Yaşlı kedi sahiplenme için 8 neden

30 Eylül 2022
714
Yaşlı kedi sahiplenme için 8 neden

Yaşlı kedi sahiplenme hakkında ne düşünüyorsunuz? Yoksa bunu hiç düşünmediniz mi? Üzülmeyin, çünkü yalnız değilsiniz. Kedi sahiplenme denildiğinde akla en çok yavru ve daha sonrasında yetişkin kediler gelir. Kedi severlerin büyük kısmı yavru kediler üzerinde yoğunlaşır. Ancak burada önemli olan yavru kedi bakımı hakkındaki zorluklardır. Çünkü sahiplenme sonrasında birçoğu deneyim sahibi olmadığından pes bile edebilir. Bu durum en çok kedileri etkiler. Çünkü yavru olarak sahiplenilen evcil kedi terk edildiğinde zorlu bir hayat onu bekler. Bu nedenle özellikle deneyim sahibi olmayanlara tavsiyemiz yaşlı kedileri göz önünde bulundurmalarıdır.

Kedi sahiplenme eğlenceli bir hayata ve güzel anılara “ Merhaba” demektir. Sevgi ve sıcak duygular ile başlayan bir serüven aile üyelerinde mutluluk izleri bırakır. Ancak genellikle yavru bir kedi tercih edilir. Yavru kedi sahiplenme tercihini etkileyen faktör yaştır. Patili dostun aramızda ne kadar uzun süre kalacağını dahi hesaplarız. Keşke ömürlerimiz bir olsa, diye bile düşünürüz. Oysaki yaşlı kedi sahiplenme pek çok aile üyesi için daha faydalıdır. Faydaların her birini yazmak kolay değildir. Bu nedenle en etkili olanların üzerinde duracağız.

Yaşlı kedi sahiplenme

Yaşlı kedi sahiplenme aslında yavru kedi sahiplenmeden çok daha kolaydır. Özellikle de zaman kavramı sıkıntılı olanlar için iyi bir dost olabilirler. Pek çok kedi sever zamanı olmadığı için kedi sahiplenmek istemez. Elbette yaşlı kedilerin de sorumlulukları vardır. Kum kabı temizliği, mama alışverişi ve veteriner kontrolleri gibi birkaç şeye ve en çok da sevgiye ihtiyaç duyarlar. Ancak zamanla her biri daha kolay gelir. Hatta zamanınızı kediniz için arttırmaya çalışırsınız.

Birçok insan yaşlı bir kediyi sahiplenmenin faydalarını bilmiyor. Yaşlı kediler, meşgul olan veya bir yavru kedi veya genç bir kedi ile oynamaya vakit ayıramayan insanlar için mükemmel bir seçim olabilir. Ayrıca onlar genellikle barınaklar aşırı kalabalık olduğunda sokağa salınan ilk tercihlerdir. Bunun yanı sıra sokakta yaşayanlar için hayat daha da zorlaşır.

Yaşlı bir  kedi zaten aşılarını olmuş olabilir ve sahibinin daha sonraki bir tarihte bunlar için ödeme yapması gerekmeyecektir. Ayrıca bir veteriner tarafından yakından izlenmesini gerektiren sağlık koşullarına da sahip olabilir. Burada mali durum ilk bakılacak faktör ise yaşlı kedinin hastalık olasılığının daha yüksek olduğunu ve veteriner ziyaretinin daha fazla olabileceğini de belirtmek isteriz. Ancak iyi bakıldıklarında diğer kediler ile aynı maddi bütçe ihtiyacı oluştururlar. Bu, yaşlı bir kediyi sahiplenmenin, mali durumlarından endişe duyan insanlar için mükemmel bir seçenek olduğu anlamına gelir.

Yaşlı kediler temizdir

Yaşlı kedi sahiplenme

Yaşlı kedilerin yavru kedilerden daha temiz olduğunu biliyor muydunuz? Yavru kediler kendilerini temizlemeyi çok iyi bilmezler. Anneleri bu nedenle onları sık sık temizler. Annesi olmayanlar için temizlik de sahiplerine düşer. Günlük fırçalama yanı sıra tüylerin silinmesi gerekebilir.  Yavru kediler kadar kendilerini tımar etmeye ihtiyaçları yoktur ve fiziksel olarak formda olmayabilirler. Daha az hareket eder ve merak duyguları yavrular kadar aktif değildir. Bu da her yere burunlarını sokmak istemeyecekleri anlamına gelir. Onlar genellikle kanepe üzerinde uyurlar. Siz TV izlerken yanınıza yatarlar. Bu gibi durumlar da kirlenmeyi azaltır. Bununla birlikte, daha büyük kediler çocuklu aileler için daha uygun olabilir. Yaşlı kedilerle yaşamanın ne kadar kolay olabileceğine de şaşırabilirsiniz.

Daha az macera

Yavru kediler çok hareketlidir. Bu nedenle her yavru kedi sahibi yavru kedi ne zaman sakinleşir, sorusunun yanıtını mutlaka arar. Ancak sorun şu ki her biri kısa süre içerisinde yetişkinliğe ulaşmaz. Ulaşsalar dahi on yaşında olup kendini yavru zannedenler ile karşılaşmak da mümkündür. Oysaki yaşlı kedileri gözlemleyerek karakterini kolayca anlayabilirsiniz. Ayrıca tuvalet kazaları ile karşılaşma oranınız azalır. Eşyaların tırmalanması ve daha pek çok macera yarıya inmiş demektir. Kolayca belaya girebilen ve kendilerine zarar verebilen yavru kedilerin aksine, yaşlı kediler diğer kedilerle çok daha iyi sosyalleşir.

Yaşlı kedi sahiplenmenin birçok faydası vardır. Yaşlı kedilerin davranış sorunları yaşama olasılığı genç hayvanlara göre daha azdır. Ayrıca daha hızlı şekilde bağ kurarlar.  Enerjileri daha az olduğu için uyku saatleri daha uzundur. Uyandıklarında da genellikle sizin yanınızda olurlar. Bu süreç içerisinde pek çok kedi ırkı günü minder üzerinde geçirir. Size de mırıldanan bir patiyi sevmek kalır. Mırıldanma kadar güzel bir şarkı olmadığını zamanla fark edersiniz hatta.

Yaşlı bir kedi, yoğun bir ev için uygun olabilir. Yaşlı kediler genellikle daha az aktiftir, bu nedenle yaramazlık yapma ve sorun çıkarma olasılıkları daha düşüktür. Ayrıca, yaşlı bir kedi daha sessiz ve daha rahat olma eğilimindedir, bu da onları o kadar aktif olmayan bir kedicik arayanlar için ideal bir seçim haline getirir. Yaşlı bir kedi, bir aileye harika bir katkı olabilir ve herhangi bir evi daha sakin ve huzurlu hale getirebilir.

Çocuklar için en iyi arkadaş

Çocuğunuz varsa ve bir kediyle geçirecek çok zamanınız yoksa, yaşlı bir patili dost sahiplenmeyi düşünün. Birçok barınak ve kurtarma, yaşlı kedilerde uzmanlaşmıştır çünkü sahiplenme oranları çok daha düşüktür. Bu da hâlâ ev arayan çok sayıda yaşlı kedi olduğu anlamına geliyor! Yaşlı bir kediyi sahiplenme tüm ev için bulunmaz bir nimet olabilir!

Yaşlı kediler çocuklar için yavrulardan çok daha güvenlidir. Hem bebeği hem de kediyi pek çok konuda eğitmeye gerek kalmaz. Ayrıca diğer hayvanlarla iyi uyum sağlarlar ve genellikle genç kedilerden çok daha sevecendirler. Bu nitelikler ayrıca sahibinin hayatını çok daha zengin hale getirebilir. Çünkü yaşlı bir kedi tarafından genellikle saldırıya uğramazsınız. Ayrıca, onları okşayan kişi bir çocuk değilse, saldırma olasılıkları yavru kedilerden daha düşüktür.

Tuvalet eğitimi yok

Yaşlı kediler sokakta yaşasa dahi tuvalet eğitimi konusunda yavru kediler kadar zor değildir. Çiftleşme dönemleri yaklaşmayacağından etrafa idrar da bırakmaz. Çünkü özellikle kedilerde koku bırakma sorunu pek çok kedi sever için zordur.

Yaşlı bir kedi zaten bir evde yaşıyorsa yeni evine alışmak için biraz fazladan yardıma ihtiyacı olabilir. Kum kabıı kullanmak için en iyi yeri bulmak için yardıma ihtiyacı olabilir. Ancak en önemli alışkanlıklar zaten zamanla hallolacaktır. Kedinizi yavaş yavaş yeni aile üyenize tanıtarak işe başlayabilirsiniz. Aynı şekilde eğer bir köpeğiniz varsa ilk girişte onu kafeste tutun. Bu şekilde kedi, köpek tarafından tehdit edilmiş hissetmeyecektir.

Yaşlı Kediler Diş Çıkarmaz

Yaşlı bir kedi sahiplenme için 8 neden arasında diş çıkarma sorunu ile uğraşmamak da yer alır.  Yavru kedi sahipleri bunu ne demek olduğunu çok iyi bilir. Diş çıkarma dönemindeki etraftaki minik ısırık izleri herkesi derinden etkiler. Ancak yaşlı bir kedi, sizi acılı bir geçmişten kurtulmanıza yardımcı olabilir ve diğerlerine yaşlı kedileri sahiplenme konusunda ilham verebilir.

Her şeyden önce, yaşlı kediler daha düşük sahiplenme talebine sahip olma eğilimindedir. Çoğu hane, daha genç kedileri veya yavru kedileri sahiplenmeyi tercih eder. İkincisi, Son olarak, yaşlı kedilerin genellikle daha az tıbbi sorunları vardır. Yeni aile üyenizin yeni evine alışması biraz zaman alabilir, ancak ödüller masraflardan daha ağır basar.

Onların sahiplenilmeye daha fazla ihtiyacı var

Yaşlı kedi sahiplenme

Yaşlı bir kediyi sahiplenmenin birçok faydası vardır. Sadece yaşlı bir kedinin yeni bir ev bulmasına yardım etmekle kalmayacak, aynı zamanda ona hayata yeni bir başlangıç ​​yapmış olacaksınız. Onların sıcak bir yuvaya daha fazla ihtiyacı vardır ve birini sahiplenmek hem kediye hem de yeni sahibine yardım etmenin mükemmel bir yoludur.

Yaşlı kediler genellikle inanılmaz derecede sevgi dolu ve yeni ailelerine sadıktır. Kararınızı diğer canlılarım çoğundan daha fazla anlıyorlar. Yaşlanan bedenleri ve zihinleri, onları birçok farklı yaşam ortamına toleranslı hale getiriyor. Yetişkin bir kedinin barınağa girmesinin en yaygın nedeni, önceki sahiplerinin ayrılması veya taşınmasıdır. Yaşlı kediler, farklı ortamlarda yaşamaya alışkındır ve sevgi dolu bir yuvayı takdir eder. Daha yaşlı bir kediyi sahiplenmek size birkaç özel avantaj sağlayabilir.

Sıcak bir iletişim

Yaşlı kediler büyük tecrübelere sahiptir. Yaşantıları boyunca başlarından geçen pek çok şey onları zorlu hayat koşullarında öğrenmeye yöneltir. Bu nedenle kedi severler tarafından gördükleri ilgiye karşı çok fazla ilgi gösterip iletişim kurmaya çalışırlar. Daha hızlı ve daha güçlü bağ kurarlar.

Yaşlı kedi hazırlığı oldukça eğlenceli

Yaşlı kedi sahiplenme için neden arayanlara en basiti olarak eğlenceye davetlisiniz, diyebiliriz. Çünkü yaşlı bir kedi için hazırlık yapacaksınız. Onun için boş zamanlarınızı değerlendirerek tırmalama tahtası yapacak ve marifetleriniz varsa el emeği göz nuru bir şeyler örecek ya da dikeceksiniz. En olmadı alışveriş yapacaksınız. Bir kedi için oyuncak seçmek hatta mama seçmek bile eğlencelidir.

Evinizin hangi köşesine kediniz için yer vereceğinizi hesaplayacaksınız. Belirtmek isteriz ki onlar için küçük bir alan yeterli. Yeter ki evde istedikleri zaman yalnız kalabilecekleri güvenli bir ortam olsun. İlk yapacağınız da bu olsun. Bir dolap içi ya da yatak altı gibi sizin için tuhaf olan alanlar onlar için huzur demektir.

Sıkça sorulan sorular

Kedilerin yavru olarak sahiplenilmesi eve daha çabuk alışacağını düşünmelerine neden olur. Oysa yetişkin ve yaşlı kediler de eve çabuk alışabilirler. Özellikle evcil olanlar için durum daha kolaydır. Evi tanıtmak, ona ait olan eşyaları tanıtmak en çok da onunla ilgilenmek yeterlidir.

Kedi için yaş önemli değildir. Sütten kesilmiş olması ve annesinden ayrılmış olması yeterlidir. Kedilerde aile kavramı yoktur. Ancak annelerini bir süre özleyebilirler. Bu nedenle belirttiğimiz gibi anne sütünü almış olmalılar. Veterinerler yavru kedilerin en az üç aylık olmaları gerektiğini belirtmektedir. Bu süreç sonrasında sahiplenme yapabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.