Yaşlı Köpeklerin Genç Hissetmesini Sağlayacak 10 Yöntem

20 Mart 2023
393
Yaşlı Köpeklerin Genç Hissetmesini Sağlayacak 10 Yöntem

Yaşlı köpeğiniz kaç yaşında olursa olsun, onu genç hissetmesine yardımcı olmak  önemlidir. Çünkü genç hissettiklerinde hayattan zevk alma olasılıkları çok daha yüksektir. Yaşlı Köpeklerin Genç Hissetmesini Sağlayacak 10 Yöntem ile sessiz kalan ev ortamınızı renklendirebilirsiniz.

Köpekler yaşlandıkça eklemlerde ağrı ve ağrılar veya diş hastalıkları gibi bir dizi fiziksel değişiklik yaşayabilir. Ancak uygun bakım ile uzun ve sağlıklı bir hayat yaşayabilirler. Bunun için plânlı hayat, sabır ve sevgi yeterlidir.

Yaşlı Köpeklerin Genç Hissetmesini Sağlayacak Yöntemler

Yaşlandıkça, köpekler daha az aktif hale gelir ve sağlık sorunları geliştirme riski daha yüksektir. Bu nedenle aktif kalmalarını sağlamak önemlidir. Yaşlı Köpeklerin Genç Hissetmesini Sağlayacak 10 Yöntem ile yaşlı dostunuzu gençlik dönemlerine geri döndürebilirsiniz. Fiziksel olduğu kadar psikolojik sağlığını da pozitif olarak yükseltebilirsiniz. Mutluluk elbette sağlığı da beraberinde getirir. Onu mıknatısı ile kendine doğru çeker.

Yüksek Kaliteli Bir Diyetle Besleyin

Yaşlı Köpeklerin Genç Hissetmesini Sağlayacak 10 Yöntem

Yaşlı köpeğiniz kilo almaktan ve hareket kabiliyetinden şikayetçiyse, yüksek kaliteli bir diyet cevap olabilir. Kas kütlesini korumak için daha yüksek bir protein-kalori oranı gereklidir. En iyi protein kaynakları, sığır eti, kuzu eti, tavuk, balık veya yumurta gibi hayvansal proteinlerdir. Tahıl zayıf bir protein kaynağıdır ve bundan kaçınılmalıdır. İdeal olarak, yaşlı bir köpek maması, yaşlanan yavru köpeğinizi sağlıklı tutmak için 1.000 kalori başına en az 75 gram protein içermelidir. Yüksek düzeyde lif içeren bir diyet de faydalıdır, çünkü köpeklerin daha uzun süre tok hissetmelerine yardımcı olur ve öğünler arasında kan şekerini sabit tutar. Tam ve dengeli bir diyet, evcil hayvanınızın ihtiyaç duyduğu tüm vitaminleri sağlayacaktır. Vitaminler, sağlığın yapı taşlarıdır ve köpeğinizin güçlü kaslar, deri ve tüy geliştirmesine yardımcı olur.

Takviyeler Ekleyin

Kıdemli köpeğinizin diyetine takviyeler eklemek, ihtiyaç duydukları vitaminleri ve besinleri aldıklarından emin olmanın harika bir yoludur. Ayrıca yaşlı yavru köpeğinizin sağlıklı ve aktif kalmasına yardımcı olabilirler. Protein, köpeklerin büyümesine ve kaslarını korumasına, hormon üretmesine, metabolizmayı kontrol etmesine ve dokularını iyileştirmesine yardımcı olur. Kuru mamalarına yüksek kaliteli bir takviye eklemek, yaşlandıkça azalabilecek olan bu hayati besin alımını artırmaya yardımcı olabilir.

Omega-3 yağ asitleri, yaşlı köpeğinizde iltihaplanmayı azaltmak ve sağlıklı eklemleri, kalbi ve bilişsel işlevi desteklemek için iyidir. Birçok ticari köpek mamasında bulunabilirler ve bazıları özellikle yaşlılar için yapılır. Probiyotikler ayrıca yaşlı köpeklerde sindirim sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Bu probiyotikler, köpeğinizin bağırsaklarında daha fazla besin emmesine yardımcı olabilecek “iyi” bakterilerin büyümesini teşvik eder. Yaşlı köpeğinizin eklem sorunları varsa, onlara glukozamin veya kondroitin vermek iltihabı azaltmanın ve hareketliliği iyileştirmenin etkili bir yoludur. Bu takviyeler veterinerlerden temin edilebilir ve kendi başlarına veya mamalarıyla birlikte takviye olarak kullanılabilir.

Su Terapisi Yapın

Yaşlı köpeğinizin yeniden köpek genç hissetmesine yardımcı olmanın bir yolunu arıyorsanız, cevap su terapisi olabilir. Ağrıyı azaltmak ve hareketliliği, gücü ve koordinasyonu artırmak için suyu kullanan bir fizik tedavi türüdür. Yüzme her zaman popüler bir spor olmuştur, ancak şimdi köpeğinizi forma sokmanın başka bir yolu var: su terapisi. Hidroterapi, ağrıyı hafifletmek, hareket aralığını artırmak ve hareketliliği iyileştirmek için suyun özelliklerini kullanır.

Suyun kaldırma kuvveti, köpeğinizin eklemlerini esnetmesini kolaylaştırır ve havuzdaki hareket direnci, kaslarını güçlendirmesini sağlar. Ilık su ayrıca dolaşımı artırır ve ağrıyan eklemleri ve kasları yatıştırmaya yardımcı olur. Bir terapist, ihtiyaçlarına ve yeteneklerine uygun bir egzersiz rutini oluşturmak için köpeğinizle birlikte çalışır. Su altında koşu bandında veya jakuzide yürümek gibi çeşitli teknikler kullanabilirler. Bu terapi şekli özellikle geriatrik köpekler için yararlıdır. Acı çekmeden egzersiz yapmalarına ve yaşlandıkça güçlerini korumaları gereken yaşlanan köpekler için gerekli olan kas inşa etmelerine olanak tanır. İyi bir kural, veterinerinize danışmadan asla yeni bir egzersiz rejimine başlamamaktır. Kıdemli köpeğinizin daha sıkı bir eğitim almaya hazır olup olmadığını belirleyebilecekler.

Günlük Oyun Oynayın

Yaşlı Köpeklerin Genç Hissetmesini Sağlayacak 10 Yöntem

Her yaştan köpek oyun zamanını sever ve bu, genel sağlıklarına büyük katkıda bulunan bir faktördür. Kas gücü oluşturur ve zihinsel keskinliğini artırırken aynı zamanda sizinle temel bağlanma süresi sağlar. Köpeğinizin hızı yavaş olsa bile, her gün oynamak çok önemlidir. İster uzun bir yürüyüş ister bir getirme oyunu olsun, tutarlı oyun süresi onların sağlığı ve esenliği için önemlidir. Yapboz oyuncakları, çeşitli geziler ve saklambaç gibi beyin oyunlarıyla yaşlı köpeğinizin zihnini keskin tutun. Akıl sağlıklarını sağlam tutmak, altın yıllarını yaşamalarına yardımcı olacaktır.

Oyun oynamak her yaştan köpek için önemlidir, ancak özellikle yaşlı köpekler için faydalıdır. Oyun oynamak, köpeğinizi yalnızca fiziksel olarak aktif tutmakla kalmaz, aynı zamanda beyinlerini yeni şekillerde uyarabilir ve sosyal beceriler geliştirmesine yardımcı olabilir. Günlük bir yürüyüş veya birkaç kısa, düşük etkili 10 dakikalık oyun, çoğu yaşlı köpek için doğru egzersizdir. Çok çabuk yorulmalarına veya acı çekmelerine neden olmadan kalp sağlığını ve kas tonunu iyileştirecektir.

Diş Sağlığını Koruyun

Köpeğinizin dişlerinin bakımı, düzenli diş temizliği ve veteriner muayeneleri ile başlar. Bunlar olmadan, köpeğiniz kalp, böbrek, karaciğer ve akciğer sağlığını etkileyebilecek diş eti hastalığı gibi diş problemleri yaşayabilir. Köpekler yaşlandıkça dişlerinde ve diş etlerinin altında plak ve tartar oluşur. Bu bakteri daha sonra kan dolaşımına girebilir ve bu da ciddi sağlık risklerine neden olur. Evde rutin diş bakımına ek olarak, köpeğinizin diyetini, dişlerini temiz ve sağlıklı tutmaya yardımcı olan çeşitli ürünlerle tamamlayabilirsiniz. Bunlara köpek diş macunu, su katkı maddeleri ve terapötik veteriner diyetleri dahildir. Köpeğinizin dişlerini fırçalamak, plağı çıkarmanın ve diş eti iltihabını azaltmanın en iyi yoludur. Uzun sürmez ve köpeğinizin diş sağlığında önemli bir fark yaratabilir.

Köpek Masajı Yapın

Yaşlı Köpeklerin Genç Hissetmesini Sağlayacak Yöntemler

Köpek masajı, evcil hayvanınızla yeniden iletişim kurmanın harika bir yoludur. Tıpkı bir insanı okşar gibi, köpeğinize dokunmak sakinleştirici ve bağ kurma faydalarıyla bilinen oksitosin hormonunu serbest bırakır. Ayrıca, patili dostunuzun bağışıklık sistemini sağlıklı tutmak. Ayrıca hastalıklarla savaşmak için gerekli olan kan akışını ve lenf sıvısının akışını iyileştirir. Bunların yanı sıra, ağrı ve sertliği hafifletmeye yardımcı olabilir.

Köpeğinize masaj yapmak kendi evinizin rahatlığında yapılabilir veya bir profesyonel ile bir seans planlayabilirsiniz. Çoğu uzman tekniklerin bir kombinasyonunu kullanır. Kaslarını ısıtmak için köpeğinizin vücudunu ellerinizle hafifçe okşayarak başlayın. Ardından, dolaşımı sağlamak için birkaç efleuraj – uzun süzülme vuruşları – gerçekleştirin.

Görevlendirin

Birçok kişi yaşlı köpekleri tembel olarak düşünürken, aynı zamanda oldukça yararlı çalışanlar olabilirler. İşinizi halletmenize ve duygusal destek sağlamanıza yardımcı olabilirler. Köpeğinizi görevlendirmek, tekrar bir köpek yavrusu gibi hissetmelerine yardımcı olmak ve günlük rutinlerin monotonluğundan bir mola vermek için harika bir yol olabilir. Bunun için getir, otur, yat, bekle ve gel gibi komutları öğretmeniz gerekir.

Bolca Gezi

Plaja hızlı bir gezi veya hafta sonu yürüyüş, kıdemli köpeğinizi eğlendirmek için harika bir yoldur. Manzaradaki bir değişiklik, etraflarındaki her şeyi keşfetmeye hevesli oldukları yavru köpek günlerini yeniden yaşamalarına yardımcı olabilir.

Ödüllendirin

Kıdemli köpeğinizi uyarmak, onun depresif hissetmesini önlemenin en iyi yollarından biridir. Bu, onlara çok fazla ilgi göstererek, oyun oynayarak ve yapboz oyuncaklarını rutinlerine dahil ederek yapılabilir. Bunların yanı sıra ödül atıştırmalıkları da aynı öneme sahiptir. Leziz ve sağlıklı atıştırmalıklar ile mutlu ve sağlıklı hissetmeleri sağlanabilir. Yaşlı Köpeklerin Genç Hissetmesini Sağlayacak 10 Yöntem içerisinde ödüller büyük öneme sahiptir.

Sıkça sorulan sorular

Köpeklerin ne kadar süre yaşayabileceği konusunda birkaç iddia var, ancak bazılarının doğru olduğu kanıtlandı. Dünyanın bilinen en eski köpeklerinden biri Portekiz’den Bobi adlı bir köpektir. American Kennel Club’a göre, o safkan bir Rafeiro do Alentejo, ortalama yaşam beklentisi 12 ila 14 yıl olan bir besi hayvanı bekçi köpeği türü. Şu an 30 yaşında ve neredeyse 31 olacak.

Yaşlı köpekler, özellikle yalnız bırakıldıklarında veya herhangi bir nedenle sizi terk etmek zorunda kaldıklarında, genellikle ayrılık kaygısı geliştirirler. Orada olamayacağınız korkusu, onların çok fazla endişelenmesine ve sızlanmasına neden olabilir. Ayrıca ağrı, kaygı, bilişsel sorunlar veya işitme kaybı gibi çeşitli nedenlerle sızlanıyor olabilir. Bunu neden yaptıklarını ve bu konuda ne yapabileceğinizi anlamak önemlidir.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi, bu sorunun cevabı cins ve boyuta göre değişir. Chihuahuas ve Puglar gibi küçük köpek ırkları genellikle 11 veya 12 yaşında yaşlılar olarak kabul edilir. Golden Retriever gibi orta boy köpekler 8 ila 10 yaşlarında olgunlaşır ve Great Danes gibi dev ırklar yaklaşık 7 yaşında yaşlı olur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.