Köpeğinizin ortamı potansiyel toksinlerle doludur. Zehirli maddeleri köpeğinizden uzak tutmak için elinizden gelenin en iyisini yapmanıza rağmen, toksine maruz kalma hala mümkündür. Köpeğinizin bir toksine maruz kaldığından şüpheleniyorsanız, hemen en yakın veteriner kliniğine gitmelisiniz.
İçindekiler
Zehirlenme belirtileri, köpeğinizin soluduğu veya yediği maddeye ve miktara göre değişir. Durumu tespit etmek için kullanabileceğiniz tek bir belirti yoktur. Ancak, sindirim sistemi veya nörolojik sorunlar gibi dikkat edilmesi gereken bazı yaygın semptomlar vardır.
Birçok köpek zehirli bir şey yedikten veya çiğnedikten sonra ağızda tahriş yaşayacaktır. Bu, özellikle bir köpek zehirli bir bitkiyi ısırdığında veya zehirli bir kimyasalın tadına baktıktan sonra yaygın olarak görülür. Köpeğinizin salya aktığını veya köpürdüğünü fark ederseniz, çiğnediği veya yediği şeyi belirlemeye çalışın, köpeğinizin ulaşamayacağı bir yere koyun ve numune gerekmesi ihtimaline karşı saklayın. Sonraki adımlar hakkında tavsiye almak için veteriner hekiminize başvurun.
Birçok toksin mide bulantısı, kusma ve ishale yol açan sindirim sisteminde tahrişe neden olur. Köpekler, diğer belirtiler gelişmeden önce iştahlarını kaybedebilir. Bazı durumlarda, kusmukta veya dışkıda kan görebilirsiniz.
Kusma genellikle ilaç alımının, zehirli bitki alımının veya toksik gıda alımının ilk belirtisidir. Köpeğiniz aniden kusmaya başlarsa, göz ardı edilmemelidir. Bu durumda toksin alımına dair kanıt arayıp veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.
Toksinler organları ve vücut fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek bir köpeğin hasta ve rahatsız hissetmesine neden olabilir. Birçok köpek, kendilerini hasta hissettiklerinde yorgun ve halsiz hale gelir. Ayrıca fare zehri gibi bazı toksinler de iç kanamaya neden olabilir. Bu kan kaybı uyuşukluğa neden olabilir. Yapay bir tatlandırıcı olan Xyliltol, köpeklerde kan şekerinin düşmesine ve buna bağlı halsiz olmasına sebep olabilir.
Birçok toksin sinir sistemini ve kasları etkiler. Bu durum, nöbetlere, titremelere veya istemsiz kas spazmlarına yol açabilir. Genellikle toksik ilaçlar ve zehirli bitkiler bu tarz belirtilere sebep olur. Köpeğiniz istemsizce titremeye veya seğirmeye başlarsa, belirtilerin hemen bir videosunu çekmek iyi bir fikir olabilir. Toksinleri bulup bulamayacağınızı görmek için etrafınıza bakın. Köpeğinizin zaten epilepsi gibi bir durumu yoksa, olası toksin alımı düşünülmelidir. Kas spazmları, titreme veya nöbetlerin ilk belirtisinde bir an önce veteriner hekiminize başvurun. Birçok toksin hızla köpeğinizi ölüme veya ciddi hastalıklara sürükleyebilir.
Bazı toksinler hızlı hareket eder ve başka herhangi bir belirti görülmeden köpeğin bayılmasına neden olabilir. Bu duruma; reçeteli ilaçlar, yasa dışı maddeler ve kimyasallar gibi dolaşımı veya kalp işlevini etkileyen herhangi bir toksin neden olabilir. Köpeğiniz aniden bayılırsa veya bilincini kaybederse, bu acil bir durumdur. Köpeğinizi en yakın açık veteriner kliniğine götürmelisiniz.
Solunum sistemini etkileyen toksinler, hırıltılı solunum, zor nefes alma, nefes darlığı, yavaş nefes alma ve nefes almada zorlanmaya neden olabilir. Diş etlerinin renginin maviye döndüğünü de görebilirsiniz. Köpeğiniz herhangi bir şekilde nefes almakta zorlanıyorsa, acil bir durum olarak ele alınmalıdır. Köpeğinizi hemen en yakın açık veteriner kliniğine götürmelisiniz.
Bir toksin vücutta etkisini gösterdiğinde, köpeğinizin vücut ısısının yükseldiğini veya düştüğünü görebilirsiniz. Düşük vücut ısısına hipotermi denir. Ateş veya yüksek vücut ısısı hipertermi olarak adlandırılır. Sürekli kas titremeleri veya nöbet aktivitesi vücut sıcaklığının hızla yükselmesine neden olabilir. Köpeğinizin çok soğuk veya sıcak olduğundan şüpheleniyorsanız, vücut ısısını kontrol etmelisiniz (makattan). Evcil hayvanınızın sıcaklığı normalden yüksek veya düşükse veteriner hekiminizle iletişime geçin.
Kostik maddeler deride ve ağızda yaralara veya yanıklara neden olabilir. Bir köpek onlarla temas ederse, birçok zararlı kimyasal derisi ve ağız boşluğunu tahriş edebilir. Bazı bitkiler, özellikle çiğnendiklerinde yaralayabilir veya tahriş edebilir. Etkilenen bölgeyi durulamak tahrişi en aza indirebilir, ancak daha fazla tavsiye için veteriner hekiminiz ile iletişime geçmeniz yine de önemlidir.
Bazı toksinler köpeklerin mukozalarını (diş etleri, dil, göz kapakları, ağız boşluğu) görülebilecek şekillerde etkiler. Örneğin, soğan yenmesi kansızlığa ve diş etlerinin soluk ve daha beyaz görünmesine neden olabilir. Sıçan zehirinden ve kanamaya neden olan diğer toksinlerden kan kaybı da diş etlerinin solgun görünmesine neden olur. Karaciğeri etkileyen bazı zehirli bitkiler ve ilaçlar diş etlerinin sarımsı görünmesine (sarılık) neden olabilir. Kardiyovasküler veya solunum sistemlerini etkileyen toksinler mavi renkli diş etlerine neden olabilir.
Bir köpeğin yüzü veya uzuvları, toksine maruz kaldıktan sonra şişebilir. Köpekler, yılan veya böcek sokmasına o bölgede şişme reaksiyonu gösterirler. Köpeğinizin vücudunun bir bölgesinde şişlik fark ederseniz, bu sorun olabilir.
Köpeğiniz bir toksini yuttuktan sonra çok hiperaktif veya heyecanlı hale gelebilir. Bu durum genellikle çikolata, kafein veya ilaç gibi bir uyarıcı maddeleri yedikten sonra ortaya çıkar. Tersine, özellikle köpeğiniz sakinleştirici veya alkol aldıysa, köpeğiniz depresyona girebilir veya minimum düzeyde tepki verebilir. .
Zehirlenme, köpeğinizin vücudunda çok çeşitli etkilere neden olabilir. Bazıları hemen, diğerleri ise anemi veya organ hasarı gibi daha uzun vadeli sonuçlar doğurabilir. Ayrıca, düzensiz kalp atışı veya karaciğer yetmezliği gibi bazı belirtileri kendi başınıza fark etmeniz imkansız olacaktır. Bu nedenle, göze çarpan herhangi bir semptomu ciddiye almak ve derhal veteriner hekiminize danışmak çok önemlidir.
Köpeğinizin zehirlendiğini düşünüyorsanız sakin olun ve zehrin kaynağının köpeğinizin ulaşamayacağı bir yerde olduğundan emin olun. Eğer gündüz ise hemen veteriner hekiminizi arayıp ne yediğini ne kadar yediğini ona anlatın. Eğer size evde yapmanız gereken bir talimat verirse söylediğini yapın. Veteriner hekiminiz tarafından yönlendirilmeden asla köpeğinizi kusturmaya çalışmayın, çünkü bazı toksinler tekrar kusulduğunda daha fazla hasara neden olur.
Gece ise en yakın acil veteriner kliniğine gidin. Giderken yanınıza köpeğinizin zehirlendiğini düşündüğünüz ürünü de götürün. İlaç ise prospektüsler, diğer maddelerin de ambalajları veteriner hekime yardımcı olacaktır. Paket bilgileri (varsa/mevcutsa), maruziyetin ne zaman gerçekleştiği, ne kadar yutulduğu veya dokunulduğu ve köpeğinizin gösterdiği herhangi bir işaret dahil olmak üzere toksik madde hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi verdiğinizden emin olun. Ayrıca köpeğinizin yaklaşık ağırlığını ve tıbbi geçmişiyle ilgili bilgileri de bilmeniz gerekecektir. Köpeğinizin aldığı tüm ilaçları ve takviyeleri listeleyin
Köpeğiniz zehirlenme belirtileri gösteriyorsa kaybedecek zaman yok. Onları mümkün olduğunca çabuk bir veteriner hekime götürmek onlara en iyi şansı verecektir.
Veteriner hekiminiz, köpeğinizde toksisiteye neyin neden olduğunu bilmek isteyecektir, bu nedenle, güvenli olduğu sürece, herhangi bir ambalaj veya maddeyi yanınıza alın. Tüm toksinleri test etmek mümkün olmasa da, kan örneklerinin analizi nedeni belirlemeye yardımcı olmalıdır.
Hekiminiz köpeğinizi stabil hale getirdikten sonra kan çalışması yaparak zehirden organlarının ne kadar etkilendiğini öğrenmek isteyecektir. Bunun dışında sizin zehirlenecek bir şey yediğini ya da temas ettiğini düşünmediğiniz durumlarda sorunun nedenini anlamak için başka testler yapabilir.
Zehirlenmeden şüphelenmek için herhangi bir nedeniniz varsa, birden fazla semptom görüyorsanız veya köpeğinizin tehlikeli bir şeyle etkileşime girdiğini fark ettiyseniz derhal harekete geçin. Ne kadar hızlı olursanız, köpeğinizin o kadar iyi olur. İşte atmanız gereken adımlar:
Veteriner hekiminiz, bir tedavi yoluna karar vermeden önce köpeğinizin durumunu değerlendirecektir. Onların önceliği, herhangi bir teşhis testi veya prosedürü uygulamadan önce evcil hayvanınızı stabilize etmek olacaktır.
Veteriner hekiminiz, köpeğinizin maruz kaldığı maddeye göre tedavisini seçecektir. Bu yüzden örnekler çok önemlidir. Mümkünse, telefonunuzdaki maddenin veya etiketin fotoğrafını çekin. Köpeğinizi neyin zehirlediğini bilmiyorsanız, veteriner hekiminizin her olasılığı test edemediğini unutmayın, ancak kan testleri kaynağı belirlemeye yardımcı olabilir. Antifriz ve bazı fare zehirleri gibi bazı zehirlerin panzehirleri vardır, bu nedenle böyle bir durumda veterineriniz panzehiri mümkün olan en kısa sürede uygulayacaktır.
Tedavinin asıl amacı, maddenin evcil hayvanınızın vücuduna daha fazla emilmesini önlemek olacaktır. Bu, mideden zehri emmek için aktif kömürü, sindirim sistemini yıkamak için bir lavman (alt bağırsağa sıvı enjeksiyonu) veya mide yıkama (köpeğin midesine su vermek için bir tüp geçirilir) kullanımını içerebilir. Veteriner hekiminiz uygun görürse, tıbbi olarak kusmaya neden olabilen ilaçları ya da idrar söktürücüleri de kullanabilir.
Köpeğinizi zehirleyebilecek her türlü madde vardır. Bazıları kimyasallar veya böcek öldürücüler zaten tehlikeli olduğu bilenen maddeler olsa da bazıları insanlar için güvenlidir. Bu nedenle genellikle köpekler için güvenli olduğu varsayılır. Ancak köpeklerin farklı bir metabolizması vardır, bu nedenle güvenliği insan standartlarına göre değerlendirilemez. Kaçınılması gereken yaygın köpek zehirleri aşağıdır;
Eğer köpeğinizin zehirlendiğini düşünüyorsanız hiç vakit kaybetmeden veteriner hekiminizi arayın ve en yakın açık veteriner kliniğine başvurun.
Köpeklerde zehirlenme belirtileri, karşılaştıkları zehir türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Bu belirtiler kusmadan solunum güçlüğüne ve salya akmasına kadar değişebilir .
Örneğin yutulan zehirler genellikle hastalığa, ishale, ajitasyona ve kalp sorunlarına neden olur. Köpeğiniz zehirli bir şey soluduysa, nefes almayı veya bilincini kaybetmeyi zor bulabilir. Köpeğinizin derisiyle temas eden zehirler tahrişe ve ağrıya neden olabilir.
Özellikle bitter ve sütlü çikolatalarda bulunan teobromin köpekler için toksiktir. Köpekler çikolatadan zehirlendiklerinde; ajitasyon, titreme, kasılmalar ve kalp sorunları gibi problemler görülür.
Bazı beşeri ilaçlar köpeklerin tedavisinde de kullanılsa da insanların kullandığı dozlardan farklıdır. Bu ilaçların aşırı dozda alınması veya bazı ilaçların (İbuprofen, Diklofenak) kendileri köpekleri zehirleyerek ishal ve böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalık tablosuna neden olabilir.
Fare zehirleri içinde antikoagülan bulundurduklarından köpekler için çok tehlikelidir. Köpekler fare zehri yediklerinde; aşırı morarmalari kanamalar görülür ve tedavi eidlmez ise köpekler için ölümcül olabilir.
Üzüm özellikle kuru üzüm köpekler için oldukööa toksiktir. Yiyen köpeklerde böbrek yetmezliği şekillenir ve acil tedaviye ihtiyaç duyarlar.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar