Köpeklerde Diş Bakımı ve Diş Fırçalama

7 Mart 2023
434
Köpeklerde Diş Bakımı ve Diş Fırçalama

Köpeğinize en iyi diş bakımını sağlamanız hayati önem taşır. Bu, düzenli fırçalama, iyi beslenme ve diş temizliği ile yapılabilir. Köpeğinizin dişlerine iyi bakmanın adımlarını öğrenerek, onlara mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için en iyi şansı verebileceksiniz. Köpeklerde diş bakımı ve özellikle diş fırçalama zor bir uygulama gibi gözükebilir.

Köpeğinizin sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmasını istiyorsanız, ağız sağlığını korumak için adımlar atmanız gerekir. Temiz dişlere sahip olmak enfeksiyondan korunmanın en iyi yollarından biridir. Neyse ki, düşündüğünüz kadar zor değil.

Diş Fırçalamanın Önemi

Köpeğinizin dişlerini mükemmel durumda tutmak için plak ve tartar oluşumunu nasıl önleyeceğinizi bilmeniz gerekir. Bu iki diş problemi büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Diş fırçası kullanmak plak ve tartarı çıkarmanın en iyi yoludur. Ancak, köpeğiniz dişlerini fırçalamaya alışık değilse, onu yavaş yavaş bu göreve alıştırmanız gerekir. Plak, köpeğiniz yemeğini çiğnediğinde oluşan yapışkan bir maddedir. Tükürükteki bakteriler, gıdadaki tuzlarla birleşerek sert bir plak oluşturur. Ayrıca, diş etlerini uyarmak için köpeğinize arada bir çiğneme ödülleri vermek de iyi bir fikirdir. Bunu yaptığınızda, dişlerini mükemmel durumda tutması için ona mümkün olan en iyi şansı vermiş olursunuz.

Evcil hayvanınızın ağız sağlığıyla ilgili endişeleriniz varsa, tavsiye edilen temizlik rutini hakkında veterinerinizle konuşmanız iyi bir fikirdir. Çoğu zaman, veterinerler her altı ayda bir diş muayenesi ve temizlik yapılmasını önerir. Köpeğinizin dişleri her gün temizlenmeli ve fırçalanmalıdır. Petibom gibi çoğu evcil hayvan mağazasından özel bir köpek diş fırçası satın alınabilir. Evcil hayvanınız için bir diş bakımı rutini geliştirmenize yardımcı olabilmesi için veterinerinize tıbbi bir geçmiş ve diyet bilgileri sağlamalısınız.

İki Günde Bir Dişlerini Fırçalayın

köpek dişi nasıl temizlenir

Köpekler dişlerini kendi başlarına temizleyemezler. Diş bakımı prosedürlerini kabul etmek için eğitilmeleri gerekir. Köpeğinizin dişlerini fırçalamak, ağız sağlığının çok önemli bir parçasıdır. Evcil hayvanınızın ağzını temiz tutmanın bariz faydalarının yanı sıra, düzenli fırçalama periodontal hastalık riskini azaltmaya yardımcı olacaktır. Aynı zamanda ağız kokusunu da önleyecektir. Birçok evcil hayvan, hayatlarının erken dönemlerinde diş problemleri yaşar. Yavru köpeğiniz gençken diş temizleme rutinine başlamak, ağız sağlığına uzun vadeli bir yatırımdır. Daha sonraki maliyetli diş prosedürlerinden daha ucuzdur.

Başlamak için, köpeğinizin dişlerini fırçalamak için bir yer bulun. Dış dişlerle başlayın ve içeri doğru ilerleyin. Ardından, köpeğinizin ağzının her iki tarafında geçirdiğiniz süreyi kademeli olarak artırın. Köpeğinizin dişlerini fırçalarken yumuşak bir diş fırçası kullandığınızdan emin olun. Bazı köpekler dişlerine dokunulmasından hoşlanmazlar. Ancak, köpeğiniz işbirlikçiyse, dişlerini fırçalamak eğlenceli ve ödüllendirici bir deneyim olacaktır. Köpeğiniz dişlerini fırçaladıktan sonra onu lezzetli bir ödül maması ile ödüllendirebilirsiniz. Köpeğiniz için en leziz ve sağlıklı ödül atıştırmalıkları için tıklayabilirsiniz.

Evcil hayvanınızın ağız sağlığını iyileştirmenin bir başka yolu da günlük içme suyuna ağız çalkalama suyu eklemektir. Su katkı maddeleri, plakla savaşmanın harika bir yoludur. Diğer seçenekler arasında enzimatik diş macunları ve diş tedavileri bulunur. En iyi sonuçlar için, köpeğinizin dişlerini haftada en az iki kez fırçalayın. Tavsiye edilen sıklık, evcil hayvanınızın özel ihtiyaçlarına bağlı olarak değişecektir. Köpeğinizin periodontal hastalığı varsa, dişlerini bir profesyonele temizletmek iyi bir fikir olabilir. Fırçalamaya ek olarak, evcil hayvanınızın bakımını su katkı maddeleri ve diş ödülleri ile tamamlayabilirsiniz. Bu ürünler, evcil hayvanınızın ağzını ve genel sağlığını en iyi durumda tutmak için uzun bir yol kat edecektir.

Lezzetli Diş Macunu Tercih Edin

Bir köpek sahibiyseniz, diş bakımının evcil hayvanınızın sağlık rejiminin önemli bir parçası olduğunu bilirsiniz. Köpeğinizin dişlerini fırçalamak, taze nefesi korumanın ve plak oluşumunu önlemenin harika bir yoludur. Köpek diş macunu çeşitli tatlarda ve boyutlarda olabilir. Bazıları özellikle köpekler için yapılır ve evcil hayvanlar için güvenli olan bileşenler içerir. Satın aldığınız ürünün tüylü dostunuz için güvenli olduğundan emin olmak için herhangi bir köpek diş macunu satın almadan önce bir veteriner hekime danışmalısınız. İçeriği köpeğiniz için lezzetli ürünler ile dolu olanları tercih ederek patili dostunuzun diş bakım saatlerini keyifle beklemesini kolayca sağlayabilirsiniz.

Beslenmesine Dikkat Edin

Mama tercihi köpeğinizin diş sağlığı ile doğrudan etkilidir. Kuru mamalar köpeğinizin diş bakımını kolaylaştırır. Köpeğinizin dişleri için en iyi mamayı seçerken, sentetik dolgu maddesi içermeyen kaliteli bir mamayı tercih etmeyi unutmayın.

Köpeğin dişleri için en iyi diyet mama, meyve ve sebze içeren bir diyettir. Bu bileşenler antioksidanlarla yüklüdür ve temel diş sağlığı yararlarının sağlanmasına yardımcı olurlar. Meyve ve sebzeler de köpeklere atıştırmalık olarak verilebilir. Bu yiyeceklerdeki enzimler, plak ve yiyecek parçacıklarını dişlerinden çıkarmaya yardımcı olabilir. Sebzeler harika bir seçimdir çünkü şekerleri veya yağları yoktur. Ayrıca kronik oksidatif stresle savaşabilen antioksidanlar içerirler.

Bir probiyotik takviyesi, köpeğinizin ağız sağlığını da güçlendirebilir. Bir probiyotik takviyesini çözünür lifle karıştırmak, köpeğinizin ağzını sağlıklı tutmanın etkili bir yoludur. Ayrıca karışıma tıbbi mantar takviyesi veya kemik suyu da ekleyebilirsiniz.

Diş Sağlığına İyi Gelen Oyuncak Ve Atıştırmalıklar Edinin

köpek diş fırçalama

Köpeğinizin dişlerini temiz tutmanın en iyi yollarından biri ona birkaç çiğneme oyuncağı vermektir. Bu çiğneme oyuncakları, dikkatini mobilyalardan uzaklaştırmak ve sağlıklı diş ve diş etleri geliştirmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Doğru çiğneme oyuncakları, köpeğinizin ağız sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Bu diş temizleme cihazları, yavru köpeğinizin dişlerinin içeri girmesine izin veren derin oluklar ve çıkıntılar içeren dayanıklı kauçuk veya naylondan yapılmıştır. Ayrıca köpeğinizin dişlerindeki plakların kazınmasına da yardımcı olabilirler. Hatta bazıları, tartar ve plağı parçalamaya yardımcı olan enzimler içeren su eklentileri içerir. Bu ürünleri yerel evcil hayvan mağazanızda veya çevrimiçi olarak da bulabilirsiniz.

En iyi oyuncaklar, köpeğinize saatlerce zihinsel ve fiziksel uyarım sağlamak için tasarlanmıştır. Bu özellikle çene veya eklem problemleri olan yaşlı köpekler için önemlidir. Köpek diş temizleme oyuncakları için alışveriş yaparken, bunların köpeğinizin ağzı için doğru boyutta olduğundan emin olmak isteyeceksiniz. Çok büyük bir oyuncak köpeğin sindirim sistemini engelleyebilir ve çok küçük bir oyuncak köpeğin boğulmasına neden olabilir.

Atıştırmalıklar da aynı şekilde diş sağlığı için oldukça etkilidir. İçeriğinde yer alan mineral ve kalsiyum köpeğinizin diş ve kemik sağlığını olumlu yönde etkiler. Ödül atıştırmalıklarının yanı sıra köpeğiniz için uygun olan sebze ve meyveleri de tercih edebilirsiniz.

Diş Bakım Ürünleri Kullanın

Ağız bakım suyu, spreyi, enzim etkili diş jeli ve kemiği gibi ağız temizliği ve bakımı için pek çok ürün bulunmaktadır. Diş bakımını kolaylaştırmak ve daha etkili hale getirmek için her biri farklı özelliklere sahiptir. Diş bakımı yaparken köpeğinizin de mutlu olması ve eğlenmesi adına tercih edebileceğiniz pek çok ürün olduğunu unutmayın. Köpeklerde diş bakımı hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Düzenli Muayeneyi İhmal Etmeyin

Köpek sahipleri arasında periodontal hastalığın doğası hakkında bilgi eksikliği vardır. Bu nedenle, durumu düzgün bir şekilde inceleyip tedavi edemeyebilirler. Bir veteriner periodontal hastalığı teşhis etmek için kapsamlı bir ağız muayenesi yapabilir. Muayene sırasında dişler ve diş etleri arasındaki bağlantıya gideceğiniz için bir diş probu kullanacaklardır. Ayrıca röntgen olasılıkları ve diş kaybını kontrol etmek için cihazları kullanırlar.

Köpeğiniz için düzenli diş bakımına yatırım yapmak, genel sağlığın önemli bir parçasıdır. Ağız kokusu, periodontal hastalık ve diş çürümesi ağrıya ve diğer sorunlara neden olabilir. Evcil hayvanınızın ağzını sağlıklı tutmak basittir. Köpeğinizin diş veya diş eti problemleri belirtileri gösteriyorsa, derhal veterinerinize görünün. Veteriner, köpeğinizin dişlerini ve diş etlerini sağlıklı tutmak için bir tedavi planı önerebilir.

Diş problemleri ayrıca köpeğinizin iştahını, enerji seviyesini ve yaşam kalitesini etkileyebilir. Bu sorunları önlemek için her yıl bir diş temizliği planlayın.  Köpeğinizin dişlerinde plak önleme ürünü kullanmak plak oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Bir köpek diş fırçası kullanmak, köpeğinizin ağzındaki plağı kontrol etmeye de yardımcı olabilir. Diş temizliği için bir veterinere gitmek, diş problemlerini önlemenin ve evcil hayvanınızın dişlerini ve diş etlerini sağlıklı tutmanın en iyi yoludur.

Köpeğinizin nefesi kötüyse, bu bir diş veya diş eti enfeksiyonu belirtisi olabilir. Profesyonel bir diş temizliği sırasında, veterineriniz köpeğinizin ağzında kanama, apse veya başka problemler olup olmadığını kontrol edecektir. Ziyaret sırasında, veterineriniz soruna neden olabilecek plakları da kaldıracaktır.

Sıkça sorulan sorular

Köpeğinizin dişlerini temizlemenin ilk adımı iyi bir diş ürünü bulmaktır. Minimum aromalı ve minimum sayıda bileşen içeren bir ürün arayın. Ayrıca köpeğiniz için özel olarak tasarlanmış bir parmak diş fırçası da satın alabilirsiniz. Bu genellikle yumuşak kıllara sahip küçük bir silikon kılıftır.

Diğer bir yöntem ise bez kullanmaktır. Bu, köpeğinizin yüzünü silmek veya ağzını yıkamak için kullanılabilir. Fırçanız yoksa fışkırtma şişesi veya diş spreyi deneyebilirsiniz. Bir spreyin kullanımı kolaydır ve köpeğinizin ağzının her iki tarafına da uygulanabilir.

Bazı köpekler fırça kullanmakta zorlanırlar ve biraz yardıma ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle oyuncak iyi bir seçimdir. Aromalı oyuncaklar bu amaç için iyi fikir olabilir.

Kuru köpek mamaları köpeklerin dişleri için yaş mamadan daha etkilidir. Mama içeriğine kalsiyum ve mineral takviyeleri yapılabilir. Elbette veterinere danışılmalıdır. Diş fırçalama köpeklerin dişlerine en iyi gelen şeylerden biridir. Çiğneme oyuncakları, diş jeli, diş spreyi gibi ürünlerde kullanabilirsiniz. Tam ve dengeli bir kuru mamanın yanı sıra diş bakımına katkıları olan mama çeşitlerine göz atabilirsiniz.

Uzmanlar köpeklerin dişlerinin en az haftada bir kez fırçalanması gerektiğini belirtmektedir. Günde bir kez fırçalama en ideal diş bakımı için gereklidir. Diş sağlığı korunur ve ağız temizliğinin etkisi ile köpeğinize pek çok faydası olur. Diş fırçalama diş bakımında en etkili yöntem olsa da bunu asla kabul etmeyen köpekler için farklı bakım ürünleri kullanılabilir bu süreç içerisinde köpeğinizi fırçalamaya alıştırmanız kolaylaşabilir.

Rutin bir diş temizliği, tartar oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Profesyonel bir temizlik için köpeğinizi bir veterinere götürebilirsiniz veya köpeğinizin dişlerinde tartar oluşumunu en aza indirmek için bir ev yöntemi kullanabilirsiniz.

Yapmanız gereken ilk şey, köpeğinizin dişlerini fırçalamaktır. Basit bir diş fırçası ve biraz diş macunu, evcil hayvanınızın dişlerini temiz tutmanıza yardımcı olabilir.

Köpeklerde ağız kokusu sadece zor olmakla kalmaz, aynı zamanda daha ciddi bir tıbbi sorunun işareti olabilir. Yapılacak en iyi şey, profesyonel bir temizlik için köpeğinizi veterinere götürmek. Düzenli diş fırçalama, ağız bakım suları, tam ve dengeli beslenme, diyete meyve ve sebze ekleme, yeterli egzersiz ve bolca sevgi ile sağlıklı ve mutlu bir yaşam sağlanabilir. Ağzı kokusunun altında bir sağlık sorunu yatıyorsa mutlaka tedavisi yapılmalıdır.

Köpek dişi, köpek diş macunu ve diş fırçası ile fırçalanır. Yumuşak kıllı parmak diş fırçaları en ideallerinden biridir. Diş macunu içeriğinde leziz ürünler yer alırsa diş bakımı çok daha kolay ve eğlenceli bir hal alabilir.

İki aylık itibari ile her köpek diş bakımına başlamalıdır. Erkenden eğitim ile diş bakım işlemi çok daha kolaylaşacaktır.  Köpeğinizi diş fırçalamanın harikalarıyla tanıştırmanın iyi bir yolu, bir ödül maması sunmaktır. Bunlar, köpeğinizin ıslak mamasından fıstık ezmesine kadar her şey olabilir. Sadece doğru ikramları seçtiğinizden emin olun.

Bizlere özel olan diş macunları, köpeğinizin karaciğerine zarar verebilecek ksilitol içerebilir. Ayrıca diğer maddeler köpeğinizin sağlığını bozabilir. Bu nedenle evcil hayvan ya da köpeklere özel olarak üretilenleri tercih etmelisiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.