Köpeklerde horlama çoğu zaman zararsız olsa da bazı durumlarda bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Köpeğinizin horlamasının nedenlerini anlamak, veteriner hekiminizi arama zamanının gelip gelmediğine karar vermenize yardımcı olabilir.
İçindekiler
Köpeklerde horlama, uyku sırasında üst solunum yollarındaki gevşek dokuların titreşimiyle oluşan bir sestir. Horlama, solunum sırasında burun, ağzın arkası veya boğazı içeren üst solunum yollarındaki pasajların duyulabilir şekilde titreşmesiyle oluşur. Titreşimler ve buna bağlı olarak ortaya çıkan horlama, büyük olasılıkla uyku sırasında üst solunum yollarının dokuları gevşediğinde meydana gelir. Bazı köpeklerde horlama normal olabilir, ancak bazı durumlarda horlama tıbbi bir soruna işaret edebilir.
Tıpkı insanlarda olduğu gibi, köpeklerde horlama genellikle burun geçişlerinde veya boğazda hava hareketi kısıtlandığında ortaya çıkar. Köpeklerinizin uyurken horlamasına neden olabilecek çeşitli nedenler vardır, ancak aşağıda en yaygın nedenlerden bazıları verilmiştir.
Brachycephalic ırklar (Basık burunlu): Puglar, Bulldoglar, Boston Teriyerleri, Pekingese ve Boxerlar gibi brakisefal köpek ırkları genellikle horlamaya yatkındır. Brachycephalic”, kısaltılmış anlamına gelen “brachy” ve kafa anlamına gelen “cephalic” olmak üzere iki kelimeden gelir. Bu nedenle, brakisefal köpeklerin kafatası kemiklerinin uzunluğu kısalır, yüze ve buruna itilmiş bir görünüm verir. Bu köpeklerin burun pasajlarının kısalması ile sıklıkla horlama da dahil olmak üzere solunum problemleri geliştirirler.
Fazla kilo: Aşırı kilolu köpeklerin, üst solunum yollarını çevreleyen dokularda aşırı yağ birikmesi nedeniyle horlama eğilimi daha yüksektir. Köpeğinizin fazla kilolu olmasını engellemeye çalışmanız oldukça önemlidir.
Uyku Pozisyonu: Köpekler ne kadar esnek olduklarından dolayı en inanılmaz pozisyonlarda uyuyabilirler ve bazen bu garip pozisyonlar köpeğinizin horlamasına neden olabilir. Örneğin, köpekler sırt üstü uyumayı severler, bu durumda dilleri, geçiş yollarındaki hava hareketinin bir kısmını kısmen bloke eder. Bu durumda, ses kısa olmalı ve köpeğiniz pozisyon değiştirdiğinde durmalıdır.
Hipotiroidizm: Horlama, köpeğinizin yeterince tiroid hormonu üretmediğinin bir işareti olabilir. Diğer hipotiroidizm belirtileri (yetersiz tiroid) donuk tüy, pul pul deri, enerji eksikliği, soğuğa tahammülsüzlük, iştah azalması, kilo alımı, tüy dökülmesi, cilt ve kulak enfeksiyonlarını içerebilir.
Solunum Sorunları: Bakteriyel veya mantar enfeksiyonu ve astım dahil olmak üzere solunum yolu hastalıkları genellikle horlamaya neden olabilir. Solunum yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri gözlerden ve burundan akıntı, hapşırma, öksürme ve aktivite ve iştahta azalmadır.
Yabancı Cisimlerin Varlığı: Ağız veya burnun arkasındaki yabancı cisimler horlamayı, öksürmeyi ve ajitasyonu tetikleyebilir.
Diş sorunları: Diş hastalığı, apse diş veya ağız boşluğunda veya sinüste herhangi bir büyüme veya kitle horlamanın temel nedeni olabilir.
Yumuşak Damak Sarkması: Bu hastalık özellikle brakisefalik yani basic burunlu köpeklerde horlamanın en önemli nedeni yumuşak damak sarkmasıdır. Sarkmanın derecesine göre ameliyat gerektirebilir ve ileri durumlarda ameliyat edilmediğinde ciddi problemlere neden olur.
Yukarıdakilere ek olarak, diğer olası nedenler arasında alerjiler, polipler veya kitleler, bazı endokrin hastalıklar, iltihaplanma ve/veya travma yer alır.
Eğer köpeğiniz hiç horlamadıysa ve birdenbire horluyorsa, bu araştırılmalıdır. Böyle bir durumda mutlaka veteriner hekiminize gidip horlamaya sebep olacak nedeni tespit etmeye çalışmalısınız.
Veteriner hekiminiz burnunda ciddi bir enfeksiyon gibi bir sorun olup olmadığını boğazlarının arkasındaki bir şey olup olmadığını control edecektir. Ama köpeğiniz her zaman horluyorsa ve bunun dışında mutlu, oyuncu ve hareketliyse ve horlama sadece geceleri oluyor, o zaman endişelenecek bir şey olmayabilir.
Horlama normal olabilir ve bazı ırklarda diğerlerinden daha yaygın olabilir, ancak köpeklerinizin obezite gibi horlama olasılığını artırabilecek sağlık sorunları vardır. Yıllık veteriner ziyaretleri ile önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
Diyet ve Egzersiz: Kilo kontrolleri, egzersiz ve köpeğinize göre kalori hesaplamaları içeren uygun bir kilo verme planı tasarlamak için veteriner hekiminizle birlikte çalışmanız önemlidir.
Yiyecek Bulmacaları: Yemek bulmacaları yemeyi yavaşlatmaya, can sıkıntısını ve obeziteyi önlemeye yardımcı olur. Köpekler için satın alabileceğiniz ve hatta kendinizinkini yapabileceğiniz çeşitli yiyecek dağıtma oyuncakları vardır. Daha kolay, yeni başlayan bir bulmacayla başlamanızı öneririz.
Hava Temizleyiciler: Hava temizleyiciler, alerjiler ve solunum yollarını tahriş edici maddeler tarafından tetiklenen horlamaya yardımcı olabilir.
Yıllık Veteriner Ziyaretleri: Düzenli sağlık muayeneleri, köpeğinizi mutlu ve sağlıklı tutmanın önemli bir parçasıdır. Yıllık veteriner ziyaretleri, köpeğinizin fazla kilolu olduğunu veya başka bir tıbbi sorunu olduğunu daha önce fark etmenize yardımcı olabilir. Önleyici bakım her zaman daha iyidir.
Horlama bazen normal bir uyku alışkanlığı olabilir. Bununla birlikte, köpeğinizin horlamasına başka fiziksel veya davranışsal değişiklikler eşlik ediyorsa, en iyisi bir veteriner hekime gitmeniz olacaktır.
Bir İngiliz bulldog, Shih Tzu veya Pug gibi brakisefalik, yani köpeğinizin geniş, kısa bir kafatası ve kısa bir burnulu bir köpeğiniz varsa köpeğinizin horluyor olması oldukça olasıdır. Bu ırklarda gelişen yumuşak damak sarkması horlamanın en önemli nedenidir. Tedavisi ameliyattır ve ileri durumlarda ameliyat edilmezse köpeğinizde horlamadan çok daha ciddi ve tehlikeli semptomlara yol açar.
Horlamayı durdurmak veya azaltmak, genellikle köpeğinizi hafifçe dürtmek veya evcil hayvanınızın biraz kilo vermesine yardımcı olmak kadar basit olabilir. Köpeğiniz aşırı kilolu veya obez ise, veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın bu fazla kiloları güvenli bir şekilde atmasına yardımcı olacak bir kilo verme planı oluşturmanıza yardımcı olabilir. Sebep soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonuysa, horlama muhtemelen evcil hayvanınız tedavi edilince biter.
Evcil hayvanınızın horlamasının veya horlamasının bariz bir nedeni yoksa, veteriner hekiminiz nedeni belirlemenize yardımcı olabilir. Apseli bir dişi çıkarmak ve enfeksiyonu antibiyotiklerle tedavi etmek dişle ilgili horlamayı rahatlatabilir.
Köpeğinizde hipotiroidizm varsa ve köpeğiniz bu yüzden horluyorsa veteriner hekiminizin reçete ettiği tirod ilaçları horlamanın azalmasını sağlayacaktır.
Alerjiler sorumlu olduğunda, evcil hayvanınızın ortamında birkaç değişiklik yapmak yardımcı olabilir. Evcil hayvanınızı dışarı çıktıktan sonra nemli bir bezle silmek, sık sık yerleri ve yatak takımlarını yıkamak gibi alerjenlere maruz kalmayı azaltabilir. Klimalar ve hava filtreleri, evcil hayvanınızın ortamındaki alerjenleri ortadan kaldırırken, nemlendirici, evcil hayvanınızın burun kanallarını nemli tutar. Veteriner hekiminiz ayrıca ilaçlı şampuanlar önerebilir veya alerji ilaçları yazabilir.
Horlama, kısa burunlu köpeklerde mutlaka bir sorun belirtisi değildir. Bu türlerden birine sahipseniz, evcil hayvanınızın ağırlığını kontrol altında tutmanız ve soğuk algınlığı veya üst solunum yolu hastalığı geçirmesi durumunda köpeğinizin nefes alıp vermesini izlemeniz önemlidir. Horlama ciddi bir sorunun göstergesiyse, veteriner hekiminiz hava akışını iyileştirmek için ameliyat önerebilir.
Horlama seviyeleri, hem insanlarda hem de köpeklerde yaşlandıkça kötüleşiyor gibi görünüyor . Tüm köpekler arasında, Labrador Retriever veya Irish Setters gibi uzun burunlu ırklar, gırtlak felci adı verilen bir durum nedeniyle yaşlılığı en çok horlama ile ilişkilendirir.
Köpeğiniz veya kediniz her zaman horluyorsa, büyük olasılıkla iyi durumdadır. Bununla birlikte, horlama aniden ortaya çıkarsa veya başka semptomlar eşlik ederse, veteriner hekiminize gitme zamanı gelmiştir .
Köpekler, hava yollarını daraltan garip bir pozisyonda uyuyabilirler. Başını bir yastığa koymasını sağlamak , horlamayı en aza indirebilecek baş pozisyonu nedeniyle hava yolunu açmanıza yardımcı olabilir. Kıvrımlı bir yatakta uyumasına izin vermek de solunum yollarını boşaltabilir ve böylece horlamanın yoğunluğunu azaltabilir.
Horlama, köpeğinizin burnundaki, ağzındaki veya boğazındaki dokular içlerinden hava geçerken titreştiğinde meydana gelir. Evcil hayvanınızın solunum yolu iltihaplanma, tıkanıklık, tıkanıklık veya diğer sorunlar nedeniyle daralırsa ses efektlerinin ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.
Horlama köpeğiniz için normal olsa da, ne zaman endişelenmeniz gerektiğini bilmek önemlidir. Köpeğinizin aniden horlamaya başladığını fark ederseniz, horlama sesi yükselirse veya köpeğiniz horlamanın yanı sıra hapşırma, öksürme ve iştah veya davranış değişiklikleri gibi başka semptomlar yaşarsa, veteriner hekiminize başvurmalısınız. Köpeğinizin hırıltılı nefes aldığını, nefes almakta güçlük çektiğini fark ederseniz, hemen veteriner hekiminize gitmelisiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar