Hiç kedilerin insanlar gibi menopoza girip girmediğini merak ettiniz mi? Eğer cevabınız evet ise kedilerde kızgınlık döngüsünün nasıl olduğunu, hangi yaşa kadar doğurabildiğini anlamanız gerekiyor.
İçindekiler
Kedilerde insanlardaki adet dönemine benzer kızgınlık döngüsü şeklinde bir süreç takip eder.
Kedilerin doğurganlığa adım attığı kızgınlık döngüsü pubertaya (ergenliğe) erişmeleri ile başlamaktadır. Pubertaya erişim çok erken yaşlarda olabilir. Bir kedinin pubertaya erişimi ırkına, doğduğu aya ve yaşam şartlarına göre değişkenlik gösterse de genellikle 6-8 aylık dönemde gerçekleşmektedir. Ancak bu süre 5 aylığa kadar düşebilmektedir. Kediler poliöstrus gösteren canlılar olduklarından dolayı yaşamları boyunca bu döngüyü sıklıkla yaşamaktadır. Poliöstrus gebelik oluşmadığı sürece belirli aralıklarla östrus (kızgınlık) gösterilmesidir. Her bir kızgınlık döngüsü yaklaşık olarak 3 hafta sürmektedir.
Kızgınlık döngüsüne giren kedilerde ilgi çekme davranışları sergileme, normal zamana göre daha huzursuz olma, dışarı çıkma isteği, normalden daha sesli ve gürültülü olma, bel kısmına dokunulması sonucunda belini yukarı doğru kaldırma ve yerde yuvarlanma gibi belirtiler gözlenir. Kediler bu belirtileri göstererek çevresindeki erkek kedilere hamileliğe hazır olduğu işaretini verir.
Dişi kedilerin çok genç yaşta başlayan kızgınlık döngüleri ömür boyu devam eder. İnsanlardaki adet dönemine benzeyen bu döngüde, insanlardaki gibi yoğun kanamalar olmaz.
Bu döngüler yaşamları boyunca gerçekleşir yani dişi kediler, insanlardaki gibi bir menopoz dönemi yaşamazlar. Bu nedenle kedilerde menopoz belirtileri görülmez. Bu sebeple, kısırlaştırılmayan kediler ömürlerinin sonuna kadar üreme anlamında aktif bir yaşam sürmeye devam edeceklerdir.
Bir kedinin ortalama bir doğumda 4 yavrusu dünyaya gelir. Tabi bu sayı hamile kedinin çeşitli özelliklerine göre 1 ile 10 arasında değişebilir. Daha fazla çiftleşme fırsatı bulan, sağlıklı, veteriner hekimi kontrolüne düzenli giden ve aşılarını olan, stresten uzak bir ortamda yaşayan ve genç olan kedilerin daha fazla yavru doğurma ihtimali yüksek olmaktadır.
Bu veriler göz önünde tutulduğunda bir kedi senede ortalama 25 yavru doğurma potansiyeline sahip olmaktadır. Buna göre 12 yaşında bir kedi yaklaşık 300 kedinin annesi olabilir. 1952 senesinde 420 yavru dünyaya getiren Dusty isimli kedi, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmiştir. Tabi bu sayıya ulaşmak oldukça güçtür çünkü kediler yaşlandıkça daha az yavru dünyaya getirme eğilimindedir.
Bu sunulan bilgileri dikkate aldığımızda kedilerin kısırlaştırılması kedi popülasyonunun kontrol altında tutulması adına çok önemlidir. Yaşlı kediler ne kadar sağlıklı görünseler de bedenleri artık güçsüzleşmeye başladığı için onların hamile kalması, sağlıkları açısından da riskli olacaktır.
Bir kedi yaşamı boyunca, ölene kadar hamile kalma potansiyeline sahiptir. Elbette yaşlandıkça fiziksel değişimler ve yorgunluk, hamile kalma ihtimalini düşürür ancak gene de bir kedi yaşlı da olsa hamile kalabilir. Bu konuda bilinen en yaşlı kedi otuz yaşında iki yavru kedi dünyaya getiren Kitty olmuştur. Ancak ileri yaşlı kedilerin doğum yapmasının sakıncalı olduğunun bir kez daha altını çizelim!
Kızgınlık dönemi ve hamilelik dönemi toplamda 2 ay kadar sürmektedir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında bu döngüler sıklık kazanır. Yani bir kedi senede ortalama 3 veya 4 defa hamile kalabilir. Uygun çevre şartlarında bir kedinin ömrü ortalama 15-20 yıldır. Bu da ömrü boyunca yaklaşık 50 defadan fazla hamile kalabileceği anlamına gelmektedir.
Tabi bu kadar sıklıkta bir hamilelik önerilmez çünkü doğumdan sonra yavru kedilerin sütten kesilmesi ortalama 2 ay kadar sürer. Eğer anne kedi tekrar hamile kalırsa kediler sütten daha erken kesilmek zorunda kalacaktır. Bu kadar sık gebelik aynı zamanda anne kedinin ve yavru kedilerin sağlığı için de risklidir.
Kısırlaştırma işlemi yapılmadıkça kedilerin üreme faaliyetlerine devam edeceğini unutmayın. Her yavrunun ise yeni bir sorumluluk getirdiğini ve bu sorumluluğu alıp alamayacağınızı mutlaka düşünün. Eğer yavruların bakımını ve gelişimini yeterince karşılayamayacaksanız kedinizin kısırlaştırılmasının avantajlarını veteriner hekiminizle tartışın.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar