Köpeğim neden çok uyuyor? Ne Yapmalıyım?

10 Mart 2023
756
Köpeğim neden çok uyuyor? Ne Yapmalıyım?

Köpeğim neden çok uyuyor? Köpekler, vücutları onlara ihtiyaçları olduğunu söylediğinde uyurlar. Bu onların beyin gelişimi, hafızası, öğrenme kapasitesi ve bağışıklık sistemi için önemlidir. Köpeklerin uyku sürelerini ırklarından, yaşlarına ve sağlıklarına kadar pek çok faktör etkiler. Ancak uyku düzeninin neden değiştiğini gözlemlemek için köpeğinizin rutin ve aktivite seviyelerine göz kulak olmak iyi bir fikir olabilir.

Köpekler Ne Kadar Uyur?

Geceleri uzun bir süre uyuma eğiliminde olan insanların aksine, köpekler genellikle gün boyunca kısa şekerlemeler yaparlar. Vücutlarının, insanların genellikle yaptığı gibi, REM uykusunda önemli miktarda zaman geçirmediğini düşündüğünüzde bu mantıklıdır. Köpekler ayrıca çok fazla egzersiz yaparlar, bu da onları yorabilir ve daha sık uyumak istemelerine neden olabilir. Bunu yapabiliyorlar çünkü uyurken beyinleri dinleniyor ve günün aktivitelerinden kurtulmalarına izin veriyor. Bununla birlikte, köpeğinizin aldığı uyku miktarı, yaşına, cinsine ve evcil hayvanınızın yaşam tarzına göre değişebilir. Örneğin, yavru köpekler yetişkinlerden biraz daha fazla uyuma eğilimindeyken, daha büyük ırkların genel olarak daha fazla uykuya ihtiyacı vardır.

Genel olarak, sağlıklı bir köpeğin her gün sekiz ila 14 saat arasında uykuya ihtiyacı olacaktır. Ancak köpeğinizin daha uzun süre uyuduğunu veya uyku pozisyonunda daha fazla zaman geçirdiğini fark ederseniz, bu daha ciddi bir şeyin işareti olabilir. Köpeğinizin uyku alışkanlıklarının değişebileceğini düşünüyorsanız, veterinerinize danışmalısınız.

Köpekler Neden Çok Uyur?

Köpeklerin doğal olarak çok uyuma eğilimi vardır, ancak bunu neden yaptıkları bir köpekten diğerine değişebilir. Bu, yaş, sağlık ve aktivite seviyeleri dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır. Köpeklerin uyumasının en önemli nedeni, günlük aktivitelerinin oluşturduğu yorgunluktan yardımcı olmaktır. Bu, günlük yaşamlarının hayati bir parçasıdır ve sağlıklı, uyanık ve mutlu kalmalarına yardımcı olur. Bu dinlenme onların beyin gelişimine, hafızasına, öğrenme kapasitesine ve bağışıklık fonksiyonlarına yardımcı olur. Aynı zamanda hastalanmalarını önler ve daha az sinirli olmalarını sağlar.

Yaşam Evresi

köpekler neden çok uyur

Bir köpeğin yaşam döngüsü beş ana aşamadan oluşur: yavru, genç, ergen, yetişkin ve yaşlı. Her aşama diğerlerinden farklıdır ve farklı bakım türleri gerektirir. Bunların yanı sıra her yaşam evresi farklı uyku saati anlamına da gelebilir. Yetişkinlik döneminden yaşlılığa geçiş yapan köpeğiniz uykuya daha fazla ihtiyaç duyabilir. Uzmanlar, yavru köpeklerin ve yaşlı köpeklerin, büyümeleri ve merakları nedeniyle her gün daha fazla enerji harcadıkları için yetişkin köpeklere göre daha fazla uykuya ihtiyaç duyduklarını açıklıyor.

Hamilelik ve Doğum

Hamile ve yeni doğum yapan dişi köpeklerin uykuya daha fazla ihtiyacı vardır. Özellikle doğuma yaklaşan süreç onları daha fazla yorabilir. Bu nedenle anne köpeği dinlenmesi için rahat bırakmalı ve ona destek olmalısınız.

Irk Ayrımı

Bazı köpek ırk ve cinsleri diğerlerinden daha fazla uyurlar. Bu tabiatlarında vardır ve bir sorun anlamına gelmez. Örnek olarak boyut olarak daha büyük köpekler de küçük olanlardan daha fazla uyuma eğilimindedir. Daha büyük ırklar arasında Mastiffler, Newfoundlands, Saint Bernards ve Great Pyrenees bulunur.

Gün boyunca uyuyabilen, aynı zamanda oyun oynamaktan ve tempolu yürüyüşlerden hoşlanan bir yavru istiyorsanız, Cavalier King Charles Spaniel iyi bir seçimdir. Bu cins, gününün büyük bir bölümünü sahibine sarılarak ve uzun şekerlemeler yaparak geçirmeyi seven bir kucak köpeğidir.

Can Sıkıntısı

Uyuyan köpek görüntüsü dişlerimizin gıcıklanmasına neden olmaz mı? Uyandırıp sevmek için dişlerimizi sıkarız. Ancak olağan dışı fazla uyku köpeğim neden çok uyuyor sorusunu  sormamıza neden olur. Can sıkıntısı yanıtlardan biridir. Aktiviteden ve ilgiden uzak kalan köpekler fazla uyumaya meyillidir. Hayatlarına enerji katmak için hava şartları kötü olduğunda ev içerisinde oyunlar oynamalısınız. Meşgul olduğunuzda köpeğinizin meşgul olabileceği oyuncaklar almalısınız.

Yalnızlık

Uyuklayarak geçirdikleri onca zamana rağmen, hala sosyal hayvanlardır. Evden ne zaman çıkarsanız, muhtemelen pencereden dışarı bakarak ve eve dönmenizi bekleyerek çok zaman harcıyorlar. Bu kötü bir şey değil ama aynı zamanda yalnızlığın da bir işareti olabilir. Köpeğinizin diğer köpeklerle veya insanlarla yeterince etkileşime girmemesi, kendisini yalnız ve takdir edilmemiş hissetmesine neden olabilir. Yalnız köpeklerin bir başka işareti de oyun zamanına karşı ilgisizliktir. Bu, diğer köpeklerle yeterince tutarlı bir şekilde sosyalleşmediklerinin ve eğlenceyi kaçırdıklarının bir işareti olabilir. Köpeklerde aşırı yalama ve davranış bozuklukları gibi sinyaller ile yalnızlık sorunu ortaya çıkabilir.

Stres

Stres, bir köpeğin uyku halinin bir başka önemli nedenidir. Ev değiştirmek, eve yeni evcil hayvanlar getirmek ve stresli bir atmosfer yaratmak gibi bir köpeğin ortamındaki değişiklikler, köpeğin ruh halini etkileyebilir ve daha fazla uykulu hale gelmesine neden olabilir. Stresli köpeğinizin yaşam kalitesini arttırmak için stresli köpekler için mamalara göz atabilirsiniz. Stresten uzaklaştırmak için stres nedenini öğrenmeli ve sorunu çözmelisiniz.

Çevre

köpekler ne kadar uyur

Ortamlarının soğuk ya da sıcak olması da ne kadar uykuya ihtiyaç duyduklarında rol oynayabilir. Sıcak hava, kendilerini çok yorgun hissettikleri için daha fazla uyumak istemelerine neden olabilir, bu nedenle, hava sıcakken kestirmek için onlara sıcak ve rahat bir yer sağlamak önemlidir. Ayrıca yaşlarına ve aktivite seviyelerine bağlı olarak, köpeklerin farklı miktarlarda uykuya ihtiyacı vardır. Çiftlikte çalışan bir köpek, evde hareketsiz bir evcil hayvandan çok daha fazla uykuya ihtiyaç duyar.

Köpeğinizin çok uyumasının bir başka nedeni de ortamlarındaki değişikliktir. Örneğin, yakın zamanda eve yeni aile üyeleri getirdiyseniz veya onları ağırladıysanız, köpeğiniz gergin ve endişeli hissedebilir ve daha fazla dinlenmeye ihtiyaç duyabilir.

Sağlık Sorunu

Köpeklerin günde 12 saatten fazla uyuması alışılmadık bir durum değildir. Ancak köpeğiniz normalden daha fazla uyuyorsa, bu daha ciddi bir şeylere işaret olabilir. Artrit, hipotiroidizm gibi endokrin olması, diyabet ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunları, bir köpeğin çok fazla dinlenmesine neden olabilir. Genel olarak, bir köpeğin sağlığını korumak ve aktif kalmak için günde yaklaşık 12 ila 14 saat uykuya ihtiyacı vardır. Köpeğiniz çok fazla uyuyorsa, veterinerinizle konuşmak en iyisidir.

Köpekler, yavaş dalga ve hızlı göz hareketi (REM) dahil olmak üzere birkaç uyku aşamasından geçer. REM sırasında rüya görürler. Köpeklerin çoğu uyku sürelerinin yaklaşık %10’unu REM’de geçirir. Köpeğiniz sürekli olarak rastgele zamanlarda uyanıyor veya uykuya dalıyorsa, bu narkolepsi adı verilen bir durum olabilir. Narkolepsiyi rutin bir muayene sırasında veterinerinizle tartışmak en iyisidir.

Ağrı

Köpeklerin daha fazla uyumasının diğer bir yaygın nedeni, sahipleri için fark etmesi zor olabilen ağrıdır. Ancak, yavru köpeğinizin davranışında, oyuna daha az ilgi duyma veya topallama belirtileri ve diğer problemler gibi herhangi bir değişikliği fark etmeye değer. Yaygın bir ağrı belirtisi, köpeğinizin uyumak için yatmadan önce birkaç kez yatağının veya uyku alanının etrafında dönmesidir. Bunu yapmaları normaldir, ancak artrit veya başka sorunların bir işareti olabilir, bu nedenle bir veterinere danışmak en iyisidir. Köpeğinizin acı çektiğinin diğer belirtileri arasında inleme, aşırı yalama veya tırmalama, kusma, idrara çıkma ve hatta düşme sayılabilir. Bunların hepsi ciddi bir hastalığın belirtileri olabilir, bu nedenle hemen kontrol edilmelidir.

Yetersiz Beslenme

Tam ve dengeli beslenme köpeğinizin sağlığını, psikolojisi ve yaşam kalitesini etkiler. Doymayan, yeterli protein ve vitamini alamayan köpeğiniz zamanla sağlık sorunları yaşayabilir. Köpeğim neden çok uyuyor sorusunun yanıtı olarak beslenme sorunlarından şüpheleniyorsanız, veterinerinize danışarak doğru mamayı seçmelisiniz. Köpekler için en iyi mama seçeneklerine de dilerseniz göz atabilirsiniz.

Yetersiz beslenmenin fazla uykunun yanı sıra diğer belirtisi enerji eksikliğidir. Beslenme eksikliği, kilo alımı veya hastalık riskinin artması gibi diğer sağlık sorunlarına da yol açabilir. İyi beslenmenin olası eksikliği hakkında veterinerinizle konuşun ve onlara köpeğinizin diyetini nasıl iyileştirebileceğinizi sorun.

Ne Zaman Endişelenmeliyim?

Genel olarak, köpeklerin her gün birkaç saat fazla uyuması normaldir. Ancak, köpeğinizin normalden çok daha uzun süre uyuduğunu fark ederseniz, veterinerinizle konuşmanın zamanı gelmiş olabilir. Nedeni ne olursa olsun, aşırı uyku hali evcil hayvanınız için tehlikeli olabilir. Obezite, kalp hastalığı ve endokrin bozuklukları dahil olmak üzere çeşitli koşullara yol açabilir.

Ne Yapmalıyım?

Köpeğinizin normalden daha fazla uyduğundan eminseniz ve altta yatan soruna ulaştıysanız veteriner hekim ile danışmalısınız. Eğer sıkıntı, stres ve yetersiz beslenme gibi sorunlar ise egzersiz yaptırmalı, daha fazla ilgilenmeli, meşgul olması için oyuncaklar vermelisiniz. En önemlisi de dengeli ve tam beslendiğinden emin olmalısınız. Sevgi her şeyin ilacıdır.

Sıkça sorulan sorular

Köpeğiniz hep yatıyor ve uyuyorsa bir sağlık sorunu olabilir. Köpeklerin sürekli yatması ya da uyumasının nedenleri arasında can sıkıntısı, stres, beslenme eksikliği, davranışsal sorunlar ve sağlık problemleri yer almaktadır. Ancak sıcaklık artışı, çevrede yapılan değişiklik gibi geçici sorun kaynaklı da olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.