İtalyan Tazısı Özellikleri ve Bakımı

İtalyan Tazısı Resimleri
İtalyan Tazısı, Greyhound cinsinin ince, minyatür son derece hassas ve zarif yapıdaki halidir. Italian Greyhound, Galgo Italiano, Iggy, Italienisches Windspiel, Levrette d’Italie, Piccolo Levriero Italiano gibi çeşitli isimlerle de adlandırılır. Bu köpekler, tam boyutlu bir Greyhound köpeğini gibi en yüksek hızda çift süspansiyonlu dörtnala koşmasını sağlayan nitelikleri taşır. Kısa, saten gibi parlak kürke sahiptir. İtalyan Tazısı avlanma içgüdüleri bulunsa da daha çok arkadaş canlısı karakter özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Koşmayı, kovalamayı, oyun oynamayı severler. Sahibi tarafından da sevilmeye, ilgi görmeye ihtiyaçları duyan, iyi bir aile köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Süs Köpeği, Oyuncak Köpek, Arkadaş Köpeği
Ağırlık
3 - 6 Kg
Yükseklik
33- 38 Cm
Aile
Gezginci, Avı işaret eden köpek
Menşei
İtalya
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
12- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

İtalyan Greyhound küçük, koşmayı, kovalamayı seven, nazik, sakin ve hassas yapılı daha büyük akrabalarının özelliklerini taşıyan bir tazı köpeğidir. Uyanık, akıllı, eğlenceli, oyuncu, sevgi dolu ve arkadaş canlısı bir ırktır.  Ailesine karşı sevgi doludur ve bütün gün ailesiyle birlikte olmaktan durmaktan keyif alırlar. Sahibine olan bağlığı sebebiyle uzun süre yalnız başına kalmaktan ve evde tek olmaktan hoşlanmazlar. Uzun süre dışarıda çalışan, evde çok zaman geçiremeyen kişilerin sahiplenmemesi gereken bir köpektir. Yalnız kalmak onların depresyona girmesine, terk edilme korkusu yaşamasına ve bundan dolayı olumsuz davranışlar sergilemesine neden olur. Stresli ortamlarda titreyerek tepki verdikleri ve çok korktuklarında ısırabildikleri görülür. Isırma davranışı nadir uyguladıkları olumsuz davranışlarından birisidir ve eğitimle, sevgiyle kısa sürede kontrol altına alınabilir.

Yabancılara karşı mesafeli, çekingen, utangaç ve soğuk davranışlar sergileyebilirler. Saygılı çocuklarla, İtalyan Tazı köpekleriyle ve diğer evcil hayvanlarla ilişkileri oldukça iyidir. Küçük çocuklar ve kendinden büyük köpeklerle vakit geçirirken istemeden de olsa kolaylıkla yaralanabilirler. Bu yüzden köpeğiniz küçük çocuklarla ve büyük hayvanlarla sosyalleşirken ekstra dikkatli olmalısınız. Gürültücü çocukların olmadığı evlerin sessiz köpeğidir Erken aşamada henüz yavruyken köpeğinizi sosyalleştirir ve eğitirseniz arkadaş ilişkilerinde daha sosyal ve dışa dönük olmasını sağlayabilirsiniz.

İyi huylu ve karakterli olarak gelişmesi için sabırlı, tutarlı ve sevgi dolu bir liderle yetişmesi gerekir. Akıllı ve sahibine sadık olduğu için kolay eğitilirler. Yaramazlı yapmayı da bir o kadar severler ve yaptığı şeylerin iyi ya da kötü olduğunu fark ederler. Sizi çok kızdırdıkları zaman köpeğinizin iyi yanlarını, sevimli ve komik hallerini göremeye çalışın. Ancak bunu onu şımartarak değil, yaptığı yanlışı fark etmesini sağlayarak yapmaya çalışın. İtalyan Tazısı yaptığı yanlışların, düzeltmesi gereken davranışlarının farkında olmalıdır. Karakter gelişimi, iyi huylu bir köpek olması için doğru ve yanlış yaparak büyümesi önemlidir. Çok sert ve kaba tepki verdiğinizde, köpeğinize kızdığınızda onun karakterini olumsuz etkilersiniz. İtalyan Tazısı hassas bir köpektir. Kendisine olumsuz davranışlarla yaklaşıldığı zaman onunda huzursuz, çekingen ve kızgın olduğunu görebilirsiniz. Köpeğinizin davranışlarını içinde bulunduğu eve ortamı ve eğitim aldığı kişi şekillendirecektir. Bu yüzden kötü davranışlara sahip bir köpek sahibiyseniz, kendi davranışlarınızı ve eğitimlerinizi de gözden geçirmelisiniz.

Dışarıda zaman geçirip, günlük egzersiz ihtiyacı karşılandığında apartman yaşamına kolaylıkla uyum sağlarlar. Ev içerisinde yeterli kadar aktif olamazlar ancak dışarıya çıkamadığı zamanlarda köpek oyuncakları ile oynayarak zaman geçirmekten de mutlu olurlar. Bahçesiz bir evde yaşam sürmelerinde hiçbir sorun yoktur. İtalyan Tazısı, soğuk havaya karşı aşırı hassas olduğu için kış mevsiminde dışarıya çıkacakları zaman kazak, köpek kıyafeti giymesi gereklidir. Kısa ve ince kürküyle çabuk üşür ve titrerler. Yazında çok sıcak havalarda güneşten korumaya dikkat etmeli ve yanınızda su bulundurmalısınız. Dışarıda oyun oynarken, güneşin altında korunmasız bırakmamalısınız. İtalyan Tazısının hem beden hem de psikolojik sağlığı açısından doğru zamanda egzersiz yapması ve sonrasında ailesiyle birlikte aynı evde yaşaması en doğru tercih olacaktır.

Avcı ruhlu köpeklerdir ve içgüdüsel olarak hareket ederler. Bir şeylerin peşinden koşturan, şaşırtıcı derecede hızlı, gün içerisinde iyi bir egzersize ve oyun zamanına ihtiyaçları duyan aktif bir köpektir. İdeal bir av köpeği karakteriyle dışarıda çok hareketli olsalar da, ev ortamına girdiklerinde iyi huylu bir ev köpeği, aile dostu ve süs köpeğidir.

Tarih

İtalyan Tazısı, eski köpek ırkları arasındadır. Greyhound soyundan gelirler. Bu köpeklere benzeyen, küçük tazılara dair kanıtlara göre 2000 yıldan uzun süredir varlıklarını sürdürmektedir. Minyatür Greyhound’un tam olarak ne zaman ve nasıl geliştirildiği bilinmemektedir. İtalyan Tazılarına benzeyen köpeklerin kanıtları, Türkiye, Yunanistan ve Akdeniz çevresindeki bölgelerde yaklaşık 2000 yıl öncesine ait sanat eserlerinde arkeolojik kazılar neticesinde kanıtlar bulunmuştur. Kazılarda bulunan köpek iskeletleri bu ırkın o dönemde yaşıyor olduğunu kanıtlamıştır. İtalyan Tazısı’nın ilk geliştirilme, yetiştirilme amacı küçük alanda başarılı avcı köpeğidir. Zaman içerisinde yetiştirilme amacı karışmış ve oyuncak köpek grubunda, arkadaş köpeği olarak insanların yanında onlara hizmet etmiştir.

İtalyan Tazısı’nın kökeni tam olarak bilinmese de Fenikeliler aracılığı ile Avrupa’ya getirildiği düşünülüyor. Ortaçağ’da minyatür İtalyan Greyhound köpekleri Güney Avrupa bölgesine doğru yol alıyor . O dönemde aristokratlar, soylu kişiler arasında ve özellikle de İtalya bölgesinde bu köpeklere sahip olmak bir süre içerisinde aristokratlar arasında statü sembolü haline geldi ve çok popüler oldular. İtalya’da geliştirilmeye ve yetiştirilmeye daha fazla önem veriliyor. Bu yüzden isimleri de “İtalyan Greyhound” olmuştur.

17. yüzyılda İngiltere’ye geldiler. Tıpkı anavatanı olan İtalya’daki gibi İngiltere’de de soylular arasında hızla popüler oldular. 1820’de İtalyan Tazı ırkı, köpeklerle ilgili bir kitapta bahsi geçen iki oyuncak köpek türünden biri olarak yer almıştı. İtalyan Tazısı, Kraliçe Victoria’nın saltanatı döneminde popülerlikleri zirveye ulaşarak ilgi görmeye devam etti. Birçok İtalyan Tazısı zarafet ve dengeyi temsil eden dönemin estetiğine uygun yapısıyla, Pisanello ve Giotto di Bondone gibi ünlü sanatçıların çizimlerinde sahipleriyle birlikte yer aldı ve ölümsüzleşti. Asırlar boyunca Avrupa’da bu köpeklerin sayısız soylu kesim ve kraliyet ailesi üyeleri hayranları oldu. İngiltere Kraliçesi Victoria popülerliğini arttırmış olmasının yanı sıra, İskoçya Kraliçesi Mary, Danimarka Prensesi Anne, İngiltere Kralı I. Charles ve Prusya Kralı Frederick gibi isimler İtalyan Tazısı’nın popülerliğine kendini kaptırmıştı. Öyle ki Afrika kralı olan Lobengula adında bir adam, bir İtalyan Tazı için 200 baş sığırı tek bir seferde takas etmiştir.

Bu popülerlik döneminin ardından sayılarında hızla azalma yaşandı. I. ve II. Dünya Savaşları sırasında ve sonrasında köpek yetiştiriciliği bir lüks haline gelmiş, insanlar hayvanlarına bakmakta zorlanmıştır. Bu zorlu süreçte İngiltere ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde İtalyan Tazıları’nın sayısında tehlikeli bir azalma görüldü.  İtalyan Tazısı köpekleri o kadar azaldı ki, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki dönemde İngiltere’de neredeyse yok oldular. Düşüşün savaş haricinde bir olası nedeni de minyatür köpeklerin kalitesindeki bozulmaydı. Çünkü bu köpekler genellikle sağlam, güçlü ve sağlıklı olması dikkate alınmadan daha çok küçük boyutlar için yetiştirildi. Bu durumda bir süre sonra genetik olarak sorunlara yol açmış olabilir. Sebebi ne olursa olsun İtalyan Tazısı soy tükenme tehlikesini başarıyla atlatmayı başardı.

1800’lerin sonlarında İtalyan Tazıları Amerika’ya gelmişti. Sayıları az olmasına rağmen güçleri ve sağlamlıkları oldukça iyiydi. Bu köpekler, Amerika’ya ve diğer bölgelere yapılan ithalatlarla birlikte, Avrupa’da soyu tükenmek üzere olan türün canlanmasına yardımcı oldu. Savaşın yıkıcı etkisinden uzakta olan Amerikalı köpek yetiştiricileri, İtalyan Tazısı türünü canlı tuttu. Barış zamanında, Avrupa’da bu ırkın sayılarının yeniden artması için yardımcı oldular. Savaşlar sona erdiği zaman, İngiliz yetiştiriciler Avrupa’daki İtalyan Tazısını, köpeklerini restore edebilmek için Amerika’ya ihraç ettikleri İtalyan Tazıları’nı kulandılar.

Zorlu dönemleri atlatan İtalyan Tazısı, tekrar yavaş yavaş popülerlik kazandı. Günümüzde İtalyan Tazıları ikinci bir rönesansın sonuna kadar keyfini sürüyorlardı. Çünkü modern köpek sahipleri en az 2000 yıl öncesinde geliştirilen, sevimli, arkadaş canlısı ve insan arkadaşlarını memnun etmeye istekli olan bu küçük tazıları yeniden keşfetmiş ve soylarını kurtarmıştı. AKC, ilk İtalyan Tazısını 1886’da tescil etmiş ve ırk standartlarını oluşturdu.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Daha ince kemikli, ince ve küçük yapılı minyatür Greyhound olarak bilinirler. Zarafet ve fiziksel bazı özellikleri açısından Greyhound ile benzerler. İri akrabaları gibi karın kısmı içe çekik ve sırt kavislidir. Boyun ince, uzun ve kemerlidir. Derin ve dar göğüs yapısına sahiptir.

Kafa

Kafa uzun ve dardır. İnce ve uzun boyun ile uyum içerisindedir. Bir noktaya doğru sivrilen, uzun bir ağızlık kısmı vardır ve üst kısmı neredeyse düzdür. Hafif bir duruşa sahiptir. Burunları sivridir. Burun köpeğin kürk rengine bağlı olarak kahverengi veya siyah renktedir. Güçlü kapanan çenesi ve ince dudakları vardır. Dişler makas ısırığında kapanmaktadır.

Kulaklar

Küçük, dar kulakları başın üzerinde geriye doğru kıvrıktır. Katlanır halde duran kulaklar köpek uyandığında sağa doğru açılır. İtalyan Tazısı bir şeye dikkat kesildiklerinde geriye kıvrık kulakları baş üzerinde dik konumlanır.

Gözler

İtalyan Tazısının orta büyüklükte, iri, belirgin ve koyu renkli gözleri vardır. Gözlerinin yuvarlaklığı, dışa doğru hafif çıkıntılıdır. İnce tüyler, uzun ve dar kafa içerisinde belirgin olan gözleri, sevimli bakışlarıyla insanları etkilemektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

İtalyan Tazısının en yüksek hızda çift süspansiyonlu dörtnala koşmasını sağlayan ayaklara sahip olduğu görülür. Uzun, ince kemikli ve sağlam bacakları vardır. Ön bacakları düzdür ve yüksek adımlarla hareket ederler. Koşmayı, kovalamayı, oyun oynamayı severler. Gelişimleri tamamlana kadar bacakları hassastır. 18 aylık olana kadar kemik gelişimine dikkat edilmelidir.

Kuyruk

İtalyan Tazısının uzun, ince, düz, düşük ayarlı, bir noktaya doğru sivrilen kuyruğu vardır. Kuyruk ucunda hafif bir kıvrım görülür. Tüm bedeninde olduğu gibi kuyrukları da ince tüylerle kaplıdır.

Tüy

İtalyan Tazısının tek katmanlı, kısa, pürüzsüz, düz ve saten gibi parlak bir kürkü vardır. Çok kısa tüyleri olduğu için nazikte fırçalanması ve yaz kış derisini olumsuz etkilememesi için bakılması gerekir. Tüyleri dokunulduğu zaman yumuşak bir his verir ve saten gibi parlak olmasıyla dikkat çeker.

Renk

İtalyan Tazısı'nın kürk rengi kahverengi, açık kahverengi, krem rengi, kırmızı, mavi, gri, arduvaz grisi, beyaz veya siyah renkleri ve renk tonlarında olabilir. Ayrıca bu renklerin üzerinde beyaz işaretler, desenler ya da işaretler olabilir. İtalyan Tazısının vücudundaki renkli işaretler bölgesel dağılır Beyaz üzerine renkli işaretler, benekler veya göğüs ya da ayaklarda beyaz işaretlerin bulunduğu kürke sahip olabilir. Benekli bir versiyonu görülmektedir ancak bazı ülkelerde bu kürk çeşidi ırk standartlarına uygun olarak kabul edilmemektedir.

Sıkça sorulan sorular

Düzenli bakımları yapılan, sağlıklı İtalyan Tazısı ortalama 12- 15 yıl arasında yaşam sürmektedir.

İtalyan Tazısı dişi ve erkeklerin ideal ağırlıkları 3 – 6 kilo, yükseklikleri ise 33- 38 cm aralığında değişiklik göstermektedir. Vücutlarının ideal boy ve kilo aralığında olması onların zarif görünümlerinin önemli bir parçasıdır.

İtalyan Tazısı, yıl genelinde çok az tüy döker. Az tüy dökmesi, bakım sürecini daha da kolaylaştırır. Haftada 1- 2 kez köpeğinizin tüylerini taramanız ve fırçalamanız onların dökülen ölü tüylerini çıkarmanız için yeterli olacak ve dökülmeleri daha da azaltacaktır. Tarama ve fırçalama bakım rutininiz sadece bununla kalmayacak ve köpeğinizin tüylerinin matlaşmamasını, daha parlak gözükmesini de sağlayacaktır. İtalyan Tazısı için uygun olan köpek tarağı ve fırçasını ve daha birçok köpek bakım ürününü Petibom üzerinden ulaşıp satın alabilirsiniz. Köpeğinizin bakım işlemlerinde kullanacağını ürünlerin kaliteli ve cilt tipine uygun olması, bakım sürecinin daha kolay tamamlanmasını sağlayacaktır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli İtalyan Tazısı köpek ırkına uygun içeriğe sahip olan ve özel üretilen ürünlerini önermektedir. Köpeğinize uygun içerikteki, hazır mamaları tercih edebilirsiniz. Doğru mama tercihinden sonra İtalyan Tazısının günlük ihtiyacını karşılayacak ölçülerde yiyecek vermeye özen gösteriniz. Hazır mamaları tüketmesinin yanı sıra zaman zaman İtalyan Tazısı evde hazırlanan, sağlıklı insan yiyeceklerinden de tüketebilir.

Evet, İtalyan Tazısı hazır mamaların yanında belirli ölçüde ev yemekleri, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak her ev yemeğini ya da meyve, sebzeyi yemesi İtalyan Tazısı için uygun değildir. Sahibinin İtalyan Tazı köpeklerinin neler yediğini, içeriği faydalı ve sağlıklı olan evde hazırlanan yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gereklidir. Köpeklerin tüketmesi önerilen sağlıklı ev yemeklerinden de belli ölçüde vermelisiniz. İtalyan Tazı köpeğini sadece insan gıdaları ile beslenmemelidir. Evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler İtalyan Tazısının günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan diğer değerleri karşılaması için yeterli değildir. Sağlıklı beslenmesi için küçük köpek ırklarına özel üretilen yüksek kaliteli kuru veya yaş mamalarını ölçülü şekilde yemesi Tazı cinsi köpeğinizin gelişimi için daha iyi olacaktır.

İtalyan Tazısının çiftleşmesi ve sağlıklı yavrular oluşturması için köpeğin gelişimini tamamlaması gerekir. Gelişim süreci tamamlandığı ve sağlık sorunu olmadığı zaman çiftleştirilmelidir. İtalyan Tazısı ilk kızan döneminde çiftleştirilmemelidir. Dişi ve erkek İtalyan Tazısı köpekleri için ideal çiftleştirilme zamanı olarak en uygun dönem 15 ile 18 aydan sonrasıdır.

18 aylık olana kadar kemik gelişimleri devam ettiği için erken çiftleştirilmede sağlık sorunu yaşayabilirler.  Gelişim sürecine ve sağlık durumlarına göre 18 aydan başlayarak, 2 yaşına kadar ilk çiftleştirilme zamanları farklılık göstererek devam eder. Daha detaylı bilgiler için köpeklerin çiftleştirilmesi hakkında kaleme aldığımız yazıyı inceleyebilirsiniz

  • İnce, kısa tüylere sahip olan İtalyan Tazısı bakımı oldukça kolaydır. Çok fazla zamanınızı almayacak, zor olmayan bir bakım süreci vardır. Haftada 1- 2 kez tüylerini taramanız, dökülmeleri kontrol etmeniz için yeterlidir. Tüy tarama ve fırçalamaya ek olarak sağlıklı kürk için belirli aralıklarla banyo yapması gerekir. Banyo ihtiyaçlarının çok sık olmaması da köpek sahibi açısından bir kolaylıktır. İtalyan Tazısı kötü koktuğunda, tüyleri matlaştığında,  bir şeylerin için girip kirlendiğinde ve gerekli diğer durumlarda yıkanmalıdır. Deri ve tüy sağlığı için çok sık yıkamaktan kaçınılmalı ve banyo sırasında uygun ürünler tercih edilmelidir.
  • Eğitimi çok zor ya da kolay değildir. İyi, sabırlı ve sevgi dolu bir liderden alacağı eğitim onların gelişimini olumlu etkileyecektir. Her köpek kadar özen isteyen ve genel olarak bakımı zor olmayan köpek ırkları arasındadır.

İtalyan Tazısı köpek ırkının fiyatı cinsiyetine, yaşına, kürk rengine, eğitimine, sağlık durumuna ve şeceresine göre değişiklik gösterecektir. İtalyan Tazısı yavrusunun fiyatı 1.500 TL ile 25.000 TL arasında değişmekte ve sahibini bulmaktadır. Fiyatların birbirinden farklı olmasının nedeni satan kişiye ve satıldığı yere göre artıp azaldığı içindir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, dişi İtalyan Tazısı tek bir doğumda 2 – 4 tane yavru dünyaya getirmektedir. Doğurduğu yavru sayısı dişinin sağlık durumuna, yaşına, kaçıncı doğumu olduğuna ve erkek köpek ile kaç kere çiftleştiğine, erkeğin sperm kalitesine göre değişiklik göstermektedir. İtalyan Tazısının sağlıklı yavrular doğurabilmesi için yılda birden fazla doğum yapmamalıdır. İtalyan Tazısı sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için köpeğinizin hamilelik ve doğum sürecinde neler yapmanız gerektiği hakkında daha fazla bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

İtalyan Tazısı’nın kürk rengi kahverengi, açık kahverengi, krem rengi, kırmızı, mavi, gri, arduvaz grisi, beyaz veya siyah renkleri ve renk tonlarında olabilir. Ayrıca bu renklerin üzerinde beyaz işaretler, desenler ya da işaretler olabilir. İtalyan Tazısının vücudundaki renkli işaretler bölgesel dağılır Beyaz üzerine renkli işaretler, benekler veya göğüs ya da ayaklarda beyaz işaretlerin bulunduğu kürke sahip olabilir. Benekli bir versiyonu görülmektedir ancak bazı ülkelerde bu kürk çeşidi ırk standartlarına uygun olarak kabul edilmemektedir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.