Köpeklerde Stafilokok Enfeksiyonu

10 Eylül 2022
689
Köpeklerde Stafilokok Enfeksiyonu

Köpeklerdeki stafilokok enfeksiyonlarına  Staphylococcus  bakterileri neden olur ve vücudun hemen hemen her bölümünü etkileyebilmelerine rağmen çoğunlukla yara veya tahriş bölgelerinde deri enfeksiyonları olarak ortaya çıkar.

Derinin stafilookok enfeksiyonunu genellikle yarayı çevreleyen deride, irin, kızarıklık, kabuklanma ve hassasiyete sebep olur. Ancak tedavi edilmezse kan yoluyla vücuda yayılır ve ölüm gibi ciddi durumlara yol açabilir. Köpeklerin iç organlarında da stafilokok enfeksiyonu görülebilir ve genellikle ateş ve halsizlik gibi semptomlara sebep olur. Stafilokokenfeksiyonu belirtileri görürseniz bir tedavi planı oluşturabilmeniz için veteriner hekiminize danışmalısınız.

Köpeklerde Stafilokok Enfeksiyonlarının Belirtileri

Köpeklerde stafilokok enfeksiyonunun belirtileri, köpeğin vücudunun hangi bölümünün etkilendiğine bağlı olacaktır. Deri enfeksiyonları vakalarında, bakteriler kana veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir olsa da, öncesinde yaranın etrafında veya tahriş edici belirtiler görebilirsiniz.

  • Deride ağrı, kaşıntı veya iltihaplanma
  • Apseler
  • Tüy dökülmesi
  • Döküntü
  • Yaranın etrafında irin
  • Gözlerin, kulakların veya solunum sisteminin ikincil enfeksiyonları
  • İştah kaybı
  • Ateş
  • Yara bölgesinin içine ve çevresine irin
  • Kızarıklık ve iltihap
  • Anormal kabuklanma/yara bölgesinde pullanma

Köpeklerde Stafilokok Enfeksiyonlarının Nedenleri

Stafilokok enfeksiyonlarına genellikle bakteriler bir yaradan girdiğinde ortaya çıkar. Genellikle bu yaralara, köpeklerin parazitler veya alerjiler gibi tahriş nedeniyle derilerini kaşıması, çiğnemesi veya yalaması neden olur.

Stafilokok bakterileri köpeklerin ve diğer hayvanların derisinde bulunur ve herhangi bir tehdit oluşturmaz. Bununla birlikte, deri tahriş olduğunda, bakteriler deriyi enfekte eder ve semptomlara neden olur.

Burun, ağız veya gözlerden giren kontamine malzeme veya maddelere maruz kalan köpeklerde stafilokok enfeksiyonu olabilir. Uygun şekilde sterilize edilmemiş tıbbi ekipman veya yutulan kontamine materyaller de stafilokok enfeksiyonlarına neden olabilir.

Bağışıklık sistemi zayıf olan köpekler de risk altındadır. Bu, hastalıklardan, diğer enfeksiyonlardan veya alerjilerden kaynaklanabilir. Gelişmemiş bağışıklık sistemi olan çok genç köpekler ve yaşlı köpekler stafilokok enfeksiyonları geliştirmeye daha yatkındır.

Köpeklerde Stafilokok Enfeksiyonu Teşhisi

Eğer köpeğinizin ateşi çıktığını, halsizlik ve kafa karışıklığı gösterdiğini fark ederseniz, hemen bir veteriner hekimle iletişime geçmelisiniz. Bir yara enfekte olduğunda, kendi kendine iyileşmesi her zaman mümkün değildir.

Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın enfekte bir yarası veya irin üreten apsesi varsa, çevreleyen alanın kızarıklığı ve yaralanmanın boyutuyla orantısız bir ağrı varsa, bir Stafilokok enfeksiyonundan şüphelenir. Nedeni kesin olarak belirlemek için yaradan sürüntü örnekleri alıp laboratuvara gönderilebilir.

Stafilokok bakterisi, hemen hemen her büyük organın enfeksiyonlarından da sorumlu olabilir. İdrar yolu enfeksiyonlarına genellikle stafilokok bakterisi neden olur ve idrar yaparken ağrı, kanlı idrar (hematüri) ve bulanık, rengi değişmiş veya kötü kokulu idrar ile kendini gösterir.  Veteriner hekiminiz, kültür, mikroskobik inceleme için idrar örneği isteyebilir veya gerektiğinde ek testler yapabilir. Nadir durumlarda, Stafilokok bakterisi, omurgadaki omurlar arasındaki diskleri ve/veya kemiğin kendisini enfekte edebilir. Bu, ateş, halsizlik ve kilo kaybı ile birlikte önemli ağrıya neden olur. Enflamasyon omuriliği sıkıştıracak kadar büyükse titreme ve koordinasyon eksikliği de görülebilir. Veteriner hekiminiz, hastalığı kesin olarak teşhis etmek için röntgen, spinal sıvı analizi veya kan kültürü isteyebilir.

En nadir ve en ciddi iç enfeksiyon şekli nekrotizan fasiittir. Bazen Staph pseudintermedius’un neden olduğu bu durum, kasları ve organları yerinde tutan fasyal dokunun bir hastalığıdır ve hızla sistemik hale gelir. Nekrotizan fasiit hızla ilerler ve etkilenen uzuvların cerrahi operasyon veya amputasyonunu gerektirebilir ve genellikle ölümcüldür. Bununla birlikte, bu hastalık oldukça nadirdir ve Stafilokok enfeksiyonlu köpeklerin çoğunu etkilemesi pek olası değildir.

köpeklerde stafilokok enfeksiyonu

Köpeklerde Stafilokok Enfeksiyonlarının Tedavisi

Stafilokok enfeksiyonlarına bakteriler neden olduğundan, köpeklerin tedavisi genellikle antibiyotiktir. Deri enfeksiyonları için, veteriner hekimler, genellikle topikal bir antibiyotik kremi reçete eder. Bazı durumlarda, veterineriniz enfeksiyonun iç organlara yayılmasını önlemek için oral antibiyotikler reçete edebilir.

Veteriner hekiminiz, kremi nasıl uygulayacağınızı ve ilaç rejimini ne zaman durdurmanın güvenli olduğu konusunda size talimat verecektir. İlaçlı banyolar ve şampuan tedavileri de iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bu çözümleri veteriner hekiminize sormalısınız.

Kaşıntının nedenini tedavi etmezseniz, köpeğinizi gelecekte daha fazla stafilokok enfeksiyonuna açık bırakarak yeni bir yara oluşabilir. Köpeğinizin yarayı çiğnemesini veya antibiyotik kremini yalamasını önlemek için bir Elizabeth yakası kullanmak isteyebilirsiniz.

İç enfeksiyonlar için tedavi etkilenen organlara bağlıdır. Genellikle antibiyotikler reçete edilir, ancak bu genellikle organ ve doku hasarını durdurmak için yeterli değildir. Veteriner hekiminiz bazı durumlarda sıvıyı boşaltmak, etkilenen bölgelerde ameliyat yapmak veya hasarlı dokuyu çıkarmak için çalışabilir.

Köpeklerde Stafilokok Enfeksiyonlarının İyileştirilmesi

Sizler ilacı belirtilen şekilde uyguladığınızda ve evcil hayvan yeterince sıcak, hijyenik koşullarda tutulduğu sürece, cildin Stafilokok enfeksiyonları genellikle birkaç gün veya hafta içinde tamamen iyileşir. Nadiren, bir enfeksiyon verilen antibiyotiğe dirençli olabilir ve bu nedenle bir dizi antibiyotik reçete edilecektir. Bu durumda veteriner hekiminiz kültür antibiyogram yaparak hangi antibiyotiğin çalışacağına karar verebilir.

İç organları etkileyen enfeksiyonlar için iyileşme biraz daha zorlayıcı olabilir. Tek başına antibiyotikler enfeksiyonun organ yapılarına ve çevreleyen dokuya verebileceği hasarı engelleyemez. Bir veteriner hekim tarafından reçete edilen uygun tedavi ile çoğu durumda önemli bir iyileşme şansı vardır.

 

 

Sıkça Sorulan Sorular

Stafilokok dermatiti , Staphylococcus adı verilen bir grup bakterinin neden olduğu derinin iltihabi bir cilt durumudur . Bu duruma ayrıca Stafilokokal piyoderma veya stafil piyoderma denir. Pyoderma, bakteriyel cilt enfeksiyonlarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Hayır. Stafilokok normalde hayvanların ve insanların derisinde herhangi bir sorun yaratmadan bulunur. Bakteriler fırsatçı patojenler olarak kabul edilir. Deri sağlıklı olduğu sürece bu bakteriler sorun yaratmaz. Ancak bir kez deri tahriş olduğunda istila edebilir ve hızla çoğalabilir ve bulaşma fırsatını yakalayabilirler.

 

Hayır. Tüm köpekler, kediler ve insanlar, normal bir sakin gibi ciltte yaşayan Staphylococcus’a sahiptir. Enfeksiyon, yalnızca cilt hasar görürse veya altta yatan bir tıbbi durum varsa ortaya çıkar.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.