Köpeklerde Vajinit Nedenleri ve Tedavisi

23 Kasım 2022
1015
Köpeklerde Vajinit Nedenleri ve Tedavisi

Köpeklerde vajinit nedir?

Köpeklerde vajinit, vajina veya girişin yangısını tanımlayan tıbbi bir terimdir. Kısırlaştırılmış veya kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde her yaşta görülebilir. Bir yaşın altındaki köpekler bile bilinmeyen nedenlerle etkilenebilir ve genellikle ilk kızgınlık döngüsünden sonra düzelir.

Köpeklerde Vajinit Nedenleri

Enflamasyona, tahrişe veya nemli bir ortama neden olan her şey vajinite neden olabilir. Vajinite çoğu zaman bakteriyel bir enfeksiyon neden olur. Bakteriler sıcaklık ve nemin olduğu bölgelerde (ürogenital sistem gibi) gelişme eğilimindedir. Bunun dışında aşağıdakiler de dahil olmak üzere vajinitin çok sayıda nedeni vardır:

  • Prepubertal (cinsel olarak olgunlaşmamış) vajina
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Vajinal travma (çiftleşme dahil)
  • Yabancı cisimler
  • Vulvanın idrar veya dışkı kontaminasyonu
  • Ektopik (anormal yerleşimli) üreter
  • İdrar kaçırma
  • Vajinal tümörler
  • Enfeksiyon – bakteriyel (özellikle Bruselloz) veya viral (Canine Herpesvirus)
  • Vajinal hematomlar veya apseler
  • Anatomik anormallikler
  • Hormon değiştiren/üreten steroidler, kremler vb. gibi ilaçlar.
  • Seks hormonlarının dengesiz olmasına neden olan bazı durumlar

Köpeklerde Vajinit Belirtileri

Birçok köpek herhangi bir belirti göstermez veya belirtiler aralıklı olabilir. Köpeğiniz semptomlar gösteriyorsa bu semptomlar şunları içerebilir:

  • Vulvadan akıntı (tipik olarak bulutlu ve beyazdan sarıya renkli)
  • Vulva yalamak
  • Erkek köpeklerin ilgi göstermesi
  • Sık idrara çıkma / idrara çıkma girişimi

İltihaplı bir vajinal bölge, bir köpeğin vajiniti olduğunun önemli bir göstergesidir. Bununla birlikte, bu semptom, sağlam bir köpekte bir kızgınlık döngüsü ile kolayca karıştırılabilir. Eğer dikkatle takip ederseniz, tahriş olmuş dokulardan kaynaklanan rahatsızlığı gösteren davranışsal farklılıkları kısa sürede fark edeceksiniz.

Vajinitli bir köpek, kaşıntı ve yanma rahatsızlığını yatıştırmak için genellikle çevredeki alanı saplantılı bir şekilde yalar veya arka ucunu zeminde sürükler. Ayrıca daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissedebilir.

Köpeğin vajinasından irin, mukus ve hatta kan sızabilir. Tüylerine, yere, yatak takımlarına veya uzandığı mobilyalara bulaşabilir. Kısırlaştırılmış bir köpek veya kızgınlık döneminde olmayan kısırlaştırılmamış bir köpek vajinal akıntı yaşarsa, sebebini belirlemek için mutlaka veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz gereklidir.

Vajinitli köpekler tipik olarak hasta görünmezler ve yukarıdaki semptomlardan birini sergilemelerine rağmen oyuncu ve mutlu görünürler.  Uyuşukluk (yorgunluk), halsizlik veya kusma gibi ek semptomlar fark ederseniz, lütfen hemen hayvan hastanenizle iletişime geçin, çünkü bunlar daha ciddi bir sorunun meydana geldiğine dair işaretler olabilir.

Köpeklerde Vajinit Teşhisi

Köpeğinizin vulvadan akıntısı veya herhangi bir ek semptomu varsa, veteriner hekiminizin temel nedenin basit vajinit olup olmadığını veya ele alınması gereken altta yatan bir sorun (enfeksiyon veya idrar yolu anormalliği gibi) olup olmadığını belirlemesi gerekecektir. Bu fizik muayene ile belirlenebilir.

Veteriner hekimler, vulvar bölgeyi östrus ve enfeksiyon belirtileri açısından inceleyecektir. Bir pamuklu çubuk kullanılarak vajina içinden bir akıntı örneği alınabilir ve daha sonra bu çubuktan alınan hücreler mikroskop altında incelenmek üzere bir lam üzerine sürülür. Enfeksiyon belirtileri, iltihaplanma ve diğer anormallikler not edilecektir. Sitolojik sonuçlara göre, kesin nedeni saptamak için bakteri kültürü Veteriner hekiminiz ayrıca daha ciddi durumları dışlamak için kan çalışması veya idrar yolunu incelemek için bir görüntüleme testi (röntgen veya ultrason gibi) önerebilir.

Bazı durumlarda, vajinoskopi (genital sistemin içini incelemek için kameralı küçük bir skopun kullanıldığı bir prosedür) gibi daha gelişmiş tanı yöntemleri gerekebilir. Veteriner hekiminiz ayrıca herhangi bir anormal bakteri kültürü yapmak için mevcut herhangi bir akıntı örneğini almayı veya bir patoloğun örneklenen alanı değerlendirmesi için herhangi bir anormal görünümlü doku örneği almayı da seçebilir.

köpeklerde vajinit

Köpeklerde Vajinit Tedavisi

Köpeklerde vajiniti tedavi etmenin en iyi yolu, şiddetine ve altta yatan nedene (eğer biliniyorsa/mevcutsa) bağlıdır. Henüz ergenliğe girmemiş yavru köpeklerde olduğu gibi bazı durumlarda, durum genellikle kendi kendine düzelir, ancak köpeğiniz dışkısını ve idrarını yaptıktan sonra ıslak, kokusuz bebek mendilleri kullanarak vulva çevresindeki cildi temiz ve kuru tutarak ona yardımcı olabilirsiniz.

Daha ciddi vakalarda, antibiyotik veya ameliyat gerekebilir. Antibiyotikler genellikle bakteriyel enfeksiyonlar vulva, vajina veya idrar yollarında olduğunda reçete edilir. Anatomik bir sorun mevcutsa, köpeğinizin bunu düzeltmek ve gelecekteki vajinit olaylarını önlemek için ameliyat olması gerekebilir.

Tedavi, köpeğinizin durumunun özel nedenine dayanır. Pek çok evcil hayvan, duyarlılık testine veya sorunun kaynağına göre antibiyotik alır ve günde iki kez  klorheksidin ile vajinal yıkamalar yapılır. Veteriner hekiminiz, köpeğiniz için kesin bir tedavi planı geliştirecektir. Bir köpeğin ergenliğe ulaşmadan önce vajinit geliştirdiği çoğu durumda, ilk kızgınlık döngüsünden sonra bu durum düzelir.

Köpeklerde Vajinitin İyileşmesi

Bir vajinit atağı, nedene bağlı olarak günler ila aylar sürebilir. Yavru köpeklerde bu sorun genellikle ilk kızgınlık döngüsünden sonra çözülür, ancak durum her zaman böyle değildir. Yapısal bir anormallik varsa, yavru köpeğiniz tekrarlamaya ve alevlenmelere duyarlı olabilir. Evcil hayvanınızın ters vulvaya sahip olup olmadığını bilmek, evcil hayvanınızın yüksek bir risk altında olup olmadığını belirlemenize yardımcı olacaktır. Vulva bölgesinin etrafındaki alanı temiz ve kuru tutmak, köpeğinizin bir yakalık takmasını sağlayarak bölgeyi yalamasını önlemeniz iyileşmeye yardımcı olacaktır.

Köpeklerde Vajinit Prognozu

Çoğu vajinit vakası konservatif tedaviye iyi yanıt verir. Birçok köpek tedaviye başladıktan iki ile üç hafta sonra normale döner. Prepubertal vajinit vakalarının çoğu ilk kızgınlık döngüsünden sonra düzelir ve daha fazla tedaviye gerek kalmaz. Kronik vakalarda veya anatomik anormallikleri olan köpeklerde prognoz, durumun ciddiyetine ve süresine bağlıdır. Çoğu vajinit vakası ciddi değildir ve tahrişe aracılık ettiği sürece antibiyotiklerle düzelir. Bir tümörün neden olduğu vajiniti olan bir köpeğin prognozu, tümörün boyutuna, kanserli olup olmadığına ve herhangi bir komplikasyon olmaksızın cerrahi olarak çıkarılıp çıkarılamayacağına bağlıdır.

Sık Sorulan Sorular

Teşhis çoğunlukla tıbbi geçmişe ve klinik belirtilere dayanır. Köpeklerde vajinit teşhisi için gerekli testler arasında kan ve idrar testleri (genellikle normaldir), idrar kültürü ve antibiyotik duyarlılık testleri, vajinal kültürler, vajinoskopi (kamerayla vajinanın içine bakma) ve vajinal sitoloji çalışmaları yer alabilir. Ultrason veya kontrast röntgenler gibi ek testler anatomik anormallikleri ekarte etmeye yardımcı olabilir

Vajinit, kızarıklık, şişme ve akıntıya neden olabilen vajina iltihabıdır. Yavru köpeklerde genellikle kızışma döneminden (kızgınlık döngüsü) sonra kendi kendine düzelen zararsız bir durumdur, ancak yaşlı köpeklerin genellikle tedaviye ihtiyacı vardır.

 

Köpeğinizin vajinit geliştirmesini önlemenin en iyi yolu vajinal açıklığının her zaman temiz olmasını sağlamaktır. Kısa tüylü köpekler genellikle bu konuda fazla yardıma ihtiyaç duymazlar. Bununla birlikte, köpeğinizin uzun tüyleri varsa, aşırı kiloluysa veya rektal ve vajinal bölgelerin yapısı zayıfsa, yardım gerekebilir. Gerekirse, tüylerini düzenli traş ettirip köpeğiniz tuvaletini yaptıktan sonra vajinal açıklıktan idrar ve dışkı artıklarını çıkarmak için bir bebek mendili ile temizleyebilirsiniz.

Köpeklerde vajinit ahatsız edici olabilir ve bölgenin sık sık yalanması/çiğnenmesi durumu daha da kötüleştirebilir. Herhangi bir şişlik, tahriş veya rahatsızlık belirtisi fark ederseniz, hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Komplike olmayan yavru vajinit, iyi hijyen bakımı ile birkaç hafta ila aylar içinde veya daha hızlı bir şekilde kendi kendine düzelebilir. Bununla birlikte, bazen vajinit gibi görünen şey gerçekten daha ciddi bir durumdur, bu nedenle her zaman veteriner hekiminizden bir randevu alın ve sorunu kontrol ettirin.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.