlandığından emin olmalısınız. Köpeğinizin ortamını temiz ve döküntüden uzak tutmak, evinizdeki pire sayısını azaltacak ve tekrar gelmelerini engelleyecektir. Evdeki tüm evcil hayvanlar, yetişkin pireleri öldürmek ve daha fazla yumurtlama yeteneklerini durdurmak için bir pire önleyici ile tedavi edilmelidir. Tüm pireleri ortadan kaldırmak için bu işlem birkaç ay sürebilir. En etkili sonuç bir petkuaförüne gitmektir.

Tüm pireler öldürüldüğünde, veterineriniz kaşıntı ve iltihaplanmayı hafifletmek için topikal bir ilaç yazabilir. Veterineriniz, köpeğinizin semptomlarını hafifletmek için reçeteli bir şampuan veya başka ürünler de önerebilir. Evcil hayvanınızın kaşınmasını ve iltihaplanmasını hafifletmek için ev yapımı bir çare bile deneyebilirsiniz.

Kene

Pireden daha fazla sorun yaratacak bir canlı varsa, o da kenedir. Deriye yapışır ve kolayca çıkmazlar. Keneler, insanlar da dahil olmak üzere memelilerin ve kuşların kanıyla beslenen bir parazit türüdür.  Altı veya sekiz bacaklı küçük, örümceğe benzer yaratıklardır. Yanlarından geçerken hayvanların üzerine sürünürler ve sonra tutunurlar. Deri altına saklanabilir ve daha da fazla ileriye gidebilirler. Bu nedenle köpeğinizi dışarıya çıkardığınızda ve park gibi alanlara götürdüğünüzde tüylerine bakım yapmalısınız. Tarama yaparken dışarıda tüy aralarına saklanan toz, kir ve canlılar deriye ulaşmadan kolayca temizlenebilir.

Kene nedeni ile köpeğiniz bir bölgeyi sürekli kaşıdığı için o noktada kelleşme oluşabilir. Kızarıklık ve kaşıntı fark ettiğinizde kaşıdığı alanı gözlemlemeniz gerekir. Aksi takdirde kene farklı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Sağlık Sorunları

Tüy dökülmesine neden olan yaygın sağlık sorunları;

Saçkıran (mantar enfeksiyonu), bakteriyel enfeksiyonlar ve akarlar gibi parazitler gibi cilt koşulları dahil olmak üzere birçok hastalık ve bozukluk köpeklerde tüy dökülmesine neden olabilir. Enfeksiyonlar ve istilalar ayrıca kaşıntı, kaşınma, iltihaplanma ve kırmızı, tahriş olmuş cilt görünümü ile sonuçlanabilir. Hipotiroidizm ve Cushing hastalığı gibi hormonal bozukluklar da köpeklerde tüy dökülmesine neden olabilir. Tiroid hormonu, bir köpeğin metabolizmasında ve normal tüy büyümesinde önemli bir rol oynar.

Köpeklerde tüy dökülmesinin diğer olası nedenleri arasında, bir köpeğin doğal cinsel döngüsüne müdahale eden hormonlar salgılayan yumurtalık veya testis tümörleri bulunur. Bu tümörler yaşlı köpeklerde lokalize tüy dökülmesine neden olabilir. Köpeğinizde yukarıda belirtilen semptomlardan herhangi biri gelişirse, teşhis için onu veterinere götürün. İlaç reçete edilebilir veya tümörü çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

Stres

Köpekler, stresli durumlardan kaçınmalarına ve duygularını kontrol altında tutmalarına yardımcı olan çeşitli vücut dili ipuçlarına sahiptir. Bunlar, duygularını yatıştırmak için volta atmak, etrafı koklamak ve kendilerini yalamaktır. Bu durum, özellikle köpeğiniz çevrelerindeki bir şey hakkında korkmuş veya endişeli hissettiğinde geçerlidir. Korktukları şeyden saklanmaya çalışabilirler, hatta en iyi seçeneklerinin bu olduğunu düşünürlerse ondan tamamen uzaklaşabilirler. Diğer bir yaygın stres belirtisi, köpeğinizin yeme ve uyku düzenindeki değişikliktir. Aniden kilo kaybediyorlarsa, bu daha ciddi bir sorunun işareti olabilir ve bir veteriner tarafından bakılmalıdır.

Bazı köpekler de yalnız bırakılmakla baş etmekte zorlanırlar. Bu genellikle yavruyken veya daha gençken önceki olumsuz deneyimlerin bir sonucudur.
Bunu önlemenin bir tedavi yöntemi, köpeğinizin, ceketinizi giydiğiniz veya anahtarlarınızı aldığınız zaman olduğu gibi, bıraktığınız ipuçlarına aşina olduğundan emin olmaktır. Köpeğinizi dışarı çıkmadan günde birkaç kez farklı sıralarda bu ipuçlarına maruz bırakırsanız, onlara alışacak ve siz gittiğinizde eskisi kadar endişeli olmayacaktır.

Alerji

Birçok köpek, insanlar gibi kaşıntılı cilt ve tüy dökülmesine yol açabilen alerjilerden muzdariptir. Bunlar, ortamdaki toz, polen, küf ve pire akarları gibi tahriş edici maddelerden veya yiyeceklerden kaynaklanır. Bu koşullar, ilaç veya alerji tedavisi almak için köpeğinizi veterinere götürerek tedavi edilebilir.

Genetik

Bazı türler, özellikle tazılar, dakhundlar ve Chihuahualar olmak üzere, kürklerini kaybetmeye diğerlerinden daha yatkındır. Kellik ve tüylerin incelmesi bazı köpek ırkları için büyümenin normal bir parçası olabilir, ancak patili dostunuzun kürkünde herhangi bir değişiklik fark ettiğiniz anda veterinerinizi görmeniz önemlidir, böylece doğru şekilde teşhis edilebilirler.

Teşhis

köpeklerde tüy dökülmesi nedenleri

Veterinerinizin yapacağı ilk şey, köpeğinizin tüy dökülmesine neden olabilecek cilt enfeksiyonu veya diğer sağlık sorunları belirtileri aramak için fiziksel bir muayene yapmaktır. Bu, tüy dökülme modellerini ve tüylerin kırılgan olup olmadığını ve kolayca kopup kırılmadığını incelemeyi içerecektir.

Veterineriniz ayrıca cildi bakteriyel enfeksiyonlar ve diğer cilt hastalıkları açısından kontrol edecektir. Bunlardan herhangi birini bulurlarsa, veterineriniz belirli bakteri veya mantar türünü belirlemek için cilt izlenimi smearları ve diğer testler yapmak isteyecektir.

Bazı durumlarda, köpeğinizin tüy dökülmesinin kesin nedeninin ne olduğunu bulmak için etkilenen bölgeden biyopsi alınması gerekir. Köpeğiniz tüy dökülmesinden muzdaripse, tüy dökülmesine neyin sebep olduğunu ve nasıl tedavi edilebileceğini daha net bir şekilde anlamak için bu gerekli olacaktır.

Tedavi

Tüy dökülmesinin nedenine bağlı olarak, ilaç sorunu tedavi etmenin veya önlemenin iyi bir yolu olabilir. Veteriner hekiminiz iltihabı azaltmaya, enfeksiyonları uzak tutmaya ve köpeğinizin bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olan ilaçlar yazabilir.

Sorunu tedavi etmek için kullanılan bazı yaygın ilaçlar arasında topikal antifungaller, antibiyotik merhemler ve hidrojen peroksit bulunur. Antihistaminikler ve bağışıklık destek takviyeleri de faydalı olabilir.

Kel noktalara alerjik reaksiyon neden oluyorsa, veterineriniz muhtemelen bazı testler yapacaktır. Bir deri sürüntüsü alınacak ve veterineriniz, köpeğinizin alerjisi olan yiyecek veya diğer maddeleri gösterebilecek bir alerji testi yapabilir.

Enfeksiyonlar ayrıca köpeklerde tüy dökülmesine neden olabilir. Köpek derisinde bakteriyel ve maya enfeksiyonları yaygındır ve tüy dökülmesine, kaşınmaya ve kokuya neden olabilir. Ayrıca sivilce benzeri lekelere de yol açabilirler.

Saçkıran, tüy dökülmesine ve küçük pullu, kırmızı cilt lekelerine neden olabilen başka bir yaygın enfeksiyondur. Veterineriniz tam bir muayene yapacak, bazı testler önerecek ve köpeğinizin enfeksiyonunu temizlemek için antibiyotikler veya antifungaller yazacaktır.

Evde Yapılabilecek Çözümler

Köpeklerde tüy dökülmesine alerjiler, pireler, keneler, uyuz akarları ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok şey neden olabilir. Ancak nedeni ne olursa olsun, köpeğinizin tüy dökülmesini tedavi etmek ve önlemek için evde uygulayabileceğiniz pek çok çözüm bulunmaktadır.

Havayı Nemlendirmek

Havaya nem katmak, patili dostunuzun  cildini ve tüylerini sağlıklı tutmanın harika bir yoludur. Kuru hava, kaşıntılı kuru yamalar ve pullanma gibi cilt sorunlarına neden olabilir ve bu da aşırı tüy dökülmesine neden olabilir. Bir nemlendirici, havaya az miktarda nem ekleyerek kuru havaya karşı koymaya yardımcı olabilir. Bu cihazlar, düşük nem seviyelerinin evcil hayvanlar ve insanlar için çeşitli sorunlara neden olabileceği kış aylarında özellikle yararlıdır.

Nemlendiriciler, köpek tüylerinin kumaşlara ve diğer yüzeylere yapışmasını önleyerek dökülmesini de azaltabilir. Bu, evinizin etrafını temizlemeyi kolaylaştırabilir ve halınızda veya diğer kumaşlarınızda bakteri üreme riskini azaltabilir. Hatta evinizde alerjiyi tetikleyebilecek toz akarlarının ve küf oluşumunun önlenmesine yardımcı olabilir. Nemlendirici çalıştırmanın bir başka yararı da, köklerinin kuru havada çürüme olasılığını azaltarak iç mekan bitkilerinizi mutlu ve sağlıklı tutmanıza yardımcı olmasıdır. Ayrıca astımı veya alerjisi olan köpeklerin burun pasajlarını nemlendirerek ve mukus tıkanıklığını azaltarak nefes alma zorluklarını gidermeye yardımcı olabilir. Bu, köpeklerde yaygın alerji belirtileri olan hapşırma ve sulu gözler gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Dengeli Beslenme

Dengeli beslenme, köpeklerde tüy dökülmesi için en iyi ev ilaçlarından biridir. Köpeklere protein, demir, çinko ve yağ asitleri dahil olmak üzere sağlıklı kalmaları için ihtiyaç duydukları besinleri sağlar. Ayrıca tüy ve cilt sağlığını destekleyen vitamin ve mineralleri de içerir. Bu özellikle yaşlı köpekler için önemlidir. Dökülmeye neden olan yaş, değişen hormonlar veya azalan yağ bezi üretkenliği olsun, dengeli bir beslenme köpeğinizin büyümesi ve güçlü, kalın tüylerini koruması için ihtiyaç duyduğu besinleri almasına yardımcı olacaktır. Hipoalerjenik ve cilt sorunları için özen formüllü  mamalar, tüy döken köpekler için mükemmel bir seçimdir çünkü sağlığı geliştirmek için doğru oranlarda kaliteli malzemeler kullanır. Yiyecek, mısır, buğday, soya gibi maddeler ve mideyi tahriş edebilecek ve aşırı dökülmeye neden olabilecek yapay tatlar ve renkler içermez.

Düzenli Fırçalama

Düzenli fırçalama, gevşek tüylerin alınmasına yardımcı olarak köpeğinizin tüylerinin sağlıklı kalmasını ve taze kokmasını sağlar. Ayrıca, ciltte kaşıntıya ve diğer sorunlara neden olabilecek düğümler olan yumakların önlenmesine de yardımcı olabilir. Köpeğinizin ne sıklıkta fırçalanması gerektiği, kürk tipine ve uzunluğuna bağlıdır. Uzun, yoğun tüyler, kısa, ince tüylere göre daha sık fırçalama gerektirir.

Köpeğinizi fırçalamak, sağlığı ve tüyleri için gerekli olan ürettikleri doğal yağların yayılmasına da yardımcı olacaktır. Bu yağlar tüylerine işlemezse tüyleri kırılgan hale gelir ve daha kolay kırılır. Köpeğiniz tımarlanma konusunda gergin veya sinirliyse, onu bu deneyime alıştırmak için olumlu pekiştirme kullanabilirsiniz. Biraz zaman alacaktır, ancak köpeğiniz sonunda fırçalanma sürecinin tadını çıkarmaya başlamalıdır. Düzenli fırçalama, köpeğinizin, aralarında büyüyen fazla tüy nedeniyle kuruyabilen ve çatlayabilen patilerine de yardımcı olabilir. Bu, sizin tarafınızdan veya kuaförünüz tarafından düzenli olarak kırpılmalı yani tıraş edilmelidir.

Zeytinyağı

Zeytinyağı, derideki iltihaplanmayı azaltmaya ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğinden, köpeklerde tüy dökülmesi için harika bir ev ilacıdır. Zeytinyağında bulunan omega-3 ve -6 yağ asitleri de tüyü güçlendirmeye ve tüy dökümünü azaltmaya yardımcı olacaktır.

Tüylerini nemlendirmek ve parlak görünmesini sağlamak için köpeğinize haftada birkaç kez bir çorba kaşığı zeytinyağı verebilirsiniz. Köpeğinizin derisini ve tüylerini sağlıklı tutmanın anahtarı olan antioksidanlar ve E vitamini açısından zengindir.

Zeytinyağını köpeğinizin cildinde kullanmanın yanı sıra doğal bir tüy kremi olarak da kullanabilirsiniz. Az miktarda zeytinyağını biraz suyla karıştırın ve doğal bir parlaklık yaratmak için karışımı köpeğinizin tüylerine masaj yapın.

Hindistancevizi Yağı

Hindistan cevizi yağının köpek tüyleri için faydaları arasında köpeğinizin cildini, tüylerini ve genel sağlığını iyileştirebilen nemlendirici, antibakteriyel ve antifungal özellikler bulunur. Aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve sağlıklı, mutlu köpekleri korumanın anahtarı olan iltihapla savaşmaya yardımcı olur. Köpeğinizin cildine az miktarda hindistancevizi yağı uygulamak kuru cilt, dermatit, egzama ve böcek ısırıkları ve sokmaları (akar ısırıkları gibi) gibi durumların tedavisine yardımcı olabilir. Yara iyileşmesini hızlandırabilir ve rahatsızlığı azaltabilir.

Kaşıntılı kulakları olan köpekler için, kulak zarına hindistancevizi yağı sürmek, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olduğu için yardımcı olabilir. Ayrıca kulak akarlarının yumurtalarını yakalayabilir, onları öldürmeye ve yenilerinin büyümesini önlemeye yardımcı olabilir. Pireler ve keneler, sıcak havalarda çoğu evcil hayvan sahibi için bir endişe kaynağıdır. Ancak onları uzak tutmaya yardımcı olmak için doğal bir kovucu olarak hindistancevizi yağı kullanabilirsiniz. Pire ve kenelerin dış iskeletini kaplayan laurik asit adı verilen doymuş bir yağ içerir.

Esansiyel yağlar

köpek tüy dökümü

Esansiyel yağlar, evcil hayvanınızın cildine zarar verebilecek sentetik kokulara doğal bir alternatiftir. Koku giderici spritzlere eklenebilirler veya havaya yayılabilirler, ancak güvenlik için uygun şekilde seyreltilmeleri gerekir. Lavanta ve sedir ağacı yağı gibi bazı yağlar köpeğinizin cildi için faydalı olabilir ve kaygıyla savaşmaya yardımcı olabilir. Bu uçucu yağlar, dağıldığında veya seyreltildiğinde genellikle çok güvenlidir. Kullanım öncesi veterinere danışılmalıdır.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, köpek tüy dökülmesi için en popüler ev ilaçlarından biridir. Kaşıntıyı gidermeye, cildi ve tüyleri nemlendirmeye yardımcı olduğu ve duruma neden olabilecek akarları boğduğu bilinmektedir. Banyo şeklinde kullanıldığı takdirde kepeğe karşı da etkili olabilir. Eşit miktarda elma sirkesi ve su karışımını bir sprey şişesinde karıştırın, ardından köpeğinizin cildine ve tüylerine uygulayın. Benzer şekilde, kaşıntılı ve kuru cildi azaltmaya yardımcı olmak için köpeğinizin mamasına birkaç damla elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Köpeğinizin kulaklarını temiz tutmaya yardımcı olmak için de kullanılabilir.

Aloe Vera

Aloe vera, cildi iyileştirmek ve beslemek için en yaygın kullanılan bitkilerden biridir. Jel, hücrelere besin sağlayan, iyileşmelerine ve yenilenmelerine yardımcı olan vitaminler, mineraller ve amino asitler açısından zengindir. Ayrıca köpekler için iyi bir seçimdir çünkü kaşıntılı cilt koşullarını yatıştırır ve kuru ve pul pul dökülmüş cildin neden olduğu kaşıntıyı giderir. Ancak, bu tedavinin köpeğiniz için doğru olduğundan emin olmak için önce veterinerinizle konuşmanız en iyisidir.

Takviyeler

Köpeğinizin tüy sağlığı, genel sağlığının bir göstergesidir, bu nedenle ona içten dışa doğru bakmanız önemlidir. İyi takviyeli kaliteli bir diyet, köpeğinize güzel pigmentli kalın, sağlıklı tüyler vermesi için ihtiyaç duyduğu besinleri verecektir.

  • A vitamini, köpeğinizin derisi ve tüyleri için en gerekli vitaminlerden biridir, bu nedenle eksikliği kuru, pul pul dökülmüş veya kırılgan bir cilde yol açabilir. Yumurta sarısı, karaciğer, balık ve yeşil sebzeler gibi birçok gıdada bulabilirsiniz. Ayrıca evcil hayvanınızın bağışıklık sisteminin enfeksiyonu savuşturmasına yardımcı olur.
  • Daha az yaygın olarak H vitamini olarak bilinen biyotin, köpeklerin cilt ve tüy sağlığı için çok önemli bir besindir. Sağlıklı, parlak bir kürkü korumak için karbonhidratları, yağları ve amino asitleri metabolize eder.
  • Omega yağ asitleri, özellikle sürekli kaşınıyorlarsa, köpeğinizin derisinin ve tüylerinin sağlığı için faydalı olabilir. Antiinflamatuardırlar ve alerjilerin neden olduğu iltihabı azaltabilirler.

Bu takviyeler genellikle doğal içeriklerle yapılır ve sindirimi kolaydır. Genellikle yumuşaktırlar ve ikramlar gibi aromalıdırlar, bu nedenle çoğu köpek onlardan keyif alacaktır.

Sıkça sorulan sorular

Hava değiştiğinde, köpekler genellikle normalden daha fazla tüy döker. Buna mevsimsel tüy dökümü denir ve genellikle ilkbahar ve sonbaharda yazlık tüylerini kaybedip kışlık tüylerini giydiklerinde ortaya çıkar.

Evin içinde yaşayan köpekler, yapay iç aydınlatmaya, kışın ısıtmaya ve yazın klimaya maruz kalmaları nedeniyle aşırı tüy dökmeye daha yatkın olabilir.

Cilt hassasiyetleri, alerjiler ve belirli tıbbi durumlar dahil olmak üzere başka nedenlerle de aşırı tüy dökülmesi meydana gelebilir. Köpeğinizin normalden daha fazla tüy döktüğünü fark ederseniz, değerlendirme için veterinerinize görünün.

Bir köpeğin kürküne katkıda bulunan birçok faktör vardır. Bunlar diyet, bakım, aktivite seviyesi ve daha fazlasını içerir. Köpeğinizin tüyleri size dış sağlığı kadar iç sağlığının da haberini verir. Bu nedenle dengeli beslenme, düzenli tımar, egzersiz, takviye ve bolca sevgi ile köpeğinizi parlak tüylere kavuşturacaktır.

Köpeğinizi düzenli olarak yıkamak, aşırı tüy dökülmesini önlemenin başka bir harika yoludur. Aksi takdirde doğal bir süreçte dökülecek olan ölü ve hasarlı kürkün yıkanmasına yardımcı olur.

Köpeğinizi düzenli olarak fırçalamak da önemlidir. Kıl veya tırmık fırçalar gibi doğru tipte fırçaların kullanılması, ölü tüylerin matlaşmadan giderilmesine yardımcı olacaktır. Bunların yanı sıra cilt ve tüy sağlığı için özel formüle edilen ürünleri tercih etmektir. Elbette en iyi çözümü veterineriniz size belirtecektir.

Tüm köpekler bir dereceye kadar tüy döker, ancak miktar birkaç faktöre bağlı olacaktır. Irk, yaş, hormonlar, çevre ve genel sağlık, tüy dökme döngüsünde rol oynar. Dökülme, köpek tüylerinin yeni ve sağlıklı olanlara yer açmak için ölü veya hasar görmüş tüylerini kaybetme sürecidir. Bu, çoğu köpek için normaldir ve bakım rutinlerinin önemli bir parçasıdır.

Er ya da geç olabilmesine rağmen, yavru köpekler tipik olarak yavru kürklerini yaklaşık dört ila altı aylıkken dökerler. Daha sonra birkaç yıl sürecek daha kalın, yetişkin bir kaplamaya geçerler.

Tüyleri olan tüm hayvanlar, doğal bir büyüme ve dökülme döngüsünden geçer. Bu döngü, köpeğinizin cinsi, yaşı, çevresi, sağlığı ve hormonları gibi birçok faktöre bağlıdır.

Yavru köpekler, yavru kürklerini dört ila altı aylıkken dökerler; bu birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilen normal bir süreçtir. Daha sonra, büyüdükçe birkaç ay biraz dağınık görünebilen yetişkin kürklerine geçerler.

Köpekler yıl boyunca tüy döker. Mevsimsel olarak dökülmeler çoğalır ve yeni tüylere sahip olduklarında tüy dökülmesi azalır. Ancak aşırı tüy dökümü pek çok sorunun nedeni olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.