Köpekler için balık yağı faydaları

9 Eylül 2022
1193
Köpekler için balık yağı faydaları

Köpekler için balık yağı ile beslenmek keyiflidir. Bunun yanı sıra köpeğinizin diyetine balık yağı eklemenin, sağlıklı bir bağışıklık sistemi geliştirmesine yardımcı olmaktan kalp sağlığını geliştirmeye kadar birçok faydası olabilir. Ancak köpeğinize balık yağı vermeye başlamadan önce, köpeğiniz için en iyi doz hakkında veterinerinizle konuşmanız en iyisidir. Köpeğinizin cinsini, kilosunu ve genel sağlığını dikkate alacaktır.

Balık yağının köpekler için pek çok faydası vardır. Ayrıca bunun risksiz olmadığını bilmek sahipleri için çok daha önemlidir. En iyi sonuçları elde etmek için köpeğinize uygun miktarda balık yağı vermelisiniz. Ve köpeğiniz için en iyisini seçmelisiniz.

Köpekler balık yağı yiyebilir mi?

Balık yağı köpeğinizin sağlığı için faydalıdır. Ancak kullanımıyla ilgili bazı riskler vardır. Tehlikeler genellikle aşırı miktarda balık yağı aldığınızda veya yüksek dozlarda kullandığınızda ortaya çıkar. Balık yağının köpeğiniz için güvenli olup olmadığından emin değilseniz, veterinerinize danışmanızı tavsiye ederiz. Genel olarak önerilen doz, vücut ağırlığının kilogramı başına 20 ila 55 miligram EPA ve DHA’dır. Ayrıca, şeker hastasıysa köpeğinize balık yağı vermekten kaçınmalısınız.

Balık yağının ışığa ve ısıya duyarlı olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle, buzdolabında saklamak en iyisidir. Rengini, kokusunu kaybetmeye başlarsa veya sertleşirse hemen atmalısınız. Bir koku fark ederseniz, kabı atıp tekrar denemelisiniz.

Balık Yağının Köpekler İçin Faydaları

Köpekler balık yağının sağlık yararlarından yararlanabilir. Bu tür takviye, esansiyel yağ asitleri sağlar, aynı zamanda A ve D vitaminlerini de içerir. Köpeğinizin yemesi için balık yağı güvenlidir. Ancak, konu köpeğinize balık yağı takviyesi vermek olduğunda, önce veterinerinize danışmanız en iyisidir. Bazı evcil hayvanlar balık yağına karşı alerjik reaksiyon geliştirebilir. Ek olara, kan pıhtılaşma bozuklukları, diyabet veya pankreatit gibi belirli sağlık koşullarına sahip köpekler tarafından dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu durumlarda, veterineriniz size köpeğiniz için en iyi dozu önerecektir.

Tüy dökülmesini azaltır

Köpeklerde aşırı tüy dökülmesi genellikle daha geniş bir sağlık sorununun işaretidir. Yüksek stres seviyeleri, bağışıklık sistemi sorunları ve hormonal dengesizliklerden kaynaklanabilir. Parazitlerden de kaynaklanabilir. Bu nedenle bir veterinere danışmak ve uygun pire ve kene ilaçları kullanmak önemlidir. Köpeğinizi nemli tutmak da çok önemlidir. Dehidrasyon, kuru cilde neden olabilir ve bu da dökülmeye katkıda bulunur. Köpeklerde tüy dökülme miktarını azaltmak için, köpeğinizin diyetine balık yağı takviyeleri eklemeniz önemlidir. Bu ekte bulunan yağ asitleri, köpeğiniz için rahatsız edici olabilecek aşırı dökülmeyi önler.

Epileptik Köpekler için faydalıdır

Son araştırmalar, balık yağının epilepsili köpeklere yardımcı olabileceğini bulmuştur. Bu diyet takviyesi, sağlıklı beyin fonksiyonunu destekleyen ve beyin hücrelerinin uyarılabilirliğini azaltan omega-3 yağ asitleri içerir. Sonuç olarak, köpeğiniz daha az nöbet geçirecektir. Köpeğinizin kalp ritmine bile yardımcı olabilir ve nöbet sıklığını azaltabilir.

Epileptik köpekler için balık yağı kullanmadan önce bir veterinerden tavsiye almak en iyisidir. Köpeğinizin sağlıklı bir vücut ağırlığını korumasını ve alırken herhangi bir yan etki yaşamamasını sağlamak önemlidir. İlacın dozu buna göre ayarlanmalıdır. Köpeğin genel durumunu iyileştirmek için köpeğinizin diyetini de değiştirmeniz gerekebilir.

Köpeklerin cilt sağlığına iyi gelir

Köpekler için balık yağı kuru ve hassas ciltler için destek sağlayabilir. Balık yağı, erken evre alerjisi olan köpekler için iyi bir seçimdir. Bununla birlikte, ileri derecede cilt alerjisi olan köpekler için daha az etkilidir.

Köpek hastalıklarına iyi gelir

Balık yağı, çeşitli hastalıkları olan köpeklere yardımcı olabilir. Köpekler için balık yağı takviyesinin faydalarından biri de iltihapla savaşma yeteneğidir. Balık yağının anti-inflamatuar özellikleri, vücudu serbest radikallerin daha fazla zarar görmesinden korur. Balık yağındaki EPA ve DHA, inflamasyonu azaltmak için hücrelere sinyal göndererek çalışır. Vücuttaki iltihabın azalması, ağrı ve eklem sertliği gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur. Ek olarak, iltihabı azaltmak kanser, kalp hastalığı ve bunama gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Balık yağının köpekler için faydaları, iltihabı azaltmanın ötesine geçer. Araştırmalar, bu yağ asitlerinin farklı hastalık türleriyle savaşmaya da yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, bunların hepsi balık yağının türüne ve miktarına ve uygun doza bağlıdır. Bununla birlikte, köpekler için balık yağı faydaları dikkate alınmaya değerdir. Köpeğiniz bu sorunlardan herhangi birinden muzdaripse, bu ek, köpeğinizin ihtiyacı olan şey olabilir.

köpekler için balık yağı

Kan Basıncını Düşürür

Köpekler için balık yağı faydaları, kandaki trigliserit seviyelerini azaltarak kan basıncını düşürmeyi içerir. Yüksek trigliserit seviyeleri, arter duvarlarında plak oluşumuna neden olur ve yüksek tansiyona neden olabilir. Ek olarak plak, kan hücrelerinin besinleri arterlerden düzgün bir şekilde taşımasını önleyebilir. Sağlıklı trigliserit seviyeleri, köpeğin atardamarlarında uygun kan akışını destekler.

Köpeklerde Diyabetin Kontrolüne Yardımcı Olur

Köpekler diyabet geliştirebilir, ancak neyse ki, bu yaygın sorunu ele alan yeni bir ek var. Balık yağı içeriğindeki bileşikler! Bu bileşiklerin iltihaplanmayı önlediği ve köpeğinizin diyabet ve obezite ile yardımcı olabileceği bilinmektedir.

Köpekler için iki ana tür balık yağı takviyesi vardır: EPA ve DHA. Her ikisi de diyabeti kontrol etmek için gereklidir, ancak EPA köpekler için DHA’dan daha faydalıdır. Krill yağı, antioksidan olan ve yağın stabil kalmasına yardımcı olan astaksantin adı verilen bir bileşik içerir.

Tiroid Sorunlarına Faydalıdır

Bir köpek sahibi olarak, köpeğinizin sağlıklı hissetmesini istersiniz. Yüksek kaliteli bir diyet yediğinden emin olmak istersiniz. Veterineriniz, sağlıklı tiroid fonksiyonu için iyi olan bazı yiyecekleri önerebilir. Köpeğinizi sağlıklı tutmanın bir başka yolu da günlük rutinine biraz egzersiz eklemektir. Bu onun metabolizmasını artıracak ve ruh halini artıracaktır.

Balık yağının köpeğinizin tiroidine yardımcı olmasının yanı sıra başka faydaları da vardır. Dolaşımı iyileştirir ve köpeğin vücudundaki iltihabı azaltır. Ayrıca köpeğinizin atardamarlarındaki plakları temizlemeye yardımcı olarak daha iyi kan akışı sağlar. Araştırmalar, balık yağının hem hipertiroidizme hem de hipotiroidizme yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Köpekler, birkaç farklı sağlık sorununun neden olabileceği hipotiroidizme özellikle duyarlıdır. Çoğu durumda, hipotiroidizme tiroid bezinin iltihaplanması neden olur. Diğer durumlarda, bir tümör tiroid bezini etkileyebilir. Konjenital faktörlerden de kaynaklanabilir. Her durumda, köpeklerde hipotiroidizm semptomlarını izlemek ve tıbbi yardım almak önemlidir.

Kanser Hastalığını Yavaşlatıyor

Son araştırmalar, balık yağının köpeklerde kanserin büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. Böyle bir çalışmanın yazarları, H. Haller, balık yağı diyeti alan hayvan deneklerin, sığır iç yağı diyetlerine göre daha düşük eksojen kreatinin serum konsantrasyonlarına ve daha düşük bir protein-kreatinin oranına sahip olduğunu bulmuşlardır. Ek olarak, çalışma ayrıca balık yağı diyeti alan köpeklerin kontrol diyetlerine göre daha iyi bir hayatta kalma oranına sahip olduğunu gösterdi.

Birçok veteriner, bir dizi sağlık yararı için köpeklere balık yağı takviyeleri verilmesini önerir. Bu faydalar arasında kalp sağlığını iyileştirme, tüyleri iyileştirme, köpek artritini iyileştirme, bağışıklık sistemini güçlendirme ve bazı kanser türlerinin büyümesini yavaşlatma sayılabilir. Ek olarak, balık yağı kronik böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, tüm balık yağı takviyeleri eşit yaratılmamıştır, bu nedenle köpeğinize yüksek kaliteli bir balık yağı takviyesi verdiğinizden emin olmanız önemlidir. Ayrıca, oksitlenmemiş veya kokmamış balık yağı seçmek önemlidir.

Bilişsel Bozukluğu Olan Köpeklere Fayda Sağlar

Araştırmalar, balık yağının, köpek bilişsel işlev bozukluğu veya köpek demansı olan köpeklerin bilişsel sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bu duruma sahip köpekler bir dizi davranışsal semptom sergilerler ve düşük enerji seviyeleri yaşayabilirler. Bu duruma, beyinde bir köpeğin düşünme şeklini etkileyebilecek bir amiloid birikmesi neden olur. Balık yağı, bir omega-3 yağ asidi olan DHA düzeylerini artırarak köpek bilişsel işlev bozukluğu olan köpeklere yardımcı olabilir.

Kısa vadede, balık yağı, köpek bilişsel işlev bozukluğu olan köpeklere yardımcı olabilir. Normal sinir fonksiyonunda kritik bir rol oynayan bir tür omega-3 yağ asidi olan DHA’yı içerir. Araştırmalar, yaşlanan bir köpeğin beynindeki DHA seviyelerinin azaldığını göstermiştir. Ayrıca balık yağı takviyelerinin genç köpeklerin beyin sağlığını ve gelişimini iyileştirdiğini göstermiştir. Bununla birlikte, köpek bilişsel işlev bozukluğu olan köpekler için balık yağının faydalı olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Köpeğinizin EPA veya DH Eksikliği Varsa Ne Olur?

EPA ve DH balıklarda bulunan yağ asitleridir ve köpeğinizin diyetine eklenebilir. EPA, köpeğinizin kalp sağlığı için önemlidir çünkü kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok sağlık sorunuyla bağlantılı olan kronik iltihapla savaşır. Omega-3 yağ asitleri, köpeğinizin sağlıklı bir kalbi korumasına yardımcı olabilir ve evcil hayvan mamalarında ve takviyelerinde bulunur. Bu yağ asitlerindeki EPA, iltihaplanma savaşçısı olarak bilinir ve köpeğinizin EPA veya DH’si eksikse, kardiyovasküler hastalığa yol açabilir.

Balık yağı, mükemmel bir EPA ve DH kaynağıdır, ancak köpekler için balık yağı ile ilişkili çeşitli riskler vardır. Yüksek dozlarda EPA toksik olabilir. Ayrıca balık yağı, kan şekerini yükseltebileceğinden diyabetli köpekler için önerilmez. Balık yağındaki EPA ve DHA, köpeğinizin gözleri, beyni ve sinir sistemi için önemlidir.

Köpeklerin kalbini korur

Balık yağı, kalbi güçlendiren ve iltihabı azaltan omega-3 yağ asitleri içerir. Enflamasyon arterleri daraltır ve bu da kalp hastalığına yol açabilir. Omega-3 yağ asitleri bu iltihabı önlemeye yardımcı olur ve dolaşımı iyileştirmek için arterleri açar. Ek olarak, kalp hastalığının öncüsü olan kan basıncını düşürmeye yardımcı olurlar.

Balık yağında bulunan omega-3 yağ asitleri, yavrularınızın kalp sağlığı için faydalıdır. Bu besinler kanın pıhtılaşmasını ve düzensiz kalp atışını önler ve uygun kan dolaşımını teşvik eder. Ayrıca kalbin genel durumunu iyileştirir ve kalp sağlığını iyileştirir. Ayrıca balık yağı kan basıncını düşürebilir. Bunlar, balık yağının köpekler için sağladığı birçok faydadan sadece birkaçı.

Balık yağı göz sağlığını korur

Köpekler, görme ve bilişsel işlevleri için balık yağı takviyelerinin faydalarından yararlanabilirler. Balık yağı, sağlıklı göz gelişimini destekleyen omega-3 yağ asitlerinin bir bileşeni olan DHA’yı içerir. Köpekler bu besinin doğal bir DHA seviyesine sahiptir, bu nedenle diyetlerini besinle desteklemek retinaların sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olabilir. Balık yağı normal yiyeceklerin yerini tutmasa da, yavrularınızın yemeğine bir kaşık dolusu eklemek, yavrularınıza ihtiyaç duydukları ekstra yardımı sağlamanın harika bir yoludur.

Balık yağının köpekler için bir başka yararı da, kırma kusurunun artış hızını yavaşlatma potansiyelidir. Araştırmacılar, tedavi grubunun kontrol grubuna kıyasla kırma kusurunu önemli ölçüde yavaşlattığını buldular. Bu, yaşa bağlı lens sklerozu ile ilişkili miyop kaymasını önlemeye yardımcı olabilir. Bu durum bulanık görmeye ve performansta bozulmaya neden olabilir.

Anksiyeteyi Azaltmaya Yardımcı Olur

Balık yağı, köpekler için kaygıyla baş etmelerine yardımcı olabilecek harika bir doğal takviyedir. Anti-inflamatuar ve antioksidatif özellikleri de dahil olmak üzere birçok faydası vardır. Anksiyeteden muzdarip köpekler genellikle istenmeyen davranışlar sergiler ve tahmin edilemez hale gelebilir. Balık yağında bulunan omega-3 yağ asitlerinin köpeklerde kaygıyı kontrol etmeye ve kaygı belirtilerini azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.

Köpekler için kaygı giderici bir başka doğal bileşen de papatyadır. Asteraceae familyasının bir parçası olan bu bitki, yüzyıllardır kaygıyı gidermek için kullanılmıştır. Anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve ıslak yiyecek veya su ile karıştırılabilir. Ayrıca sindirim sisteminin sinirlerini ve kas astarını yatıştırır. Ayrıca kaygıyı gideren bir nörotransmitter olan serotonin üretimine de yardımcı olur.

Köpeklerin Beyin Gelişimine ve İşlevine Fayda Sağlar

Balık yağı, özellikle beyin olmak üzere sinir sisteminin gelişiminde önemli bir rol oynayan yağ asidi DHA’yı içerdiğinden, özellikle hamilelik sırasında köpekler için mükemmel bir takviyedir. Ayrıca yaşlı köpeklerde bilişsel sağlığın desteklenmesine yardımcı olabilir. Balık yağı, yavruların daha iyi gelişmesine yardımcı olacağı için özellikle hamile ve emziren köpekler için iyi bir seçimdir.

Köpekler için balık yağının bir diğer önemli kullanımı, insan bunamasına benzer bir durum olan bilişsel işlev bozukluğunu iyileştirmeye yardımcı olma yeteneğidir. Omega-3 yağ asidi DHA’nın köpeklerde bilişsel işlev bozukluğunu iyileştirdiği ve hatta Alzheimer hastalığı gibi hastalıkların ilerlemesini yavaşlattığı gösterilmiştir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Köpeğinizin balık yağı alımını artırmak, bağışıklık sistemini güçlendirmenin ve gelecekteki sağlık sorunlarını önlemenin harika bir yoludur.  Bir köpeğin bağışıklık sistemini güçlendirmeye ek olarak, omega-3 yağ asitlerinin eklem ağrısını azaltmak da dahil olmak üzere birçok başka faydası vardır. Artritli köpekler için azaltılmış inflamasyon onlara daha fazla enerji ve daha iyi hareket sağlayacaktır. Omega-3 yağ asitleri, her yaştaki sağlıklı köpekler için faydalı olabilir.

İki tür omega-3 yağ asidi olan EPA ve DHA, köpeğinizin bağışıklık sistemine yardımcı olabilir. Bu yağ asitleri, iltihapla savaşmaktan ve otoimmün hastalık riskini azaltmaktan sorumludur. Tüm artritler otoimmün ile ilgili değildir, ancak zayıf bir bağışıklık sistemi, bir köpeği iltihaplı hastalıklar ve enfeksiyonlar için risk altına sokar. Somon yağı bağışıklık sistemini güçlendirir ve bir köpeğin enfeksiyonlarla ve otoimmün hastalıklarla savaşmasına yardımcı olabilir.

Beslenmeyi zenginleştirir

Köpekler için balık yağı zeytinyağı gibi lezzetlidir. Hem mamanın lezzeti artar hem de alınan besin değerleri! arışıma birkaç damla balık yağı eklemek evcil hayvanınızın yemeklerinin tadını iyileştirebilir ve ayrıca ek besinler sağlamanın iyi bir yoludur.

Köpekler için Balık Yağı Dozu

Köpekler için balık yağının tam dozu, evcil hayvanın türüne ve yaşam tarzlarına bağlıdır. Bununla birlikte, en iyi sonuç için veterinerinize danışmanız önerilir. Genel olarak, bir köpek bir omega-3 ve omega-6 yağ asitleri dengesi gerektirir. Bunlar kümes hayvanlarında ve bazı ticari köpek mamalarında bulunur. Köpeğinizin beslenmesini daha dengeli hale getirmek için balık yağı takviyeleri eklemeyi düşünün. Köpeğiniz için doğru miktar, büyüklüğüne, ağırlığına ve yaşına bağlı olacaktır. Mama içeriğinde varsa yer alan miktarı da göz önünde bulundurmalısınız.

Bu takviyeleri uygularken alınması gereken bazı önlemler vardır. İlk olarak, herhangi bir yan etki fark ederseniz, derhal veterinerinize başvurun. kilolu olan köpeklere balık yağı vermekten kaçınmalısınız. İkinci olarak, evcil hayvanınız balık yağına karşı alerji geliştirirse, takviye derhal durdurulmalıdır. Ayrıca herhangi bir yeni ilaç kullanmadan önce veterinerinize danışmanız önerilir. Bununla birlikte, zaten bir hastalık veya sağlık sorunu yaşıyorsa, köpeğinize balık yağı takviyesi vermemelisiniz.

Sıkça sorulan sorular

Köpekler için balık yağı pek çok işe yarar. Tüy ve cilt sağlığını iyileştirir, kalbe iyi gelir, gözleri için faydalıdır. Köpek hastalıklarını yavaşlatır, önler ve tedavisine katkı sağlar. Yaşlı köpeklerin beyin sağlığını iyileştirir. Ancak balık yağı seçimi bilinçli olmalıdır ve uygun miktarda alımı sağlanmalıdır.

Köpekler için özel olarak üretilen balık yağı hapları bulunmaktadır. Veteriner gözetimi altında köpeğinize fayda kazanması için balık yağı hapı verebilirsiniz. Faydaları oldukça fazladır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.