Köpeklerin Vitaminlere ve Takviyelere İhtiyacı Var mı?

16 Aralık 2022
898
Köpeklerin Vitaminlere ve Takviyelere İhtiyacı Var mı?

Birçok insanın günlük bir vitamin ve takviye kullanımı vardır. Giderek daha fazla insan köpeklerine de vitamin ve takviyeler veriyor. Köpeğinizin de vitamin ve takviye alması gerekiyor mu? Köpekler için vitaminler güvenli mi?  Bu soruların cevabı için yazımızı okuyabilirsiniz.

Köpeklerde vitamin ve takviye kullanımı oldukça yaygındır. En  sık kullanılan takviyeler,  multivitaminler, artritik eklemleri destekleyen takviyeler ve tüy dökülmesini azaltan ve tüylerin parlaklığını artıran yağ asitleridir. Evcil hayvan sahipleri ayrıca gastrointestinal sorunları hafifletmek için probiyotikler veya bilişsel işlev bozukluğu gibi yaşlanmanın etkilerini önlemek için antioksidanlar vermektedir. Peki bütün bunlar gerekli midir? Bu sorunun cevabı için bu takviyelerin ne olduğuna ve ne amaçla kullanıldığını anlamak önemlidir.

Köpekler İçin Vitaminler Nelerdir?

Vitaminler, yaşamı sürdürmek için gerekli olan organik bileşiklerdir. Çoğu gıdada doğal olarak bulunur. Hayvanların vücutları büyüme ve bakım için vitaminlere ihtiyaç duyar. Muhtemelen insan ve hayvan vücutlarının ihtiyaç duyduğu vitaminlerin çoğuna aşinasınızdır:

A vitamini

B vitaminleri (biyotin, folat, niasin, pantotenik asit, riboflavin, tiamin, B-6 vitamini ve B-12 vitamini)

C vitamini

D vitamini

E vitamini

K vitamini

Kolin

Köpeklerin de bu vitaminlere ihtiyacı vardır, ancak onlara insanlardan farklı miktarlarda ihtiyaç duyabileceklerini anlamamız çok önemlidir.

Köpekler için A Vitamini

A vitamini, merak ettiyseniz, görme ile alakalı süreçlerden sorumlu olan havuçtaki vitamindir. Bu yağda çözünen vitamin ayrıca büyüme, fetal gelişim, bağışıklık fonksiyonu ve hücre fonksiyonundan sorumludur. A Vitamini içeren köpekler için göz bakım takviyeleri vardır.

Köpekler için B Vitaminleri

B vitaminleri, köpeğinizin sağlığında rol oynayan önemli bir vitamin grubudur.

Tiamin, enerji ve karbonhidrat metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olur ve nöral dokudaki iyon kanallarını aktive eder.

Riboflavin, B12 ve niasin, enzim fonksiyonunu kolaylaştırmaya yardımcı olur.

B6 vitamini özellikle hayati önem taşır. Bu vitamin glikoz üretimi, kırmızı kan hücresi ve sinir sistemi fonksiyonu, hormon regülasyonu, bağışıklık tepkisi, niasin sentezi ve gen aktivasyonundan sorumludur.

Pantotenik asit, enerji metabolizmasına yardımcı olur.

Folik asit, amino asit ve nükleotid metabolizmasında ve mitokondriyal protein sentezinde rol oynar.

Köpekler için C Vitamini

C vitamini önemli bir antioksidandır. Vücuttaki potansiyel olarak zararlı serbest radikalleri temizler. Bunun dışında iltihaplanmayı ve bilişsel yaşlanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Köpekler aslında C vitaminini karaciğerlerinde kendi başlarına sentezleyebilirler, ancak bazı durumlarda takviye olarak dışarıdan almaları gerekebilir.

Köpekler için D Vitamini

D vitamini veya “güneş ışığı vitamini”, köpeğinizin vücudunun sağlıklı kemik büyümesi için fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri dengelemesine olanak tanır. Onsuz, köpeğiniz düzgün bir şekilde gelişemez veya sağlıklı kas ve kemikleri koruyamaz.

Köpekler için E Vitamini

E Vitamini, köpeğinizin oksidatif hasara karşı savunmalarından biridir. Bu yağda çözünen vitamin, hücre fonksiyonu ve yağ metabolizması için de gereklidir. Eksiklikler göz ve kas dejenerasyonuna ve üreme sorunlarına yol açabilir.

Köpekler için K Vitamini

K Vitamini, köpeğinizin kanının pıhtılaşma yeteneğini harekete geçirmede etkili olan yağda çözünen bir vitamindir. Bazı sıçan ve fare zehirlerinin yutulması, köpeklerin K vitaminini vücutlarında kullanma yeteneğini engeller, bu da tedavi edilmezse kanamaya ve ölüme yol açar.

Köpekler için Kolin

Kolin, fosfolipid hücre zarının gerekli bir bileşenidir. Sağlıklı beyin ve karaciğer fonksiyonlarını destekler ve bazen epilepsili evcil hayvanlar için tedavi planının bir parçası olarak kullanılır.

köpeklerde vitamin takviye

Köpeklerin Vitamin Takviyesine İhtiyacı Var mı?

Eğer köpeğinizi kaliteli bir mama ile besliyorsanız köpeğiniz vitaminlerini köpek mamasından alır. “Tam ve dengeli” etiketli ticari köpek maması diyetleri, köpeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm vitaminleri, mineralleri ve besinleri içerecek şekilde özel olarak formüle edilmiştir.

Yavru köpek maması, yetişkin köpek maması ve yaşlı köpek maması gibi farklı yaşam evrelerine yönelik yiyecekler, o yaşam evresinin gereksinimlerine bağlı olarak farklı seviyelerde belirli vitaminler içerir. Bu, özellikle büyük ırk yavru köpek mamaları için önemlidir, çünkü bu ırklar, eğer mamaları kalsiyum gibi vitamin ve mineralleri içeriyorsa ve bu onların çok hızlı büyümesine neden oluyorsa, kalça displazisi gibi hastalıklar geliştirebilir.

Uygun bir ticari diyetle beslenen köpekler, bir veteriner hekim tarafından aksi önerilmedikçe vitamin takviyesine ihtiyaç duymamalıdır. Öte yandan, ev yapımı bir diyetle beslenen köpekler, yemekleriyle yeterli miktarda vitamin aldıklarından emin olmak için takviye almaları gerekebilir.

Köpeğinize evde hazırlanmış bir diyetle beslemeyi seçerseniz, mamayı eksiksiz ve dengeli hale getirmek için vitamin ve mineral eklemeniz gerekebilir. Doğru tarifleri bulmak ve uygun vitaminleri, mineralleri ve takviyeleri bulmak için veteriner hekiminizle birlikte çalışmalısınız. Ev yapımı diyet belirli bir durumu tedavi etmeyi amaçlıyorsa, veteriner hekiminiz köpeğiniz için doğru diyeti geliştirmenize yardımcı olması için sizi bir veteriner beslenme uzmanına yönlendirmeyi tercih edebilir.

Köpeğinizi tam ve dengeli bir diyetle besliyorsanız, genellikle vitamin ve mineral takviyesi yapmanıza gerek yoktur. Köpeğiniz çok fazla vitamin ve mineral alırsa, takviye eklemek sorunlara neden olabilir. Örneğin, bir köpeğin metabolizması ve bağışıklık sistemi için yeterli A Vitamini önemlidir, ancak fazlası ciddi toksisiteye neden olabilir.

Köpekler İçin Özel Takviyeler

Köpekler için birçok farklı türde vitamin ve takviye kullanılabilir. En yaygın olanlardan bazıları multivitaminler, yağ asitleri, eklem takviyeleri, lif ve probiyotiklerdir.

Multivitaminler: Köpeğinize veteriner hekiminiz aksini söylemediği sürece insan multivitaminleri vermemelisiniz. Veteriner hekiminiz köpeğiniz için günlük bir multivitamin öneriyorsa, ürün önerileri istemeniz önemlidir. Özellikle köpekler için yapılmış bir multivitamin seçmelisiniz. Bazı durumlarda, ortak destek veya yaşlılık gibi özel ihtiyaçları olan köpekler için yapılmış bir multivitamin seçebilirsiniz.

Omega-3 Yağ Asitleri: Bu takviyeler, eklem hastalığı, kalp hastalığı veya böbrek hastalığı olan köpekler için faydalı olabilir. Veteriner hekiminizin tavsiyesine göre doğru EPA ve DHA konsantrasyonuna sahip bir formül seçtiğinizden emin olun. Evcil hayvana özel bir formülle gitmek genellikle daha iyidir.

Glukozamin/Kondroitin/MSM: Bu eklem takviyeleri, artrit, kalça displazisi, çapraz yaralanma vb.  gibi ortopedik sorunları olan köpekler için çok faydalı  olabilir. Vücuttaki iltihabı azaltabilir ve eklemler için daha fazla kayganlık sağlamaya yardımcı olabilirler.

Lif: Veteriner hekiminiz bazı durumlarda köpeğinizin diyetine lif eklemenizi önerebilir. Bu, dışkıyı toplamak ve anal bez sorunlarını önlemek olabilir. Ayrıca kabızlık veya diğer GI sorunlarına yardımcı olabilir.

Probiyotikler: Bunlar, sindirim sistemindeki sağlıklı bakterileri restore etmek için tasarlanmış besin takviyeleridir. Birçok veteriner hekim, kronik sindirim sorunları olan köpekler için veya antibiyotiklerin yan etkileriyle mücadele etmek için probiyotikler önermektedir. Köpeklere insan probiyotyii vermek kesinlikle doğru değildir.

Köpek Vitaminleriyle İlişkili Riskler

Vitaminler yaşam için kesinlikle hayati öneme sahiptir. Bu kadar önemli bir şeyin büyük miktarlarda potansiyel olarak tehlikeli olabileceği bizi şaşırtmamalı. Kalsiyum mineralinin çok fazlasının büyük ırk köpek yavrularında iskelet sorunlarına neden olabileceğini zaten biliyorsunuz . Vitaminlerin de sorunlara neden olabileceğini bilmiyor olabilirsiniz.

Çok fazla A vitamini dehidrasyona, eklem ağrısına neden olabilir ve hatta köpeğinizin kan damarlarına zarar verebilir. Bunun da ötesinde, köpek vitamin takviyelerinin uzun vadeli güvenliğini test eden çok az çalışma vardır ve bazı takviyeler, bazı ilaçlarla etkileşime girebilecek şifalı otlar gibi başka bileşenler içerir. Fazla D vitamini, bir köpeği yemeyi bırakmaya, kemiklere zarar vermeye ve kasların körelmesine neden olabilir. K vitamininin fazla verilmesi pıhtılaşma problemlerine, B vitaminin fazla verilmesi ise ishal gibi sindirim sistemi problemlerine sebep olabilir. Veteriner hekiminizle bir beslenme planı hazırlayarak bu riskleri önleyebilirsiniz.

köpeklerde vitamin takviye

Köpeklerde Vitamin ve Mineral Takviyelere Ne Zaman Başvurulmalı?

  1. Veteriner hekiminiz, köpeğinize eksiklik teşhisi koyduktan sonra belirli vitaminleri/mineralleri reçete eder.
  2. Veteriner hekiminiz, bir sağlık durumunun tedavisine yardımcı olmak veya iştahsız bir köpeği desteklemek için belirli vitaminler, mineraller veya takviyeler eklemenizi önerir.
  3. Veteriner hekiminiz evde hazırlanmış bir diyetle beslemek istediğiniz için bazı vitaminler, mineraller veya takviyeler önerebilir.
  4. Veteriner hekiminiz, siz sorduktan sonra köpeğiniz için belirli takviyelerin kullanımını onaylarsa.

Her iki durumda da, köpeğinize rastgele vitamin vermeye başlamak için asla bir neden yoktur. Daima veteriner hekiminizin gözetiminde hareket etmelisiniz. Herhangi bir takviyeye başlamadan önce veteriner hekiminizle doz bilgilerini doğrulamanız da önemlidir.

İnsan Vitaminleri ve Takviyeleri Köpekler İçin Güvenli mi?

Takviyelerinizi köpeğinizle paylaşmaya veya bir eczaneden takviye almaya başlamadan önce, bunların güvenli olduğundan emin olmanız çok önemlidir. Köpekler, insanlarla aynı vitamin ve minerallerin çoğuna ihtiyaç duysa da, türleri ve miktarları büyük ölçüde değişebilir. Verdiğiniz her takviyenin gücü ve doz önerisi hakkında veteriner hekiminize danışmalısınız. Çoğu durumda, özellikle köpekler için yapılmış ürünleri almak daha iyidir. Ama bir insan ürünü kullanacaksanız da siz vermeden önce veteriner hekiminiz takviyenin içindekileri ve miktarlarını inceleyerek köpeğiniz için uygun olup olmadığını uygunsa da ne kadar kullanmanız gerekeceğini size söyleyecektir

UYARI

İnsan ürünleri, köpekler için sağlıksız ve hatta toksik olan aktif olmayan bileşenler içerebilir.

Dışarıda birçok vitamin, mineral ve besin takviyesi var. Bazıları bazı köpekler için çok yararlı olabilir. Bazıları zararsızdır, ancak para israfıdır. Bazıları ise köpeğinize zarar verebilir. Tam ve dengeli bir diyetle beslenen sağlıklı evcil hayvanların takviyeye ihtiyacı olmadığını unutmayın. Evcil hayvanınızın gerçekten takviyeye ihtiyacı varsa, veteriner hekiminizin tavsiyelerini aldığınızdan ve doğru olanları seçtiğinizden emin olun

Sık Sorulan Sorular

Hayır, eğer köpeğinizi kaliteli bir köpek maması ile besliyorsanız, ticari olarak işlenmiş köpek mamalarından gerekli vitaminler ve mineraller dahil olmak üzere tam ve dengeli bir diyet alır. Ev yapımı bir diyetle beslenen köpeklerin takviyeye ihtiyacı olabilir. Neyin gerekli olduğunu belirlemede yardım için bir veteriner hekime danışmalısınız.

 

Eğer köpeğinizde, uyuşukluk, aşırı susama, aşırı salya akması, eklem hastalığı, kilo kaybı, iştahsızlık ve ishal gibi belirtiler varsa bu bazı vitaminlerin eksikliğinden olabilir. Bu zamanlarda vitaminlerini kontrol ettirtmek e ona göre takviyelerde bulunmak gerekir. Bazen de eğer köpeğiniz hastaysa veya bağışıklığı düşük ise vitamin takviyelerine ihtiyaç duyabilir. Böyle bir durumda mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

 

Balık yağı, köpek arkadaşınızın kalp sağlığını destekler, ipeksi bir tüy oluşumunu destekler, kaşıntılı ve pul pul deriyi azaltır ve alerjileri ve eklem ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak veteriner hekiminizin tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır.

 

Hayır, eğer köpeğiniz kaliteli ve dengeli bir mama ile besleniyorsa düzenli olarak vitamin almasını gerektirecek bir durum yoktur. Eğer köpeğiniz ev yapımı diyetle esleniyorsa vitamin takviyeleri için beslenme uzmanı bir veteriner hekimden yardım almalısınız.

Köpeğiniz zaten dengeli bir diyet yiyorsa ve bazı vitamin ve minerallerin fazla kısımlarını alıyorsa, zararlı olabilir.Çok fazla kalsiyum , özellikle büyük ırk yavrularda iskelet sorunlarına neden olabilir; çok fazla A vitamini kan damarlarına zarar verebilir ve dehidrasyona ve eklem ağrısına neden olabilir. Fazla D vitamini, bir köpeği yemeyi bırakmaya, kemiklere zarar vermeye ve kasların körelmesine neden olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.