Basset Hound Özellikleri ve Bakımı

Basset Hound Resimleri
Basset'in uzun, ağır gövdesi küçük bedenini dışarıdan gelecek olumsuzluklara karşı koruma sağlar. Basset, Hush Puppy, Base gibi çeşitli isimlerle de tanınırlar. Kısa bacakları olan ve yüksekliğine göre uzun gövdeye ve büyük namluya sahip minyatür bir köpektir. Kısa bacakları, kendinden emin adımlarıyla ayrı bir sevimlilik katar ve sahibinin yürüyerek takip edilmesini kolaylaştırır. Basset Hound, boyutuna oranla diğer köpek ırklardan daha ağır kemiğe sahiptir. Kemikli yapısı, kalın ve sıkı kürkü Base ırkını böğürtlenlerin dikenlerinden, çevreden görebileceği zararlardan korur. İyi bir koku avcısıdır. Uzun kulakları, yer kokusunu harekete geçirmekte olduğu ve bedenindeki kırışıklıklarda kokuyu yüz çevresinde hapsederek tuttuğunu tahmin edilir. Büyük ağız yapısı ve namlusu koku almaları için yeterli imkan sağlamaktadır. Basset'in hareketleri pürüzsüz ve güçlüdür. Genel olarak burunları yere dönmüş şekilde hareket etme eğilimindedir. Minyatür köpekler arasında, kemikli ve dayanıklı yapısıyla dikkat çeker ve neredeyse büyük köpek gücüne sahip oldukları görülür. Sadık, sevgi dolu, eğlenceli ve eğitilebilir köpekler arasında yer alırlar. Her köpek severin sahiplenmek ve büyütmek isteyeceği bir ırktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Tazı, Av Köpeği
Ağırlık
18- 27 Kg
Yükseklik
33- 38 Cm
Aile
Koku Köpeği, Tavşan Köpeği, Av Köpeği
Menşei
Fransa
Menşei Tarihi
1500'ler
Yaşam Süresi
8- 13 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Basset Hound, en iyi huylu ve uysallar köpek ırklarından biridir. İyi huylu, keskin tavırları olmayan, rahat, alçakgönüllü, nazik, ılımlı, şefkatli, sıcakkanlı, sevecen, sakin ve her ortama uyum sağlayabilen arkadaş canlısı bir köpektir. Genel olarak sahibin komutlarına itaat eder ve uyum sağlarlar ancak bir kokunun peşinden gitme arzusuna zaman zaman karşı koyamayabilirler. Çok iyi koku alan ve koku avcısı olarak bilinen bir ırktır. Onların en heyecanlı, mutlu oldukları ve harekete geçtikleri an iyi bir koku duydukları zamanlardır.

Basset Hound ailesine ve sevdiklerine çok bağlı ve sadıktır. Basset Hounds yumuşak, nazik, sevgi dolu ve kibardır ve kesinlikle çekingen değillerdir. Çevresindeki herkesle iyi anlaşır, sevecen yaklaşır ve oyun arkadaşlığı kurar. Çocuklar, köpekler ve diğer evcil hayvanlar olmak üzere yeni arkadaşlıklar kurmak, sosyalleşmek onları mutlu eder. Ancak çocuklarla oyunlar oynar ve vakit geçirirken istemeden köpeğinize zarar vermemesi için gözlemlenmesi önerilir. Bilinçli, büyük çocuklara oyun sırasında köpeğinizin sırt kısmına baskı yapmaması konusunda uyarılması gereklidir. Bu şekilde köpeğinizin zarar görmesini ve hırçınlaşmasını engelleyebilirsiniz. Basset Hound karakter özellikleri ve aldıkları iyi eğitimler ile aile hayatına çok iyi uyum sağlamaktadır.

Sürü köpeği oldukları için, birlikte yaşadığı insanları da sürüsünün bir parçası olarak görmektedir. Bu nedenle sürüsüyle, ailesiyle birlikte olmak ister ve tüm gün yalnız kaldıklarında mutsuz olurlar. Uzun süre yalnız başına, ailesinden uzak kalabilecek bir ırk değildir.  Böyle durumlarda başka bir köpeğin, ona arkadaşlık etmesi hem durumu kolaylaştırmanıza yardımcı olacak hem de köpeğinizin mutsuz olmasına engel olacaktır. Basset Hound, olumsuz bir durum yaşadığında inatçı, mutsuz ve farklı olumsuz davranışlar sergileyebilirler ancak ısırmazlar.

Basset Hound gün içerisinde egzersiz ve diğer ihtiyaçları karşılandığı sürece apartman hayatına uyum sağlar. Yalnız başına oyun oynamak yerine, ailesiyle birlikte yapacakları aktivitelere dahil olmak isterler. Sahibine oyunlar, numaralar ve şakalar yapmayı seven eğlenceli köpeklerdir. Dışarıda saatlerce oyun oynayıp koşarlar. Dışarıdan eve gidildiğinde de iç mekanlarda bir o kadar sakin ve hareketsiz olurlar. Egzersiz yapmaları, mutlu ve formda olmaları için ev içerisinde de etkinlikler, oyunlar oynatabilirsiniz. Ancak özgürce koşmaları ve yürümeleri içinde fırsat yaratmalısınız.

Evde, apartmanda yaşam sürerler ancak bu ortamlara alışmaları biraz zaman alabilir. Sahibinin sabırlı, tutarlı ve sevgi dolu yaklaşımda bulunması olumlu pekiştirmeler ile köpeğini desteklemesi gerekir. Bu adımlar ile Basset Hound köpeğinin daha iyi huylu ve karakterli bir köpek olması için yardımcı olursunuz. Basset yetenekli, araştırmayı seven, meraklı, kararlı ve takip etmeyi seven bir cinstir. Kokusunu aldıkları şeyin peşine düşmek ve ona ulaşmaya çalışmak onları mutlu eder. Bir izi, kokuyu saatlerce takip edebilir ve kendisi kaybolsa dahi izi bulmak için tüm çabasını verebilir. Çok hızlı bir köpek cinsi değildir ve yavaş hareket etme eğilimindedirler. Ancak dayanıklı yapıları ve kararlı karakterleri onları iyi bir avcı yapmıştır. Basset Hound ırkının heyecanlandıkları ve mutlu oldukları zaman gürültücü olabildikleri bilinir. Yüksek, çınlayan sesi ve gür, müzikal bir havlaması vardır.

Basset Hound ırkının iyi eğitim görmesi, sosyalleşmesi ve sevgi dolu bir aile ortamında, sürüyle birlikte yetişmesi karakter gelişimini olumlu etkilemektedir. Düzgün eğitildiği zaman sahibine itaatkar davranışlarında pozitif gelişme olur. Tabi bu durum ilginç bir koku duyduğunda dikkatini dağıtır ve yeniden size odaklanmasını gerektirir. Zaman zaman ilgilerini çekmek, inatçı davranışlarıyla uğraşmak zor olabilir. Ancak emek verdiğiniz sürece karşılığını kesinlikle alırsınız. Basset Hound iyi bir lider tarafından yetiştirildiği zaman iyi bir bekçi köpeği, koku avcısı ve sadık bir dost olarak yaşam sürmektedir. Küçük görünümlerine rağmen, büyük köpek ırkları kadar dayanıklı ve güçlülerdir. Basset Hound AKC tarafından en çekici köpek ırkları arasında olduğu ifade edilir. Sevimli halleri, karakter ve fiziksel özellikleriyle dünyanın her bölgesinde köpek severlerin favorisi olan cinsler arasında yer alır.

Tarih

“Basset” köpeği sözcüğü ilk olarak, porsuk avcılığıyla ilgili 16. yüzyıl metninde bulunmaktadır. Cüce, kısa bacaklı köpekler birçok ırkta yer alır ve eski zamanlardan beri bilinirler. Ancak bu tür köpeklerin hangi aşamada bilinçli olarak yetiştirildiğini ve hangilerinin çaprazlanarak Basset Hound’a yol açtığı tam olarak bilmek zordur. Fransa’da MS 5. yüzyıldan çok daha uzun zaman öncesinde, boylu tazıların yanında, küçük- cüce tazıların da var olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. İlk olarak Fransa ve Belçika’da yetiştirilmiştir. Köpeklerin geliştirme ve yetiştirme tarihinin 1500’lü yıllara uzandığı kabul edilir.

Basset kelimesi, Fransızca bas kelimesinden türetilmiştir. Basset düşük, yere yakın, alçak veya cüce anlamına gelmektedir. Bu köpeklere de uzun gövdesi, kısa bacaklar olmasından dolayı bu isim verilmiştir. Basset Hound muhtemelen günümüz Bloodhound cinsinin atası olan St. Hubert Hound köpeklerinin soyundan gelmektedir. St. Hubert’in değişime uğramış genlerinden kısa bacaklılık, yere yakın yapı veya cücelik aldı. Cüce tazılar, öncelikle avcılar tarafından merak edildiği için ilgi görmüş. Sonrasında ormandaki yoğun ağaçların ve dalların arasından küçük boyutları sayesinde kolayca geçmeleri ve tavşan gibi küçük hayvanları avlamaktaki yetenekleri de fark edilince yetiştirilmeye başlandığı düşünülür.

Kayıtlara göre 1585 yılında Jacques du Fouilloux’un yazdığı “La Venerie” isimli avcılıkla ilgili resimli bir kitap, ırkın isminin geçtiği ilk yazılı dokümandır. Resimlerden anlaşılanlara göre, Fransız Basset Hound ırkının Fransa’da bilinen bir ırk olduğu ve günümüz Basset Artésien Normand ırkıyla benzerlik taşıdığıdır. Basset Hound, ilk kez Fransız aristokrasisi sayesinde popülerliğine kavuşmuştur. Fransız Devrimi öncesi Fransızlar tarafından kısa bacaklı, yavaş hareket eden av köpekleri yavaş tempoda avlanmak için kullanıldı. Ancak bu köpeklerin birçoğu, Fransız Devrimi sırasında dağıldı ve gelişimleri, görevleri, kaderleri belgelenemedi. Devrim sonrasında, silahların yardımıyla daha fazla sayıda sıradan insanlar avlanmaya başladı. Bu gelişme insanların yanlarında yavaş hareket edebilen, güçlü koku olan ve takip yeteneğine sahip bir olan güçlü, dayanıklı köpeğe ihtiyacı yarattır. Geliştirilen Basset Hound köpekleri de sürü tazılarının daha kısa bacaklı bir versiyonuydu. Basset ırkı, Fransız Devrimi sonrası avcıların yürüyerek avlanabilecekleri ve kendisine eşlik edebilecek bir av köpeğine ihtiyaçları olmasıyla birlikte av köpeği olarak kullanıldı.

İngiltere’ye 19. yüzyılın ortalarında birkaç Basset Hound köpeği gönderilmişti. 1866 yılında Lord Galway İngiltere’ye bir çift köpek getirtti ve onlardan 5 yavru Basset elde etti. Ancak o köpekleri hiçbir zaman halka göstermedi ve bu köpekler bilinmezliğini korudu. Sir Everett Millais, Fransa’dan 1874 yılında “Model” adında Basset Hound köpeği sahiplendi. Millais’ın getirttiği bu köpek İngiltere’de Basset Hound köpeklerine olan ilgiyi arttırdı. Bunun ardından Basset Hound ırkı için hem kendi kulübünü kurdu hem de Lord Onslow ve George Krehl’in kulüplerindeki köpek yetiştirme programlarda yer aldı. Millais’ın Basset Hound ırkı için, göstermiş olduğu çaba ve yaptığı işlerden dolayı, İngiltere’de Basset Hound ırkının babası olarak kabul edildi.

İlk olarak 1875 yılında, Millais İngiliz köpek gösterinde Basset Hound sergiledi. Ancak 1880 yılındaki Wolwerhampton köpek gösterisine kadar bu ırk için istediği büyük ilgiyi toplayamadı. Birkaç yıl sonra Galler Prensesi Alexandra, kraliyet köpek kulübüne Basset Hound alınca köpekler çok daha popüler hale geldi. 1882 yılında England Kennel Club Basset Hound ırkını resmen tanıdı ve ardından 1884’de Basset Hound Club of England kuruldu, popülerliği zaman içerisinde artmaya devam etti. Kısa bacaklı, cüce tazıların daha sonra dört farklı versiyonu geliştirilmiştir. Bunlarda Basset Artesien Normand, günümüzdeki Basset Hound köpeğine en çok benzeyen cinsi olmuştur. 1800’lerin sonlarında ve 1930’lu yıllarda Basset Hound köpeği, daha uzun boylu ve çarpıcı bir görünümde olması için Bloodhound ırkı ile çaprazlanmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar daha sonra Artesien Normand köpeğinde yapılan çaprazlamalarla yumuşatılmış ve farklı versiyona ulaşılmıştır.

İlk Basset Hound köpeği 1800’lerin sonlarında İngiltere’den sonra Amerika’ya getirildi. Türe olan ilgi Amerika’da da giderek artmaktaydı. AKC tarafından Basset Hound 1885 yılında, tanınan ilk ırklardan birisi oldu. 1900’lu yılların ortalarına gelindiğinde, Basset cinsi köpeklerin komik ifadesi öncelikle evcil hayvan sahiplerinin kalbinde ve sonra reklamcılık, eğlence sektöründe ilgi çekti.

1928 yılı Basset Hound ırkı için bir dönüm noktasıydı. O yıl Time Dergi kapağında Basset Hound yer aldı. Bu köpeklerin cazibesi keşfedildi. Dergi kapağında yer almasından itibaren inanılmaz bir popülerlik kazandı. 1960’lı yıllarda “Hush Puppies” marka ayakkabılarının reklam yüzü oldu. Bugün hala çizilmeye devam eden “Fred Basset” çizgi roman karakteri olarak hayatıma girdi ve yerini aldı. Basset Hound koku alması, iz sürmesi, avcılık sporuyla ilgilenmesi ve daha farklı konulardaki çeşitli yetenekleriyle insanların çok sevdiği ve hayatlarında yer almasını istedikleri sevgi dolu bir arkadaş oldular.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Basset Hounds yüksekliğine göre uzun gövdeye ve büyük namluya sahip minyatür köpektir. Uzun, ağır kemikli gövdesi küçük bedenini dışarıdan gelecek olumsuzluklara karşı koruma sağlar. Zorlu ve engebeli alanlarda ilerleyebilen kısa bacakları ve alçak gövdesi vardır. Kısa, küçük bedenine göre nispeten ağır bir ırktır. Görüntülerinden çok anlaşılmasa da büyük köpek ırkları kadar güçlü ve dayanıklı yapıya sahiptir. Genel olarak belirgin deri sarkmasıyla, belirgin gerdanlarıyla, bacaklarına oranla uzun gövdesiyle, çok karakterize vücutları yapısı vardır. Kafa

Kafa

Basset ırkının yuvarlak, büyük, kubbeli, vücuduyla orantılı ve belirgin tepesi olan kafası vardır. Kafası üzerinde bol, kıvrımlı duran, katmanlaşmış ve kırışık bir alnı vardır. Namlu derin, ağır ve uzunluğu, genişliğinde fazladır. Burnunun ve ağzının bulunduğu kısım kafatasının üzerine paralel gelir. Dişeri makas ısırığında ya da aynı hizada kapanmaktadır. Büyük ve iri dişleri olan ağzı, aşağıya doğru sarkık dudakları koyu renklidir.

Kulaklar

Basset Hound köpeğinin dikkat çeken oldukça kadifemsi, alçak ve yere doğru oldukça uzun olan kulakları vardır. Sarkık kulakları çok uzundur ve kafa üzerinden başlayarak, burnun üstü kısmıyla aynı hizaya inmektedir. Kulakları genellikle düz durmamaktadır ve katlıdır.

Gözler

Basset Hound cinsinin hafif çökük, yumuşak, hüzünlü ve üzgün bakışlara sahip olan kahverengi gözleri vardır. Kederli gözleri ve Basset Hound köpeklerine üzgün bir palyaço görünümü veren kırışık alın yapısıyla bir bütün oluşturmaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Basset Hound’un göğsü çok derindir ve ön bacakların önüne doğru uzanır, genişler. Köpeğin arka kısmı (butları) da çok dolgun ve yuvarlaktır. Kısa bacakları, bacaklarına göre uzun gövdesiyle karakteristik vücutları vardır. Bacakları çok güçlüdür ve patileri büyüktür. Basset Hound düşünerek, kendinden emin hareket eder ve hareketlerini dengeli yapar, sakar değildir. Ağır kemikli yapısı, güçlü bacakları ve dayanıklı yapısıyla görüntülerinden belli olmasa da büyük köpek ırklarının gücüne sahiptir.

Kuyruk

Basset Hound köpek cinsinin kuyruğu yüksekte, sırtıyla ayni hizada konumlanmış ve aşağı doğru sarkmaktadır. Çok tüylü bir yapısı yoktur. Orta uzunluktadır, boyları kısa olduğu uç kısmı yere yakındır. Kuyruğun uç renginin bazı Basset Hound köpeklerinde beyaz olduğu görülmektedir. Basset Hound kuyruğu genellikle heyecanlandığında, mutlu olduğunda havaya kalkmaktadır.

Tüy

Basset Hound ırkının yoğun, kısa, sert, parlak, pürüzsüz ve suyu iten kürkü vardır. Kürklerinin kir tutmayan ve suyu iten yapısı bakımını kolaylaştırır. Cildinin gevşek ve elastik yapısı onlara sarkık derili tazı köpeği görünümü verir. Yoğun ve sık tüyleri her türlü hava koşulundan köpekleri korumaktadır.

Renk

Basset Hound ırkının kürküyle ilgili net bir kural yoktur. Ancak genel olarak yaygın olan renkler vardır. Standart olarak kabul edilmiş Basset Hound ırkının en yaygın renkleri şunlardır: üç renk (kahverengi, siyah ve beyaz), siyah, beyaz, ten rengi, kahverengi ve beyaz, kırmızı ve beyazdır. Limon ve beyaz da kabul edilen kürk renkleri arasındadır ancak nadiren görülmektedir. Genel olarak Basset Hound köpeklerinin kürkü beyaz tüy renginin üzerine kestane ya da kum rengi lekelerden oluşur.

Sıkça sorulan sorular

Basset Hound köpekleri sağlıklı ve bakımları düzenli yapıldığı zaman yaşam süresi 8- 13 yıl arasında değişmektedir.

Basset Hound  köpeğinin ağırlığı 18 – 27 kilogram, yükseklikleri ise 33 – 38 santimetre arasında değişiklik gösterir. Kilo alma potansiyeli yüksek olduğu için beslenmesine dikkat edilmelidir. Yükseklikleri ve ağırlıkları orantılı olmalıdır. Çünkü vücutları fazla kilo almalarına uygun değildir.

Kısa, yoğun ve yumuşak tüyleri orta seviyede dökülmektedir. Fırçalanma ve tarama ihtiyaçları az gibi dursa da her köpek gibi bakıma ihtiyaçları vardır. Düzenli olarak haftada 2 – 3 kez fırçalanmaları tüy dökülmesini azaltmak, tüylerinin sağlıklı olması ve parlak görünmesi için gereklidir.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markalan yüksek kaliteli Basset Hound köpek ırkına uygun içeriğe sahip olan ve özel üretilen ürünlerini önermektedir. Köpeğinize uygun hazır, paketli mamayı tercih ettikten sonra mamayı günlük ihtiyacını karşılayacak ölçüde vermeniz de çok önemlidir. Hazır mamaları tercih ettiğiniz gibi evde olan insan yiyeceklerini de köpeğinize zaman zaman verebilirsiniz.

Basset Hound hazır mamaların yanında ev yemekleri, meyve ve sebzeleri de tüketmekten de mutlu olan bir ırktır. Sahibinden yemeklerini sevimli halleriyle onunla paylaşmasını isteyebilir. Ancak her ev yemeğini ya da meyve, sebzeyi yemesi onlar için uygun değildir. Sahibinin Basset Hound köpekleri ne yer, içeriği faydalı ve güvenli olan evde hazırlanan yiyeceklerin neler olduğu hakkında bilgisinin olması ve bu yiyecekleri belli bir ölçüde vermesi çok önemlidir. Basset Hound ırkının sadece insan gıdaları ile beslenmemesi de çok önemlidir. Evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler köpeğinizin günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan diğer değerleri karşılamakta yetersizdir. Bu yüzden sağlıklı beslenmesi için önerilen yüksek kaliteli kuru veya yaş mamalar ölçülü şekilde yemesi gerekir.

Basset Hound gelişimini tamamladıktan sonra çiftleştirilmelidir. Dişi ve erkek köpeklerinin çiftleştirilmesi için en uygun zaman 15. Ve 18. Aydan sonrasıdır. İlk kızan döneminde çiftleştirilmemeleri önerilir. Gelişimlerine ve sağlık durumlarına göre 2 yaşına kadar çiftleştirilme zamanları değişiklik göstererek devam eder. Daha detaylı bilgiler için köpeklerin çiftleştirilmesi hakkında blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Basset Hound kısa, yumuşak tüylerinin ve genel olarak tüm vücudunun neredeyse bakıma ihtiyacı yoktur. Bakıma hiç ihtiyacı yokmuş gibi olması, hiç bakım yapılmayacağı anlamına gelmemektedir. Düzenli olarak haftada 2-3 kez taranması, fırçalanması yeterlidir. Eğitimleri bağımsız ve inatçı karakterleriyle zaman zaman zor olsa da iyi, sabırlı bir lider tarafından yetiştirilmesi ve bakılması kolay bir köpek ırkıdır.

Basset Hound köpek yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine, kürk bakımına, şeceresine ve daha farklı birçok etkene göre değişiklik gösterecektir. Basset Hound fiyatları 600 TL ile 9.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Basset Hound köpeklerinin fiyatı satıldığı yere, satan kişiye ve farklı sebeplere göre artıp azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, dişi Basset Hound köpeği tek bir doğumda 6 – 8 arası yavru dünyaya getirmektedir. Köpeklerin sağlık durumuna, yaşına, kaçıncı doğumu olduğuna ve erkek köpekle çiftleştirilmesine göre dünyaya getirdiği yavru sayısı değişiklik göstermektedir. Basset Hound ırkının sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için yılda birden fazla doğum yapmaması ve gebelik süreçlerinin veteriner gözetiminde geçmesi gerekir.  Köpeğinizin hamilelik ve doğum sürecinde sağlığına, beslenmesine ekstra dikkat etmelisiniz.

  • Basset Hound ırkının kürküyle ilgili net bir kural yoktur. Ancak genel olarak yaygın olan renkler vardır. Standart olarak kabul edilmiş Basset Hound ırkının en yaygın renkleri şunlardır: üç renk (kahverengi, siyah ve beyaz), siyah, beyaz, ten rengi, kahverengi ve beyaz, kırmızı ve beyazdır.
  • Limon ve beyaz da kabul edilen kürk renkleri arasındadır ancak nadiren görülmektedir. Genel olarak Basset Hound köpeklerinin kürkü beyaz tüy renginin üzerine kestane ya da kum rengi lekelerden oluşur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.